Ziaja: Sensitive enzýmový peeling

 Ziaja: Sensitive enzýmový peeling

Keď si predstavíte peelingy, vybaví sa vám čosi, čo má v sebe brúsne častice. Niečo drsné, s farebnými či bielymi čiastočkami, ktoré sa nerozpúšťajú a ktorými tú pokožku vyhladíte ako s brúsnym papierom. Alebo si potom  predstavíte nejakú "žieravinu", ktorá tú pleť doslova "vyžerie", ako to robia chemické peelingy, s ktorými mám tiež skúsenosti. Našťastie pozitívne. Ale nie všetky peelingy pracujú týmto spôsobom. Sú i také, ktorých účinkovanie nepocítite, ale výsledky uvidíte. A medzi také patrí i tento enzýmový peeling Ziaja Sensitive.

Ako ste už na tomto blogu mohli čítať, Ziaja má nový kozmetický rad pre citlivú pleť. Z tohto radu som odskúšala micelárnu vodu Sensitive a super špičkový spevňujúci nočný krém Sensitive s hĺbkovým hydratačným účinkom - môj jasný favorit medzi nočnými krémami. Momentálne testujem i dennú verziu. Tento peeling rad dopĺňa. Okrem neho je potom už len maska a umývací gél na tvár i telo. Všetky ich nájdete na stránke Ziaja.sk.



Takže čo je to ten enzýmový peeling? Enzýmové peelingy využívajú silu enzýmov, látok, ktoré sú našej pokožke prirodzené a ktoré by zdravá pokožka aj mala mať. Pomáhajú jej totiž svojou prácou odstraňovať odumreté bunky. Keď správne pracujú, šupinky sa na tele nedržia, ale sa pekne odlúpia a vzniká z nich prach, na ktorý potom nadávate, keď utierate nábytok. Takže enzýmy sa v podstate starajú o rozklad odumretých buniek a ich odlúčenie od pokožky, aby tá mohla dýchať a žiariť.

Moje skúsenosti s peelingom Ziaja

Peeling naozaj účinkuje a ide mu to, na moje ani nie prekvapenie (podľa zloženia sa to dalo čakať), veľmi dobre. To viete podľa takého pocitu suchosti alebo pnutia, ktorý je po hĺbkovom čistení bežný. Preto stále kikiríkam, aby ste sa po vyčistení pleti natierali krémami. Nie je to však taká suchosť, ako keď použijete niektorý z produktov, ktorý pleť vysušuje. Je to naozaj ako po klasickom vyčistení pleti od všetkej nahromadenej mastnoty, špiny a odumretej kože. Pokožka je hladká, čo nielen cítite na dotyk, ale aj vidíte. Pozrite fotky a zaostrite svoj pohľad na koreň nosa. Mám tam šupiny, lebo na tomto mieste je moja pokožka drsnejšia a suchšia. Fotku si môžete aj zväčšiť kliknutím.


A teraz si môžete pozrieť fotografiu, ako vyzerala po vyčistení peelingom. Peeling som naniesla na pokožku a nechala ho 15 minút pôsobiť. Žiadne krúživé pohyby, žiadne masáže, len som ho aplikovala a po 15 minútach prišla opláchnuť vlažnou vodou. Na obale sa síce píše teplá, ale teplá sa pre citlivú pleť so sklonom k začervenaniu nehodí.


Vidíte, nos je hladký, neostal ani výrazne červenší, čo je príznak, že peeling naozaj nevysušuje a ani nedráždi citlivú pokožku. S prehľadom ho môžu používať ľudia, ktorí majú sklony z citlivosti a začervenaniu (ak pravda netrpia citlivosťou na parabény a látku zvanú DIAZOLIDINYL UREA). Citlivá pokožka by totiž klasické peelingy nemala používať vôbec. Brúsenie podporuje praskanie kapilár a pleť červená ešte viac.

Na čo peeling nestačí, to je veľmi suchá koža. Už dlhšie však takú nikde nemám, preto vám to nemôžem predviesť, ale raz som mala v bočnom záhybe nosa šupinky a tie tam veru ostali aj po peelingu. Ak práve také máte, zbrúste ich buď peelingovým tampónom alebo klasickým peelingom s brúsnymi časticami.

Popravde, čakala som, že mi peeling trošku zaútočí aj na čierne bodky. Mám totiž rosaceu a tá sa občas v predmenštruačnom období zvykne v T-zóne zvrhnúť na akné. Na vrchnej fotke jednu vidíte. Je v pravom dolnom rohu. Tohto účinku som sa nedočkala, ale.... toto uvediem na správnu mieru teraz.

Pri čiernych a bielych bodkách je zátka, ktorá upcháva pór, dvojakého charakteru. Nejaký pomer zastávajú odumreté bunky, čiže tým, s čím by si mal poradiť. Druhú časť však tvorí maz, ktorý pod vplyvom baktérií oxiduje a tento peeling nebol stavaný na vyslovené rozpúšťanie mazu hlboko usadeného v póroch. Na to sú iní špecialisti a nič takého peeling ani nesľubuje. V každom prípade na spodnej fotke vidíte čiernu bodku ako červenú. Peeling si poradil s kožou a bodka šla bez väčšieho násilia vytlačiť. Ak by som pred čistením peelingom bola použila ešte nejaký čistiaci gél, ktorý by miesto odmastil, bodka by šla ešte ľahšie (odskúšané!) preč. 

Peeling sa v podstate hodí na rozžiarenie pleti, ktorá stratila svoj jas a vyzerá zašednutá. To totiž robia práve tie nánosy odumretých buniek. Hodí sa aj na pleť, ktorá trošku povädla a zjavujú sa prvé vrásky. Taká pleť nepotrebuje práve brúsiť, lebo je aj tak dosť ochabnutá, no zbavením "votrelcov" ju pripravíte na ďalšie ošetrenie. Všetky liečebné krémy, vrátane tých zosvetľujúcich, by mali pôsobiť lepšie. Už to, že na mojej pokožke vyzerá lepšie mejkap, to je toho dobrý znak. Niektoré mejkapy vyzerajú dobre len na hladkej pokožke. Peeling teda splnil všetko to, čo splniť mal.

Obal produktu je veľmi praktický a som rada, že ho značka navrhla tak, aby sa zatváral a stál "hore nohami". Týmto je totiž otvor, ktorým peeling vytláčate, permanentne uzavretý a obsah je chránený pred prístupom vzduchu, ktorý by zničil jeho obsah. Na obale peelingu je signatúra, kde sa píšu všetky inštrukcie, ktoré potrebujete. Aj vo vlhkej kúpeľni drží nálepka dobre. Plný počet bodov.

Moje hodnotenie enzýmového peelingu:

Textúra: gélovitá tekutina, ktorá sa ľahko rozotiera a príjemne chladí. K účinku nepotrebuje vodu a ani gél nenanášajte na vlhkú pokožku, len by ste enzýmy riedili.
Čistiaci účinok: 4/5 (známka 4 za odstránenie čiernych bodiek, 5 za elimináciu nečistôt )
Vyhladenie: 4/5, ale on ani nie je určený na veľmi suchú pleť, takže aj tak super
Zmývateľnosť: 5 - úplne super sa zmýva, ide to aj studenou vodou dokonca
Vôňa: neutrálna, vonia len po pomocných látkach a nemá parfum, čo je plus
Celková spokojnosť: 10
Cena: ani nie 5 EUR za 60ml (zoženiete ho napríklad na stránkach Fortis Slovakia)
  
celkové hodnotenie - slovomNAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
okamžitý čistiaci efekt
účinnosť v dlhodobom horizonte
(ako dlho vydrží pleť hladká)
vyhladeniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Tento peeling rozhodne u mňa zabodoval. Vrelo ho odporúčam každému, kto nemá rád brúsenie, chce mať hladkú pokožku, ale nevie sa k používaniu klasických peelingov dokopať. A tiež každému, koho pleť neustále červená, páli a kto teda klasické peelingy ani používať nemôže. Napríklad na môj červený nos by som si už iný peeling ako tento ani nedala. Jedine ten chemický, keby som mala silný nábeh na akné, no bežne už budem používať len tento.

Kto chce vedieť viac, prečo peeling pôsobí tak dobre, nech číta ďalej. Koho zložky nezaujímajú, tomu ďakujem za prečítanie a budem sa tešiť na ďalšiu návštevu.

Obsahové ingrediencie

Nepriatelia glykolov sa asi tešiť nebudú, pretože tu máme aj propylén glykol (PROPYLENE GLYCOL) i caprylyl glykol (CAPRYLYL GLYCOL). Neviem síce, čo proti týmto látkam uľahčujúcim prienik do pokožky niektorí jedinci majú, no tu sú potrebné. Tie látky tvoriace gél sa musia s niečím zmiešať a aj vďaka tomuto obsahu gél nevysušuje tak, ako vysušujú iné gély na báze alkoholu. Tu žiadny denaturovaný lieh, minerálne oleje a ani silikón totiž nenájdete. Namiesto minerálneho oleja je glycerín ako rozpúšťadlo a ricínový olejRICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL - v ktorom sa nám rozpustili extrakty. V čistej gélovej forme by peeling nebol schopný prekonať ochrannú bariéru kože a dostať sa k pórom.

Hlavnou účinnou látkou je upravený enzým papaín (CARBOMER/PAPAIN CROSSPOLYMER), ktorý sa získava z papáje. Nejde o klasickú dužinu, ktorá obsahuje kopu vlákniny a trošku enzýmov (ako niektoré čistiace masky), ale rovno tú najúčinnejšiu časť - hodnotný enzým. Preto peeling učinkuje tak silno. 

Proti vplyvom, ktoré pleť dráždia, bojuje peeling komplexom, ktorý značka nazýva phytotal. Predpokladám, že ide o ochrannú značku nejakej už hotovej zmesi. Niektoré firmy takéto predpripravené mixtúry používajú. Väčšinou ich tvorí nejaký glykol, klasický glycerín a rastlinné výťažky, ktoré sa do týchto látok vpravia. Tu asi pôjde o komplex, v ktorom je výťažok zo sladkého drievkaGLYCYRRHIZA GLABRA (LICORICE) ROOT EXTRACT - ktorý zosvetľuje pokožku, pôsobí protizápalovo a podporuje enzýmy v odstraňovaní nánosov odumretých buniek. Ďalej je tu máme alantoín (ALLANTOIN), ktorý má hojivé účinky a navracia pokožke pevnosť a pružnosť. Podporí tak tvorbu nového tkaniva, ktoré nahradí tie vrstvy, ktoré sme dali z pokožky preč a ešte spomeniem pantenol (PANTHENOL), ktorý pečatí drobné ranky a trhlinky v koži. Tiež podporuje hojenie.

Poslednou dôležitou látkou je extrakt zo zlatej riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ktorý som na tomto blogu už  X-krát spomínala. Hrá úlohu vo vlastnom imunitnom systéme kože a používa ho aj značka Bioderma.

Antimikrobiálnu starostlivosť zabezpečujú už spomínané konzervačné látky. Tých by som sa však nebála. Však ich zmyjeme a zasa klasické benzoáty by asi neboli schopné poskytnúť peelingu a pokožke až takú ochranu pred baktériami. Myslím si, že tento obsah bol namiešaný veľmi dobre na to, čo má robiť a je aj dostatočne bezpečný.

Pravda, značka mohla pridať ešte peniče, kyselinu citrónovú a iné látky, ktoré by zlikvidovali aj kožný maz. Potom by peeling celkom isto odstránil aj čierne bodky. Lenže to by mu museli vziať i názov "Sensitive", pretože také niečo by sa na citlivú pleť nehodilo vôbec. Je oveľa rozumnejšie navrhnúť produkt, ktorý využije každý. A kto by mal ešte pár bodiek, pomôže si popri peelingu čistými prstami alebo niečím ďalším, ako to robím ja. 
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes