Indian Natural Hair Care: Henna & Indigo prírodná farba na vlasy


Po dvadsiatke som farbu vlasov menila často a samozrejme chemicky. Niektoré zmeny nielenže farebne nesadli k môjmu farebnému typu a necítila som sa s nimi krásna, ale podaktoré i výrazne zničili moje vlasy. Sesternica Janka si však farbí vlasy prírodne a vždy má zdravé vlasy. Tak som si podľa jej vzoru v e-shope Babičkina záhrada i ja kúpila farebnú hennu Indian Natural Hair Care.
Logicky by sa ku mne henna vôbec nemala hodiť. Ako sa píše aj na webe, klasická henna farbí vlasy v červených a medených tónoch, prírodná farba na vlasy Indian Natural Hair Care Henna & Indigo zasa v teplých tónoch hnedej. A moja pokožka má farebnosť chladnej zimy. Potrebujem teda farebne neutrálnu alebo studenú hnedú farbu, nič červené alebo medené. Našťastie však existujú postupy, ktorými aj s hennou, práškom z listov rovnomennej rastliny - henovníka (LAWSONIA INERMIS) - docielim taký efekt, aký potrebujem.

Prečo práve tento e-shop? V e-shope Babičkina záhrada nakupujem rada. Niekedy sama, niekedy so sesternicou alebo s kamarátkami. Vždy nás tam niečo nové nadchne. Aj pani Miriam, majiteľka a zakladateľka Babičkinej záhrady, s ktorou spolupracujem, ma už neraz nalákala na vyskúšanie niečoho, čo by som si sama od seba nikdy nekúpila. Takýmto prípadom bol i zábal z bezfarebnej henny, ktorý mi poslala na otestovanie. Nehovorím, že ma zelená kašovitá hmota lákala k natieraniu na hlavu a že to vymývanie z vlasov nespravilo v kúpeľni riadny neporiadok. Vaňa teda bola zababraná statočne. Ale efekt stál za všetku tú námahu i neporiadok... V recenzii na zábal Cassia od Indian Natural Hair Care ste to videli. Po zábale ostali hladké a jemné vlasy, krásny lesk, krepovitosť zmizla, poškodenie nebolo takmer vôbec vidieť, pokožka bola fajn a lupín. A to všetko na dlhú dobu. Ako keby som bola použila nejaký tmel, ktorý praskliny zacelil. 

Neskôr mi v e-shope dali i šampón s obsahom henny. Ingrediencie z kokosového oleja mali ošetriť vlasy medzi farbeniami lepšie než šampóny s obsahom silikónov, ktoré by sa mimochodom s hennou nemali používať. A levanduľová vôňa mala zasa prekryť vôňu henny, ktorá nemusí každému vyhovovať. Šampón teda doma bol. Už len vyskúšať tú hennu, na čo ma prehovorila Janka. 

Nie som už najmladšia. V sobotu mi kalendár pridal jeden rok, takže už žijem svoj tridsiaty piaty. Vlasy nemám celé šedivé, ale kde tu sa objaví nejaký šedivý vlas. Kým boli dva, tri, spravila som šklb-šklb, nech mi na mojej tmavej hnedej hlave nesvietia a bolo. Ale šediny pribúdajú a kmásať ich je škoda, keď sa dajú zafarbiť. Klasická henna má na vlasy rovnaké účinky ako tá bezfarebná. Pekne regeneruje a ešte aj príjemne farbí. Janka máva po nej veľmi pekné vlasy. Henna tiež zbavuje vlasy šedín a nadmernej mastnoty. To je riešenie pre mňa ako stvorené. Tak som cvakla pár záberov deň neumytých vlasov, nech vieme porovnať rozdiel. Takto vyzerá moja úplne prirodzená "myšacia" farba.

Moja prirodzená "myšacia" farba a šediny pred hennovaním
A hneď potom som sa pustila do googlenia informácií, ako správne narábať s hennou, lebo u mňa bol žiadaný iný farebný efekt. Asi najlepšie je to popísané na blogu blogerky Dady v článku Príručka hennovania, kde Dada opisuje rôzne typy "zálievky". Pre moje účely sa najviac hodí zálievka s čiernym čajom, pretože hoci mám mastnejšie vlasy, zasa ich nepotrebujem až tak vysušiť. Čierny čaj podporuje chladný tón, Kto by chcel červený, pridá ibištek. Len potom pozor na teplotu vody / čaju, s ktorým farbu zarobíte. Radšej si prečítajte i návod, pretože konkrétne henna s indigom potrebovala nižšiu teplotu. Inak by sa znehodnotilo indigové farbivo v nej a práve indigo dáva tmavú farbu. Aj iné ingrediencie môžu potrebovať špeciálnu teplotu.

Prvé farbenie hennou


Podotýkam, že tento víkend som skúšala farbiť hennou už druhý krát. Vždy chcem všetko poriadne vyskúšať a u niektorých produktov je nutné vidieť aj dlhodobý efekt. Nerobím rýchlo kvasené recenzie. Takto vyzeral výsledok farbenia hennou s indigom v marci.


Vidíte, farba chytila a je pekná, stav vlasov tiež (vidieť ho hlavne na fotke z druhého dňa, keď som šla zvečniť výsledok na balkón na priame slnko. Ale vidieť i šedinky. Preto osobne ľutujem, že som článok Dady nenašla už v marci. Indigo vraj potrebuje zásadité prostredie a čaj je naopak kyslý. A ja mám k tomu Earl Grey, kde je i bergamot. Dať do tmavej farby sódu alebo trošku soli, mohla chytiť ešte lepšie aj na šediny. 

Druhé "farbenie"


Svoj druhý pokus som pre dobré ale nekompletné rady vo väčšine iných článkov  o hennovaní takmer pokazila tiež. V každom článku si prečítate, že je dobré do henny pridať lyžicu oleja a pár kvapiek citrónovej šťavy, aby sa farbivo lepšie uvoľnilo. Ale to platí iba pre klasickú hennu a informáciu o výnimke platnej pre tmavú farbu z indigom články nespomenul nikto, až Dada. V tomto prípade ale došlo k omylu. Vaša blogerka Veronika je jelito a namiesto farebnej henny si namiešala bezfarebnú Cassiu. 😂 

Majú veľmi podobný obal, rovnaké vrecúško, totožnú farbu jeho obsahu a rovnakú vôňu. Akurát po vymiešaní je indigová henna o čosi tmavšia, ale len o máličko. Ale tiež som si, ja trúba, mohla všimnúť nápis na vrecúšku. Tam sa tiež píše, čo je v ňom.


Tak si teda pozrite druhý krát aspoň ten efekt, keď už som to fotila. Aspoň je jasné, že ten zábal recenzovaný vlani naozaj funguje a že si ho rada kupujem. 😉

Vlasy po zábale z bezfarebnej henny Cassia
Čo ma celkom zaujalo a určite zaznamenáte aj vy, bola jemná farebná zmena, ktorú docielili ingrediencie pridané do zábalu. Nemám síce po Cassii tmavšie vlasy, ale šediny až tak nevidieť. Prvýkrát (vlani) a tie ďalšie použitia som do zábalu nedávala nič, iba vodu. Tentokrát som v domnienke, že idem farbiť, pridala do bezfarebnej henny čierny čaj, pestrecový olej kvôli lepšej regenerácii a citrón. Čierny čaj stlmil účinok teplej blond (pre tmavé vlasy inak bežne bezfarebnej) henny na vlasy a spoločne s citrónom trošku potlačili viditeľnosť šedín. Vlasom tak ostal ich chladný nádych, ale vyzerali rozhodne lepšie. Ako keby boli naozaj farbené. Vlastne celkom fajn zistenie, až na ten môj prekvapený nechápavý výraz, keď som nevidela stmavenie vlasov. 😉 

To ste ale mali počuť tie moje konšpiračné teórie s priateľom a Jankou o tom, prečo mi farba nechytila tmavo ako prvýkrát, čo som spravila zle, či tam mal byť určite pridaný ten olej, citrón, či som si nemala pred hennovaním umyť vlasy... 😄Ja som naozaj netušila, že som vlasy "farbila" bezfarebnou hennou. To bol vlastne môj dôvod v pokračovaní hľadania informácií o prírodnom farbení vlasov, kde som natrafila na infošku o potrebe zásaditého prostredia pre indigo, čo je teda tiež užitočné vedieť. 

Napadá mi ešte jedna myšlienka. Ak máte blond vlasy v teplých tónoch, šediny a nevadili by vám chladnejšie odtiene, možno by sa oplatilo skúsiť, čo bezfarebná henna spraví u vás. Ona vlastne nie je až taká bezfarebná. Prehĺbi zlaté tóny u blond vlasov. Ale ako ste videli, s čajom nechytila na teplý tón a šediny predsa potlačila. Mohol by to byť zaujímavý pokus.

Farbenie č. 2 - tentokrát správnou hennou


Bezfarebná a farehná henna s Indigom Indian Natural Hair Care
Našťastie ma neprešla chuť si farbenie zopakovať a vtedy mi docvaklo, že v ruke nedržím farebnú hennu. Takže opäť som si vzala sklenenú misku, plastovú lyžicu (henna nesmie prísť do styku s kovom), zaliala hennu s indigom mierne vychladnutým čiernym čajom a posolila. Čaj som pridávala dovtedy, kým mi nevznikla kašička konzistencie kyslej smotany. Rovnako ako zábal, ani farbiaca henna nesmie z vlasov tiecť. 

Keď zmes trošku ochladla, prídavok éterického oleja z mäty ju príjemne navoňal. Olej nikdy nedávajte do horúceho ani moc teplého, inak vyprchá. Vôňa henny ako taká nie je príšerná. Vonia ako staršie seno, to sa dá prežiť. Keď však nemáte doma dostatočne voňavý prírodný šampón (je nutné použiť šampón bez silikónov), vlasy umyjete o dva dni, potom o štyri a stále cítite seno, už sa to človeku trošku zunuje. Mne sa to teda po všetkých tých použitiach sprotivilo. Preto som ju "vylepšila".

Ešte mám pre vás zopár rád. Veľa ľudí odporúča natrieť pokožku tváre, krku, spánky i uši mastným krémom, aby sa vám nezafarbila. S hennou sa aj tetuje, je to naozaj trvácne farbivo. Blogerky však nepíšu, akým krémom a ja radím určite taký, ktorý obsahuje oleje minerálneho pôvodu. Prírodný olej sa vám vstrebe a nechá minimálny film, ale minerálny je iný prípad. Mne sa osvedčila olivová alebo klasická Indulona, lebo tieto krémy na tvári neuškodia. Lesknem sa ako diskoguľa, lebo som hennou natrela aj obočie a Indulonou jeho okolie. Keď však dám krém v hrubšej vrstve, farbivo cez to naozaj neprejde. Ani trochu. 

Druhá rada sa týka nanášania. Henna nepotrebuje nejaké extra precízne nanášanie. Keď vynecháte pramienok, nič hrozného sa nestane. Začnite však určite pri korienkoch a kde máte šediny, tam jej dajte viac. Pokračujte až ku končekom. Môžete rozotierať prstami, len si dajte rukavice. Mne na moje vlasy dlhé po lopatky stačí 65 - 70g henny zarobenej s čajom a na "napatlanie" mi poslúžili igelitové rukavice na naberanie pečiva v obchode. Žiadne prečesávanie a divy sveta.

Henna má rada teplo, preto si po natretí vlasov dávam igelit. Posledne som si kúpila v lekárni návlek na obuv a ten natiahla na hlavu, lebo čiapku nikde nemali. A potom hlavu omotám starším uterák (keby sa zafarbil, nebude mi to ľúto), ktorý som predtým nahriala. Ak je vonku teplo a slnečno, sadnem si na balkón, pokiaľ nie, na uterák raz za čas nafúkam teplo sušičom na vlasy. Tentokrát som kozmetickým štetcom natrela aj obočie a nech henna na ňom úplne nevyschne, občas som tvár prestriekala termálnou vodou. Hennu je dobré nechať na vlasoch aspoň dve hodinky. Čím dlhšie, tým lepšie. Na prvý pokus pôsobila 2,5 hodiny, tentokrát som nechala 4 a vlasy sa lepšie zregenerovali.


Myslím, že rozdiel tentokrát vidieť. Henna mi o jeden odtieň zafarbila obočie a vlasy chytili príjemný neutrálny tón hnedej. Nemusím po nich stále čmárať ceruzkami. Farba nekričí, naopak. Na vlasoch vyzerá úplne prirodzene a dosť sa blíži mojej vlastnej farbe vlasov. Ešte ich aj pekne zregenerovala, lebo chytili pekný lesk. Mali ho aj po tom nevydarenom "farbení", len tam som nedobre vymyla ten olej a po umytí sa už zabudla zasa odfotiť. Môžem však potvrdiť, že henna vlasom určite pomáha. Tá kvalita a pocit pri dotyku pred a po farbení sa ani nedá porovnávať. 

Je tu ale jedno malé mínus, ktoré určite musím spomenúť. V marci som si nič nevšimla, lebo bolo chladno. A tu vidíte, prečo niektoré veci testujem dlhodobo. Už máme leto a s ním prišli horká. Ja sa v teple potím a preto si radšej nenechávam rozpustené vlasy, keď mám na sebe bledé oblečenie. Aj na vankúš radšej naťahujem uterák. Mali by ste vidieť, ako vyzerá moje biele tielko na spanie... Okolo krku je už načisto hnedé. Kto vám bude tvrdiť, že henna nefarbí oblečenie ani vankúše, asi bude zimomrivý a potí sa minimálne. Berte tieto tvrdenia s rezervou a dajte si na to pozor. Henna farbí látky.

Ako už vyplynulo z predošlej rady, henna sa postupne z vlasov vymýva, preto ak zvolíte farbu blízku vašej prirodzenej (ako ja), ani nemusíte riešiť dofarbovanie odrastov. Keď budete chcieť, zasa si ich nafarbíte. Len je dobré aspoň pár dní umývať vlasy prírodnými šampónmi. Ak chcete, pokojne si do nich kvapnite i voňavý olej. Ja si takto zvyknem vylepšovať šampóny i hennu. Hoci mi však henna (už) nevonia a nekamaráti sa s tkaninami oblečenia i posteľnej bielizne, zdravie vlasov mi stojí za to, aby som ju kúpila opäť. A už mám aj ďalšie balenie do zásoby. Už nechcem chemickú farbu na vlasy.

Teplú hnedú hennu s indigom i bezfarebný zábal Cassia nájdete v obchode Babičkina záhrada, kde sú k dispozícii aj iné prírodné farby na vlasy. Ďakujem obchodu za podarovanie šampónu, ktorý ma spolu s radami od sesternice Janky taktiež motivoval kúpiť a vyskúšať prírodné farbenie vlasov hennou.

P. S. Keď už mám nafarbené vlasy a vyzerám ako človek svojho veku, môžem sa konečne odhodlať aj na nejaké tie líčenia. 😉
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. Barva vypadá zajímavě bohužel bych ji otestovat nemohla ale vypadá fakt hezky :)

    TheBlondieTale

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Veronika, velmi pekny clanok,aj som sa pobavila aj pochytila nieco uzitocne. Hennujem od juna ako Ty, dost casto, kazde 2-3 tyzdne. Vlasy mi rastu rychlo a sediny hned vidiet. Mala som Henne Color Brun,ta bola najhorsia,farebne nic moc,je nahrubo mleta a pri nanasani sa drobi. Indian Natural-cista henna, ta je skvela, vytvori sa jemnucka pasta a vynikajuco farbi. Voono-medium brown je vyborna, takisto aj Khadi-orieskovo hneda. Tie obsahuju aj dalsie ajurvedske bylinky. Uz som myslela, ze zostanem pri Khadi,ale nieco mi nasepkava, aby som skusila Henna&Indigo, a plus k tomu pouzivat ako sampon Ajurvedske bylinky tiez od tejto znacky. Tak uvidim, ako to zafunguje... Ako pokracujes Ty s hennovanim? Ja som tak nadsena kvalitou a farbou vlasov z hennovania, ze chemiu uz nechcem pouzivat. Zalievam bud cistou vodou alebo ciernym cajom, raz som skusila aj kavou,ale vona po vymyti henny mi nebola prijemna. Este pridavam levandulovy esencialny olejcek. Davala som aj cajovnikovy, ale od toho som neskor upustila, lebo mal chladivy efekt. Teraz si miesam hennu co najjednoduchsie. A ja mam vonu henny dokonca velmi rada, najviac mi vlasy vonaju, ked si ich zmyjem na druhy alebo treti den po hennovani, poto si ich stale ovoniavam a mam dobry pocit z cerstvo hennovanych vlasov 😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Ivica. Ďakujem za komentár. S kávou som neskúšala, lebo káva vraj vysušuje a mala som obavy, že sa mi budú vlasy mastiť ešte viac. Zatiaľ len ten čaj. Ja až tak často nehennujem, zatiaľ mi našťastie netreba, šedín veľa nemám, ale tiež som sa do toho zamilovala. Henna vlasy nielen nafarbí, ale im aj výrazne prospeje, čo sa týka kvality. Po chemickom farbení mi lesk vydržal tak jedno umytie, maximálne dve. Po henne mi vydrží pekný lesk celé týždne, vlasy nestrácajú pevnosť ani poddajnosť a sú viditeľne zdravšie. Ani ja sa už nevrátim k chemickej farbe. 😉

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes