Ziaja: Manuka Tree adstringentné pleťové tonikum

 Ziaja: Manuka Tree adstringentné pleťové tonikum

Napíšem to bez akýchkoľvek okolkov. Nepoužívam toniká, lebo 99% z nich mi nevyhovuje zložením. Proste sú väčšinou na jedno kopyto, okrem toho jedného, o ktorom som vám minule písala (Yves Rocher) a tohto. Mňa bežne dostupné toniká prekvapujú skôr v negatívnom slova zmysle a v tomto článku ukážem, čo mi na nich toľko vadí, aby ste mohli eventuálne povyhadzovať nepodarky zo svojho kozmetického arzenálu a mať tam len tie dobré. :-)

Keď som v rámci spolupráce získala na testovanie tonikum Ziaja, prvá reakcia bola skrivený úsmev. Ach jaj - tonikum a ach jaj - tonikum na čistenie. Ja to spojenie slov "čistenie" a "tonikum" strašne nerada vidím. Dámy lenivé od prírody to zvádza na skracovanie povinných procedúr. Kto by sa tonikami chcel po celom dni zbavovať špiny s tým, že použije tonikum ako "čistiacu vodičku" a potom sa už len nakrémuje, alebo ani nedá žiadny krém, pošlite ho za mnou. Osobne mu dám päť a dvadsať na zadok. 

Moje skúsenosti s tonikom Manuka Tree



Po veľmi pozornom prečítaní popisu produktu a jeho zložiek mi ostali vypleštené oči. Tentokrát v dobrom slova zmysle. Značka píše na obale, ako sa veci majú a na čo tonikum slúži. Síce v krátkosti, ale je to tam všetko. Konečne niekto urobil obal poctivo! Píše sa tam, že tonikum čistí pleť (zložky na to má, takže OK) a kompletizuje odstraňovanie mejkapu. Výborne, chválim slovo "kompletizuje". To znamená, že máme na odstraňovanie použiť ešte iný produkt, čo je absolútne správne. Tonikum redukuje rozšírené póry a má pomáhať upokojovať prejavy akné. Opäť správne. Nepíše sa, že akné odstraňuje, čo je ďalšia indícia, prečo ho máme používať spolu s iným produktom. A na konci popisu uvádza, že tonikum pripravuje pokožku na ďalšie kozmetické ošetrenie. Super. Ďalšie ošetrenie znamená krém, sérum, skrátka to, čo ešte potrebujete. Tonikum nemá byť posledným krokom vašej procedúry.


Takže pozrime sa na to, čo tonikum naozaj robí. Kompletizácia odstraňovania mejkapu je na obale zmienená oprávnene. Ak ste pri odlíčení mejkapu a hĺbkovom čistení pleti niečo zanedbali, tak vatový tampónik nastriekaný týmto tonikom určite dokoná prácu a zotrie posledné zvyšky nečistôt i rozpustí nejaký ten maz. Ja pleť odlíčim napr. micelárnou vodou Sensitive, potom ju hĺbkovo vyčistím gélom alebo enzýmovým peelingom Sensitive. Až potom príde na rad tonikum.

Tonikum má rozprašovač, čo je u roztokov tohto typu praktická a tiež nevídaná vec. Umožní vám normálne dávkovanie, pri ktorom nemusíte oliať tampón a dať na pleť takú dávku, že by sa po nej zmrštil aj slon, nieto nejaký chudák pór. Chválim rozprašovač. Body navrch.


Ak používate rôzne peelingy a ste odkázaní na hĺbkovo čistiace produkty, potom adstringentné tonikum všetkými desiatimi odporúčam. Uvidíte, že miesto so zatiahnutými pórmi ostane hladké a bezpečne ošetrené. Nenecháva žiadne drsné a ani mastné stopy. 

Mierne navlhčeným tampónikom prejdem vyčistené miesta, s ktorými mávam problémy s leskom a kde mám rozšírené póry. Ostatné partie pokojne vynechajte, pokiaľ ste si istí, že ste pleť vyčistili dobre. Tonikum póry, ktoré vám ostali rozšírené po čistení, stiahne. Pociťujem to ako také šteklenie, takže sťahovať sťahuje. Ak však máte póry široké z hormonálnych príčin a nie mechanicky rozšírené od hĺbkového čistenia, tak nečakajte, že sa zmrštia na polovicu. Bude ich len o čosi menej vidieť, ale zázrak to teda u mňa nebol. Za normálnych okolností mi to pri mechanickom čistení stačilo, no v tom kritickom čase búrenia hormónov (PMS) to nestačilo. Takto rozšírené póry mi nestiahne ani krém Sébium Pore Refiner od Biodermy. S týmto si neporadí žiadne tonikum, toto si musí riešiť len telo. 

Prejavy akné redukovať pomáha, akné neodstraňuje, čo ani nemôže. Akné odstraňujete čistením, nie sťahovaním pórov, takže ak ste póry nedobre očistili a sú v naozaj zlom stave, tonikum vás nespasí. Nedobre vyčistenú pokožku nikdy nesťahujte tonikom. Pokiaľ vám z nich však už čosi vyliezlo, to je už iná vec. Tonikum vyčistí ranku od hnisu, odumretého tkaniva, vydenzifikuje miesto a zabráni, aby sa vám po tomto počine červenalo či mokvalo ešte tri dni. V tomto je naozaj dobré. Tonikum teda používam prevažne v čase, keď doliečujem akné a keď vidím, že ho potrebujem. Inak si vystačím s micelárnou vodou a hĺbkovo čistiacim produktom + krémom na záver. Po každom tonizovaní pleti sa dáva krém. 

Tonikum póry sťahuje. Ak by ste však cítili pálenie alebo vyslovene nepríjemné a dráždivé pocity, nepoužívajte ho. Ja som pri prvých pokusoch cítila pálenie, ale potom vysvitlo, že to boli ešte prejavy alergie a ekzému, čo som mala na čele. Ak mám ekzém, tak ma páli pomaly aj micelárna voda... normálna vec u mňa. Ale som si to uvedomila a toniku dala po doliečení druhú šancu. A dobre tak, lebo viac sa to štípanie neopakovalo. Tonikum nedráždi, nadmerne nevysušuje a ani rozškriabané akné by s ním nemalo bolieť či štípať. Mňa neštípe nič.

Moje hodnotenie  tonika:

Hustota: je to vodový roztok bez farby
Čistiaci účinok: 4 - dobre čistí, ale spoliehať sa, že odstráni nedobre odlíčený vodeodolný mejkap, by som si netrúfla, chýbajú mu detergenty
Farebné zjednotenie: 5 - ak ste dobre "načali" mejkap odličovačom, tak tonikum sa výborne postará o dokončenie roboty, pretože vie rozpustiť niektoré odolnejšie nečistoty
Hydratácia: 3 - toto hodnotím len ako bonus, toniká normálne nehydratujú, robia opak
Stiahnutie pórov: 4 (lepšie než Sébium, ale ešte predsa je nejaká rezerva)
Upokojenie príznakov akné: 5 - ozaj dobre dezinfikuje a upokojí podráždenie
Vôňa: 4 - vonia prírodne, pekne, ale na niečo, čo ostáva na pleti, je vôňa trošku silná
Celková spokojnosť: 8 - s pridanými bonusmi splnilo moje hlavné očakávania
Cena:  bežná cena by mala byť do 3 EUR za 200ml, v pohode cena

celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCE

obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
okamžitý efekt - stiahnutie pórov
okamžitý efekt - upokojenie aknéhttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
čistiaci účinok
tonizačný efekt - jednotenie farbyhttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cenahttp://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Toniku vidím veľa uplatnení. V menovkách uvádzam čierne bodky, ktoré síce nevymaže, ale keď ich odstránite a dobre vydenzifikujete póry, určite predídete trvalému poškodeniu ústia pórov, kedy už póry nevedia poriadne fungovať a úplne sa zahojiť. Pomohlo by tiež nezdravo vyzerajúcej pleti. Podporuje prekrvenie, čím sa rozprúdi v pokožke život. Ale to robia toniká všeobecne. A na záver, využitie vidím aj vtedy, ak používate produkty na zosvetlenie pigmentových škvŕn po akné. Ja tonikum používam spolu s nočným krémom Manuka Tree, ktoré sa vzájomne podporujú. Tým, že dopomáham rozpúšťaniu odumretých buniek, tým uľahčujem krému prístup k viacerým vrstvám pokožky a krém môže mať ešte lepší efekt.

Tak, ako som sa na začiatku bála, že čo toto bude za zázrak, tak sa teraz teším, že konečne mám doma jedno úplne normálne tonikum, ktoré sa nemusím báť v čase potreby použiť. Keďže ho stačí máličko, vystačí na poriadne dlhú dobu. Pri cene do troch EUR je to neuveriteľný produkt. Ak vás zaujíma, čo obsahuje, čítajte ďalej.

Obsahové ingrediencie

Začnem výhradami a dôvodom, prečo stratilo dva body a nie len jeden pre tie rozšírené póry. Dôvodom je naša známa konzervačná látka uvoľňujúca formaldehyd (DIAZOLIDINYL UREA) a parfum tvorený nejakou parfumačnou látkou (PARFUM) a týmito látkami: BENZYL SALICYLATE, HEXYL CINNAMAL, LIMONENE, LINALOOL. Keď som doliečovala ekzém, toto bola príčina, prečo tonikum na prvý pokus nesadlo. V micelárnej vode Sensitive nebola parfumácia a prežili sme to. Zaobišli by sme sa bez nej aj teraz. Benzoát sodný (SODIUM BENZOATE) až za takú hrozbu nepovažujem. Za väčšie hrozby považujem v tonikách parabény. Už o mne viete, že ich nemám rada v čomkoľvek, čo ostáva na pokožke. Tým dupľom v toniku, ktoré ide do pórov a má ich čistiť. Tu pridávam fotky produktov konkurencie, kde som vám zaškrtla to, čo mi najviac na nich prekáža a prečo som bola dlhodobo už len na slovo "tonikum" alergická.

Tonikum konkurencie (Garnier)

Tonikum konkurencie (Swiss Nature)
Poznámka ku konkurenčným tonikám: Najhorší na nich je ten lieh hneď na začiatku. Nemám rada ani čistiaceho agenta odvodeného od ricinového oleja (.... CASTOR OIL). Ten je dráždivý už sám od seba. Čo potom, keď sa z neho stane čistič? TRICLOSAN je dezinfekčná látka, ktorá taktiež veľmi silno dráždi a ten zvyšok - GERANIOL a COUMARIN nesmie v žiadnom prípade na slniečko. Sú to vonné látky, na ktoré je najviac alergií. Ak máte toto vo svojom toniku, zvážte výmenu a radšej kúpte tonikum Ziaja. Manuka Tree tonikum nemá žiadny lieh a tých pár vyššie spomínaných látok zasa nie je až takých zlých než tieto látky označené ružovou farbou.

Tonikum Ziaja má len jeden detergent (POLYSORBATE 20), ktorý nie je v práve vysokej koncentrácii. Preto platí to, čo som písala o lenivých osobách a telesných trestoch v druhom odstavci. :-) Na dočistenie áno, ale na odličovanie NIE. Silikónu z mejkapov vás tonikum nezbaví, na to ani nie je určené!

Upokojenie pleti a dobrú hydratáciu prisudzujem týmto látkam: glycerín (GLYCERIN), pantenol (PANTHENOL) a glukonát zinku (ZINC GLUCONATE), ktorý využíva aj Bioderma a iné značky, čo bola super voľba do tonika na mastnú i zmiešanú pleť s náchylnosti k akné. Zinok pôsobí protizápalovo a naozaj zlepšuje prejavy akné. To on sťahuje póry, to on bojuje s baktériami. Keďže aknózna pokožka potrebuje hydratovať a hojiť, aj tie zvyšné dve látky boli zvolené super. K zlepšeniu prieniku do pokožky a hydratácii dopomáha aj propylén glykol (PROPYLENE GLYCOL).

Za farebné zjednotenie pokožky môžeme poďakovať organickým kyselinám. Kyseline laktobiónovej (LACTOBIONIC ACID) a mandľovej (MANDELIC ACID). Pôsobia exfoliačne, čiže jemným spôsobom obrusujú pokožku a postarajú sa o rozpustenie odumretých buniek.

Na záver to najdôležitejšie - látka, po ktorej je pomenovaný celý produktový rad - manuka tree alebo manukový strom (alebo skôr krík). Je to konkrétne výťažok z jeho listov (LEPTOSPERMUM SCOPARIUM LEAF EXTRACT). Tento druh čajovníka rastie na Novom Zélande a má údajne až 33x silnejšie účinky v boji s baktériami než klasický čajovníkový olej. Zabíja dokonca aj také, proti ktorým sú bezmocné aj naše antibiotiká, no na druhej strane nezabíja prirodzenú flóru, ktorá na pokožke ostať má. Domáci obývatelia používajú olej z manuky už celé veky ako všeliek. Liečia ním aj plesne a dokonca ho aplikujú zriedený aj na popáleniny. Výťažok je alfou i omegou celého radu Manuka Tree, pretože práve vďaka nemu si podľa mňa poradia produkty aj so závažnejšími formami akné. Dôležité je začať to akné správne liečiť. Efekt sa už dostaví.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Ja pouzivam na odlicenie kokosovy olej alebo nejaky olejcekovy odlicovac, potom si plet vycistim gelom a plet umyvam s morskou hubkou a nasledne pretriem ruzovou vodou a cez den pouzijem lehky krem a v noci olejcek.... Mam pocit ze ruzova voda mojej pleti robi vynikajucu sluzbu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja toniká tiež veľmi nepoužívam... Teraz som sa omylom k jednému dopracovala /že, Mixa!/ :D a celkom sa mi pozdáva, idem omrknúť jeho zloženie! :)))
    Mať tak Tvoje vedomosti... ešteže Ťa máme! ;)
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes