Mistral: ovocné čajíky s príchuťou mladej jesene

Nové čaje Mistral s príchuťou rakytníka, bazy a arónie
Nie je žiadnym tajomstvom, že milujem čaje. Môj pitný režim je v našej rodine dobre známy. Ja totiž nemám problém vypiť denne aj 3 - 4 litre tekutín. Ale nie som  zasa náročný hosť. Netreba mi víno ani pálené. Najviac sa mi hostiteľ zavďačí neosladeným ovocným či bylinkovým čajom alebo džbánom čistej vody. :-) Aj dnes vám predstavím slovenské čajíky - horúce ovocné novinky značky Mistral.

Na prvé počutie (bez pozerania obrázkov) si môžete pomyslieť, že na nich nebude nič výnimočné, ale tieto čaje výnimočné sú. Nielenže ide o kombinácie ovocia, aké najznámejší konkurenti vo svete výroby čaju zatiaľ neponúkajú, ale ide o netradičné ovocie a k tomu zabalené v nádherných obaloch. Dnes vám predstavím chuťové profily týchto čajíkov a ak sa neurazíte, do účinkov sa pustím potom. Pôvodne bolo mojím zámerom napísať jeden článok, ale ako už o mne viete, musel by byť mega-dlhý, alebo päťkrát okresaný. Nechcem vás ukrátiť o cenné informácie, takže vám ich predstavím samostatne. Dnes to bude viac o zážitkoch pre zmysly a nabudúce pôjde o zdravotné účinky.

Dizajn novej rady Mistral

Najkrajšie na baleniach týchto čajových skvostov je to, že z nich dýcha nostalgia. Škatuľky vyzerajú, akoby k nám prišli z časov minulých, keď bol grafický dizajn v plienkach a tí najväčší machri boli kresliči. Umelci, ktorí vedeli vziať do ruky pastelky a nakresliť úžasné obrazy. Presne také sú papierové škatuľky a dokonca i dizajn jednotlivých vrecúšok. Úplná paráda. Neviem sa na tie dokonalé kresby vynadívať. 


Čaj Mistral z bazy čiernej, rakytníka a arónie v krásnych obaloch s detailami vrecúšok

Dizajnér si dal veľmi záležať na tom, aby obal pôsobil hravo, náučne a aby potešil vaše očko. Z estetického a ani praktického hľadiska niet obalom čo vyčítať. Využitá je každá jedna plocha, dokonca i zadná strana vrecúšok, kde nechýba ciferník hodín a na ňom znázornená informácia, ako dlho máte vrecko s čajom nechať lúhovať. Ja to vidím ako super užitočné. Keby ste si chceli zopár kúskov vziať so sebou do práce, alebo ich niekomu len tak z lásky darovať, nemusíte si tento údaj pamätať. 

Čaj Mistral z rakytníka a očíslovanými časťami rastliny na obrázku. V popise sa hovorí o rastlinke, sú tam čísla a Vy podľa nič viete, o čom je reč.
Obrázok na stranách papierového obalu pozostáva z viacerých častí a každá časť má svoje číslo. Dostali ho časti rastliny a jedno číselko sa ušlo aj priateľovi zo živočíšnej ríše, ktorý rastlinku navštevuje a je pre ňu nejakým spôsobom užitočný. Čísla majú svoj význam. Až si prečítate krátky textík na bočnej strane, kde sa dozviete niečo viac o pôvode čaju, môžete sledovať opis i obrázok a vždy budete vedieť, o čom je reč. Na popisoch mám svoje zásluhy, čo je i dôvod, prečo Vám čajíky predstavujem vo chvíli, kedy produkt ešte len prichádza na predajné pulty. Tak si poďme o týchto novinkách niečo povedať, nech viete viac.


Nový ovocný čaj arónia, baza a rakytník v pohároch. Sledujte tie krásne farby jesene.

Arónia


Ovocný čaj Mistral z arónie v krásnom obale s kreslenými detailami.
V našich končinách nie je arónia veľmi doceňovaná rastlina, no o pár kilometrov severne v susednom Poľsku z nej vyrábajú sirupy, džemy a veľmi sa tešia jej sladko-kyslej chuti. Ale nemá nejakú špeciálnu vôňu, podľa ktorej ju identifikujete a hneď si poviete "Aha, toto je arónia", čo je dôvod, prečo sa väčšinou mieša s iným ovocím. Jej farba je intenzívna červená a sirupy bývajú niekedy až mierne do bordovej farby. Keby ste sa čímkoľvek z arónie zašpinili, dobre vám radím, nasypte na škvrnu soľ a to okamžite.

Farba: Čaj som pripravovala v šálke s vrchnáčikom, lebo tam lepšie vyniknú chute čaju, ale po preliatí do pohára budete môcť obdivovať aj jeho krásnu a sýtu červenú farbu. Spočiatku vodu zafarbí ibištek na modro-fialovo, ale on sám sa neskôr posunie k červenej a arónia to len podporí.

Vôňa: Keď vytiahnete čajové vrecúško z obalu a ovoniate ho, ucítite veľmi krásnu a sladkú ovocnú vôňu. Nebudete asi vedieť, čo všetko vonia, ale bude to úplne jasné ovocie.

Až sa čajík zaleje, potom sa odrazu rozvinie intenzívna čerešňová aróma. Aj keby vám nikto nepovedal, že ide o čerešne, je taká prirodzená, že to hravo uhádnete. Z dobre navlhčenej čajovej zmesi začne byť po chvíľke cítiť vyzreté šťavnaté jabĺčko so šípkou. Až tieto výraznejšie zložky zoslabnú, ostane po nich sladký opar vanilky a pomaranča. Pomaranč sa určite prejavuje od samého začiatku, ale on bol do vrecúška prizvaný len kvôli dochuteniu a pridaniu sviežosti. Nemá on nič prebíjať.

Chuť: Ak budete piť veľmi rýchlo a nepoužijete cukor na prisladenie, bude sa vám možno zdať trošku kyselkavý, ale ja by som poradila menšie dúšky, aby ste nechali chuť naplno sa prejaviť. Úvod je svieži, no záver, ktorý po ňom ostáva, je sladký. Vôbec nebudete mať v ústach kyslo. Presne naopak, ostane v nich sladká vanilkovo-čerešňová bodka a príjemná príchuť šípky. Na záver ťažkého dňa v práci si neviem predstaviť nič lepšie na zdvihnutie nálady. Pre mňa je tento čaj stelesnený relax.

Baza


Ovocný čaj Mistral z bazy čiernej v krásnom obale s kreslenými detailami.
Tento kvet poznáme všetci. Láka nás svojou vôňou i vzhľadom a veľmi malá časť obyvateľstva z neho možno doma varí i sirup, ale ani tento ker nie je dostatočne docenený. Keď môj otec alebo starý otec počuli, že chcem bazu zasadiť u nás doma, hneď mi hrozili, že nech sa len opovážim. Tak si na ňu pekne chodím do lesa... 

Farba: Čaj i sirup z bazy má vždy príjemnú zlatistú farbu a pila by som ho stále.

Vôňa: Baza je pre mňa to najpríjemnejšie a tak ju vždy viem identifikovať, ale v suchom vrecúšku viac cítim citrusové ovocie, než tú bazu. Ak vdýchnem dostatok vône a venujem jej poriadnu dávku pozornosti, ucítim aj dávku sladkosti pelendreku - sladkého drievka. 

Po styku s horúcou vodou sa nám kvety stále snažia tlačiť do hlavy svoj príbeh o sviežosti, ale už im to až tak nevychádza. To máte ako s prírodou. Až letná búrka pokropí trávu i kríky a vzduch je nabitý iskričkami, slovo odrazu dostáva viac tónov. Horúca voda vôňu mení. Stále je svieža, ale už vynikne aj hroznová a príjemne sladká vôňa bazy a horkasté akordy citrusového ovocia. Teraz už na 100% viem, že je vo vrecúšku baza. Vo voňavom opare sa ruka v ruke prechádzajú tóny jablka s tónmi zelene, ktorú zastupuje list ostružiny. Sladký pelendrek bojisko opustil, ale len vôňou, nie chuťou.

Chuť: Sladké drievko pridá do vašej šálky sladkú chuť zeme a teplom sa zvýrazní jemná horkosť pomarančov a čakanky. Drievko však nemá veľké slovo, čo je i dobré, lebo veľa ľudí ho nemusí. Čaj nám prisladila zeleň a dužina z jablka. To úplne stačí, aby bol čaj stále sladký, ale aby sladkosť nevyhrala nad sviežim kvetom. Čaj má takto dve tváre. Stále bude chladiť a osviežovať v horúcich letných dňoch, ale keby prišlo na potrebu tepla, potom si ním pokojne môžete zahriať večer telo. Dá sa piť teplý i studený a absolútne ho netreba sladiť. Je príjemný taký, ako ho stvorili.

Rakytník

Ovocný čaj Mistral z rakytníka v krásnom obale s kreslenými detailami.
Bobule rakytníka podľa vône celkom isto nerozoznáte. Viete isto, že cítite nejaké bobuľové ovocie, ale asi neuhádnete, čo to je. Viac ho poznáte podľa chuti a tú má teda výbornú. Ak ste nejedli z neho džem, tak si ho kúpte. Chutí ako marhuľový, ale je kyslejší a občas chytí aj trošku horkosti. Záleží od zberu, aký bude na jazyku, ale zatiaľ mi vždy chutil. Veľmi dobre sa dá miešať aj s iným drobným ovocím. 

Farba: Sám o sebe je rakytník oranžovo-červený, ale tento náš čaj bude červenejší po ibišteku, malinách a arónii.

Vôňa: Nezmáčané vrecúško vás asi nenadchne. Budete jasne vnímať jablko a čosi sladké k nemu, ale nič iné si netrúfnete hádať. 

V horúcej vode jablko ustúpi a povel dostane sladko-kyslá malina. Až sa vo vode rozleží rakytník, pridá sa na stranu maliny so šípkou a poskytne čaju aj svoju zvláštnu sladkú vôňu, ale inak celú miestnosť doslova zaleje malinová vôňa. 

Chuť: Tak tento čajík si asi budete musieť prisladiť. Je kyslý po rakytníku a niečo z kyslosti vzal aj od arónie. Dužina z jablka a maliny kyslosť zjemnili, čakanka zvýraznila horké akordy, ale ešte stále sa môže zdať niekomu kyslý. Mne nie, lebo ja ho pijem práve v tejto jeho prirodzenej forme. Malinu ucítite len pri dúšku a viac ako chuť vnímate jej vôňu. Záver čaju je kyslý s príznačnou marhuľovou koncovkou, ktorá mne tak imponuje. Ak vás chytí pažravka a zjete priveľa sladkého, alebo na vás začne liezť nejaká choroba, tak vás to k tomuto čaju bude samo ťahať. Vyrovná vaše chute.

Záver

Ak by som mala hodnotiť chuť, tak úplne najviac mi sadol bazový a hneď po ňom má pekné druhé miesto rakytníkový a aróniový čaj. Baza mi bola vždy veľmi blízka a podľa mňa sa Mistralu táto kombinácia s citrusmi vydarila. Ale tým nechcem naznačovať, že by tie ostatné neboli vydarené. Ja by som ich bez uvažovania posunula pred všetky ovocné čaje, čo pijem. Malina s rakytníkom a čerešňa s aróniou k sebe pasujú a tie ostatné zložky vytvárajú výnimočný chuťový profil týmto čajom. Keď si kúpite nejaký zahraničný ovocný čaj, často ho výrobca namieša tak, že v ňom veľmi razia kadejaké exotické príchute a to, o čom ten čaj je, sa ukáže len okrajovo. V týchto sú tiež dosť odvážne kombinácie, ale tieto ingrediencie sa medzi sebou nebijú, nepotláčajú svoje účinky a hlavne sa nesnažia zahlušiť hlavného hrdinu. ;-) 

A viete, čo som ešte zistila? Zistila som, že ich ide zmiešať a to čírou náhodou. Kým sa vrecká s čajovinami lúhovali, ani mi nenapadlo niečo miešať. Len som ich po 6 minútach vybrala a vložila to tej istej misky. Keď som šla vrecká zahodiť, vypila som, čo po nich ostalo a to teda bola dobrota. Aj ten najlepší džem z miešaného ovocia môže závidieť. Takže teraz, keď robím čaj aj pre rodičov, občas ich zlejem všetky pekne dohromady a potom si vykotená na gauči užívam tú super chuť babieho leta a všetkého ovocia.

Nabudúce sa dozviete niečo viac o arónii. Prečo by ste ju mali piť a čím vám môže byť užitočná. Potom sa pustíme do bazy a rakytníka. Sú to hotové poklady a tak by ste mali o nich aspoň niečo vedieť. Do skorého čítania. ;-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes