Kozmetický súboj: balzamy na pery (odtajnené)

Balzamy na pery (zľava): EOS, Swiss Nature, Maybelline, Balea a Bioderma

Nadišiel čas odtajniť, aké to balzamy som porovnávala v minulom kozmetickom súboji. Kto niektorý z nich doma mal, ten už možno mrkol na zloženie toho svojho a tým pádom pozná časť môjho názoru naň. Teraz pokračujme v hodnotení ich ďalších stránok, pretože nie je dôležité len zloženie, ale tiež to, aké sú balzamy na perách, koľko vydržia chrániť a podobne.

Ešte by som hneď v úvode článku upresnila, čo u kozmetického produktu na pery považujem za obťažovanie. Obťažovanie je u mňa to, ak ma vôňa núti nasávať vzduch, trieť si pery o seba a uvedomovať si prítomnosť kozmetického produktu. Proste niečo, čo zamestnáva moju myseľ. Skutočne dobrý produkt je podľa môjho názoru ten, ktorého prítomnosť si neuvedomujete, nemusíte ju riešiť a vnímate len starostlivosť, ktorú vám poskytuje (napr. dobrú hydratáciu, premastenie, úľavu, ...) Čiže môže byť sladký, ale nie tak, aby ste pery oblizovali. Môže voňať, ale nie tak, aby šla vôňa do nosa a rušila. V opačnom prípade sa vaše nervičky rýchlo postarajú o to, aby produkt z pier čo najrýchlejšie zmizol a míňa sa tým celý jeho účel.

Všetky balzamy, vrátane tohto, som testovala pri bežnom pracovnom nasadení. To je pre každý rúž / balzam / lesk skúška ohňom, lebo ja som veľký nervák a keby ma niektorý z nich rušil, verte, že by som mu to nedarovala v hodnotení. 

Rovno napíšem, že za obal dávam všetkým balzamom maximum bodov. Ich etiketa obsahuje všetky náležitosti, tuby sú praktické, funkčné vzhľadom k textúram a obaly dizajnovo dobre navrhnuté, aby pasovali k danej značke. Niet im čo vytýkať. Takže prejdime jednotlivé kategórie.

LACNÉ BALZAMY NA PERY

Balea Lippenpflege Perlzglanz - balzam na pery s perlovým leskom


Balea Lippenpflege Perlzglanz - balzam na pery s perlovým leskom
Balea Lippenpflege Perlzglanz
V kategórii LACNÝ sa s neuveriteľnou cenou 1,49 € umiestnil balzam od značky Balea. Čo som doposiaľ mala, tak ani jeden balzam nebol drahší a všetky mali zloženie rovnako dobré. 

Perlový balzam má len slabučký lesk a dáva perám aj slabo ružovú farbu. Pery nie sú s ním vyslovene "nahé", ale ani nalíčené. Nepovažujem ho teda za dekoratívnu kozmetiku.


Balea Lippenpflege Perlzglanz a jeho perlový lesk na chrbte ruky
Balea Lippenpflege Perlzglanz a jeho perlový lesk na chrbte ruky
Balzam má veľmi peknú vôňu. Vonia mi po čučoriedkach, no na perách sa po rozležaní aróma správa ako typická kozmetická, nie ako bobule ovocia. Keď sa k nej dostáva kyslík, nereaguje tak, že by obťažovala. Keď si prejdem jazykom po perách, necítim ani žiadnu chuť. To je pre mňa ideálna kombinácia vlastností.

Textúra balzamu je olejovo-vosková. Keď balzam zotriete z povrchu pier, pery ostanú hladké a výživa už bude dávno vsiaknutá. Nejakú dobu sa aj udrží. V prípade, že vás nebude rušiť (ako mňa), pocitovo svojou hladkosťou pripomína dobrý lesk na pery. Dobrý v tom zmysle, že nie je mazľavý a ani lepivý. Merať čas nemá význam, to ani pri balzamoch nezvyknem robiť. Jedine, že by som ich brala za dekoratívnu kozmetiku. Takže budem hodnotiť ostatné vlastnosti.


Moje hodnotenie balzamu Balea:

Textúra: hladká, olejovo - vosková
Krátkodobá účinnosť / efekt (hodnotím pocit): 4, trošku nepríjemný je ricínový olej, inak OK
Premastenie: 3.5, lebo tieto rastlinné oleje až tak nepremasťujú, v tom sú lepšie a trvácnejšie minerálne oleje, preto i z dlhodobého hľadiska nebude mať najvyššiu známku
Hydratácia: 3 - na balzam nie zlé, ale mohlo byť aj lepšie, keby vynechali ricínový olej, alebo ho dali trošku menej. Ten je taký zradný. Vysýcha, takže neudrží až tak dlho vláčnosť pokožky. Na extrémne suché a citlivé pery by som ho neradila používať, mohol by podráždiť.
Výživa: dala by som 5, na suchšie pery by to ale nestačilo ani náhodou, takže dávam radšej 4
Vôňa: krásna, čučoriedková, ktorá sa na perách správa ako kozmetika
Celková spokojnosť: 8
Cena: 1,49 € za 4,8 g

celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom horizontehttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživa
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Balzam Balea určite odporúčam každému, koho pery nie sú precitlivelé a ani prehnane suché. Len v lete pery radšej pretrite aj svojim denným krémom s SPF, ak by ste šli na slniečko, lebo nemá SPF. Inak pohoda. Kvalita za dobrú cenu.

STREDNÁ TRIEDA

Maybelline Baby Lips SPF 20 ochranný balzam na pery


Maybelline Baby Lips SPF 20 ochranný balzam na pery
Maybelline Baby Lips SPF 20
Bežná cena tohto balzamu je 3,29 €, no na internete by sa dal aj lacnejšie kúpiť. Nemá žiadnu farbu, no dajú sa zohnať aj pigmentované balzamy Maybelline Baby Lips. Tento konkrétne bol navrhnutý na ochranu pred stratou vlhkosti a pred slniečkom, preto zrejme výrobca nemal za potrebné dávať mu aj farbu. 

Balzam má príjemnú vôňu, no na produkt na pery aj dosť neobvyklú. Vonia skôr ako mejkap než balzam, čiže vôňa je kozmetická. Na perách po reakcii so vzduchom však silnie a vtedy sa vám bude zdať, ako keby ste na pery naozaj natreli mejkap a to už nie je ani trošku príjemné. Chuť nemá absolútne žiadnu, no táto aróma ma vyslovene ruší. Zvlášť pri práci, na ktorú sa chcem sústrediť. Boli dni, keď som ho nezniesla a musela po pár minútach zotrieť. Toto sa značke Maybelline nepodarilo.

Textúra balzamu je vosková, teplom mäkne a mení sa na maslovú. Nebyť tej arómy, ani tento by neobťažoval. Ochrana je istotne dobrá vzhľadom k tomu, že má SPF 20 a toľko hydratácie v sebe. Osobne si však myslím, že celý efekt kazia látky, ktoré zlepšujú jeho rozotierateľnosť a ktoré som označila, že mi vadia. Zbytočne bránia vstrebávaniu toho, čo je na tomto balzame dobré. Ak by bol výrobca vynechal aspoň jednu, pocit hladkých pier by trval dlhšie. Tá ochrana nebude mať až také dlhé trvanie, čo aj vidieť po zotretí tohto balzamu z pier. Pery sú síce hladšie než boli, no necítim, že by tá špeciálna výživa ostávala dlhšie než balzam sám. 


Moje hodnotenie balzamu Maybelline:

Textúra: hladká, vosková, pri styku s pokožkou maslová
Krátkodobá účinnosť / efekt (hodnotím pocit): 3, niekoho môže rušiť vôňa, ale hydratácia sa koná
Premastenie: 4, lepšie než pri balzame Balea, len tá výživa sa moc nevstrebáva, preto mu nemôžem dať z dlhodobého hľadiska maximum bodov a nemôžem ho odporúčať na zimu
Hydratácia: 4.5, celkom dobrá, ale len kým je balzam na perách, takže nemôžem dať maximum
Výživa: 4, dala by som 5, ale pre obmedzení vstrebávanie musím ubrať bod
Vôňa: kozmetická, ako mejkap, nie veľmi príjemná, pre mňa skôr nepríjemná
Celková spokojnosť: 6 (zmiešané pocity, ale to hlavne pre tú vôňu a nedobré látky, ktoré lezú do pórov)
Cena: 3,29 €

celkové hodnotenie - slovom

VEĽMI DOBRÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekthttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom 
horizonte (premastenie)
hydratácia
výživa
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg

Na leto je tento balzam Maybelline OK. Stačí k ochrane. Neurazí, ale ani nenadchne. Odíde však balzam, odíde aj výživa, preto pretierajte pery častejšie, ak ho znesiete. Vyhýbať by sa mu mali aj dámy, ktorým sa okolo pier často robí akné, alebo potrebujú vyliečiť herpes. Upcháva póry! Na zimu a na citlivé alebo suché pery by som ho neodporúčala tiež. Na také pery si radšej doprajte ten ďalší balzam z tejto kategórie.


Bioderma Atoderm Stick Lévres - tyčinka na pery


Bioderma Atoderm Stick Lévres - tyčinka na pery
Bioderma Atoderm tyčinka na pery
Odporúčaná cena tohto balzamu je 4,79 € a tak ho väčšinou aj zoženiete. Navrhnutý bol ako starostlivosť o suché, popraskané a poškodené pery a patrí do radu Atoderm, ktorý je určený pre extrémne suchú pokožku a suchú pokožku so sklonom k ekzémom, čomu zodpovedá aj jeho zloženie. Stále však nie je spomedzi porovnávaných balzamov najmastnejší.

Balzam má príjemnú malinovú vôňu, no aj táto je kozmetická a taká syntetická. Musí byť taká preto, aby nedráždila citlivé pery a to teda môžem potvrdiť, že nedráždi. Zvyknem balzam používať aj na okolie pier, keď mám začervenanú pokožku, lebo poskytuje úľavu. Nie je to prírodná malinová aróma, ktorú by ste chceli neprestajne olizovať a po natretí na pery vôňa rýchlo mizne, takže už čoskoro o nej nebudete ani len tušiť. Chuť nemá absolútne žiadnu. Taktiež dobrá kombinácia vlastností kozmetického a liečebného produktu. 

Ochrana SPF chýba, lenže atopici sa tak či tak nesmú opaľovať a neznesú väčšinu slnečných clon s výnimkou tých mechanických minerálnych, takže sa to aj dalo čakať, že na slniečko tento balzam nebude. To je možno taká nevýhoda pre tých, ktorí majú suchšie pery a potrebujú niečo liečebné na leto. 

Textúra balzamu je masťová, teplom mäkne a na perách sa správa ako vazelína a neskôr, až sa rozleží, mi pripadá ako lesk na pery. Balzam je trošku mazľavý, ale nelepivý a nezhlukuje sa. Kto neznáša lesky, tomu asi bude táto mastnejšia textúra vadiť, najmä v lete. Suchým perám však určite ulahodí. Ja v zime siaham práve po tomto balzame, pretože dobre chráni pery a jeho zloženie z minerálnych olejov poskytuje perám dobrú bariéru, takže ich mráz nemôže toľko vyštípať. Ale nevadí mi používať balzam ani v lete. Keď si naň spomeniem, vždy si ho natriem. Aj teraz som si spomenula. ;-)

Moje hodnotenie tyčinky (balzamu) Bioderma:


Textúra: hladká, voskovo-masťová, pocitovo ako vazelína alebo lesk na pery
Krátkodobá účinnosť / efekt (hodnotím pocit): 4, trošku pôsobí rušivo tá mazľavosť, inak OK
Premastenie: 5, minerálne oleje ostávajú na pokožke pier dlho a podobne aj estery výborne zvláčňujú a udržia v perách výživu. Aj ochranu na ich povrchu, no len za predpokladu, že nebudete papať, ale s tým sa pri balzamoch tohto typu ráta.
Hydratácia: 3 - na mastný balzam nie zlá hydratácia, ktorá sa navyše aj drží
Výživa: 4.5, pretože nič nebráni jej vstrebávaniu a látky sa vzájomne dobre dopĺňajú, stačí
Vôňa: syntetická malinová, ktorá sa na perách správa ako kozmetika, ale dá sa v pohode zniesť
Celková spokojnosť: 9, pretože aj s novým zložením stále mohla byť trošku menej mastná
Cena: 4,79 € za 4 g

celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom 
horizonte (premastenie)
hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživa
vôňahttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Tento balzam rozhodne odporúčam na zimu a veľmi suchým, či veľmi citlivým a zničeným perám. Dobre chráni, poskytuje okamžitú úľavu a na liečebnú kozmetiku stále nemá príliš vysokú cenu. Kto však nepotrebuje liečiť a nemá rád lesky, ten nech si radšej vezme balzam Balea. Bude stačiť úplne bohato.

DRAHÉ BALZAMY NA PERY

EOS Lip Balm Blueberry Accai - balzam na pery s čučoriedkou a accai


EOS Lip Balm Blueberry Accai - balzam na pery s čučoriedkou a accai
EOS Lip Balm Blueberry Accai
Cena tohto balzamu na pulte kamenných predajní je 7,99 , ale na internete sa dá kúpiť aj za 5,90 €. Momentálne je okolo neho veľký BOOM, pretože k nám na Slovensko len relatívne nedávno dorazil a každý ho chce vyskúšať. Reči sa šíria rýchlo a balzamy od značky EOS sú vnímané ako kvalitné a prírodné (prírodné zloženie môžem potvrdiť). 

EOS je snom každej adolescentky i dospelej ženy. Mamy mladistvých majú z toho hlavy v smútku. Však uznajte, nie je práve najlacnejší a keď si slečna rozkáže, že nechce iný... Navyše isté stránky neustále poriadajú súťaže na sociálnych sietiach. Šanca vyhrať je minimálna, nakoľko súťaženia chtivých ľudí je veľa, ale je to dobrý marketingový ťah. Ešte donedávna vedeli len blogerky a ich čitatelia, že existuje nejaký EOS, dnes sa o ňom hovorí všade. Súťaže totiž zvyšujú nielen popularitu balzamu v konečnom dôsledku aj počet ľudí závislých na tomto balzame :-), ale tiež zvedavosť tých, ktorí nevyhrali. Keď oň človek hrá X-krát a nevyhrá, rastie jeho túžba a zvedavosť, toto určite funguje. Je len otázkou času, kedy si ho kúpite na skúšku. Niektorí ho milujú, lebo im chutí a vonia a chcú prírodu (to akceptujem ako rozumný dôvod), iní ho milujú, lebo je "značkový" a "COOL" (nerozumný dôvod).

Ja sa naň pozriem trošku triezvejším pohľadom. Príde mi trošku preceňovaný. Balzam má neskutočne dobrú čučoriedkovú vôňu a cítim tam aj ten acai. Ide o úplne typickú sladkú vôňu. Aróma je potravinová, nakoľko máme dočinenia s produktom z organického poľnohospodárstva a teda nejde v žiadnom prípade o syntetiku. V predošlom článku som to nespomínala, ale balzam je sladený stéviou (STEVIA REBAUDIANA LEAF/STEM EXTRACT), čo dáva balzamu aj chuť. Sladkú. Pre mňa nepriaznivá kombinácia, pretože ma to núti balzam konzumovať. :-) Ale aj keď sa ovládam, trvanie jeho efektu žiaľ nemôžem hodnotiť ako dobré. O chvíľku je po ňom a aj po výžive.

Ako OK, má čisto prírodné zloženie a je chutný (aj obal je chutný), ale tie oleje a príchute v ňom zasa nie sú hodné takej ceny. Keď si vezmem, ako svoj balzam vyšperkovala prírodná značka Lavera (Alverde balzam je tiež prírodný, ale v ňom je tiež ten ricínový olej, takže ten výnimočne chváliť nejdem) a Laveru Basis kúpim na Elnino.sk za niečo vyše 2 EUR! Lavera možno nie je ochutená, no chuť nie je všetko. Prečo nepoužil výrobca EOS napríklad vzácnejšie nezmydelniteľné podiely oleja (UNSAPONIFIABLE)? Za tie peniaze by sa to žiadalo. Kde je niečo na hydratáciu? Dobre, tento balzam je o tretinu väčší než tie ostatné, ale neobsahuje (takmer) žiadny vosk, resp. toho vosku je málo. Preto sa na perách príliš dlho neudrží a budete ho natierať častejšie. Vpíja sa do pier, čím povrch ostáva nechránený. A najmä mi v ňom chýbajú nejaké cennejšie látky. Až na ten acai to až taká bomba nie je.

Textúra balzamu je maslová. Ochrana SPF chýba, čo je moja veľká výčitka. Ako som spomínala, bolo by stačilo pridať malinový olej, ktorého SPF 50 by aj pri menšom množstve okamžite urobilo aspoň nejakú ochranu. S ohľadom na zloženie lepšia nejaká než žiadna. Keby bol aspoň v tube a nie v tégliku, ktorý všetky cenné látky každým otvorením vystaví ničivému pôsobeniu vzduchu, svetla a tepla... Moja ďalšia výčitka tomuto balzamu spočíva v neprítomnosti látky, ktorá by podporila vstrebávanie a keď už nemá SPF, tak by pery za tých pár minút z tých vzácnych výťažkov získali aspoň niečo. Stačilo pridať niacín (vitamín skupiny B) alebo kyselinu hyalurónovú, ktorá je taktiež prírodná a balzam mohol mať hneď iný efekt. Takže ja ho žiaľ môžem pochváliť len za snahu o prírodné zloženie a príjemnú vôňu, no za tú cenu to teda nie je bohviečo. Ospravedlňujem sa všetkým priaznivcom.

Moje hodnotenie balzamu EOS:


Textúra: hladká, maslová
Krátkodobá účinnosť / efekt (hodnotím pocit): 4.5, sladkosť trošku ruší, ale je príjemný
Premastenie: 2.5, oleje vysýchajú a neudržia sa na pokožke dlho, maslá samotné pery nedokážu chrániť a držať výživu i hydratáciu vo vnútri
Hydratácia: 3 - bola by lepšia, keby výrobca pridal aspoň nejaký vosk, aby sa držala. Stačil by aj včelí, však to je tiež prírodná vec. Takto je stále na úrovni balzamu Balea a Bioderma
Výživa: 3, pretože sa moc toho nevstrebe a všetko znehodnotí slnko
Vôňa: neskutočne krásna čučoriedková a trošku po acai, tiež veľmi príjemná chuť
Celková spokojnosť: 5, mám z neho dosť zmiešané pocity po kvalitatívnej stránke
Cena: 5,90 - 7,99  za 7 g

celkové hodnotenie - slovom

VEĽMI DOBRÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom 
horizonte (premastenie)
hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cenahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg

Tento balzam nemôžem odporúčať ako najlepší balzam na svete. Najchutnejší, najvoňavejší, najkrajšie balenie, to áno, ale účinkami by som ho radila medzi lacné, lebo naozaj nepomáha o nič viac než tie lacné. Poteší majiteľky pier citlivých na niektoré syntetické látky a každú dámu s normálnymi perami. A samozrejme milovníčky prírodnej kozmetiky. Na suché pery ho budete musieť natierať každú chvíľku a ani tá hydratácia nie je WOW. Dostala som ho ako darček a veľmi sa mu teším. Chutí a vonia fakt božsky a som zaň vďačná. Rozhodne tento takpovediac luxus a možnosť vyskúšať ho vítam a sama by som si ho asi nekúpila, no celkom isto viem, že ak ho niekde nevyhrám, alebo mi ho niekto nepodaruje, nekúpim ho a nevrazím doň ani tých 6 EUR. Viete, že u mňa vždy rozhodujú myšlienkové pochody (zloženie, pomer kvalita vs. cena, účinok) a snažím sa kozmetiku vyberať naozaj starostlivo. V rámci zachovania objektivity tejto recenzie mu teda nemôžem udeliť viac bodov. Zlý ani priemerný nie je, no nesplnil moje očakávania.

LUXUSNÉ BALZAMY NA PERY

Swiss Nature Extra Volumising Lip Balm balzam zväčšujúci objem pier


Swiss Nature Extra Volumising Lip Balm balzam zväčšujúci objem pier
Swiss Nature Extra Volumising Lip Balm balzam zväčšujúci objem pier
Predajná cena tohto posledného produktu je úctyhodných 12 € a spomedzi porovnávaných balzamov je tento najväčším sklamaním čo do štruktúry, zloženia, účinkov. Je prezentovaný zázrak, ktorý s revolučnými prísadami na báze peptidov zväčší objem perám. Nekupovala som ho, bol to darček k nákupu iného produktu, no so zreteľom na cenník môžem povedať, že som si ho prakticky zaplatila. Priznám sa, dosť som sa mu potešila. Moje pery, tenké ako dve čiarky, by sa potešili zväčšeniu aj o pol čísla. 

Veľmi mi vadí neprítomnosť SPF. Tento balzam má pomáhať redukovať vrásky. Vrásky patria k zrelému veku, kde stúpa tiež potreba ochrany pier pred slniečkom. Ak niektorá dáma potrebuje SPF, tak je to práve táto veková skupina, no na ochranu sa nemyslelo. A to by sa malo, aj keby bol tento 12-eurový balzam určený pre mladé fešandy. Slnko totiž ničí účinné látky aplikované na pery, čo obmedzuje balzam na používanie medzi 4 múrmi a nie vonku, inak z neho nedostanete maximum. V tube by tieto látky vydržať mali. Na rozdiel od EOSu, tento sa nepredáva v tégliku, kde každé otvorenie zničí veľkú časť antioxidantov (a "módny" vypuklý tvar balzamu EOS ešte viac pomáha degradácii toho najcennejšieho). Tento nie je tyčinkou, ale krémom uzavretým v tube. Výživu v tiež udrží, pretože kombinácia emoliencií rastlinného, živočíšneho i minerálneho pôvodu sa už o to postará. Aj keď ho zotriete, pery budú hladké. Podaktorí ho však zotrú veľmi rýchlo.

Textúra balzamu je masťová a máličko mazľavejšia než Atoderm, čo by mne osobne nevadilo, no tento balzam je vyslovene nepríjemný kvôli vôni a chuti. Na jednej strane je dobré, že produkt nie je parfumovaný, na druhej strane technický pach pomocných látok prekračuje hranicu únosnosti. Mne to príde, ako by som si na pery natierala čistú vazelínu, ibaže táto je ešte viac mazľavá, lebo má pri sebe ďalšie pomocné látky. Keby boli bývali vynechané lanolíny (LANOLIN), balzam mohol byť príjemnejší. Aspoň tak, ako Bioderma Atoderm, lebo majú podobný základ. Rozumiem, prečo lanolín. Je to kvôli tým peptidom. Lenže peptidy by "prežili" aj v inom prostredí a trošku vône by tiež zniesli. Ešte aj ten najlacnejší téglikový balzam z vazelíny od značky Balea má dobrú vôňu, príjemnú chuť a relatívne dobre držal na perách. Za túto cenu mala byť textúra i vôňa jedna báseň, no toto čudo nevonia, nechutí a ani nedrží. Aj preto musí mať balzam najväčšie balenie. Je to masť, nie tyčinka, ktorou by stačilo pery prejsť raz za čas.

Prítomnosť pigmentu nechápem. Balzam nemá žiadnu farbu a ani lesk, je voskový biely. Ten pigment mal asi odstrániť len žltkasté farebné odlesky od lanolínu a "vybieliť" ho. Keď už výrobca pridal pigment, mohol primiešať aspoň sľudu (MICA), nech balzam získa slabý lesk. Keď máte malé pery, trošku lesku im nezaškodí. Kým sa im zväčší objem účinkami peptidov, tak ho dočasne dostanú aspoň opticky a dekoratívnym spôsobom.

No a teraz k tým peptidom. PALMITOYL OLIGOPEPTIDE nie je zlou látkou. Obsahuje mnohé cenné aminokyseliny ako napríklad alanín, arginín, glycín, histidín, serín... Podieľa sa na hospodárení pokožky s kolagénom, lebo podporuje zdravú komunikáciu buniek. Ja vrásky nemám, no verím, že na vrásky bude mať balzam dobrý účinok (pri izbovom používaní pravdaže). Otázne je, komu balzam zväčší pery. Obávam sa, že peptid bude fungovať len ženám v zrelom veku, kde sa objem stráca ako dôsledok starnutia. Keď podporíte tvorbu kolagénu niekomu, komu sa stráca, alebo má pery doničené, logicky to musí mať efekt. Peptidy zaplnia medzery a výsledok bude super. No kto má malé pery od prírody a svojho vlastného kolagénu dosť, ten asi nepozná žiadne výraznejšie rozdiely. Ja som si teda nevšimla nič. Ani hydratáciu. Nehydratuje viac ako balzam Atoderm zo strednej triedy, čo je veľká škoda.

Keby v ňom však bola pridaná extra kyselina hyalurónová a ten SPF vo väčšej koncentrácii (nie len ako pigment), bola by som optimistickejšia a podľa mňa aj ten účinok by bol lepší a viditeľný. O kyseline hyalurónovej vieme, že je univerzálna a funguje ako botox. Opäť sa nemyslelo na každého. Hlavne, že balzam zaberie aspoň niekomu... :-(

Moje hodnotenie balzamu Swiss Nature:

Textúra: hladká, masťová, pocitovo ako vazelína
Krátkodobá účinnosť / efekt (hodnotím pocit):
3 (ako Maybelline), vôňa sa ešte ako tak dá zniesť, ale vražedná kombinácia mazľavosti a vône žiaľ nie, inak by dostal 4 body ako Atoderm
Premastenie: 4, minerálne oleje ostávajú na pokožke pier dlho a aj po zotretí cítite efekt, len kvôli konzistencii nemôže dostať balzam maximum bodov, lebo tá nám efekt zbytočne skracuje
Hydratácia: 3 - na mastný balzam nie zlá hydratácia, ktorá sa navyše aj drží, ale žiadna sláva
Výživa: 4, pretože balzam na perách znehodnotí slnko, inak by balzam stačil aj na suché pery
Vôňa: technická, nie moc príjemná, no lepšia než Maybelline, buď mala byť dobrá alebo žiadna
Celková spokojnosť: 5, mám z jeho spracovania dosť zmiešané pocity
Cena: 12 € za 15 ml


celkové hodnotenie - slovom

VEĽMI DOBRÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekthttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom 
horizonte (premastenie)
hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
výživa
vôňa
pomer kvalita / cenahttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg

Viem si predstaviť, že by tento balzam mohol naozaj zafungovať u starších dám i dám so suchými perami, mne však na zväčšenie pier nefungoval. A osobne si neviem predstaviť ani ženu, ktorá by ho udržala na perách dlhšie než pár minút. Dámy sú už zvyknuté na dobre voňajúce a chutné balzamy na pery. Povedala by som, že možno aj trošku rozmaznané. Dnes už takmer každý výrobca pridáva rôzne príchute a vône, lebo sa to tak akosi čaká. Ja až taká náročná nie som. Nevadí mi, ak nedá nič a urobí svoj produkt vôňou úplne neutrálny (však sprcháče Atoderm tiež nevoňajú a tolerujem), no ako som písala, textúra balzamu na pery nad 10€ musí byť tip-top. Premyslená do posledného detailu.

Záver: Bodové hodnotenie balzamov hovorí za všetko. Ani jeden z nich nie je priemerný ani podpriemerný, ale ani jeden z nich nie je najlepší. Taký som zatiaľ nemala. Vždy boli vlastnosti, za ktoré balzamy získali dosť bodov, aby sa pomyselná miska váh znížila a dobré stránky prevážili zlé, ale nikdy nezískali plný počet bodov. 

V tomto porovnávaní najlepšie obstál Balzam Balea a Bioderma. Za svoje peniaze dostanete presne to, čo by ste dostať mali a čo Vám je sľúbené. Ak nechcete investovať, môžete do 2 EUR získať dobrý balzam na pery, ale primerane tej cene. Ak potrebujete liečiť a investujete, získate do 5 EUR liek. Pomer kvalita vs. cena bol úplne v poriadku. U tých ostatných sľuby mierne prevýšili reálne skutky. Hodnotenie 3,5 b. nie je zlé, no viete, že na mojom blogu mávajú tie lepšie produkty minimálne 4 body a najlepšie 5 bodov. 

Nie vždy si za peniaze kúpime to najlepšie a nie vždy je dizajn tým najlepším dôvodom, prečo produkt kupovať. Keď si pozriete, za čo produkty u mňa získavajú najviac motýlikov, máte jasno.
ZDIEĽAJTE:

11 komentárov :

  1. Mne tie eos tiez nepridu ako taka bomba a za tie peniaze by som si ich nikdy nekupila. A podla mna kvalita zodpoveda tej americkej cene, priblizne 2,50$.... Ak by vyrobca pocital ze sa budu predavat za taku sumu ako u nas urcite by tam dal aj hodnotnejsie oleje.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uaaaaa, na toto som čakala ;D
    Posledný balzam som neskúšala, takže k tomu sa nevyjadrím. Balea a BabyLips u mňa čistá katastrofa. Musím to mazať stále, keďže po nejakých 10 minútach mám pocit, že už zasa tam nič nie je, napriek tomu pery sú stále suchšie a suchšie. Z Tvojej "ponuky" jednoznačne vedie Atoderm, tá novšia verzia... Absencia UV mi ani až tak nevadí, ak sa pohybujem dlhšie na slnku, mám v rezerve iné balzamy. Ale ten vyživujúco-ochranný účinok je božský!
    EOS, no... :) Eos je skôr taká hračka, chutná, voňavá... až zberateľská :D. Aj keď, neviem, čo to urobí, keď sa teraz dajú zohnať na každom rohu :). Na mojich perách by som účinok tak realisticky ohodnotila ako vyšší priemer - určite nie zlé, ale ani žiadny zázrak. A ku podivu, zakaždým sa mi na začiatku zdá jeho účinok slabší, než potom neskôr, neviem, čím to je :).
    Čo ale každému odporúčam vyskúšať, to je Rosebud Salve, ktorý milujem neskutočne a je to jediná vec, čo mi moje suché pery dostane do kondičky prakticky OKAMŽITE. Mám doma už dávnejšie ešte neotvorenú mandarínkovo-ružičkovú verziu a na ceste ku mne sú ďalšie 4 kúsky vrátane ešte jedného RS :) maniačka, no :D Nie je celkom lacný, priamo z U.S. ma vyjde na cécéá 8-9 éčok, ale fakt pre mňa za tú cenu stojí! Mať tak k dispozícii zloženie... dosť by ma zaujímal Tvoj názor naň ;).
    ZIAJA giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mala som fialovy Babylips a to bola cista katastrofia (nefarbil, nehydratoval, vysusoval, zanechaval divny lesk). Dalej mam EOS balzam a ten je fajn. Ocenujem najma to, ze ho staci pouzit raz za dva-tri dni a staci mi to. Mam normalne pery, ktore netreba nejak extra natierat. A vadia mi balzamy, ktore na pery posobia tak, ze ich treba kazde dve-tri hodiny natierat. Samozrejme, EOS by som si urcite nekupila za cenu, za aku sa predava na Slovensku. Nosim si ho zo sluzobiek, kde ho kupim za nejake cca 3 €. Zatial najlepsi balzam, ktory odporucam je Lavera Sensitive, ten som ale bohuzial stratila ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vážne klobúk dolu , je vidno že si si dala vážne záležať . Táto recenzia je vážne dobrá a mal by si ju prečítať každý . Ja mám niekoľko eosov prakticky len jeden som si kúpila sama a zvyšok boli darčeky ale nenadchol ma . Z celej kolekcie čo majú je len jediný s ochranným faktorom ( citrón ) a to je podľa mňa dosť blbé . Ak si človek kupuje už aj tak pomerne drahý balzam ma by aspoň chrániť . Áno je to ako keby módny doplnok , keby nebo z USA tak sa po ňom možno toľko ľudí ani nepozerá . Je to boom ale nebude trvať večne . Čo sa týka nejakých balzamov na ktoré si brúsim zuby tak to je jednoznačne Nuxe Reve De Miel na ten sa už pozerám dosť dlho a musím ho mať . Všade o ňom počujem len samé ódy tak uvidím aký v skutočnosti bude . :)
    www.bar-bor-ka.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja absolutne a z celeho srdca zboznujem tvoj blog!! na tento clanok som sa tesila: baleu som nikdy nemala, nemozem teda povedat - ale mam velmi suche a vecne dopraskane pery. baby lips je hnus velebnosti, po asi 5 minutach som mala suche pery. eosom som sa nechala zlakat,lebo ved chutny obal a prirodne, ale nepadla som z neho na zadok - presne ako pises - musim sa kazdu chvilu natierat,nemam az tak vyzivovane pery. uz si ho sama teda nekupim. myslim ze najlepsi je aj tak stary dobry jeleni loj v tej hrubej tube, ktory jednoducho podla mna bozsky vonia a nerusi ma to.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Máš krásný blog, a balzám mám v každé kapse jeden a v kabelkách i po dvou, ale po této recenzi asi doplním svoje zásoby o další!
    Beauty by K. GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hellou...

    MAm vybornych borcov do vasho suboja - napriklad himalaya z kategorie lacnejsich, weleda everon zo stredne drahych, ale aj znacky isana a alterra (drogerie rossmann napr v madarsku - nestoja ani euro a zabili by vsetky eosy aj labella aj atoderm) a tiez napriklad dm znacku alverde a sante. Zaujimave su tiez soaphoria a burts bees - mnamky

    OdpovedaťOdstrániť
  8. počas liečby isotretinoínom, kde dochádza k doslova popraskaniu pier, slizníc a kože na určitých miestach tela, som vyskúšala niekoľko balzamov, ktoré sa však minuli ochrannému účinku. Najvyhovujúcejší, ktorý používam už asi 10 rokov je zn. Panthenol forte - predáva ho sun.pharma. Cena sa pohybuje od 2,75 do 3, cez internet lacnejšie. Disponuje ním len máloktorá lekáreň. Vrelo odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujem za tipy na balzamy i pochvaly. Nad Weledou som už uvažovala. Soaphoriu práve testujem a Panthenol som tiež kedysi mala, ale to bolo dávno. Budem si musieť pripomenúť a zasa kúpiť. Určite rada skúsim aj iné balzamy a až sa mi zasa doma niečo nazbiera, bude ďalší článok. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pekný deň, moc ďakujem za článok. Čo sa týka balzamov na pery, zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosti s týmto: http://eshop.marionnaud.sk/marionnaud-balzam-na-rty.html? Vyzerá dobre, ale radšej by som nejaký vyskúšaný. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. za mna je eos uplne TOP ;) ale hned za nim je bledoruzovy trblietkavy labello tycinkovy balzam od notina su fantastické aj na lyžovačku či do mesta

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes