Kozmetický súboj: balzamy na pery


Nie som ktovieaká milovníčka balzamov na pery a keď si už nejaký na svoje pery dám, musí byť...

... určite nie chutný. Balzamy mi nemusia chutiť. Som radšej, keď nemajú sladkú chuť, lebo potom je ich životnosť u mňa takmer nulová. Buď nech je neutrálna alebo žiadna. S vôňou je to podobné. Stačí, keď balzam neobťažuje. 

Keďže zvyknem písať o drahších i lacnejších kúskoch, ktoré sa často nedajú medzi porovnávať, každý balzam na pery ako taký pri svojich hodnoteniach na blogu sa snažím triediť do týchto kategórií:

1. Luxusný (nad 10 €) - super výživný alebo liečebný na nejaký konkrétny problém. Ak je liečebný, stačí, keď neotravuje, pokiaľ je dekoratívny alebo super výživný, musí mať dokonalú textúru. V každom prípade musí splniť všetko, čo výrobca sľubuje do bodky a mať SPF, inak som zlá. Nedám za balzam toľko peňazí, ak nie je tip-top.

2. Drahý (nad 6 €) - mal by aj čosi vyliečiť, alebo perfektne chrániť pery (zima, slnko). Mal by ma očariť príjemnou textúrou a vôňou. Drahý balzam by som kúpila aj bez SPF, ale musel by niečo liečiť (napr. herpes, alebo extrémnu suchosť pier), inak nie.

3. Stredná trieda (nad 2  - 5 €), stredná úroveň výživy a aspoň vôňa príjemná, textúra nemusí byť úplne super, ak perám v niečom pomôže.

4. Lacný (do 2 €), výživa takmer žiadna (ak je nejaká, je to len plus), stačí ochrana, ani textúra nemusí byť dokonalá, ale dobrá vôňa musí byť a nesmie prekážať. 

Luxusné balzamy nezvyknem kupovať. Keď, tak musí patriť k dekoratívnej kozmetike a teda by mal mať aj okrasnú funkciu (lesk, farba), alebo to musí byť zázrak. :-) Tie ostatné musia splniť uvedené podmienky, inak frflem. 

V dnešnom článku to vezmem tak trošku netradične a porovnám balzamy zo všetkých kategórií. V každej kategórii bude jeden a ukážem, že niekedy sa oplatí priplatiť a niekedy naozaj nie. O žiadnom z týchto produktov som ešte nepísala, preto využívam tento kozmetický súboj ako priestor na recenziu. V tomto článku vám však neprezradím, ktorý je ktorý. Článok bude mať pokračovanie a tam sa už dozviete aj konkrétne mená i moje skúsenosti.


Cena produktuzákladná výbava (ochrana SPF a zvláčnenie pokožky)špeciálne výživné zložky a nositelia efektuzložky, ktoré mi trochu vadia
1,49 €
ETHYLHEXYL STEARATE, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, HYDROGENATED PALM OIL, CANDELILLA CERA / CANDELILLA WAX, HYDROGENATED CASTOR OIL, COCOS NUCIFERA OIL, TITANIUM DIOXIDE (SPF, no v malom množstve)
ASCORBYL PALMITATE, NYMPHAEA 
ALBA ROOT EXTRACT, TOCOPHEROL,
ISOPROPYL MYRISTATE
3,29 €
PETROLATUM, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (SPF)CANDELILLA CERA / CANDELILLA WAX, DIISOSTEARYL MALATE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER, ETHYLHEXYL SALICYLATE (SPF)
TOCOPHEROL, TOCOPHERYL ACETATE, CENTELLA ASIATICA EXTRACT, ALOE BARBADENSIS EXTRACT / ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT, CALCIUM PANTHOTHENATE
ISOPROPYL MYRISTATE, ISOPROPYL PALMITATE, ASCORBIC ACID
4,79 €
PARAFFINUM LIQUIDUM / MINERAL OIL, PARAFFIN, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), ARACHIDYL PROPIONATE, ETHYL LINOLEATE, ETHYL LINOLENATE, ETHYL OLEATE
TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT,
-
7,99 €
OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, SIMMONDSIA CHINENSIS JOJOBA) SEED OIL, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL
TOCOPHEROL,VACCINIUM ANGUSTIFOLIUM (BLUEBERRY) FRUIT EXTRACT, EUTERPE OLERACEA (ACAI) FRUIT EXTRACT,
-
12 €
PETROLATUM, PARAFFINUM LIQUIDUM, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), TITANIUM DIOXIDE (SPF, no v malom množstve)
PALMITOYL OLIGOPEPTIDE
TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE,
LANOLIN, ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL, ACETYLATED LANOLIN,

ZÁKLADNÁ VÝBAVA - emolienčné (zvláčňujúce látky), SPF, vosky ako ochrana pier

Ako vidíte, základná výbava všetkých balzamov je v podstate rovnaká. Niektoré majú minerálny základ (PETROLATUM, PARAFFINUM LIQUIDUM), iné značky vsadili na estery mastných kyselín (ETHYLHEXYL STEARATE, DIISOSTEARYL MALATE, ARACHIDYL PROPIONATE, ETHYL LINOLEATE, ETHYL LINOLENATE, ETHYL OLEATE), iné používajú výhradne rastlinné oleje (všetko, kde je slovo "OIL" alebo "BUTTER") a toto všetko nám dali dokopy vosky (všetko, kde je slovo "CERA"). Naozaj nič zvláštne. 

Čo zvláštne je, to je (ne)prítomnosť slnečných clon. V najlacnejšom balzame je obsiahnutá ochrana, no v tomto prípade je to skôr pigment ako SPF. Neuvádza ho ani samotný výrobca. Zarážajúce je, že rovnako sa zachovali výrobcovia dvoch najdrahších balzamov. Pri cene týchto balzamov je neprítomnosť ochranného faktora poburujúca. 

Ak by sa chcel výrobca drahého balzamu za takmer 8 EUR vyhovárať na prírodné zloženie, nepochodil by. Mohol relatívne nepotrebný slnečnicový olej nahradiť malinovým, ktorý má ochranný faktor a úroveň ochrany by tak okamžite stúpla aspoň na minimálnu úroveň. 

Podobne výrobca luxusného balzamu sa nezachoval správne. 

ŠPECIÁLNE VÝŽIVNÉ ZLOŽKY - vitamíny a extrakty

Čo sa týka výživnej zložky, väčšinou ide o rastlinné extrakty ("EXTRACT") alebo vitamíny (TOCOPHEROL, TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE, ASCORBYL PALMITATE). 

Pristavím sa pri tých, ktoré ešte nepoznáte a súčasne zhodnotím všetky balzamy podľa toho, čo vidím.

LACNÝ BALZAM NA PERY

NYMPHAEA ALBA ROOT EXTRACT je výťažok z lekna, konkrétne koreňa. Má protizápalové účinky a lieči kožné ochorenia i ochorenia slizníc, čo je pre citlivé pery obrovská výhoda. Prítomnosť tohto extraktu ma veľmi milo prekvapuje v balzame tejto cenovej kategórie. Balzam za 1,49 € má byť údajne obyčajný balzam na pery s perlovým leskom a vitamínom E. Výhrady mám len voči pomocnej látke. Upcháva póry, čo nepomôže hojeniu, ak máte na perách ranky. Môžu hnisať. Inak je však zloženie tohto balzamu prekvapivo dobré. Nezaradili by ste ho medzi lacné, ale tak o triedu vyššie. A možno aj o dve.

BALZAM NA PERY - STREDNÁ TRIEDA

Veľmi prekvapujúce je tiež zloženie balzamu strednej úrovne. Aziatikosidy z rastlinky CENTELLA ASIATICA spúšťajú hojenie za hĺbkovo hydratujúcej starostlivosti aloe (ALOE BARBADENSIS EXTRACT / ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT), ktorú milujú aj veľmi suché pery a pantotenátu vápenatého (CALCIUM PANTHOTHENATE), ktorý poznáte z kalciovej masti na liečbu popálenín. Toto je teda vysoko hojivý balzam. Balzam za 3,29 € má byť balzam, ktorý má pery chrániť pred slnkom (SPF 20) a hydratovať 8 hodín. Nespomína sa nič o jeho ďalších účinkoch. Výhrady mám voči tomu istému, čo u lacného balzamu a ten vitamín C (ASCORBIC ACID) by nemal byť v balzame kvôli fotosenzitivite. Hoci má SPF, s vitamínom C na slnku netreba riskovať. Inak je však toto zloženie tiež prekvapivo dobré. Do strednej triedy nepatrí, dala by som ho medzi drahé.

Extrakt z riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT) už poznáte. Učí pokožku vlastnej sebaobrane a chráni pred poškodeniami zvonku. Tento výrobca kombinuje minerálne zložky s estermi, na ktoré nebývajú alergie. Usiluje sa evidentne o ochranný a liečebný balzam na suché pery a preto v balzame nie je nič, čo by malo dráždiť pery. Možno tak nehydratuje, ako jeho kolega z tej istej kategórie, no fakticky je balzam za 4,79 € aj podľa slov výrobcu ochrannom ochranno - liečebným balzamom na suché a popraskané pery a s týmto zložením urobí tú istú službu. Do tejto triedy patrí. Keď si ho však porovnáte s tým za 1,49 €, aj toto porovnanie je zaujímavé. Ak by ste nemali alergiu a ani citlivé pery a potrebovali len rýchlo zahojiť pery, lacný balzam pomôže. Možno ho miniete viac a budete ho dávať častejšie, ale niečo s perami urobí.

DRAHÝ BALZAM NA PERY

VACCINIUM ANGUSTIFOLIUM (BLUEBERRY) FRUIT EXTRACT, EUTERPE OLERACEA (ACAI) FRUIT EXTRACT, to sú výťažky z čučoriedky a acai. Obsahujú veľmi veľa cenných látok ako sú flavonoidy, vitamíny, chránia proti zápalom a proti starnutiu. Už som o nich na tomto blogu písala. Balzam síce neobsahuje žiadne látky, proti ktorým by som mala výhrady, zaráža ma však už spomínaná neprítomnosť slnečného filtra a nejakej stabilizačnej látky, čo by sa pri tomto zložení žiadalo. Tieto extrakty, rovnako ako čistý vitamín E (TOCOPHEROL) sú totiž na slnku nestabilné. V lacných balzamoch tokoferol chránia buď pigmenty alebo výrobcovia stiahli po stabilnejšej acetátovej forme (ACETATE), tu však to najcennejšie nechráni nič. Takže v podstate každým otvorením balzamu za 7,99 € okamžite prichádzate o účinok a pery z toho nezískajú veľa tiež. Stačilo použiť slnečnú clonu a balzam by mal hneď iný efekt. Škoda. Takto by sa mohol radiť skôr do kategórie lacnej alebo do strednej triedy. Určite pery ochráni, ale nie až tak, ako by mohol.

LUXUSNÝ BALZAM NA PERY

Oligopeptidy už z môjho blogu poznáte. Majú brániť starnutiu a pomáhajú podporovať regeneráciu. Oligopeptid PALMITOYL OLIGOPEPTIDE má v tomto luxusnom balzame za 12 € účinok proti vráskam a ako výplň. Pery budú hladšie. Vzhľadom na tie ostatné látky by sme však tento balzam určite nepovažovali za luxusný. Keby ste videli len túto tabuľku a nepoznali cenu, zaradíte ho k balzamom pod 5 EUR, čiže stredná trieda a určite by ste netipovali, že stál viac ako raz toľko. Toto veru neboli dobre investované peniaze. Netešia ma ani pomocné látky - nosiče všetkých účinných látok získané z vosku z ovčej vlnyLANOLIN, ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL, ACETYLATED LANOLIN. Týmto látkam sa našťastie nedokázala fotosenzitivita, no alergií na ne nie je práve málo. Výrobcovia ich navyše vytesňujú z výroby pre upchávanie pórov. Lanolín je v tomto žiaľ rovnako zlý ako ISOPROPYL MYRISTATE alebo ISOPROPYL PALMITATE, ak nie aj horší. V balzame z kategórie luxus by som očakávala vyšperkovanú kompozíciu bez dráždivých látok, ktorá bude dobrá pre každého, vrátane alergikov. Škoda aj tohto zloženia.

V ďalšom článku sa dozviete, ktoré balzamy som hodnotila a nebude chýbať ani motýlikové hodnotenie. Tiež som nepísala, aké boli na perách, akú chuť a vôňu mali a či splnili všetky moje očakávania. Ak tušíte, o ktoré balzamy ide, nechajte si to zatiaľ pre seba, aby mali aspoň ostatní prekvapenie.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Niektoré zloženia som okamžite identifikovala, som maniak! :D Teším sa na pokračovanie ;)
    ZIAJA giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som zvedava ze ktory balzam je ten najdrahsi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wau,tak toto bol super poucny clanok!! jeden-dva balzamy som asi identifikovala,takze sa tesim na dalsi clanok..podla mna super napad :) vdaka za info, ku ktorym by sme sa asi len tazko dostali :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes