Catrice: Prime and Fine Eyeshadow Base

Roky som hľadala dobrú podkladovú bázu pod očný tieň. Moja najobľúbenejšia bola báza od Pupa Milano, ale sa k nám prestala dovážať. Priznám sa hneď na začiatku, že tekuté bázy mi nepasujú. Ich balenie je síce hygienickejšie, ale čisto silikónová konzistencia nepatrí k mojim srdcovkám. Keď som zbadala bázu od Catrice, tvár sa mi rozjasnila. Vosk! Super! 


Prečo mám radšej vosky? Teda poopravím sa, mám rada voskovo-silikónové alebo voskovo-polymérové primery, nie čisté vosky, lebo také čisto voskové bázy tuším ani neexistujú. Ukážem vám to neskôr na príklade a pochopíte. Teraz si rozoberme to, čo ma na báze potešilo a čo sklamalo. 

Obsahové látky


Základom tejto bázy nie sú žiadne látky rozpustné vo vode, ale minerálne oleje a voskyC11-13 ISOPARAFFIN je tekutý, zatiaľ čo OZOKERITE je tuhý vosk. VP / HEXADECENE COPOLYMER, ETHYLENE / VA COPOLYMER sú kopolyméry. Pre hustotu a zrejme i hydratáciu boli pridané látky ako prolylén-, hexylén- a kaprylylglykol

Z hodnotnejších látok spomeniem emolienciá a tvorcov objemu ako olej zo svetlice farbiarskej (CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL), sójový olej (GLYCINE SOJA OIL), slnečnicový olej (HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL), mastná linolová kyselina (LINOLEIC ACID), lecitín (LECITHIN), ktoré pozitívne pôsobia proti vysušovaniu pleti. Prítomnosť týchto látok ma potešila, lebo bežne bázy neobsahujú takéto prirodzené emolienciá a aj kvôli tomu má pokožka tendenciu vysušovať sa. Takže bodík k dobru.

Ešte viac ma prekvapil pridaný vitamín E v čistej forme (TOCOPHEROL), potom vo forme stabilnejšieho acetátu (TOCOPHERYL ACETATE), palmitát vitamínu C (ASCORBYL PALMITATE) a vitamínu A (RETINYL PALMITATE), extrakt z kvetu rozmarínu (ROSMARINUS OFFICINALIS FLOWER EXTRACT) ako dobrý antioxidant, vôňa a konzervačná látka súčasne. Keby to bol klasický rozmarínový olej, určite mám strach, ale extrakt z kvetov neobsahuje tie isté aromatické látky ako olej z listov, takže to je v poriadku.

Veľmi dobrý dojem na mňa urobili tiež pigmenty, ktoré majú na viečku nechávať púdrový a hladký finiš: oxid ciničitý (TIN OXIDE), mastenec (TALC), sľuda (MICA), železitý oxid a dioxid titánia. Báza sa neleskne aj napriek obsahu sľudy.

Moje skúsenosti s bázou

Výrobca zaručil, že sa každý očný tieň s touto bázou stane odolným vode. Má mať krémovú textúru a líčenie spraví nádherné, farby budú intenzívnejšie a trvácnejšie. V popise sa zmieňuje len o vitamíne E, ale je toho viac, čo mohol spomenúť. Však ste čítali, čo všetko produkt obsahuje. Má viac predností, čo sa týka zloženia.

Báza je balená v sklenenom tégliku so šraubovacím uzáverom. Balenie mi vyhovuje, pretože z téglika sa obsah naberá citlivejšie. Už keď načriem štetcom či prstom, presne vidím, koľko naberám. Možno menšou nevýhodou je hmotnosť toho skla. Je ťažké, takže na cestovanie si tento produkt veľmi neužijete.

Oveľa väčší problém však vidím v tom, že pokiaľ si bázu kúpite v tomto čase, nevyužijete ju vôbec. Radím nekupovať. Tí, ktorí urobili nákup hneď vtedy, keď výrobca poslal čerstvý výrobok do obehu, si ho parádne užili. Bola čerstvá, dala sa natierať. Žiaľ, báza veľmi rýchlo vysychá a stráca svoje vlastnosti a tým, že je balenie takéto "téglikové". Žiaľ i účinky hodnotných antioxidantov strácajú na intenzite. Raz darmo, je to daň za pohodlie pri aplikácii. A možno aj daň za to, že výrobca nezabezpečuje tégliky (a ani iné produkty) pred uvedením do predaja ochrannou páskou. Ja by som sa stavila, že do nej drzé zákazníčky v obchode liezli, čo podstatne skrátilo celú životnosť. Nejde mi do hlavy, že by niečo mohlo byť už po otvorení také tuhé a po roku úplne nepoužiteľné.


Keď som si ju kúpila, bola pomerne tuhá, ale aspoň pri veľkej snahe sa dala rozotrieť. Hneď sa mi nezdala, no myslela som, že to urobil ten chlad pri prenášaní z obchodu. Potom som však pre problémy s kolenom dlho nikam nechodila a tak mi báza stála v kufríku. Nemala som príležitosť skúšať ju opakovane. Bola však dobre zatvorená. Absolútne vylučujem nesprávne skladovanie. No napriek tomu sa už nedá vôbec použiť. Nenatriete ju na očné viečko, čo aj pri tom zahyniete. V čom môže byť chyba? 

Ja si myslím, že pomer medzi voskom, olejom a minerálmi je nesprávny. Tieto tri zložky sú v zozname ingrediencií uvedené na prvých troch pozíciach, čo svedčí o tom, že ich bude najvyššia koncentrácia a ten tretí v poradí je mastenec. Tento minerál je extrémne savý. Moja domnienka je, že pohltil všetku vlhkosť a vosk zasa pre zmenu začal predčasne tuhnúť. Možno nebol dobre stabilizovaný. Čo som videla fotky na iných blogoch, báza mala byť mierne krémová, ja mám však extrémne tuhú pastu, ktorá sa rozotrieť nedá. Niečo na ruke ostalo, ale zvyšok som skrátka musela len zosypať späť do téglika. Na očnom viečku sa už pokus urobiť nedal pri takejto tuhosti. Iba čo by som podráždila jemnú kožu tým trením.



Ak sa predtým dala rozotrieť aspoň na 50%, tak teraz už ani toľko. Mrví sa, robia sa z nej žmolky. Skúšala som nechať ju zohriať na koži, ale nepomohlo ani to. Zato však musím uznať, že i v tomto "žmolkovom" stave drží dobre. Nemohla som ju dostať z ruky ani za živý svet. :-) 

Čo si spomínam na líčenia, ktoré som s bázou robila na jeseň, aj tie dobre držali. Napríklad s mojim orientálnym líčením som behala po byte celý deň a stále bolo rovnako intenzívne. Škoda, že som ho neodfotila večer. Vedieť vtedy, že to bude moje posledné líčenie s týmto produktom, určite to urobím. :-(

Zo starých dobrých časov produktu mám len fotografiu, keď som produkt otvorila čerstvo a snažila sa ho rozotrieť. To bolo v septembri (orientálne líčenie som robila v októbri).




Vidieť, že ani vtedy to nebolo ideálne. Všetko nasvedčuje tomu, že kým bola čerstvá, svoje úlohy si plnila výborne, ale ako pribúdal čas, už svoje schopnosti stratila. Hneď aj vysvetlím, prečo jej tak fandím.  


Ak nemá báza vodový základ, ale základ z minerálnych olejov s nie príliš vysokým podielom silikónu, udrží očný tieň izolovaný od prirodzenej vlhkosti, ktorou disponuje koža. Tým naozaj urobí z očného tieňa niečo ako vodeodolný tieň, pretože medzi vrstvou tieňa a kožou je ochranný film. Táto báza neobsahuje vodu a teda tvrdenie výrobcu mohlo byť pravdivé.

Minerály v báze sú veľmi užitočné. Ak ich v niektorej báze uvidíte, určite si ju kúpte. Nielenže urobia povrch púdrový a hladký, ale tiež vytvoria farebne dobrý podklad s dobrými optickými vlastnosťami, t.j. nepresvitá spod neho koža a svetlo sa odráža. Pigment z tieňov sa na takomto podklade nestratí, priam naopak. Farba tieňa sa zdá ešte intenzívnejšia a ešte žiarivejšia a to aj napriek tomu, že báza samotná sa neligoce. Aj zloženie bázy Catrice je minerálne. Tu je aj dôkaz o tom, ako sa správajú pigmenty tieňov v kombinácii s minerálmi. 

Moje NYC tiene takmer vôbec nepigmentujú a vlastne ani nedržia dobre na pokožke. Používam ich minimálne, takže som ich skúsila spojiť s touto bázou. Ľavá časť línie chrbta ruky je pokožka, ktorá nebola natretá bázou a vpravo je tieň odrazu výrazný, čo je partia, na ktorej sa mi ako-tak podarilo rozotrieť tú pastu.



Ten rozdiel je viditeľný, tiene sa na podklad dobre chytali. To svedčí o tom, že neexistuje, aby táto báza za čerstva bola bývala zlá. Výdrž žiaľ nanovo neotestujem a nepoviem presné čísla, nakoľko aj na tejto fotografii vidíte pod vrstvou tieňa tie žmolky a na oči ho viac nenatriem. To sa fakt nedá. :-( Preto i vlastnosti zhodnotím len slovne.


Moje hodnotenie podkladovej bázy:

Textúra: veľmi hutná, neroztierateľná (za čerstva to mohlo byť inak)
Krycia schopnosť: podklad je na 50% transparentný, čo je pod očný tieň úplne OK.
Vôňa: neutrálna, takmer žiadna, rozmarínový kvet splynul s textúrou, alebo už vôňa vyprchala 
Výdrž (v kombinácii s inými kozmetickými výrobkami): bola fajn, ale číslo fakt nepamätám
Odličovanie: samotnú bázu odlíčite len odličovačom na vodeodolný mejkap alebo kvalitnou micelárnou vodou, no po dlhšom nosení si spomínam, že stačil aj bežný odličovač
Celková spokojnosť: 1, lebo pre mňa je v tomto stave nepoužiteľná, predtým by bola dostala známku 8 pre horšie natieranie a je možné, že za čerstva by bola dostala maximum bodov
Cena: pôvodne stál okolo 4 EUR, niekde sa dá kúpiť už za polovicu vo výpredajoch

Chcela som konečne nájsť využitie aj menej pigmentovaným očným tieňom s horšou súdržnosťou a priľnavosťou. Keď raz nejaký produkt doma mám, chcem ho používať. Tak isto to bolo s touto bázou. Aj tej som chcela dať novú šancu. Žiaľ, neskoro. To je pre mňa ponaučenie, že keď si nabudúce niečo kúpim, už pri prvom použití si mám spraviť záznamy. 

Ešte asi urobím jeden pokus a zmiešam malý kúsok s inou bázou. Možno sa mi týmito hókusmi pokusmi podarí vytvoriť super-produkt, ale nedávam tomu veľké nádeje. Ešte sa ozvem, či sa mi to podarilo. ;-)
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. určite odporúčam očnu bazu od Zoeva asi za 4€ ktorá je skvelá! už mám 3 balenie :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za tip. :-) Už som veru nad ňou uvažovala. Pozriem niekde zloženie a ak sa mi to bude pozdávať, isto skúsim.

      Odstrániť
  2. Ja v tomto kopem za Avon :))) Ich báza mi fakt vyhovuje, nemám potrebu skúsať iné... Čo sa týka zloženia, k tomu veľa nepoviem, ale teda fakt som na nej nenašla chyby...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes