Renovality: oleje Original Series Squalan a Moringa


Skvalán a olej moringa vám dnes ponúkne vo svojich prípravkoch kadejaký výrobca pleťovej či vlasovej kozmetiky. Väčšinou ich však neidentifikujete, pretože sú zmiešané s ďalšími ingredienciami a tak nikdy nespoznáte účinok jednotlivých zložiek. Viete iba to, ako funguje celok. Ja som však tieto ingrediencie použila samostatne. Vyskúšala som oleje Renovality Original Series - skvalánový a moringový.



Práve čítate pokračovanie článku z 12. marca - Renovality: Original Series darčekový set. Po sére k kyselinou hyalurónovom, arganovom a marhuľovom oleji som testovala od Renovality aj ďalšie dva produkty. Táto recenzia je sponzorovaná, produkty mi poskytla parfuméria Elnino.sk za účelom napísania článku. Než ich však zhodnotím, najskôr budete musieť pri každom strpieť trošku teórie. Ako vždy. :-) Zámerne som im dala vlastný článok, lebo sa práve o týchto dvoch olejoch šíri toľko nezmyslov a poloprávd, že mi z toho niekedy až rozum zastavuje.

Renovality Original Series Squalan Oil


Bolo zistené, že ľudský kožný maz obsahuje okolo 13 % skvalénu (Biological importance and applications..., Advances in Food and Nutrition Research, US National Library of Medicine). Môže ho byť aj o čosi menej, koncentrácia závisí od daného jedinca i jeho veku. Starnutím sa tvorba skvalénu výrazne mení - čím je človek starší, tým horšie je na tom s koncentráciou.  Svoj podiel v kožnom maze má i skvalán, ale ten tvorí iba okolo 2,6 % (Final Report on the Safety Assessment of Squalane and Squalene, International Journal of Toxicology).

Spozorovali ste niečo v predošlých riadkoch? Spomenula som dve veľmi podobné slová. Skvalén a skvalán. Látky, ktorých názvy mnohí slovenskí autori stále píšu bez dĺžňov (kašlú na slovenčinu, kopírujú češtinu) a absolútne nerozlišujú. Ak však niekde čítate o skvaléne, tak rozhodne čítate o polynenasýtenom uhlovodíku, ktorý sa v prírode vyskytuje úplne bežne. Nielen v našom kožnom maze, ale taktiež v ušnom maze, olivách, zrnách amarantu, pšenice aj ryže. A ešte v pečeni žralokov, ktoré žiaľ v dnešnej dobe ešte stále padajú za obeť kozmetickému priemyslu. Navyše zomierajú tak trošku zbytočne, pretože skvalén je síce super, ale tiež super nestabilný. Bez prítomnosti solídnej dávky antioxidantov môže v produktoch pôsobiť kontraproduktívne. Spoločne s kyslíkom totiž vytvára tzv. skvalén-monohydroperoxid, čiže oxiduje, upcháva póry a u citlivých jedincov tak spôsobuje problémy. A skúste sa ešte takto vystaviť slniečku = UV lúče, voľné radikály, ďalšia oxidácia... ach jaj.

Aj skvalán je biogénny (biogénny = nevyhnutne potrebný pre život, telu prirodzený), ale stabilnejší prvok NMF, teda prvok pre ochranu pokožky pred dehydratáciou. Hoci je jeho percentuálne zastúpenie v kožnom maze nižšie, skvalán potrebujeme. V určitom množstve ho vie vyrobiť i naše vlastné telo. Ak má dosť skvalénu, procesom hydrogenácie (naviazaním vodíka) z jeho časti dokáže získať nasýtený uhlovodík skvalán. Tu však treba dať dôraz na slovko "ak", lebo pokožka môže byť i super mastná, no to neznamená, že jej mazu nič potrebné nechýba. Skôr naopak. Chýba. Ak je aknózna, často to bývajú práve antioxidanty a skvalán. Veď z nejakého dôvodu si predsa ten maz tvorí. Dá to logiku. Zrejme sa necíti dobre chránená. Inak by nebola mastná.

Skvalánový olej Squalan Oil získava Renovality z cukrovej trstiny. Hlavnou kvalitou skvalánu ako takého je už spomínaná stabilita. Druhou je vstrebateľnosť, ktorou tromfne i pleťové séra a treťou schopnosť robiť ochrannú bariéru - vlastnosť prirodzenú kožného mazu s dobrou rovnováhou všetkých prvkov. Hodí sa sa preto všetkým typom pleti vrátane mastnej. Skvalán v dostatočnej koncentrácii bráni odparovaniu vody, čiže zlepšuje hydratáciu. Ďalej zlepšuje kvalitu kožného mazu (tým, že sám obsahuje antioxidanty a bráni jeho oxidácii) a práve v kombinácii s kvalitným hydratačným produktom tvorí výborné kombo redukujúce vzhľad jazvičiek po akné i vrások.

Skvalánový olej je pre svoj optimálny podiel kyseliny linolovej a olejovej celkom vhodným olejom pre všetky typy pleti. Najmä na tú normálnu, suchú, citlivú. Ja by som ho použila dokonca i na podráždenú a aknóznu, lebo telo by ho malo vnímať ako dobrého známeho. Avšak každé ľudské telo a teda i každá pokožka má svoj jedinečný profil. Nikdy nevieme, čo všetko sa v jej maze nachádza a hlavne v akom pomere. Preto sa vyvarujem tvrdení, v ktorých by som na 100 % označovala čokoľvek ako nekomedónne. Čo niekomu akné v spojení s prirodzenými zložkami mazu vyvolá, to inému akné naopak vylieči a naopak.

Za ojedinelých okolností môže aj skvalánový olej upchať póry, ale spravidla to nezvládne sám. Potrebuje k tomu "pomoc" človeka, ktorý ho aplikuje buď s nejakým iným nevhodným prípravkom, si ho dá priveľa (a potom ľahne do perín, takže sa naňho nalepí prach), alebo si ho nanesie na nedobre odlíčenú / vyčistenú pleť, čím skvalánový olej iba zmieša s nečistotami, zbytkami mejkapu a zmes pekne zanesie do pórov. A to je pri tejto móde čistenia pleti mliečkami a vodičkami bez oplachovania celkom možný scenár, ktorý nerobí skvalánovému oleju príliš dobrú reputáciu. Nezabudnime ani na autorov, ktorí nepoznajú rozdiely medzi stabilným skvalánom a reaktívnym skvalénom, preto v recenziách a článkoch neoprávnene zhadzujú skvalán (s domnienkou, že sa vyjadrujú o skvaléne).

Ja som hneď na prvý krát pri skúšaní neodhadla množstvo. Olej sa veľmi rýchlo vpil a nenechal mastnú vrstvu, tak som mala pocit, že mi ešte treba. A to už som prehnala.  Druhý deň som mala na brade i nose malé biele bodky. Dajte si na to pozor a vždy si radšej povedzte, že menej je niekedy viac. Skvalán by v starostlivosti sám o sebe tak či tak nestačil. Väčší osoh prinesie hydratačné sérum (napríklad aj to z darčekového setu, ktorý som recenzovala minule) zafixované pár kvapkami skvalánového oleja. Pokiaľ sa budete spoliehať zdravý rozum a hneď na začiatku nenakvapkáte na seba plný obsah pipetky, alebo nespravíte inú hlúposť, je len malá šanca, že by skvalánový olej čokoľvek zhoršil. S ďalekou väčšou pravdepodobnosťou pleti pomôže. Bolo priam neuveriteľné, čo dokázal, keď som ho kombinovala s ružovým hyalurónovým sérom. Moje čelo býva také hladké iba po použití séra Bio Defense Skin od Frais Monde. Za mňa teda spokojnosť.



Renovality Original Series Moringa Oil


Mnou (zatiaľ) posledným otestovaným produktom je moringový olej Renovality Original Series Moringa Oil. Mal by vraj pomáhať na akné, ale ja konkrétne som ho chcela na poožku hlavy a skôr na fliačiky po akné. Čistý moringový olej nezmiešaný s inými zložkami. Nech vyskúšam, aké zázraky spraví s vlasmi a vlasovou pokožkou, ktorej už absolútne nebolo rady (mastné lupiny, svrbenie). Predtým som ho skúšala iba v oleji na vlasy Biolage Exquisite.

Že sa schopnosť upchávať póry u moringového oleja nevyskytuje, za to by som teda ruku do ohňa nedala. On síce obsahuje antioxidanty (vitamín A aj vitamín E) v neoškriepiteľne super koncentrácii a vitamín E bráni oxidácii mazu, ale stále si olej netrúfam naniesť do T-zóny. Pre celkom vysoký podiel kyseliny olejovej (štandardne 50 - 78%) + nezanedbateľný obsah kyseliny behenylovej, palmitovej a steárovej. S týmto profilom má moringový olej väčší zmysel pri potláčaní suchosti než pri potláčaní nadmernej mastnoty. Ak viete, že sa vám zvykne robiť akné, dávajte pozor, prispôsobte aplikované množstvo potrebám pleti a zaraďte opatrenia - napríklad pravidelný peeling a naozaj dôkladné čistenie. Pokiaľ sa akné objaví i tak, potom zrejme nebude pre vás vhodný, alebo sám o sebe vám nestačí ako prevencia akné.

Moringový olej je výborným antioxidantom, preto sa ho oplatí pridať do dennej rutiny, keď vašej pokožke i vlasom chýba život. Pleť ochabnutá, málo pružná, s viditeľnými vráskami, tmavými fliačikmi suchej kože, tá sa mu určite poteší. Aj keď máte suché či mastné lupiny, môžete ho skúsiť. Pomôže minimálne v tom, že prevonia vzduch peknou drevitou vôňou a pokožke hlavy tým, že sa prestanete driapať. Ako som sa presvedčila na vlastnej koži, vie podráždenú pokožku pekne upokojiť a účinok prichádza takmer okamžite po natretí.

Olej Moringa Oil používam, respektíve som ho používala, na vlasy. Podobným spôsobom ako arganový olej. Buď z neho spravím zábal, alebo len finálny styling, no dajte ho ešte menej než arganového. Moringový je mastnejší. Jedna kvapka viac a máte mastné vlasy. Tiež sa dosť ťažko z vlasov vymýva. A tu si pamätajte, že ani ten najjemnejší šampón na mastné vlasy nie je nikdy až taký šetrný, že by si ho vlasy pýtali 2 - 3x. Ak teda nechcem šampónovať na dva či dokonca trikrát, radšej si pomôžem maskou Balea Tonerde a až po jej vymytí pristúpim k šampónu na moje mastné vlasy. Týmto spôsobom sa mi darí dostať z povrchu vlasu nevstrebaný nadbytok ale zároveň nezmyť všetko, čo olej vlasom i pokožke dal. Vlasy potom ostanú prirodzene ľahké a tak skoro sa nezamastia, čo by sa pri opakovaných cykloch so šampónom naopak stať mohlo. 

Moringový olej bude z mojich zásob ubúdať najpomalšie. Viac mi z Renovality vyhovuje arganový, marhuľový a na tvár skvalánový olej v kombinácii so sérom.  Môžem však povedať, že účinky má. Ak sa pravda používa s rozumom. Tak ako všetky produkty Renovality


Týmto ďakujem Elnino za možnosť vyskúšať výnimočnú prírodnú starostlivosť vyrobenú v Čechách. Myslím, že budeme o tejto značke ešte veľa počuť i čítať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes