Xpel: prekvapivo lacná kozmetika (časť 1.)


Xpel, to je kozmetika, o ktorej sa poslednú dobu často píše. Jej sortiment je široký, nájdete v ňom všetko od odlakovačov až po šampóny a ceny produktov vás zanechajú v tichom údive. Sú to až prekvapivo nízke ceny. Keďže nákupy naslepo nie sú moje hobby, aj kozmetika Xpel prešla mojim skúmaním. Čo som zistila?

Prečo vôbec riešim a na tomto blogu rozoberám produkty Xpel za 2 eurá a menej? To je veľmi dobrá otázka. Lacnú kozmetiku predsa nemusím kupovať online na Elnino.sk, platiť poštovné a čakať deň či dva na kuriéra. Stačí mi vybehnúť cez cestu do drogérie. Produktov plných nosičov, ktoré nesú stopové množstvá účinných látok, takých je tam naozaj dosť. A vôbec nebudú drahšie. Ak už teda ponechávam zadok na gauči a nechám si balík doniesť pod nos, musí to byť výhodné. A nie cenovo, veď ma poznáte. 

O kozmetike Xpel toho veľa neviem. Spoločnosť Xpel Marketing Ltd. má sídlo v Liverpoole. Či tam má aj fabriku na výrobu, alebo si dáva produkty vyrábať inde, to vám žiaľ nepoviem. Prekvapilo ma však, že zloženie produktov tejto značky nebolo len samá voda, alkohol a iný balast, preto ma zaujali. Nuž som ich kúpila, aby som zistila, ako tieto kúsky obstoja v bežnej starostlivosti. Či budú aspoň priemerné.

Xpel Argan Oil Night Repair Serum


30 ml nočného séra Xpel Argan Oil stojí, to sa podržte, 2 eurá a pár centov. Dostanete ho vo fľaštičke, ktorá svojim dizajnom výrazne pripomína luxusné sérum high-end značky Estée Lauder. Akurát jeho kvapkadlo vyrobené nie zo skla, ale z plastu. 


Nič si nebudeme nahovárať, sérum Xpel obsahuje silikóny a nie málo. Nemám ho ale prečo za toto haniť, lebo sa s tým stretávam aj u iných a omnoho drahších sér. Nepoteším ani nepriateľov PEG. máte ich tam. Mne nevadia. Z čoho mám zmiešané pocity ja, je konzervačná látka DMDM HYDANTOIN. Nedráždi mi pleť, ale niekomu môže vyvolávať alergické reakcie a preto ju aj databáza EWG zaradila medzi rizikové látky. 

Ale za tie dve eurá je sérum nabité tiež hydratačnými pomocnými látkami, hyaluronátom sodným a cukrom (SUCROSE) - viazačmi vlhkosti. Obsahuje taktiež vyhladzujúci a výživný arganový olej (ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL) a regeneračný ceramid 3(CERAMIDE-3). Ceramid s arganovým olejom bohatým na omega mastné kyseliny pomáha dotvárať obrannú bariéru pokožky. Nielenže sa tieto látky starajú sa o integritu bariéry, čím držia v koži vlhkosť, ale tiež podporujú pokožku v tvorbe kolagénu. Hyaluronát sodný som, priznám sa, ani nečakala a milo prekvapil.

Zloženie sa mi (až na ten konzervant) páči. Žiadna z týchto ingrediencií vyslovene nelezie do pórov. Naopak, arganový olej (a dokonca i ten silikónový nosič) je i pre mastnú pleť s náchylnosťou k tvorbe akné vhodný. Mladiství môžu sérum Xpel s pokojným svedomím pridať do svojej dennej starostlivosti.

Vo fľaštičke sa nachádza sérum mliečnej farby a nemastnej, nelepkavej až vodovej textúry. Po chrbte ruky i po tvári stečie, takže ho treba rýchlo rozotrieť. Už jedna pipetka (4 - 6 kvapiek) aplikuje toľko tekutiny, aby bez problémov pokryla celú moju tvár i krk. Sérum vonia čistotou, ale musím vás varovať pred podobnosťou s vôňou saponátu a silou. Mne ani táto vyššia intenzita vône nevadí, ale nie je to práve práve ľahká a neutrálna vôňa, akú by ste u séra čakali. Vstrebávanie je nadmieru rýchle. Žiadne čakanie ani lepkavé či mastné pocity.

Úroveň hydratácie na deň mladším osobám perfektne stačí. Ak ale máte pleť náročnejšiu, napríklad dehydratovanú, suchú, alebo ste po tridsiatke, na nočné sérum používané samostatne bude sérum Xpel Argan Oil aj tak primálo výživné. Treba k nemu ešte nejaký krém a tu nastáva problém číslo 2. Pre tie silikóny bude jeho kombinovanie s ľubovoľným krémom obtiažne - silikóny zabránia vstrebávaniu zložiek niektorých krémov, pre niektoré zložky krémov sa zasa nevstrebe celé spektrum účinných látok séra. Museli by ste pošpekulovať, aký produkt k nemu zvoliť. Skôr by som volila prírodný krém ako prvý a potom sérum.

Ja sérum preto používam hlavne cez deň pred líčením. Po rýchlom vstrebaní ostáva pleť celkom hladká, takže pokiaľ chcem použiť svoj hydratačný mejkap, nič mi nebráni ho rovno naniesť. Už nepotrebujem ani podklad. Keďže pracujem z domu a nemusím sa vždy líčiť, niekedy si ho dám len tak. Namiesto krému. Alebo aj s krémom. Naozaj to nie je zlý doplnkový produkt. A tá cena? Aj tá je super. Určite zvážim ďalší nákup.

Malý veľký problém produktov so závitom


Ešte by som ale mala zmieniť achilovú pätu výrobkov tejto značky. Neviem, čo za závity to má Xpel navyrábané, ale vrchnáčiky niekedy ostanú po zakrútení v šikmej polohe. U séra to až tak nevadí, ale u tekutých produktov (ako napríklad odlakovač) je to zrada a produkt vám môže vytiecť. Mne sa to už stalo. Inak je však bezacetónový odlakovač tejto značky perfektný a vrelo ho odporúčam. 


Nejdem o ňom veľa písať, veď je jasné, že laky na nechty nie sú pre nechty neškodné a teda ani odlakovače nebudú ľúbezné limonády. Naozaj sa nehodí nechty neustále pokrývať lakmi a potom dávať farby preč. Tento produkt však odstráni celkom ľahko aj laky s trblietkami a pieskové laky, s ktorými má väčšina odlakovačov problém. Určite ho skúste.  Len teda dávajte pozor, aby ste fľaštičky dobre zatvárali.

Čistiace obrúsky Xpel


Neviem ako vy, ale ja na odličovanie nepoužívam obrúsky. Nie všetky sú totiž na to určené a mejkap nikdy z tváre nezotriete, musí sa spláchnuť. Tvár si preto vždy napením čistiacim gélom alebo krémom a všetko to pekne zmyjem. Keď mám na sebe odolnejší mejkap, tak v prvom kroku pred umytím pleť ešte pretriem micelárnou vodou alebo odličovačom a vodoodolný mejkap, tak na ten mám dvojfázové odličovače. 

Ja však s hĺbkovou očistou príliš neotáľam. Nečakám, kým bude čas obliecť sa do pyžama a celého "tuningu" sa zbavím hneď po príchode domov, keď sa už nikam nechystám. Chodím spávať pomerne zavčasu, niekedy však predsa od odlíčenia ubehne nejaká tá hodinka. Ak pred uložením sa do postele cítim, že sa na pleti ešte čosi nahromadilo (kožný maz, prach), nebudem ju z pochopiteľných dôvodov opäť hĺbkovo čistiť. Pri posteli mám preto krém, sérum a pre prípad potreby obrúsky Xpel

Prečo práve čistiace obrúsky Xpel?

Obrúsky Xpel majú dobré jemné vlákno, ktoré sa netrhá a super dômyselné zatváranie. Je to síce iba nálepka, ale výborne drží a dokáže uchovať celý obsah balíčka v požadovanom vlhkom stave až do minutia. Ak ich nezatvárate ledabolo a naozaj riadne pritlačíte nálepku, neznehodnotia sa. Môžete ich mať "otvorené" aj dva či tri mesiace a používať ich len občas ako ja. Nevyschnú ako iné a majú o dosť lepšie zloženie než väčšina bežných obrúskov. Odporúčaná doba spotreby je do 6 mesiacov po otvorení.


Ako prvú som si kúpila sadu Xpel Osiris, v ktorej sú rovno 3 balenia obrúskov. Cenovo sa mi zdala vtedy najvýhodnejšia. Aj v tomto prípade dáte za 70 obrúskov iba 2 eurá a pár centov. 

Xpel Osiris Deep Cleansing Facial Wipes (25 ks) sú čistiace obrúsky s obsahom alkoholu, kyseliny salicylovej (SALICYLIC ACID), vitamínu B3 vo vode rozpustnej forme (NIACINAMIDE) a zinočnatej soli (ZINC PCA), čo je dezinfekčná a zároveň zvláčňujúca látka. Z prírodných extraktov je tu hamamelis a aloe vera. Používam ich, keď sa mi spravia vyrážky, pretože najviac dezinfikujú, ale aj vysušujú. Rozhodne sa vyhnite kontaktu s očami. Následné použitie krému je absolútna nutnosť!


Odličovacie obrúsky Xpel Osiris Exfoliating Cleansing Wipes (20 ks) sú najúčinnejšie v odličovaní mejkapu tváre, lebo obsahujú i detergenty (peniče). Nie je v nich alkohol, ale je v nich okrem extraktu z aloe a hamamelisu aj salicylová kyselina, preto si ani týmito obrúskami oči rozhodne nepretierajte. Namiesto vitamínu B3 bol pridaný vitamín E a hojivý alantoín. S obrúskami sa výborne zotierajú odolné pleťové masky a v prípade núdze (keď nie je po ruke voda) aj mejkap. Pleť je po nich jemná,  vyhladená, farebne zjednotená a čistá. Ale natrieť ju samozrejme treba.


Odličovacie obrúsky Xpel Osiris 3in1 Cleansing Facial Wipes (25 ks) majú najväčší podiel extraktu z aloe vera, pridaný bol i pantenol a tak pleť jemne tonizujú. Neobsahujú lieh a dokážu odstrániť aj mejkap (aj očný), ale tie odolné silikónové či akrylové, čiže štandardné mejkapy, tie teda nie! Povrch takého mejkapu tak maximálne narušia. Na dlhodobé odličovanie bez zmývania ich neodporúčam!


Obrúsky Xpel Coconut Water


Neskôr som vyskúšala čistiace obrúsky z kokosového radu Xpel Coconut Water. Obrúsky s kokosovým mliekom Xpel Coconut Water Hydrating Facial Wipes. 25 kusov nestojí ani len 60 centov. Pôvodný úmysel bol používať ich len na ruky, no po zistení, že nie sú mastné (a ten kokosový olej v nich bude evidentne frakcionovaný - viac o kokosovom oleji na blogu NewBridget) som ich skúsila aj na tvár. Trefa. Už viem, prečo je tento rad značky Xpel najpredávanejší. Príjemne vonia kokosom a má aj dobré zloženie.


Tieto mi vyhovujú najviac, lebo nevysušujú moju suchú pleť na čele a lícach. Sú nasiaknuté glycerínom, kokosovým mliekom, alebo ak mám byť korektná, tak vodou - COCOS NUCIFERA (COCONUT) WATER, kokosovým olejom COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, hojivým d-pantenolom a údajne aj kamilkovým extraktom. Ten však nie je uvedený medzi zložkami. Buď naň zabudli, alebo ho obsahuje voda. Detergenty by ste však hľadali márne, preto ani tieto obrúsky nenazývam odličovacími. Prípadné nečistoty zotriete len mechanicky (presne ako obrúsky 3in1), preto sa ani tieto nehodia na každodenné odličovanie. Jedine, že by ste používali prírodné mejkapy ako ja, vtedy sa dajú občas použiť namiesto micelárky a iných čističov. 

Teraz už dúfam chápete, prečo obrúsky všeobecne neodporúčam na odličovanie a aký je to rozdiel zotrieť mejkap obrúskom / tampónikom (čiže ho rozchochliť po celej tvári), alebo ho riadne zmyť. Žiadny, opakujem ŽIADNY, obrúsok sa nehodí ako trvalá náhrada prostriedkov na hĺbkové čistenie pleti. Ale keď chcete pleť iba dočistiť, sú super pomocníkmi.

Pôvodne som toho chcela napísať viac, ale asi by ste pred dočítaním tak mega dlhého článku zaspali. ;-) To je preto na dnes všetko z kozmetiky Xpel.  S pokračovaním článku sa prihlásim niekedy nabudúce.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Značku som si pomerne obľúbila. Hlavne zelenú radu ktorá obsahuje čajovník. Pena na odličovanie je môj najobľúbenejší produkt a mám už asi 5 balenie. Z hrubým maekupom si poradí a zvyšok už odlíčim klasicky. Sérum som mala, nebolo zlé ale časom mi začala vadiť vôňa na môj vkus je až príliš výrazná. Vyskúšala som aj niekoľko masiek na nohy, no ja neviem asi nie som cieľová skupina všeobecne takýchto produktov. Radšej si nohy poriadne nakrémujem ako by som si mala dávať masku. Jasné občas sú fajn no častejšie siaham po kréme. Čo sa týka obrúskov na odličovanie. Pokukovala som po nich. V ponuke je veľa variant siahla som zase po zelených. Nebudem hovoriť že sú výborné. Slabý priemer, nie sú dostatočne napustené tekutinou. Síce odlíčia ale nie všetok bordel z pleti. A zase obrúsky používam len v krajnom prípade, keď nie je naozaj iná možnosť alebo som príliš lenivá či unavená na odličovanie. Celkovo si myslím že je značka Xpel vydarená. Cena produktov odpovedá samotnej kvalite. Je dostupná pre každého. Určite za vyskúšanie stojí. :)
    Life is beautiful

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes