Duel kozmetiky: dve super pleťové masky z ílu


Keby som chcela použiť to známe: "Takú ti natriem, že ťa vlastná mater nespozná!", do tohto kontextu by mi veta perfektne zapadla. Mama nečakala, že sa kvôli momentálne nie moc dobrej pleti objavím vo dverách namazaná bahennou maskou. A to rovno 2x v ten istý týždeň.


ustráchaný Endy
Ak by bol toto súboj psov, ktorý bude na strašidlo s podivnou maskou na tvári viac štekať, otcov psík Endy by vyhral. Ani sa nedal zvečniť, lebo stále skákal a brechal. Moja psia slečna Vikinka ma videla s maskami už tisíckrát a je na to zvyknutá. Moja mama však nie a tá sa ma veru zľakla tiež. Ale čo by človek nespravil pre krásu a porovnávací článok, však? Dnes sa o slávu a česť pobijú dve masky. Morská a sladkovodná. 

Morské bohatstvo zastupuje bahenná pleťová maska Sefiros Original Dead Sea Pure Mud s bahnom z Mŕtveho mora. Ide o 100 % prírodné bahno z mŕtveho mora s českým názvom "Sefiros - Minerální bahno z mrtvého moře" a pre distribútora ju vyrába firma BIO-ROM Laboratories z Izraela

Riečne vodstvo bude reprezentovať ílová čistiaca pleťová maska Frais Monde Cleansing Thermal Spring Mud Face Mask s riečnou riasou. Maska s talianskym názvom "Maschera Viso Al Fango Termale Purificante" od talianskeho výrobcu Frais Monde je zmesou rôznych látok, no prevahu má samozrejme termálny íl z oblasti Répole (až 35%) v Taliansku.

Morské bahno vs. riečne bahno - ingrediencie

Za normálnych okolností by som povedala, že morské bohatstvo sa s tým riečnym nemôže porovnávať. Veď koľko minerálov obsahuje také more, dokonca Mŕtve more? U morského bahna nie je výhoda len v koncentrácii soli, ktorá zjemňuje a vyhladzuje pokožku (najmä tú s ekzémami a inými nedokonalosťami), ale tiež v jej výnimočnom minerálnom zložení. 

Mŕtve more a teda i jeho bahno je bohaté na horčík, draslík, sodík, vápnik, zlúčeniny chlóru, brómu a jódu, zinok, selén a mnohé iné prvky. V maske s mahnom z Mŕtveho mora - maske Sefiros je ich celkom 26. 


bahenná pleťová maska Sefiros Original Dead Sea Pure Mud
Tu však bude duel rovnocennejších súperov, pretože proti moru stojí nie rieka, ale riečka. Zatiaľ čo pastovitú konzistenciu čistého bahna Sefiros dotvára morská voda, u masky talianskeho výrobcu Frais Monde je maska tvorená 35 % ílu a zo 60 % sírnou vodou z prameňa Répol. 

Tento tekutý zázrak z hlbín zeme preteká cez minerálne podložie, z ktorého získava síru, sodík, draslík, sulfát, vápnik, železo, horčík, uhličitany a kremičitany v ideálnom pomere pre pokožku. Sírna voda aj íl získaný z prameňa pôsobí hĺbkovo a ozdravujúco. 


ílová čistiaca pleťová maska Frais Monde Cleansing Thermal Spring Mud Face Mask
No výrobca Frais Monde do masky taktiež pridal aj vitamíny - obranyschopnosť obnovujúci extract z echinacey a 5% hnedej riečnej riasy, ktorá v týchto vodách žije a je živená ich minerálnym bohatstvom. O riasach a ich účinkoch na zdravie i krásu na tomto blogu básnim neustále. Konkrétne táto riasa je pre použitie v maskách ideálna, pretože sa vyskytuje v takpovediac kvapalnom stave a dokáže priaznivo redukovať tvorbu i kvalitu mazu. Extrakty majú len jedinú nevýhodu. Nakoľko tu nie je prirodzený konzervant soľ, musia byť zmiešané s inými konzervačnými látkam a v tomto prípade parabénmi. Ja proti nim nič nemám, parabény sú látky vyskytujúce sa i v bežnej zelenine a ovocí, no niekto čítajúci "literatúru strašenia" môže nadávať, preto to otvorene píšem.

Bahno - jeho vlastnosti navonok

Riečny íl i morský íl je perfektná vec. Ich vône sa báť nemusíte. Nie je to zatuchnutá vôňa bažiny a močiarov. Skôr vám pripomenie lekárenský tekutý púder (bez mentolu), hlinu alebo kozmetický púder na tvár. Obe bahná majú úplne neutrálnu a ničím obťažujúcu vôňu + dobre natierateľnú pastovitú kozistenciu


malý téglik - maska Frais Monde, veľký - maska Sefiros
I farbou by sa podobali. Maska Sefiros je akurát viac do siva a Frais Monde je zeleno-šedá. Rozdiely vo vzhľade by ste nepostrehli, no nepochybne ich nájdete v aplikovanej vrstve a v použiteľnosti. Som však momentálne u rodičov a masku Frais Monde mám odobranú len v mini tégliku, takže si ju pozrite ešte takto na ruke.

čistiaca maska Frais Monde - jej konzistencia
Maska Sefiros Original Dead Sea Pure Mud

Morské bahno nie je laboratórne ďalej nijako upravované. Ako ho vyťažili, tak aj ostalo. Iba ho trošku prečistili. Aby ste dosiali požadovaný účinok, naneste ho na pokožku v hrubej vrstve, aspoň 2 - 3 milimetre. Ja si do záhybov nosa dám aj viac. Potom ju ľahšie zmyjem.

Maska Sefiros Original Dead Sea Pure Mud s bahnom z Mŕtveho mora sa vďaka jemnej pastovitej konzistencii a dobrej priľnavosti výborne natiera. Aby som sa nezašpinila, nanášam ju buď špachtličkou alebo lyžičkou. Balenie je praktické, ide to aj veľkou lyžicou. Pri dotyku bahna s kožou pociťujem príjemné chladenie. Maska aplikovaná v primeranej vrstve schne pomalšie. Nemusíte sa báť ústa otvoriť a rozprávať. Nepopraská a ani neopadne hneď. Už ku koncu pôsobenia ale môžete vidieť prasklinky na partiách, ktorými najviac pohybujete. Záleží, aký typ pleti máte (dehydratovaná rýchlejšie "skonzumuje" vlhkosť) a koľko masky ste dali.

Bahno Sefiros sa dá použiť aj na suchšiu a citlivú pleť, ale nesmie byť veľmi podrážená / poranená / rozdriapaná a nesmie na nej ostať dlho. inak soľ môže štípať a pokožka na ňu môže začať dlhším pôsobením reagovať. Pozor aj pri čerstvo rozrýpanom akné. Tiež pocítite štípanie. Na suchšej pleti ju nechajte 10 - 15 minút, pri normálnej a mastnej pleti so sklonom k akné vydržte aspoň raz tak dlho (15 - 30 minút). Telo znesie aj pol hodiny až hodinu, ale tam by som už použila i fóliu, aby príliš rýchlo nezaschla. Pri schnutí bahno pekne čistí pokožku a morská soľ ju v konečnom dôsledku vďaka minerálnemu zloženiu upokojí. Po zmytí by malo byť ďalším krokom tonizovanie tváre tonikom a hydratovanie pleti (maximálna nutnosť) sérom alebo krémom.

Po umytí masky ostáva pokožka zjemnená a elastická ako po aplikácii peelingu. Ak nemáte vyslovene citlivú pleť, zmývajte ju s krúživými pohybmi ruky či hubky vlažnou alebo teplou (pri mastnej pleti rozhodne nie horúcou!) vodou. Zmiznú po nej šupinky, zmiznú i niektoré nie príliš odolné čierne bodky, pokožka má jednotnú farbu a aj vrásky ostávajú menej viditeľné (to práve pre to obrúsenie).

Len upozorňujem, že to zmývanie bude trošku boj s neporiadkom. Ja pri tom zašpiním všetko, lebo hrubá vrstva = viac roboty! Preto som ju zatiaľ ešte nepoužila na telo, iba na tvár a krk. Telový zábal odkladám na leto, aby som ju mohla zo seba zmyť vonku záhradnou hadicou. Trošku z nej skúsim i na pokožku hlavy v tenšej vrstve ako prevenciu proti lupinám (prípadne liečbu, ak by sa objavili). Na to sa podľa mňa hodí tiež. Mega-obrovské balenie masky Sefiros 800g som kúpila za cca 9 EUR snáď do oteplenia neminiem.

Maska Frais Monde Cleansing Thermal Spring Mud Face Mask


Téglik masky Frais Monde oproti maske Sefiros nie je ani zďaleka taký veľký. Obsah sa vmestil do téglika, ako mávajú pleťové krémy - je zo skla, čiže recyklovateľný. Bežná cena tejto masky = okolo 15 EUR za 50ml. Nástroj na natieranie si určite vezmite aj pri tejto maske. Nielen kvôli nanášaniu. Ak dlhšie stojí, je lepšie ju pred použitím premiešať. 

Aj maska Frais Monde sa výborne natiera, no na rovnaký účinok u mastnej pleti a kratší čas - 10 - 15 minút - jej stačí použiť menej než masky Sefiros. Ja dávam úplne tenučkú vrstvu, ktorá pri tejto hrúbke samozrejme pomerne rýchlo schne. Stačí milimeter. Stihla som toľko nastaviť časovač na mobile, cestou z kúpeľne vystrašiť mamu, psa a už pri fotení vyzerala takto. 

Ale táto čistiaca maska výrazne neopadáva, ale čistí výborne. Vyťahuje z pórov snáď i to, čo tam bolo vlani. ;-) Samozrejme preháňam, ale čistenie vnímam ako veľmi efektívne. Po prvom použití sa vám to možno zdať nebude. Silno znečistená pleť môže mať chvíľku i problém, pretože maska svojim obsahom spúšťa odplavovanie škodlivín, takže na chvíľku sa môžu vyrážky zhoršiť. Opakovaným používaním (používať aspoň 1x týždenne) uvidíte, čo sa v skutočnosti udialo v hĺbke pórov a že sa póry zlepšili. V ozdravovaní pleti z dlhodobého hľadiska mi príde lepšia než čisté morské bahno Sefiros. Pleť je po nej nielen čistá v póroch, jednotnejšia vo farbe i rovnosti reliéfu pokožky (aj tu je istý účinok na vrásky), ale tiež žiarivejšia. To bude zrejme tou termálnou vodou, ktorá je k pleti pomerom minerálov lepšia než morská a spracovaním s ďalšími zložkami, pre ktoré účinok začína v hlbších vrstvách pokožky. Nie je viac povrchový.

A ešte pár rozdielov vo vlastnostiach. Maska Frais Monde má jemnejšie zrno a prirodzene sa vďaka tenšej vrstve i lepšie zmýva. Menej neporiadku. Ani na rozrýpanej pokožke  som nevidela reakciu. Maska neštípe. Niežeby som skúšala zámerne niečo rýpať, ale v sobotu som sa trošku poškriabala. Pomáhala som bratovi pri dokončovaní špaliet okolo okien a poškrabala sa na sieťke takého rohovníka, ktorým sa vystužujú rohy stien. Takže v tejto ranke maska neštípala. Nie je ani trošku agresívna a ani ona nevysušuje pleť.

Upozorňujem však, že verzia čistiacej masky Frais Monde už v prvých momentoch výrazne sťahuje pleť. Aj preto ju nedávam na vyššie partie čela. Tam mám pleť suchšiu. Ak máte pleť citlivú, neberte si masku Cleansing, ale radšej Natural s nechtíkom a slezom. Na zrelú (i suchšiu) pleť skúste Anti Wrinkle obohatenú o lipidy a humus. Práve teraz všetky v akcii.


Akcia v obchode Elnino.sk

Moje odporúčania

Ak Vám ide naozaj o čistenie problémovej pleti s akné a mastnou pleťou, siahnite po čistiacej maske Frais Monde. Pre výrazné oživenie mdlej pokožky a čistenie tej citlivej taktiež odporúčam Frais Monde, ale ten ďalší druh. Masky Frais Monde sú bez akcie drahšie, ale v hĺbkovom efekte vynikajú.

Pokiaľ je Vaša pokožka aj suchá a šupinatá, alebo je farebne nejednotná pre drsné partie, kúpte si radšej masku Sefiros. V čistení až tak nevyniká, ale slanosť morskej soli lepšie rozpúšťa a hrubšie zrno lepšie peelinguje odumreté bunky. Rovnako túto masku odporúčam na telové zábaly a obrusovanie drsnejších partií pokožky (napríklad lakte, kolená), keďže ide o väčšie a cenovo celkom akceptovateľné balenie. 

ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. ďakujem za článok a inšpiráciu. :) Fotografie sú tiež krásne, zaujímalo by ma, či sú fotené mobilom? :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Natalia394. Nie je za čo. Rada som poslúžila. Áno, väčšinu fotiek fotím mobilom. Mám Samsung Galaxy a robí dosť ostré a kvalitné fotografie. Ale niektoré fotím aj fotoaparátom. Záleží, čo mám po ruke, keď mi príde balík s nákupom a čo spraví krajšie fotky. Na niektorú kozmetiku je predsa len lepší fotoaparát. Hlavne také väčšie produkty a darčekové kazety. Ale seba viem lepšie cvaknúť mobilným telefónom, lebo tam aspoň vidím hneď, ako sa tvárim a nestáva sa mi, že z 50 fotiek nevyberiem ani jednu. :-p

      Odstrániť
  2. Bahennú masku som snáď ešte ani nemala, ale zaujali ma obe :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bahno je výborná vec. Byť chvíľu Shrekom má čosi do seba. :-) Vyskúšala som nejednu vec s morskou soľou alebo ílom a všetky fungovali perfektne. Akurát tie so soľou trošku štipkajú na rankách, ale to sa dá zniesť. My, baby, znášame aj horšie veci pre krásu, no nie? :-)

      Odstrániť
  3. Obě masky mě zaujaly. Tyhle bahenní mám moc ráda a vždy jsem s nimi byla spokojená. Na té od Frais Monde se mi líbí, že neštípe v drobných rankách. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes