Klorane: šampón na vlasy s chinínom a vitamínmi B

Niekto sa dennodenne vystavuje stresu, niekto riadne nepapá, niekto nechá hormóny, aby ním doslova lomcovali a tak si telo povie: „Kašlem na tvoje vlasy, beriem si výživu z potravín a zásob tam, kde ju potrebujem viac.“ a doslova odstrihne vlasovým cibuľkám prívod ich energie. Ja ale poznám šampón, ktorý napraví to, čo my pokazíme.


Ten náš stres či iné taľafatky môžu byť len krátkodobou záležitosťou, ale to na veci nič nemení. Vlasový folikul nie elektrospotrebič, ktorý skrátka odpojíme zo siete a on pekne počká, kým ho zasa nezapojíme. Prejde z rastovej fázy (a to je koniec pekným vláskom) na krátky čas do prechodnej fázy, zmenší svoju veľkosť, odpojí vlas od živín a ten prejde do pokojovej fázy, kedy už drží len silou vôle, kým ho nevytlačí nový vlas. Pravda, ani to nie je také jednoznačné, že nejaký nový vlas bude. Folikul musí mať poriadnu výživu, aby opäť nabehol na svoj pôvodný režim a prestal byť expresívne povedané „osprostený“ od toľkého pôstu. Až potom môžete od neho čakať nové vlasy.

Nejdem vás však trápiť pojmami ani popisovať, kedy vlasy vypadávajú nadmerne a kedy nie. Dnes vám poviem len toľko, že šampón, o ktorom je reč, pôsobí na rastovú fázu, čiže práve tú prvú, lebo práve vtedy to má zmysel. V tejto časti cyklu (trvá to od 2 do 8 rokov) sa rastové bunky vo vlasovom korienku množia, vlas naberá keratín (keratín je stavebná látka) i svoje živiny a pekne rastie do dĺžky. Žiaľ, mám len jedinú fotku šampónu a aj to staršiu. Používala som ho pred rokom a pol, keď som ešte ani nechýrovala o tom, že by som raz mohla na svojom blogu popisovať aj kozmetické testy výrobkov určených na vlasy a telo. Predtým som sa zameriavala čisto na dekoratívnu kozmetiku. Fotka naľavo je z jedného nákupu v lekárni (Áno, vidíte dobre, okrem iných značiek mám rada aj kozmetiku Avéne, o ktorej budem najbližšie taktiež písať.)

Poďme k zloženiu. Extrakt z kôry chininovníka červeného (CINCHONA SUCCIRUBRA BARK EXTRACT) sa silne osvedčil v boji proti vypadávaniu vlasov v dôsledku stresu, hormonálnych zmien i nedostatočnej výživy vlasových korienkov. Na vlasovú cibuľku má stimulujúce účinky. Ako by som tieto účinky opísala? Nuž nie je to taký efekt, aký by ste čakali. Nikto, ľudovo povedané, nezdrapí vlas a nepovie mu „Hej ty, neopováž sa vypadnúť, držím ťa.“ On vypadnúť má a veru že aj vypadne. Chinín aktivuje gény, ktoré sú zodpovedné za keratinizáciu, čiže samotnú stavbu vlasu. Ani neviete ako a k základom každý deň pribudne takmer pol milimetra nových buniek a odrazu je vlások dlhý, že ho musíte skrátiť.

Aby sme neostávali len pri naštartovaní pomyselných motorov, pričom by sme zabudli na palivo, spomeňme ešte tri významné látky – pantenol (PANTHENOL), pyridoxín (PYRIDOXINE) a biotín (BIOTIN). Všetko sú to vitamíny skupiny B, o ktoré je telo okrádané hlavne v čase vypätých situácií. Strácame ich tiež v dôsledku užívania antibiotík, hormonálnej antikoncepcie, pri zvýšenej spotrebe alkoholu, sladkostí a nápojov s obsahom kofeínu, fajčení. Ak ste sa vo vyššie uvedenom našli, vedzte, že pokožka a nechty nie je to jediné, čomu sa môže časom pohoršiť. Zdravé vlasy B-komplex potrebujú, aby boli silné aj zvnútra a odolné voči poškodeniu. Našťastie ich máme aspoň v šampóne.

Čo sa v prospektoch nespomínalo, ale nájdeme to medzi ingredienciami, sú antimikróbne prísady ako napríklad DMDM Hydantoin. Ten som zatiaľ na tomto blogu nespomenula, i keď sa často zameriavam aj na technické pomocné látky používané v kozmetike. Nemôžem o ňom povedať, že by bol majstrom medzi konzervačnými látkami, je to taká priemerná látka, no v kombinácii s chinínom, ktorého spektrum účinkov by sme mohli rozšíriť aj o pôsobenie proti parazitom, je toto celkom dobré spojenie. Kto je viac náchylný na kvasinky a plesne, než oslabený organizmus? A všetci dobre vieme, že oslabenie vlasovej pokožky = lupiny.

Použitie prípravku je jednoduché. Šampón sa aplikuje na vlhké alebo mokré vlasy ako bežný šampón, nechá sa pôsobiť, opláchne sa a vlasy sa ľahko vysušia uterákom. Na umytie dlhých vlasov treba zhruba použiť množstvo 1 polievkovej lyžice, na krátke stačí čajová lyžička. Odporúčam používať minimálne po dobu 6-tich týždňov. Obrázok nižšie som si dovolila zobrať so súhlasom autorky z blogu, ktorého adresa je uvedená v popise. Všetky ďalšie šampóny už budem fotiť o dušu. To sľubujem.

Autorka fotografie: lora505.blogspot.com

O vypadávaní vlasov ako takom som napísala na blogu NewBridget.

Moje hodnotenie šampónu s chinínom a vitamínmi B:

Textúra: stredná
Hydratácia a výživa:
5
Vôňa:
bylinková, nevonia ako bežné komerčné šampóny
Celková spokojnosť:
Cena: 8 - 9 EUR za 200ml, údajne existuje aj 400ml, cenu však nepoznám

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci účinok
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie


Iné výrobky z danej kategórie, ktoré by vás mohli zaujímať:

Klorane - balzam na vlasy s chinínom a vitamínmi E
Klorane - tabletky Quinoral
Klorane - Quinafort - vlasová kúra v ampuliach

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes