Kallos: šampóny proti lupinám

 Kallos: šampóny proti lupinám

Ja a lupiny. Môj dlhodobý problém. Za posledné dva roky mi šampónov proti lupinám prešlo rukami až až. Všetky som skúsila, pomohli a po dvoch týždňoch bol problém späť. Nuž bojujeme a pokračujeme v hľadaní ďalej.


Mala som dojem, že to bude alergia na niektorú z látok, preto som skúšala šampóny s rôznymi druhmi detergentov i konzervantov. Prírodné, chemické i kombinované... Ale nie je to tak. Môj problém je komplexnejší. Nie je to záležitosť šampónov, ale istého druhu ekzému. Beriem teraz nejaké potravinové doplnky a riadim sa radami odborníkov - striedam šampóny, aby mi mohli prinášať úľavu a moja pokožka si na ne nevytvorila toleranciu. Zatiaľ mám pokoj. Uvidíme, ako dlho mi to vydrží. Až sa z toho dostanem, možno napíšem ďalší článok o tom, ako som vyhrala. No späť k téme.

Šampóny, o ktorých bude dnes reč, sú obidva proti lupinám. Používam ten v žiarivo zelenej fľaštičke - šampón na suché lupiny, pretože na ten si zatiaľ moja pokožka nezvykla, ale musím ho striedať s iným, ako som sa už zmienila. Šampón na mastné lupiny mi žiaľ nesadol, ale viete, čo ja zvyknem hovoriť. To, že niečo nesedí mne, neznamená, že inému to nepomôže. Takže čo som spravila? Posunula ho ďalej.

Žijem v meste, kde je síce istý druh anonymity, no ako majiteľka psíka denne prichádzam do kontaktu s inými psíčkarmi, ktorí chodia venčiť svojich miláčikov. Poznáme sa, zdravíme sa, rozprávame sa a pri tom sa človek aj čo to dozvie. Napríklad som zistila od susedy z vedľajšieho paneláku, že má lupiny. Nuž popravde ani nemusela hovoriť, bolo ich vidieť. Na jej pokožke sa držali lupiny a zblízka vyzerala koža mastná. A jej syn to isté. Ideálni kandidáti na vyskúšanie šampónu na mastné lupiny. Takže som im šampón ponúkla a oni s radosťou súhlasili, že ho vyskúšajú. A tu je ich hodnotenie.

Fortifying Anti - Dandruff Shampoo a skúsenosti


Šampón dostanete v balení bezpečnom na prevoz (ak by ste ho chceli vláčiť niekam, lebo neuniká z neho nič) a s pumpičkou. Šampón je priehľadný, príjemne vonia po bylinkách a bohato pení. Zmýva sa ľahko. Môžete ho používať aj celá domácnosť a ešte z neho i načapovať susedom, keby bolo treba. :-) Také mega-balenie tak skoro neminiete. Jeho objem je buď pol litra alebo liter. Cena toho väčšieho je do 4 EUR a menší vyjde na čosi vyše 2 EUR. Naozaj bagateľ oproti niektorým šampónom z obchodu, ktoré v podstate obsahujú to isté. 

Produktu však chýba slovenský alebo český popis. Za to žiaľ musím pol bodu strhnúť v hodnotení. Suseda nevie po anglicky, syn sa učí nemčinu, takže ak nie ste počítačovo zbehlí a produkt si neobjednáte cez internet, kde sa to dá prečítať i v reči našej, ale ho napríklad dostanete, potom vôbec neviete, čo to vlastne doma máte. Inak nemám proti šampónu väčšie výhrady.  

Dnes netradične rovno napíšem zloženie ešte pred hodnotením. Nie je tam veľa čo rozoberať. Tak ako iné šampóny, aj tento má v sebe detergenty. Detergenty uľahčujú zmáčanie špiny i mazu a jej spláchnutie z pokožky. S tých otáznych spomeniem akurát SLES (SODIUM LAURETH SULFATE), ktorý bol však taktiež v šampónoch Bioderma a šampónoch iných značiek. Je to bežná látka. Alebo ešte spomeniem benzyl alkohol (BENZYL ALCOHOL), ktorý je vôňou i konzervantom a naše staré známe konzervanty METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE, METHYLISOTHIAZOLINONE, ktoré som už vyčítala viacerým produktom aj od iných značiek. No ak na ne nemáte alergiu, nemali by vám nijako vadiť. 

Z účinných látok vymenujem tri, pretože toľko ich tam aj máme, ak nerátam glycerín (GLYCERIN) a glykoly. Výťažok z mäty piepornej (MENTHA PIPERITA EXTRACT) pokožku upokojuje, chladí a tlmí nadprodukciu kožného mazu. Preto sa šampón uplatní i pri liečbe suchých lupín, keby sa náhodou naskytol problém a vy by ste doma nemali iný šampón po ruke. Inak je šampón Fortifying Anti - Dandruff určený na normálne a mastné vlasy. Na rozdiel od bežných šampónov by však tento nemal vysušovať vlasy. Nemá v sebe žiadne látky ako perlit alebo zlúčeniny zinku, ale má látku POLYQUATERNIUM-7, ktorá pôsobí proti statickej energii a ošetruje povrch vlasu. Pridáva sa i do stylingových produktov. Zlepšuje štruktúru a posilňuje ich. Vlasy sú možno lesklejšie a nebude také ľahké ich natočiť kulmou ako tie poškodené, no sú aspoň zdravšie. Podľa slov výrobcu účinkuje od prvého použitia, čo môžem potvrdiť. Mne zabral a pomohol aj u susedov. Za to môže piroktonolamín (PIROCTONE OLAMIN), ktorý dezinfikuje pokožku a potláča rozmnožovanie mikroorganizmov, ktoré sa živia kožným mazom a dráždia pokožku. Používajú ho viacerí výrobcovia a už som ho tu spomínala vo viacerých článkoch. Možno v ňom mohol byť ešte biotín alebo pantenol na to posilňovanie a už by mu nič nechýbalo. Ale za tú cenu naozaj nie je zlý svojim zložením. 


Hodnotenie výrobku (od susedov):

Textúra: stredne hustý, priehľadný gél, mierne steká z dlaní 
Hydratácia a výživa: 4, vraj nie WOW ale celkom fajn vlasy z neho mali a pokožka nebola po ňom ani taká suchá, ako býva po iných šampónoch
Čistiaci efekt: 5, výborne čistil, nebolo treba na dvakrát umývať ani mastné vlasy
Vôňa: bylinková vôňa, veľmi príjemná, aj keď nie úplne po mäte a je dosť silná
Celková spokojnosť: vraj 10, lebo zabral hneď, ja by som dala asi 9 kvôli tej výžive
Cena: 500 ml balenie stojí 2,23 EUR v e-shope Kalloscosmetics.cz


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
hydratácia vs. výživa pokožky
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci účinok
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Susedia sú spokojní tiež. Je to už mesiac, čo ho majú doma, ešte majú čosi na dne fľaštičky, ale vraj ho už nepoužívajú a lupiny sa zatiaľ nevrátili. Aspoň som si u nich šplhla. ;-) Vidíte, mali sme pol litra, používali sme ho traja a aj tak sme ho neminuli celý.

Anti - Dandruff Shampoo a skúsenosti


Šampón na suché lupiny, respektíve jeho balenie, má úplne iný dizajn a chýba mu pumpička. Fľaštička je vskutku zaujímavá. Má uprostred tela takú preliačinu s vygravírovaným nadpisom "Relax", vďaka čomu môžete šampón pohodlne a bezpečne uchopiť aj keby ste mali ruky šmykľavé a mokré. Vyzerá pekne a ešte i tá farba sa mi páči. Taká pekná zelená. Menej sa mi páči vrchnáčik. Má ho zaklápací a z plastu, ktorý nevyzerá byť taký odolný ako plast, z ktorého vyrobili fľaštičku. Takže vo vlastnom záujme si radšej dám námahu a odšraubujem ho, než by mi raz mal ostať v ruke.



Aj tekutina tohto šampónu je priehľadná, bohato pení a príjemne vonia. Čakala som bylinky, ale v tomto cítim aj ovocnú vôňu. Pripomína zelené jablko a také vône ja môžem. :-) 300 ml tohto šampónu stojí 1,5 EUR, takže tiež žiadna hrôza. 


Produktu však opäť chýba slovenský alebo český popis. No tento našťastie používam len ja, nikomu som ho nedávala. Mám ho na striedačku s novým šampónom od značky Lavera a Bioderma. Poctivo ich striedam. Zatiaľ účinkujú a to aj napriek tomu, že som so striedaním začala len dva týždne dozadu, tak dúfam, že budú pomáhať aj naďalej. To svrbenie pokožky hlavy už bolo občas na nevydržanie. 

Základ tohto šampónu pozostáva z podobných látok ako má šampón na normálne a mastné lupiny. Výrobca sa pre tento krát vyvaroval benzyl alkoholu, čo je fajn, lebo suchá pokožka by ho netolerovala tak ako normálna. Tento šampón nemá v sebe polyquaternium, pretože nemá byť regeneračný, ale len čisto proti lupinám. Na zregenerovanie pokožky podráždenej od svrbenia pomôže opäť glycerín a tentokrát extrakt zo šalvie lekárskej. Šalvia (SALVIA OFFICINALIS EXTRACT) tlmí zápaly, tíši podráždenie a bojuje s baktériami. Používa sa aj proti zápalom hrdla spojených s bolesťou a škriabaním. Aj tento šampón by sa dal aplikovať i na mastné vlasy. Šalvia potláča nadprodukciu kožného mazu i potu a mastné vlasy sú väčšinou dôsledkom podráždenej pokožky, na ktorú šalvia vplýva priaznivo, takže mastenie vlasov by vďaka nej mohlo prestať. I v tomto šampóne si našiel miesto piroktonolamín (PIROCTONE OLAMIN), ktorý podporuje šalviu v boji proti baktériam a kvasinkám žijúcim na povrchu pokožky.

Moje hodnotenie výrobku:

Textúra: stredne hustý, priehľadný gél 
Hydratácia a výživa: 2,5 - hydratácia OK, výživa ani nie, tá mi chýba 
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté, príjemne voňajú
Vôňa: krásna vôňa jablka, no ale prírodná nie je, čo si budeme nahovárať
Celková spokojnosť: 8, trošku mu trvalo, kým sa prejavili prvé účinky, ale môže to byť žiaľ aj počiatok zvyku na piroktonolamín, ktorý práve patrí k tým návykovým zložkám.
Cena: 300 ml balenie stojí 1,43 EUR v e-shope Kalloscosmetics.cz
celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
hydratácia vs. výživa
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci účinok
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

V tomto šampóne by som taktiež uvítala nejaké ďalšie zložky. Možno ovsené vločky alebo olej z konope či pšeničných klíčkov. Skrátka niečo, čo je určené vyslovene na podráždenú pokožku hlavy. Istotne by zabral skôr. Ale tak v mojom prípade je dôležité, že zatiaľ ako tak pôsobí a aj čistí. 

Nevadí, že to nie sú zázraky nad zázraky. Na zázraky sú tu drahšie šampóny a tie by som už poriadne ofrfľala, keby nezaberali. Tu vlastne ani niet na čo frfľať. Príjemná kvalita za ešte príjemnejšiu cenu. Ja svoj šampón môžem bez obáv používať aj pri mojom probléme. Nedráždi a nezhoršuje ekzém. Občas si ho zmiešam v dlani aj s gélom z aloe vera. Ak chcete ušetriť, pokojne po týchto šampónoch siahnite. Urobia presne to isté, čo šampóny z drogérie za 5 a viac eur. Akurát tieto stoja ďaleko ďaleko menej. 
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes