Weleda: rakytníkový vitalizujúci olej

 Weleda: rakytníkový vitalizujúci olej

Milujem rakytník. Dlhšie som si však myslela, že olej z neho mojej pokožke nebude až tak sedieť. Už bobule samotné sú tak trošku mastné a ja som žila dlhodobo v predstave, že čo je mastné, to na mastnú pleť nepasuje. Ale nie je to úplne tak. Existujú aj výnimky.


Rada si robím rakytníkový čaj, o ktorom som písala v článku Mistral: čaj z rakytníka, jedávam rakytníkový džem a ešte aj v omáčkach ho často mávam. Je to ovocie, na ktoré si musíte chuťovo zvyknúť, lebo je mierne kyslé a také zvláštne, ale tie účinky na organizmus, to veru len tak hocikde a z hocičoho nezískate. A že pomáha, to si píšte. Nemala som chrípku už niekoľko rokov. Maximálne som niekde prechladla, alebo ma škriabalo chvíľku v krku, ale angína, laringitída, zápal priedušiek, chrípky a všetky tieto potvory sa mi vyhýbajú z kilometra. Toto som o rakytníku vedela už dávno, preto naň nedám dopustiť.

No a potom som zablúdila na stránky Weleda.sk, kde som sa dočítala, že olej z rakytníka hojí jazvičky po akné. To je dobrá informácia navrch a pre mňa dosť presvedčivý argument, aby som ho používala. O rakytníku viem, že bráni nadmernej pigmentácii. A vy už z článkov o mne viete, že mne ostávajú po akné pigmentové škvrny. Dať si 2 a 2 dohromady netrvalo dlho. V článku o kocke Sébium som prezradila, že kocku mám ako prevenciu, keď vidím, že pôjde do tuhého a akné vznikne. Na liečbu dôsledkov už vzniknutého akné používam rakytníkový vitalizujúci olej Weleda, takže zoznámte sa, toto je on.

Moje skúsenosti s olejom

Spomínala som vám, že raz za čas sa mi akné vytvorí na takých miestach, ktoré nezakrýva oblečenie a tak sa kvôli tomu cítim trápne. Raz mám vyrážku vo výstrihu, inokedy na ruke, na nohe a najviac ich mám na chrbte, skrátka sú všelikde, keďže sa snažím o očistu a vylúčenie toxínov z tela. Stále sa to lepší a lepší, akné na tvári už takmer nemávam (teda teraz mám, ale to pre ten nešťastný púder), na tele je toho čoraz menej, no štve ma každá jedna. Keď totiž príde k tomu, aby sa existujúce vyrážky zahojili, tak im to trvá celú večnosť. Prvý týždeň je to vyrážka, druhý týždeň ranka s chrastou, tretí suché miesto a potom dlhé týždne je miesto stále červené. Pri veľkom šťastí sa mi z toho nespraví škvrna. Odkedy však používam olej, všetko sa zahojí expresnou rýchlosťou a akné vo výstrihu sa mi už vôbec nerobí. Už to nie je viac ako mesačná záležitosť. Všetko sa zahojí do týždňa.

Olej dostanete vo fľaštičke, ktorej boky sú nielen stlačené smerom dovnútra, ale tiež sú na nich drážky. Fľaška tak dobre zapadne do ruky a nevykĺzne ani keď budete mať ruky mastné od oleja. Možno nevýhodou je to, že si musíte ponechať škatuľku, špeciálne ak tých olejov vlastníte viac (nechtíkový, arnikový majú podobný obal), inak si budete musieť podľa vône zapamätať, ktorý je ktorý a nemýliť si ich. :-p Materiálom fľašky je zelené sklo, ktoré chráni obsah pred pôsobením svetla a to celé ešte výrobca zabalil do papierovej škatuľky. Dizajn obalu aj etikety na fľaštičke pripomína rakytník a lúče slnka. Oranžová farba plynulo prechádza do žltej a písmo je zlaté. Vyzerá veľmi štýlovo a exkluzívne. Hrdlo fľašky má tiež poistný krúžok (ten červený), podľa ktorého viete, že olej pred Vami nikto neotváral a ani rokmi olej nestratí svoju kvalitu.




Olej odporúčam aplikovať po kúpeli či sprche. Uterákom len jemne osušte pokožku tak, aby ostala ešte trošku vlhká a potom do nej vmasírujte olej. Vtedy sa do nej vynikajúco vpije a nezanechá na povrchu žiadne mastné stopy. Keby ste však mali veľmi suchú pokožku, pokojne nechajte pleť uschnúť a potom sa natrite. 

Je veľmi príjemný, má zlatistú farbu, vonia po citrusoch a keď sa nevytriem uterákom dosucha, naozaj po ňom nie som mastná, čo mne vyhovuje maximálne. Vždy, keď sa sprchujem svojim citrusovým peelingom alebo sprchovacím gélom s citrusmi, tak tento olej len nakoniec podporí tú krásnu vôňu a ostane voňať až do rána. Veľmi dobre bude pasovať aj k citrusovým parfumom. I vôňu obyčajnej toaletnej vody zafixuje na dlhé hodiny. Vyskúšajte sa niekedy naolejovať, potom po čase navoňať a uvidíte, akú parádnu výdrž môže mať vaša vôňa. A vyvolá pozitívnu náladu, lebo také sú citrusy. :-) Každý sa s nimi cíti ako optimista a veselý človek. Slnko, rakytník, citrusy, úsmev, to k sebe pasuje. A pasuje to aj k mojej pleti. Olej pokožku upokojí, oživí a krásne zvláčni po každom kúpeli / sprche. Pleť je hladká a suchosť nemá žiadnu šancu. Dokonca ani nohy nemám suché. Veľa ho neminiete. Stačí máličko, lebo sa dobre rozotiera. Ja osobne si ho ešte kúpim a už poškuľujem aj po rakytníkovom sete s telovým mliekom a krémom na ruky. To bude wellness. :-)


Moje hodnotenie oleja:

Textúra: klasická tekutá a olejová, dobre roztierateľná (presne taký tekutý, ako býva olivový olej), prekvapivo nie mastný, ak sa nanesie na vlhkú pokožku, ak sa dá na suchú, je mastnejší
Hojivý efekt:
 5 (ranky nepigmentujú, nehnisajú a hoja sa rýchlo bez dodatočnej suchosti)
Výživa: 5 (úplne stačí aj suchej pleti, netreba už nič iné používať)
Vôňa: veľmi príjemná bylinková
Celková spokojnosť: 10
Cena: 15,96 EUR za 100 ml a kúpite ho v e-shope Weleda.sk alebo v lekárňach

celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH

obal / prezentácia výrobku
hojivý efekt - intenzita
účinnosť v dlhodobom horizonte
pôsobenie proti pigmentácii
výživa a zvláčnenie
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Všetky doteraz otestované oleje od Weledy boli výborné a milo ma prekvapili. Úplne zbúrali mýty o tom, že olej sa nebude hodiť k môjmu typu pleti a na celé telo ho nebudem môcť používať. Tento je naopak mojim špeciálnym favoritom pre pokožku tela. Možno tá cena niekoho odradí, no určite nie mňa. Prečo je to tak? 

Obsahové ingrediencie oleja

Odpoveď na otázku ste už mohli čítať v článku o čaji. Rakytník (HIPPOPHAE RHAMMOIDES OIL) podporuje látkovú výmenu, čiže detoxikácia pokožky môže pokračovať. Tiež obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá pôsobí i preventívne. Kyselina salicylová účinkuje v póroch tak, že bráni mikroorganizmom sa množiť, rozkladať kožný maz, ktorý sa v dôsledku oxidácie mení na nepriedušnú zátku a upcháva póry, kde potom pôsobením mikróbov vzniká zápal a akné. Kyselina nielen zabíja mikróby, ale tiež zmäkčuje pleť.

Ako som už spomínala, rakytník obsahuje úplne všetky potrebné esenciálne mastné kyseliny - omega 3, 6 aj 9, veľmi veľa vitamínu E (asi najviac zo všetkého ovocia) a 3x viac vitamínu A ako mrkva. Všetky tieto látky sa pridávajú do krémov na starostlivosť o pleť samostatne, no vidíte, rakytník ich má všetky a navyše má i vzácnu kyselinu palmito-olejovú (omega-7), ktorú takmer v žiadnom kréme nenájdete a tá je práve jedinečná. Omega mastné kyseliny sú životne dôležité pre organizmus kvôli obranyschopnosti a regenerácii. V kozmetických produktoch vám pomáhajú bojovať proti vráskam, strate pevnosti pokožky, strate vlhkosti a špecialitou omega-7 je ochrana pleti aj pred poškodením bunkovej DNA žiarením UV a nadmernou pigmentáciou. Ak teda niečo bráni škvrnám na miestach, kde ste niečo mali, je to práve rakytník. Pôsobí tiež proti mikróbom. Preto postihnuté miesta neostávajú ani červené a už vôbec nie hnedé. 

Olej z rakytníka bol namiešaný so sezamovým olejom (SESAMUM INDICUM SEED OIL.) Sezamový olej je jeden z tých ťažších olejov, ktoré aknóznej pleti škodia. Nerada ich vidím v maskách napríklad, pretože tam sú ako pomocné látky a aby nijako neovplyvňovali vôňu, môže ísť o rafinované oleje. Výborne zvláčnia pleť, ibaže upchávajú póry. Pri používaní prírodných (nie dodatočne upravovaných) olejov z dôveryhodných zdrojov riziko zhoršenia akné klesá z druhého najhoršieho stupňa na najnižší a značku Weleda môžeme považovať za dôveryhodný zdroj. Určite nebudem čakať, že zmiešala taký vzácny olej s niečím, čo bude upchávať póry, keď ich má uvoľniť. Tento olej mi akné nezhoršoval. Ak by zhoršil, tak už existujúce vyrážky opäť zahnisajú. Ale hojili sa. Preto môžem tento olej bez obáv odporúčať. Ja veru doňho investujem opäť.
ZDIEĽAJTE:

7 komentárov :

  1. Krásna fľaštička, krásne fotky a skvelá vec :). Navnadila si ma. vyrážky sa mi síce nehoja nejako extra dlho, ale tiež si občas nejaký ten fliačik "vyrobím", takže určite by bodol...
    EOS giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa ti tie fľaky robia na tele, rozhodne odporúčam. Je to taký wellness a prevencia zároveň. Už možno také dobré štyri mesiace som nemala v dekolte žiadnu vyrážku, ktorá by nechala fľak. Nemám tam teraz ani jediný fliačik. A vlastne sa mi vyrážky v dekolte prestali robiť úplne, ale to už neviem, či je to práve týmto olejom. Na chrbte ešte čosi mám, ale to už sa len hojí. Pevne verím, že by mohlo ísť o efekt z dlhodobého hľadiska. Také hojenie mi totiž predtým nehrozilo ani v najlepšom sne. Dobré dva mesiace len s korektorom, než sa mi tie stopy podarilo nejako vydrhnúť peelingom a aj to s takým zlým pocitom, že aká zlá som na svoju kožu. Fakt som mala na to nervy. Predstav si, že ideš niekde na rande a nedáš si tričko s výstrihom či krátkym rukávom len preto, lebo máš po sebe nejaké fľaky. Takže pekne oblečenie ku krku, alebo všetko pozapínané. Na šľak trafenie, lebo ja by som práve nemala so svojou postavou také nosiť. A ešte keď viem, že musím takto nepekne skrývať jeden zo svojich tromfov a presvedčivých argumentov... :-p :-D

      Odstrániť
  2. Vyzerá to zaujímavo. Rakytnik má mnoho plusov. Odporúčala by si ho aj na tvar? Najoptimálnejšie asi večer na vycistenu pleť pred aplikáciou bežnej starostlivosti v podobe sera a krému ? Ale po použití ? Či vôbec nekombinovat s bežnou starostlivosťou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento olej by som asi na tvár radšej nedávala. Tento je práve určený na telo, lebo má v sebe éterické oleje. Keď na tvár, tak už potom radšej čistý. A potom pozor, lebo žiadny rastlinný olej sa nikdy nedáva pred aplikáciou starostlivosti. Ak budeš používať sérum a krém, najskôr vždy pleť treba vyčistiť, potom príde na rad sérum, potom krém a olej až na samom konci. Treba ho natrieť, nechať vsiaknúť a ak je niečo na povrchu, tak prebytok nechať vpiť trebárs do papierového obrúska. Je dôležité, aby sa dalo sérum po čistení a olej musí byť buď po sére alebo po kréme. V opačnom prípade zabrániš látkam v sére a kréme, aby sa do pokožky vstrebali. Naopak, ak sa olej použije na konci starostlivosti, ešte tam tie látky aj pekne zafixuje. Kombináciu s krémom alebo s krémom a sérom odporúčam každému, kto má suchú pleť, ktorá sa neregeneruje a tvorí šupinky.

      Odstrániť
    2. Ďakujem pekne za odpoveď.

      Odstrániť
  3. Dakujem za recenziu, vyzera to skvelo. Kedze mam sama dost suchu v pokozku, ktora je takto v zime este viac sucha, tak urcite vyskusam nejaky z olejov od Weledy. Doma mam levandulovy sprchovaci gel a tiez pupalkovy krem na ruky a obidve vyrobky su skvele :) a samozrejme uplne vhodne pre citlivu plet.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento olej je naozaj zaujímavý a rakytník v ňom urobí veľa osohu. Vrelo odporúčam. Človek by očakával, že bude domastený, ale olej sa pekne vstrebáva a nenecháva mastné fľaky navrchu.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes