Mistral: čaj z bazy čiernej

Čaj Mistral z bazy čiernej a krásny detail vrecúška
Podobne ako rakytník a arónia, čaj z bazy čiernej tiež patrí do vašej domácej lekárničky a kozmetickej výbavy. Málo ľudí vie bazu oceniť a to je veľká škoda. Ak ju nepijete pri chorobách z nachladnutia, potom ani neviete, čo činíte. Niečo o tom, ako sa ľudia nesprávne liečia, ste si mohli prečítať aj v článku Váš (ne)zdravý prístup k liečbe a dnes sa dozviete, ako to má byť správne.

Nechce sa vám pri chorobe potiť? Bojíte sa, že stratíte príťažlivosť? No... možno to bude naopak a stratíte ju preto, že sa potiť nebudete. Toxickými látkami zanesená pleť a napadnutý organizmus teda nie je žiadna výhra. Prečítajte si o baze a pochopíte, čo je na tomto čaji i na tejto bylinke nej také výnimočné.

Baza

Baza čierna má drobné biele kvietky, ktoré lákajú včielky k opeľovaniu a plody sú tmavé čierne bobule. Celý krík vždy býva husto obsypaný kvetmi, ktoré majú veľa zdravotných účinkov, ktoré budú popísané v článku.
www.semiswede.com (kvety na drevenom stole), www.gratitudeyoga.wordpress.com (plody na liste). www.bestfootforward.me.uk (krík)
O baze čiernej sa už toho popísalo veľmi veľa. Všetci vieme, že je z nej vynikajúci sirup, nápoj, kvet sa dá vypražiť v cestíčku, z plodov sa robí džem,... No a ešte nám je známe, že podporuje potenie a pomáha liečiť nachladnutie. Je to krík dlháň a bude sa štverať tak vysoko, ako to len pôjde. Pokiaľ má nejakú oporu, tak vybehne poriadne do výšky. Kvitne veľmi husto a láka svojou vôňou nielen včielky, ale aj ľudí. Má úžasnú hroznovo-citrónovú vôňu. Ak začiatkom leta cestujete vlakom a otvoríte okno, nastavte nos a môžete sa kochať. 

Domovinou bazy je Európa a kríky rastú na okrajoch lesov. Dáva hojnú úrodu bobúľ, no nesnažte sa ich zjesť naraz, maximálne pár bobuliek, lebo v surovom stave budú ťažké pre žalúdok. Sú mierne jedovaté a treba ich tepelne spracovať, aby neboli. Ale vtákom nevadia ani také. Ak si doma bazu pestujete, musíte ju chrániť sieťkou, inak vám plody vyzobú.

Účinky kvetu bazy

Kvet bazy si poradí nielen s nádchou, ale vyženie prakticky všetky choroby dýchacieho systému z tela, pretože ho nemajú radi vírusy a ani baktérie. Dokonca ani zlatý stafylokok a to je už čo hovoriť! S tým si neporadia ani niektoré dezinfekčné látky. Mikrobiológovia by vám hneď vyklopili, že baza pôsobí aj na gram-pozitívne aj na gram-negatívne baktérie, takže pokojne ju zainteresujte do liečby angíny a všetkých zápalov. Často krát urobí viac osohu, než tie antibiotiká, ktoré s ňou budete užívať.

Pomôže vám tiež zmierniť priebeh alergického stavu (ak pravda nemáte alergiu na peľ a nepôjdete ho vdychovať), podporuje imunitu a reguluje hladinu glukózy v krvi, čo poteší cukrovkárov. Za tento účinok vďačíme chlorogénnym kyselinám

Ďalšie užitočné prísady

Čaj ďalej obsahuje jablčnú dužinu a citrusy (pomarančovú a citrónovú kôru) pre osvieženie a podporu trávenia. Nepotrebujete ho však sladiť cukrom. Aj tak je sladký. Na podporu liečby zápalov a zmiernenie kyslosti bolo do čaju pridané sladké drievko, o ktorom som na tomto blogu písala viackrát. Je to výborná ingrediencia pre zapálenú i veľmi citlivú pokožku. Pri vnútornom užívaní pomáha s trávením a znižovaním hmotnosti. 

Zatiaľ čo aróniový a rakytníkový čaj bol obohatený klasickým ružovým ibištekovým kvetom ktorý som zabudla spomenúť, súčasťou čaju z bazy je biely ibištek. Prečo? Dôvod je prozaický. Biely ibištek nezafarbí čaj na červeno. Ibištek nájdete v takmer každom ovocnom čaji. Ak by vás zaujímal dôvod, tak tých je niekoľko. Ibištek pomáha dýchacím cestám pri odkašliavaní, ale používa sa aj pri problémoch s obličkami, močovými cestami a pri očiste organizmu. Pre obsah kyseliny citrónovej je to prirodzene kyslá a chladiaca ingrediencia, vďaka ktorej môžete aj ovocný čajík pochlipkávať horúci bez toho, aby vás poriadne obaril. 

Baza pre vašu krásu

Ovocný čaj Mistral z bazy čiernej v krásnom obale s kreslenými detailami.Ak vás bolia ďasná a krvácajú, vášmu peknému úsmevu to asi bráni. Podržte trošku čaju z bazy v ústach. Zastavuje krvácanie a tlmí bolesť. Tento účinok by sa dal využiť aj pri obzvlášť závažnom a bolestivom akné, kedy hlboko v koži cítite pulzujúcu bolesť pre prítomnosť zápalu, pri ktorom ani nevzniká zahnisaná hlavička. Skúste dlhšie piť čaj a vrecúška prikladajte na pokožku. Pomáha aj naparenie sa nad čajom. Uvidíte, telo sa prečistí a zápaly ustúpia. Sú za tým bioflavonoidy a dezinfekčné látky. Nebude to okamžitý účinok, ale všetci vieme, že čisté telo nedáva veľa príležitostí zápalom. Čistá pokožka si nemusí tvoriť ani toľko mazu a stále sa proti niečomu brániť. Je pokojná.

Týmto končím sériu článkov o nových ovocných čajoch, v ktorej ste sa dozvedeli, že čaj, dokonca ani ten ovocný, nie je len tekutina, ktorá nemusí mať žiadny efekt. Vždy má aj zdravotné účinky, ale legislatíva a typická slovenská byrokracia to neumožňuje výrobcom písať na obaly. 

Ak o tom pochybujete, spomeňte si, ako lekári zakazujú ľuďom s vysokým tlakom piť čierny čaj. Prečo? Lebo má kofeín. Prečo zelený čaj bojuje proti starnutiu? Lebo obsahuje polyfenoly. Prečo šípky pôsobia proti nachladnutiu? Lebo majú vitamín C. Čaj bol a vždy bude liek pre fyzické i duševné zdravie a krásu. Bylinkový, ovocný, trpký, horký, kyslý, nenormálne sladký, voňavý, smradľavý, z lekárne, z obchodu s potravinami... to je jedno. Každý má nejaký účinok bez ohľadu na to, či sa to na krabičke píše alebo nie. Len ho treba dávkovať rozumne.

Ovocné čaje Mistral v nových obaloch a s krásnymi vrecúškami

Pridajte si k liečbe čaj a pite čaj aj pre krásu. Prečo piť len vodu alebo tie hrozné sladené nápoje, keď môžete mať krásnu pleť? My dospelí by sme mali mať rozum a mali by sme vedieť, čo je pre nás dobré. Čaj je dobrý vždy, ak sa to s ním nepreháňa.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes