Čistá domácnosť alebo Čo nového na blogu


Dlho som váhala, či bude zmena tohto blogu vítaná. Doteraz som články tohto typu sústreďovala na svoj druhý blog, pretože blog Awards4beauty mal byť venovaný iba pomocníkom pre krásu a zdravie. Ale zmena je život, všetci sa meníme a preto mám pre vás novinku.


Od dnešného dňa budú na tomto blogu analyzovaní nielen pomocníci pre krásu tela, ale taktiež produkty čistiacej kozmetiky a pomôcky pre skrášlenie prostredia, v ktorom žijeme. 


Ak by ste mali záujem aj o recenzie kuchynských pomocníkov či spísané finty, ktoré využívam pri varení a pečení, nechajte komentár. Pokojne sa pýtajte. Rada sa podelím o svoje know-how. Len mi prosím do tých komentárov nevkladajte linky na e-shopy. Keď už, pošlite mi ich radšej mailom.


Prečo tieto zmeny


Aby bolo jasné, stráviť viac času s varechou alebo metlou v ruke sa mi rozhodne nepáči. Nie toľko než trebárs váľanie sa v parku v popadanom lístí zo stromov a fotenie najnovších kozmetických prírastkov v svojej zbierke. 😁 Aj líčenie ma stále baví, pretože chcem byť pre svoju lásku sexy. Ale odkedy spolu bývame, mám viac povinností a nie všetko mi vždy časovo vychádza, preto robím kroky k zmene.

Tým nechcem povedať, že nezvládnem povinnosti bežnej gazdinky. Ani pred 15 rokmi mi nerobilo problém upratať, oprať ani navariť. Skôr tu ide o zmeny v mojich nárokoch. Nezľavujem z nich. Som naopak o dosť dôslednejšia vo všetkom, do čoho sa pustím a aktivít, ktorým sa venujem, je omnoho viac. A za tie roky človek stihne aj kadečo nadobudnúť. Priznám sa, som tak trošku zberač. Hromadím veci a pokiaľ sa nezmením, raz to aj u nás bude vyzerať ako v sklade. 😂 Možno nejako takto.



Všetko kvôli tomu, lebo v živote ženy podobnej Bridget Jones (z čoho vyšiel i názov môjho druhého blogu) ale doteraz neexistovalo nič ako časový manažment chodu domácnosti. Ani Bridget až do posledného dielu nemala žiadne trvalé záväzky. Ak žijete roky sama, ako som žila ja aj Bridget, tak nemusíte brať na nikoho ohľad. Upratujete, kedy sa vám chce. Periete, keď vám neostáva veľa čistých tričiek a varíte, keď ste hladná. Hostí zavoláte, keď máte všetko tip-top. Ak sa vám pravda chce.

Ale tomuto všetkému u mňa koniec a ako už dlhšie cítim z komentárov i správ, ktoré mi posielate, zmenili sme sa viacerí.

Zodpovednosť rastie, domácnosť nepočká


Tento blog už nečítajú (iba) násť-roční, ktorí majú na všetko času ako čečiny. Sme starší, zodpovednejší a po práci svoj čas delíme medzi štyri zložky každodennej existencie: zábavu, starostlivosť o iných, o seba a o domácnosť

Nič si nechceme komplikovať a hlavne nechceme veci zanedbávať. Veď poznáme to staré známe: "Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra." V prípade špiny to platí dvojnásobne. Nechať škvrnu zaschnúť znamená vynaložiť neskôr dvakrát viac námahy s jej neskorším odstránením, či už ide o zbytky jedla na tanieri, fľaky na textílii, vodný kameň alebo špinavú podlahu. 

Domácnosť má slúžiť nám, nie my jej. No zodpovedný človek si svoj život dokáže zorganizovať tak, aby sa aj vlk nažral a aj koza ostala celá. Chcem mať doma pekne, ale nie na úkor času na zábavu, ku ktorej patrí i blog. 

Aj vo svojej práci som si vedela vždy upratať, mať vo všetkom systém a stolík bez prachu, tak prečo nemať niečo také i doma?




Keď lenivosť musí ísť bokom


Tiež som len človek a mnoho vecí ma nebaví. Napríklad z duše nenávidím utieranie prachu, umývanie dlážky, kachličiek a mastného riadu. Radšej mi dajte umyť tri okná, než by ste ma mali poslať trebárs vytrieť podlahu v kuchyni. Alebo umyť domastené hrnce a plastový obedár priateľa. 😝 Alebo poutierať prach na policiach v obývačke. Smrteľne vážne. Neznášam to. Okná ma bavia, riady, kachličky, podlahy a police nie, nie a ešte raz nie. Ale nič si nepomôžem a aj to nepríjemné treba spraviť. A tak hľadám skratky.

Pod pojmom "skratky" rozumejme spôsoby, ako skrátiť čas venovaný upratovaniu, urobiť aj čo nás nebaví, všetko si to zjednodušiť, robiť to dôkladnejšie a efektívnejšie. 

Niežeby som mávala predtým všade bordel, ale je jasné, že dvaja dospelí a dve psie slečny spravia neporiadku viac než polovica. I keď... ja viem aj sama poriadne nabrložiť, keď skladám outfit. Bežná situácia v piatok večer: "Joj, tá červená mi dnes nepristane! Božemôj, to ako vyzerám v tej košeli?" O hodinu neskôr: "Láska, myslíš, že takto môžem ísť?" A jeho odpoveď: "Jasné, môže to byť. Už si hotová?" a ja mám nakoniec na sebe to, čo som obliekla ako prvé. Všetko ostatné je pohádzané na posteli, alebo si to zrovna "skúša" moja štvornohá psia slečna. V zuboch si to nesie do pelechu, aby mala niečo moje a mohla ma cítiť, alebo sa po tom vozí zadkom. 😉

Život ma naučil, že je lepšie upratovať a vyhadzovať nepotrebné veci priebežne. Nie situáciu riešiť až vtedy, keď sa už nemáte doslova kam hnúť, skriňa je plná vecí, ktoré nenosíte, všetko musíte potom nahádzať na kopu a začať triediť, prať, žehliť... 



Domácnosť potom vyzerá ako jedno veľké bojisko a dať ju do normálneho stavu človeka stojí oveľa viac námahy, než keby to robil postupne. Len ako sa donútiť robiť pravidelne niečo, z čoho sa vám stavajú vlasy dupkom? 

Najlepšie je nájsť pomocníkov, ktorí minimalizujú námahu pri maximálne dobrých výsledkoch a zopár som ich našla. 


Veľa peňazí za málo muziky


Ako sa mi v udržiavaní poriadku darí, to sa odteraz vždy dozviete i na tomto blogu. Či už nájdem v rámci hľadania skratiek niečo dobré, čo pomôže aj vám, alebo sa naopak sklamem a nákup radím zvážiť, všetko si to budete môcť prečítať. 

Recenzované produkty som nedostala zadarmo v rámci spoluprác. Rovnako ako vy, ja taktiež drvivú väčšinu produktov do domácnosti kupujem za svoje vlastné peniaze. Pri nákupoch sa riadim rozumom, ale i ja dokážem dovliecť domov "krásne zbytočnosti" a tak sa môžete poučiť z mojich chýb.  Je to lepšie než robiť vlastné, nie?


Poriadok versus krása


Čistá domácnosť a mať všetko na poriadku kráse prospieva. Nikdy totiž nebudete vyzerať krásne v kabátiku, ktorý vyzerá, akoby ho obliekalo prasiatko a ešte predtým požula krava. Keby sme šli do detailov, tak ani zašpinená kozmetická taštička nie je pre ženu dobrou vizitkou a ukladať si do nej líčidlá nie je hygienické. Oči, ktoré musia neustále pozerať cez špinavé okno, budú musieť častejšie zaostrovať, vy sa budete mračiť a o to viac vrások okolo nich vznikne. Nedobre vypraný uterák a a prach na dlážke či nábytku zasa rozhodne nepomôžu k zdravej pokožke ani k dobrej nálade. A ruky zodraté od roboty tiež nevyzerajú dvakrát vábne. Pridávajú na veku. 

Tak baby, pomôžme si, ako len vieme. Aj tie lenivé, ako som ja, hor sa do boja s neporiadkom. 

A ak sa vám chce, môžete mi do komentára napísať, akú najväčšiu blbosť ste v mene poriadku do svojej domácnosti kúpili. 
ZDIEĽAJTE:

7 komentárov :

  1. Tak na tyto články se velmi těším. Já zase nesnáším umývání oken. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Umývanie okien mňa náhodou baví a veľmi. Ale je pravda, že to tak nebolo vždy. Kedysi som neznášala umývať okná. Keď si ale človek na to nájde systém, môže to ísť celkom rýchlo. Akurát na žalúzie som zatiaľ nenašla žiadny trik. Možno nám však niekto poradí. ;-)

      Odstrániť
  2. Ja nenávidím žehlenie. A najväčšiu blbosť sme kúpili ešte s maminou... parný čistič na podlahu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som ho kúpila...Strašná sprostosť...😁

      Odstrániť
    2. Dámy, zrejme nás bude viac takých, ktorým sa zachcelo trošku pary. :-) Ten môj čistič však nebol na podlahu, ale mal žehliť, dezinfikovať a slúžiť ako parná sauna. Iba MAL. Čo robí reálne, sa dozviete v recenzii. ;-)

      Odstrániť
  3. Mechanickú metlu! :D Kamoška bola na péenke, nemala čo robiť, tak pozerala teleshopping :D No, aspoň chuchvalce mačacích chlpov spod postele to poberie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A idú potom z tej metly aj dostať preč? :-) Bo my sme tiež doma kedysi mali mechanickú metlu, ale oberanie kefy od chuchvalcov zabralo trikrát toľko čo povysávanie.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes