Tiande: gél na nohy Slaviton


Počula som v televízii, že pocitom ťažkých nôh vraj trpí každá druhá žena. Neviem, čo je na tom pravdy, ale logiku to má. Väčšinou práve ženské nohy trpia v extrémnych podmienkach. A tie moje nohy žiaľ nie sú výnimkou. Ale keď je zle, mažem ich gélom od značky TianDe.

O akých extrémoch som to točila v prvých riadkoch článku? Samozrejme nehovorím o extrémnych športoch. Skôr mám na mysli naše zamestnania. Buď sedíme na zadkoch, alebo sme celé dni na nohách. A čo ženy v domácnosti? Tie zasa vláčia nákupy, deti a tiež sa nezastavia. Pre nohy to dobré nie je. 

Ja mám zamestnanie sedavé a v zimnom období mávam po práci tak opuchnuté nohy, že je pre mňa problém zapnúť čižmy. Keď si v ostatných obdobiach vezmem dovolenku a poriadne sa hecnem v pohybe vonku, alebo sa s náletom orla pustím medzi zeleninové hriadky, nohy mi to zasa vrátia - svalovicou, opuchmi a bolesťou. Mám aj kŕčové žily, takže o to horšie. Ale ja som si povedala, že ak mám pri robote umrieť, tak radšej po stojačky, než kľačiac na kolenách. 😁

Viem, treba v tom pohybe a sedení nájsť rovnováhu, ale to sa ľahko hovorí, keď sa 8,5 hod. v bežný deň nepohnete od počítača. Takže mám tri riešenia. Ak ma nohy naozaj veľmi boli, siahnem po produkte z lekárne s heparínom. Preventívne si ich natieram chladivým telovým mliekom Diet Esthetic na unavené nohy, o ktorom je tu už recenzia. Ak som po nejakej väčšej záťaži, používam Slaviton, ktorý som si kúpila u svojej kamarátky a lektorky tanca - Ľubky, ktorá pracuje s ruskou kozmetikou TianDe.

TianDe Slaviton Foot Phytogel

Kozmetika TianDe sa dá kúpiť buď cez katalógy, alebo na rôznych stránkach na internete. Ceny si evidentne dáva každý predajca iné. Za toto 125ml balenie gélu som dala tuším okolo 8 EUR, ale už som ho videla aj drahšie. 

Za normálnych okolností katalógový predaj neuznávam, ale Ľubka vždy máva mnohé produkty aj pri sebe, pretože ich sama používa. Môžem si teda pozrieť zloženie, prípadne čosi i skúsiť od nej a ak sa mi produkt páči, potom si ho rovno kúpim. Vždy vie poradiť. I pri kúpe gélu Slaviton ma upozornila, aby som to s množstvami gélu nepreháňala, inak mi bude zima. Takže poďme teda zhodnotiť, čo to je za gél a či mala pravdu.

Obsahové ingrediencie gélu Slaviton

Gél Slaviton nazval výrobca fytogélom. Takéto spojenie slov nie je v kozmetike až také bežné, ale v zásade neklamal. Gél je naozaj tvorený prevažne rastlinnými výťažkami z riasy (PALMARIA PALMATA EXTRACT), pokožku upokojujúceho chmeľu (HUMULUS LUPULUS EXTRACT), protizápalových kamiliek (CHAMOMILLA RECUTITA EXTRACT), konského pagaštanu tlmiaceho opuchy (AESCULUS HIPPOCASTANUM EXTRACT), žilky a zápaly sťahujúceho hamamelisu (HAMAMELIS VIRGINIANA LEAF EXTRACT), chladivej dúšky (THYMUS VULGARIS EXTRACT) s extra pridaným mentolom (MENTHOL) a extraktu z ľubovníka bodkovaného pôsobiaceho proti svalovej únave (HYPERICUM PERFORATUM EXTRACT), ktorý je dobrý i na pomliaždeniny a reumatické bolesti. 

Najskôr som sa čudovala, prečo je v takomto prípravku aj riasa a to dokonca v najvyššej koncentrácii. On sa totiž uplatňuje skôr pri ochrane pokožky proti nadmernej pigmentácii. Neskôr som ale našla leták istého výrobcu, ktorý z riasy vyrába kozmetickú ingredienciu. Na letáku bol dobre vysvetlený mechanizmus účinku riasy, ktorá sa zúčastňuje na regulácii kožnej mikrocirkulácie (Zdroj: leták RHODOFILTRAT PALMARIA, web). Znižuje viditeľnosť drobných žiliek i väčších kŕčových žíl a má aj drenážny efekt - t.j. podporuje tiež lymfatický systém. Telo sa prirodzene zbavuje škodlivín. Gél by teda v istom ohľade mohol pomôcť aj pri celulitíde a pre ľubovník s pridanými chladivými zložkami si ním môžete natrieť i chrbát.

Tieto extrakty sú zapracované do základu z vody, glycerínu, PEG a silikónov pre dobrú rozotierateľnosť aj pri minimálnom množstve gélu vytlačeného z tuby. Stačí máličko a natriem obidve kolená.


Tu nachádzam prvý rozdiel oproti použitiu bežných chladivých gélov v mega baleniach z lekární, supermarketov, čínskych obchodov... Aj tie síce natriete na veľkú plochu, príjemne schladia, no miniete ich rovnako rýchlo (ak nie rýchlejšie), lebo musíte nabrať viac gélu. Najväčšie zastúpenie v týchto géloch tvorí carbopol / carbomer-ový gél a "liečivom" je prevažne lieh s mentolom. Tých extraktov je tam spravidla veľmi málo.

Pravda, sú tu látky, bez ktorých by sa človek zašiel. Najmä pomocný trietanolamín a pomerne zbytočná parfumácia. Ale beriem do úvahy, že je to liečivý produkt, nie kozmetika. Výrobca TianDe chcel iba podtrhnúť prírodnú vôňu extraktov, aby spríjemnil používanie a trošku ešte dotvoril ilúziu chladenia aj tou vôňou. Nie je silná, ale ja by som gélu i bez nej verila, že chladí. Nebolo to treba. On bude skvelo chladiť aj bez toho, aby doňho napchal citronelol, eugenol a iné voňavé balasty. :-)

Efekt gélu Slaviton

Tu sa dostávame k účinku, ktorý je naozaj taký, ako Ľubka popisovala. Žiadny lieh v tomto gélovom produkte nenájdete, mentolu je v ňom len trošku a napriek tomu má Slaviton silu, ktorá svedčí o vysokej koncentrácii bylín. V porovnaní s mliekom Diet Esthetic je Slaviton koncentrovanejší a má silnejší liečebný efekt aj po spomínanej námahe (turistika, dlhé premávanie sa v záhrade s drepmi, krčením i vystieraním sa). 

Mlieko je skôr preventívne, využijem ho pri dlhšom sedení a natieram ho celoplošne. Gél Slaviton používam lokálne na oblasti, kde to najviac bolí. Už som ho ale dávala aj na plochu chrbta. Respektíve ja som ho sebe nenatierala, natrela mi ho mama. Dala trošku viac a veru som upaľovala pre sveter, lebo mi bola zima. Takže naozaj pravda. Chladí. A nie ako bežné gély chladiace len tú chvíľku pri natieraní.


Efekt proti svalovej únave a preťaženiu hodnotím na jednotku. Slaviton je v tomto dobrý. Vždy, keď sa zabudnem v záhrade na pol dňa, natriem kolená, žily a mám pokoj. Už stiahnutie žíl samotných som si nevšimla. Ja mám pomerne veľké a pri sedení i mierne vystúpené kŕčové žily, za ktoré môžem "poďakovať" antikoncepcii. Nejaké milimetrové zúženie človek pri takých ťažko zaznamená. Skôr by bol vidieť na tých, ktoré vyzerajú ako pavučinka. Ale zasa je pravda, že gél naozaj stiahol opuch a nohy neboli vôbec ťažké. Ani boľavé.

BTW: T
ie presvitajúce žily vidíte na fotke. Nebyť porúch cyklu a iných problémov, nikdy sa nedám nahovoriť na HAK. Je to svinstvo, baby! Nikdy ju neberte len pre banálne dôvody, lebo chcete mať napríklad krajšiu pleť, alebo sa vášmu drahému nechce používať kondómy. 

Keď už sme spomenuli plošné natieranie, veľký pozor na používanie gélu Slaviton v lete. Viem, že to znie lákavo si natrieť nôžky, natiahnuť kraťasy a pokračovať v činnosti vonku, no to by som neradila. Extrakt z ľubovníka (ani parfum) by sa nemal dostať do kontaktu so slniečkom, inak Vám tie lúče vypália do pokožky poriadne škvrny. Takže používať pekne s rozumom a nie počas praženia sa vonku.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes