Bioderma a Avéne: hydratačné séra (pokračovanie)

 Bioderma a Avéne: hydratačné séra (pokračovanie)

V predošlom článku o hydratačných sérach som vyjadrila pochybnosť nad tým, či sú práve hydratačné séra od značky Avéne a Bioderma tým najlepším, čo si človek môže dopriať. Článok však nebol pochopený správne, takže to idem teraz uviesť na správnu mieru.


Nekritizovala som séra týchto značiek ani netvrdila, že ide o priemerné výrobky týchto značiek. Keď už nejaký výrobca vymyslí sérum, ktoré naozaj hydratuje, má právo byť naň hrdý a považovať ho za jeden z najlepších produktov. Tvrdila som, že hydratačné sérum ako také, je zbytočnosť. No... aby som to doplnila, je to zbytočnosť, ale len ako pre koho. Šlo o to, aby niekto teraz neodložil bokom dobre fungujúci hydratačný krém len preto, že si myslí, že robí pre svoju pleť niečo viac, lebo tak to vôbec byť nemusí.

Sérum je koncentrovaný kozmetický prípravok, ktorý sa má od iných odlišovať technológiou spracovania látok, ich prienikom do pokožky a teda aj rýchlosťou účinku, lepšiu výživou. 

Pod pojmom koncentrovaný je myslené, že dá pokožke veľa (ak nie všetko) v jednej kvapke. Ibaže hydratačné sérum dá v jednej kvapke len viac vlhkosti. O výžive a ani iných efektoch nemôžeme hovoriť, takže tu sa trošku hydratačné séra rozchádzajú s tým, čo by sme mohli žiadať. Pre mňa teda majú väčší význam séra, ktoré naozaj do bodky naplnili literu a teda robia viac vecí. Asi som už príliš náročná na kozmetiku, no chcem, aby hydratačné sérum upokojovalo pokožku, hydratovalo, dodávalo výživu, rozjasňovalo pleť, jednotilo farbu, alebo robilo aj iné veci a ešte by bolo aj skvelým PODKLADOM pod mejkap. Toto by som chcela a až raz bude na svete takéto hydratačné sérum, tak si ho kúpim. :-) Nateraz ostanem pri svojom Matriciane, lebo to je pre mňa naozaj sérum s veľkým S. :-) Netvrdím, že je hydratácia zbytočná, ale neviem, mne sa tá myšlienka LEN hydratácie bez iných účinkov nepáči. 

Kedy si nekupovať sérum

Keď vám váš hydratačný produkt vyhovuje
Dám príklad. Poznala som veľa zákazníčiek, ktoré si k nám do lekárne chodili kupovať svoj obľúbený krém na výživu. Slúžil im perfektne, dámy mali hladkú pleť. Odrazu však výrobca priniesol na trh hydratačný krém. Krém mal úplne iné zloženie, ale veľmi pôsobivú marketingovú kampaň. Všetky si mysleli, že keď stojí o 100 korún českých viac a keď patrí do toho istého radu, tak to bude Ferrari medzi Škodovkami, ale figa borová. To, že niečo patrí do nejakého radu alebo je to dokonca drahšie, to ešte neznamená, že máte odhodiť dobre fungujúcu vec a začať novinku používať. Ľudia zvyknú reagovať takto masovo na reklamy, orientovať sa podľa ohlasu u blogeriek a tak... no v tomto prípade to dámam nebolo na osoh. Krém hydratačný bol ľahší a bol ochudobnený o nejaké látky. Pravda, čosi bolo aj pridané, no to ony práve nepotrebovali. Nový krém ich zrelej pleti neposkytoval dostatočné spevnenie a niektorým ani ochrannú bariéru, lebo tento bol hydratačný a ten ich predošlý bol lepší vo výžive. A to isté platí pre séra. Hydratačné sérum nemá ako pleti dodať takú ochrannú bariéru a takú výživu ako krém. Je tu požiadavka na ľahkosť. Lenže ak vaša pleť bariéru a výživu práve potrebuje, potom si sérom nepomôžete. Ďaleko lepšiu službu spraví krém. 

Takže... ak používate od značky Bioderma hydratačný krém Hydrabio a perfektne vám vyhovuje (čomu verím, lebo krémy Hydrabio sú super a maska je jedna báseň), alebo máte Hydrance Optimale od Avéne a tiež vám sedí, nie je dôvod prechádzať na sérum. 

Jedine... jedine, že by ste ich chceli sérum a hydratačný krém používať spoločne. Vtedy by to malo svoj význam. Sérum ako také neoplýva schopnosťami zadržať vodu v podkoží na dlhší čas, zato krém mu túto službičku rád poskytne. 

Keď máte pleť s rôznymi problémami, hydratácia je len jedným z nich a nemienite investovať do viacerých produktov, ktoré by ste používali súčasne. 

Napríklad pleť nad 25, 35,... rokov môže mať už aj rôzne iné problémy. Mojim je napríklad okrem tej hydratácie aj zlá obranyschopnosť a zlé hojenie. Takže keby som už mala hľadať zázračné sérum, tak nechcem len hydratáciu. Prečo by som mala chcieť z problémov A, B, C riešiť len B? Netreba ísť za niečím len preto, že je to o triedu lepšie. Niekedy existujú riešenia o tri triedy lepšie. BTW: O sére Matriciane som tu písala. Keby ste ho chceli, v lekárňach Dr. Max je akcia, kde k séru Matriciane teraz dostanete mejkap Sensibio. Ja už som si stihla kúpiť. :-) Neviem, dokedy to platí, ale kuknite sa na ich stránky.

Kedy si kúpiť radšej sérum:

Keď hydratačný krém už nestačí
Sérum by malo význam pre vás vtedy, keby vám tá hydratácia už nepostačovala a chceli by ste čosi pridať. V takom prípade si pokojne naordinujte ku krému sérum, máte požehnanie. 

Keď niekto s krémom na hydratáciu len začína
Hydratačné sérum bude dobrou voľbou pre mladého človeka, ktorý len začína dodávať hydratáciu. Mladá pleť väčšinou nemá problémy so stratou vody, no v rôznych prostrediach sa stáva, že tú vodu treba občas pokožke dopriať a sérum bude lepšia možnosť než začínať rovno s krémom.

Keď pomocné látky krémov zaťažujú pleť
Kto masťové a krémové základy neznesie a rýchlo sa mu po nich mastí pokožka, ten sérum uvíta viac ako krém. Dôkaz je aj na blogu Kaviareň u mačky. Keď máte v dôsledku liečby akné poriadne vysušenú pokožku, tak hydratačné sérum bude dobrou prvou pomocou a môžete ho zaradiť do svojej starostlivosti k svojej bežnej rutine. 

Keď potrebujete rýchly efekt
Sérum sa oplatí kúpiť aj vtedy, keď potrebujete bleskovú nápravu pokožky. Keď vidíte, že tej pokožke neustále chýba voda a stále si ju pýta, čo sa prejavuje napínaním pleti a niekedy aj zvýšenou citlivosťou, ale pleť nie je vyslovene suchá ani drsná, sérum bude lepšia možnosť než krém. Zaberie raz tak rýchlo. Než by ste mali strácať čas, experimentovať a skúšať, či najskôr Légere, potom Riché a potom sérum, začnite rovno sérom. Ak by vám nestačila výživa, vždy sa môžete ešte natrieť krémom. Keby ste si zvolili hneď tú najťažšiu a najvýživnejšiu formu (krém Riché) a bolo by to priveľa, tam už uberať nejde. Hlavné je dať tej pleti hneď potrebné. Claire zo Saveonbeauty ho tiež vyskúšala na tento účel a evidentne zachránila pleť pred najhorším. Keby pleť nechala dlhšie sa trápiť, mohla sa dopracovať k horšiemu stavu. Takže na akútne stavy bude sérum jednotkou.

Keď máte správny mejkap a sérum je správny podklad
Sérum je výborným podkladom pre mejkap, ale pozor, lebo len pod niektoré mejkapy a nie pre každého. Neberte to tak, že každé sérum je pod každý mejkap a každé sérum musí byť nutne podkladom. Ani krémy nefungujú so všetkými mejkapmi rovnako. Séra zvádzajú k tomu, aby ich dámy používali namiesto podkladov, pretože sú ľahké a na leto sa zdajú byť vhodnejšie než krémy, ale nie všetky séra vyhladzujú pleť. To ani nie je ich úlohou. To, že je niečo ľahšie, neznamená, že to bude lepším podkladom. Naopak, ak vašej pokožke niečo chýba a sérum jej to nedodá, pleť bude namiesto výživy z krému "konzumovať" váš mejkap. Ten stmavne alebo zoschne a opadá. Ak pleť natriete sérom, ktorého látky sa s mejkapom nemajú rady, mejkap bude blednúť, oxidovať, budete mať na tvári šupinky, nebude sa Vám dať natierať, nebude vyzerať prirodzene, bude robiť fľaky... všeličo sa stáva, lebo záleží, čo sérum obsahuje. Na Hydrabio sérum podľa mňa natriete mejkap na takmer akejkoľvek báze, ale neviem si ho napríklad predstaviť s nejakým prírodným mejkapom čisto na nejakej gélovej báze. A ani s čisto olejovým mejkapom. Avéne sérum podkladom moc nie je, pretože má na povrchu hydroxyetylcelulózu a tá nerobí super kĺzavý povrch. Robí povrch "pogumovaný". Tam by naopak tie olejové a gélové mejkapy boli lepšou variantou, lebo tie by sa aspoň trošku kĺzali. Určite sa k nemu nehodia krycie mejkapy a ani minerálne. 

Ale toto o znášanlivosti sér s mejkapmi je len moja teória, lebo nemám doma všetky typy mejkapov, čo existujú a teda to nemám ako odskúšať. Pomôže mi možno ten prieskum podkladových báz pod očné tiene, čo robím. Ak by sa vám chcelo pomôcť mi, môžete ísť vyplniť dotazník. Odkaz je v pravom menu. Ďakujem.

Takže toľko mi momentálne napadlo na tému Hydratačné séra. Ak mi prídu ešte ďalšie myšlienky, doplním ich do tohto článku ako update.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Tento článok som si vytlačila a musím si ho podrobne prečítať doma. Spolu s tým o Matriciane. Plánujem do neho investovať a chce, vedieť čo a ako.
    Na Tvoj blog som natrafila len teraz náhodou, ale som veľmi prekvapená - POZITÍVNE !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, Lenka. Pri sére Matriciane hlavne odporúčam pozrieť video. Tam je o tom sére viac než v článku, ale zvažujem, že napíšem aj článok. Pár ľudí sa ma na sérum už pýtalo a kto ho skúsil, ten mi potvrdil, že naozaj zaberá. Matriciane sa hodí pre prípady, keď už všetka možná liečebná kozmetika zlyháva. Vtedy už väčšinou býva na vine buď imunita alebo vek a treba liečbu podporiť. Toto sérum nepotrebuje nejako dodávať vodu a ani som necítila, že by mi jej dodávalo veľa. Sérum obsahuje totiž komplex Matricium, čo je asi najsilnejšia hojivá vec, aká na tomto trhu existuje a tá pleť si tú vodu potom vie aj sama zadržiavať. A navyše hojí. Ja som ho používala nejakú dobu spolu so Sébium, potom mi už stačilo len Sébium a teraz už nemám ani zďaleka takú oštaru s pleťou. Preto toľká kritika voči hydratačným séram. V porovnaní s týmto dokážu toho dosť málo. A keď navyše hydratačné séra porovnávam s hydratačnými krémami, čo som mala (Estée Lauder Daywear, Ziaja Sensitive nočný, Avéne Hydrance Optimale, Vichy Aqualia Thermal alebo staršie hydratačné krémy Vichy, či krém Bioderma Hydrabio Legere) a ktoré robili aj bariéru na dlhší čas, tak ani oproti týmto sa mi nezdal účinok až taký super lepší. Na sebe mám odskúšané Matriciane sérum a Matriciane nad 25 rokov a obidva produkty sú špičkové, no na to sérum sa zatiaľ žiadny iný produkt ani zďaleka nechytá. Hojí pomaly lepšie než Cicabio, ktoré je určené priamo na rany. Keď mám problém, tak ani nehľadám iné riešenia. Aj teraz som si sérum rovno objednala, keď som videla tú akciu. Mejkap Sensibio mám rada tiež, takže nebolo o čom uvažovať. :-)

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes