Bioderma: Sensibio Tolerance Plus krém

Dnes si povieme niečo o pokožke, ktorá neznáša veľa vecí, odborne povedané - je intolerantná. Otestovala som nový krém z rady Sensibio - Tolerance Plus, ktorý mnohí lekárnici nesprávne označujú ako liek na začervenanie, čo nie je tak celkom pravda a aj vysvetlím, ako je to s tou červeňou, aby vás nepoplietli. 


Neskôr by som rada napísala článok, ktorý vám pomôže vždy správne vybrať prípravok z rady Sensibio, ale o tom až nabudúce. Dnes to bude o pokožke veľmi citlivej, majitelia ktorej takmer vždy cítia sťahovanie, ktoré miestami prechádza až do pálenia a červene, ktorá však nie je trvalá a neobjavuje sa vždy. Skôr sa neobjavuje, len sa cítite nepríjemne.

Citlivá pleť sa v dnešnej dobe často zamieňa s inými typmi. Veľmi často si ju ľudia mýlia s dehydratovanou alebo suchou pleťou. Nemá síce od týchto stavov nikdy ďaleko, ale tie prejavy citlivej pleti sú predsa len trošku iné. Citlivá pokožka môže rovnako trpieť stratou ochrannej bariéry, kedy vás prestane chrániť pred vplyvmi prostredia, ale to sú už väčšinou kombinované, poprípade extrémnejšie stavy, ku ktorým dochádza, ak jej volanie o pomoc dlhodobo ignorujeme, alebo si necháme poradiť zle. Niektorí z nás si už akosi zafixovali, že čo má na sebe napísané "Sensibio", to je určené na pleť, ktorá sa červená, ale kto si také niečo myslí, toho sklamem. Rad Sensibio je určený na citlivú pleť, ale citlivá pleť vôbec nemusí byť červená! Je viacero typov citlivej pleti a Tolerance Plus je na neurosenzitívnu pleť. Vysvetlím.



Ľudská koža je popretkávaná nervovými vláknami. Nervy umožňujú centrálnemu nervovému systému kontrolovať, čo sa deje a primerane reagovať. Keď chytíme niečo horúce, citlivé nervové zakončenia vyšlú vláknami signál do mozgu, mozog podnet vyhodnotí a vyšle reakciu, ktorú každý pociťuje inak intenzívne, no ak sme zdraví, reakcia je správna. Na horúci predmet reagujeme odtiahnutím ruky. Ďalšia reakcia na veľmi dráždivý podnet sú rozšírené cievy a ak ten nepríjemný podnet trval dostatočne dlho, tak aj uvoľnenie mediátorov zápalu a bolesti. Oboje spôsobí, že miesto začervená a ešte aj bolí. To je samozrejme extrém, veď horúca vec je nepríjemná pre každého, no dráždivo môže pôsobiť aj nesprávna kozmetika, slnko, vietor, všeličo. Ide len o to, aké zlé budú následky, čo všetko a v akej koncentrácii spôsobí dráždenie.

Až 40% populácie sa sťažuje na citlivú pleť, no len u menšej skupiny sa dá povedať, že je neurosenzitívna. To je pleť, ktorej nervové zakončenia sú príliš citlivé, ale nie vždy nastáva zápal a prichádza červeň (potom existujú ešte iné typy). Citlivé môžu byť z rôznych dôvodov (dodriapali sme si kožu pílingom, zničilo ju nejaké žiarenie / chémia, trápia nás hormonálne zmeny, skryté zápaly a iné choroby) a preto prehnane reaguje na podnety, na ktoré by bežná pokožka nijako nereagovala. Berieme to, ako keby sme mali nízky prah bolesti. Čo iného nebolí, to nás bolí. Dám príklad.

Ideme niekam, kde veľmi fúka vietor. Normálna pokožka vydrží, len sa trošku rýchlejšie vysuší. Natriete ju na konci dňa hydratačným krémom, príde úľava a čoskoro je opäť vo forme. Citlivá už po pár minútach bude pociťovať sťahy, dráždenie, pálenie, šteklenie, skrátka nepríjemné pocity. Keď si ju natriete, bude páliť ešte viac. A potom možno aj začne byť trošičku červená. Alebo iný príklad. Vyjdete na slniečko, ešte na vás ani poriadne nezasvietilo a už cítite šteklenie a pálenie, no červeň ani vyrážky nikde. Už sa vám stalo, že ste sa na slnku necítili dobre a všetci vás podozrievali, že si to len vymýšľate, lebo ste nezačervenali? Tak to je presne ten prípad. 

Pokožka reaguje úplne rovnako, ako keď krájate pálivú papriku a dotknete tváre. Paprika obsahuje dráždivú látku, čiže pôsobí ako dráždivý podnet, ktorý vyprovokuje pálenie, šteklenie a niekedy aj červeň. Ale väčšinou cítime len to pálenie. Ak aj príde červeň, tak na chvíľku. Záleží, ako rýchlo sa umyjeme. V čom teda môže pomôcť Tolerance Plus?

Obsahové látky

Tolerance Plus je liečivý krém, ktorý by mali používať osoby s neurosenzitívnou pleťou, t.j. pleťou, ktorá reaguje na rôzne podnety nepríjemnými pocitmi. Jej hlavná účinná látka je tetrapeptid, konkrétne ACETYL TETRAPEPTIDE-15 v kombinácii s manitolom (MANNITOL) a citrátom sodným (SODIUM CITRATE) a druhá kombinácia s glycerínom (GLYCERIN) a glyceridom z kokosového oleja (COCOGLYCERIDES). Tieto dva patenty boli vyvinuté ako napodobenina opioidových peptidov. Medzi opioidy patrí napríklad morfín, alkaloid ópia. Podobné látky sa využívajú u pacientov, ktorí trpia ukrutnými bolesťami a nezriedka aj zomierajú, také sú silné. Morfín je v podstate najsilnejší liek na bolesť, ktorý sa v tele naviaže na opioidné receptory, čím sa zníži citlivosť a zabráni sa prenosu bolesti. Aj tento tetrapeptid funguje takto, akurát je selektívny, čo znamená, že je viac "prieberčivý" a nevyberie si všetky receptory, ale len určité typy. ;-) Teda neurobí to, čo morfín, že si budete môcť ruku držať na peci a nič nepocítite, ale nepocítite len následky vrtochov vašej prehnane reaktívnej pleti. Pleť nebude vyhodnocovať každý podnet ako niečo strašné, čo hneď treba "riešiť" a upozorňovať vás na to bolesťou. To je presne to, čo ľudia nemajú radi na citlivej pleti, že je taká "upišťaná". Ale tetrapeptid nepôsobí len ako prielom medzi normálnou a zvýšenou citlivosťou. Ak už dráždivý podnet prišiel, zabrzdí uvoľňovanie mediátora bolesti a teda budete trpieť kratšie. Preto krém nazývam aj liečebným a nie len preventívnym prostriedkom. Krém súčasne obsahuje látku zvanú SODIUM PCA a ďalej mu prichádza na pomoc xilitol a ramnóza. Sú to hydratujúce látky, ktoré dodávajú energiu bunkám, držia vlhkosť a pomáhajú tak budovať čiastočne ochrannú bariéru. Ale pozor, nie je to krém mastný, teda v prípade suchšej pleti budete musieť dodať ešte nejaké lipidy - mastné látky. Je to viac hydratačný, než výživný a zvláčňujúci krém, lebo neurosenzitívna pleť obvykle netrpí nejako extra suchosťou a dehydratáciou.

Dobrá správa je, že sa výrobca (veľmi správne) rozhodol vynechať parfum i parabény. Namiesto nich radšej krém opatril balením s pumpičkou, ktorá zabráni prístupu vzduchu k obsahu a ten sa potom nekazí. Ani silikóny a propylén glykol nehľadajte



Má teda zmysel používať ho buď preventívne, alebo bezprostredne po kontakte s podnetom, ktorý vyvolal dráždenie. Nie ním tlmiť zápaly, lebo na to on už preborníkom nie je. Nemá slúžiť ani ako náhradná bariéra. Keby áno, bol by v ňom nejaký minerálny olej. Takže keď sa z citlivej tváričky stane tvár červená ako rak a pokožka stráca vlhkosť i lipidy rýchlosťou blesku, začína byť suchá, potom je čas na iné riešenie (napríklad Sensibio Forte, či iné krémy, podľa ďalších príznakov). Tento krém je teda liekom proti začervenaniu, ale NIE na začervenanie. Pomohol by aj na to štípanie od papriky, tetrapeptid bol práve takto testovaný, ale na to ho asi používať nebudeme. :-)

Skôr ho môžeme dať na stavy, keď tá červeň už - už ide vzniknúť a každý dotyk cítime. Napríklad keď dostávame alergickú reakciu. Niektorí alergici poznajú tieto príznaky dôverne a mohli by si krémom pomôcť. Pomáha aj vtedy, keď chceme skrátiť svoje utrpenie po tom, ako nám nasadili lieky na alergiu a mastičky s kortikoidami (tie obvykle dávajú na zmiernenie pálenia pri dermatitíde), alebo nejaké drastické lieky (napríklad antibiotiká alebo lieky na liečbu akné), ale vtedy už musí byť v kombinácii s ďalšou pomocou. Keď máte veľký problém, nikdy sa nesnažte za každú cenu o samoliečbu. Tolerance Plus je skvelý krém, môže skrátiť dobu liečenia, ale niektoré zápaly vyžadujú spojenie účinku krému s iným liekom. Hlavne tie stavy, kde sa červenáte, máte vyrážky a veľmi trpíte. Toto už patrí do rúk lekára.

Ak vás nič nebolí, nič nepáli a ste červená, potom Tolerance Plus naozaj nie je pre vás. Vtedy potrebujete niečo úplne iné (napr. Sensibio AR).

Moje skúsenosti s krémom

No... odkiaľ začať... ja teda nepatrím k osobám s neurosenzitívnou pleťou. Moja pleť nereaguje na všetko a moja tvár je trvalo červená bez bolestivých podnetov. Mám červené žilky, čo je iný typ citlivosti. Je však jedna vec, na ktorú moja pokožka zareaguje vždy a to je slnko. Musím sa vždy natierať kvalitnými opaľovacími prípravkami. Ak sa natriem niečím nekvalitným, čo ma 100% nechráni, potom ma pleť páli, ale nečervená. Slnečná alergia s vyrážkami to však nie je. Každý si potom myslí, že preháňam a že simulujem, ale ono to fakt nie je príjemný pocit a tak teda absolútne nepoužívam žiadne pochybné krémy ani mlieka na opaľovanie. Mám svoj Photoderm a hotovo.

Tento krémik mi teda stojí doma už dva mesiace a nebola príležitosť ho skúsiť, keďže s opaľovaním neriskujem. Nepoznám ani (spoľahlivé a dôveryhodné) osoby s neurosenzitívnou pleťou a všetci v mojom okolí skôr trpia začervenaním. Ale včera som vonku na slniečko ukladala starý chlebík, nech sa vysuší a podcenila ochranu. Bola to síce robota na pár minút, ale už sa dostavil ten známy zlý pocit, ktorý dôverne poznám a na ktorý mi obvykle zaberá len Fenistil alebo Jarishov roztok, ale aj to nie hneď. Vždy si dačo potrpím a nedajboh sa natrieť nejakým mliekom, hoci i nevoňavým. To vždy páli. Takže som sa natrela krémom Tolerance Plus a na moje veľké prekvapenie, tento nepálil a aj to svrbenie a pálenie rýchlo prešlo. Do večera bol pokoj a to bez nejakých liekov na alergiu, proti ktorým mám výhrady (lieky málokedy beriem, radšej vytrpím). Konečne mám krém vyskúšaný a v skúške uspel. Môžem ho teda s pokojným svedomím odporúčať. Bola to dobrá skúsenosť.

Krém nie je veľmi mastný, takže kto má úplne zničenú kožnú bariéru, pre toho s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť nebude, ale to som už spomínala. Nespomenula som, že kto má kožnú bariéru až príliš dobrú (myslím tým pleť so sklonom k lesku), ten by mal venovať veľkú pozornosť čisteniu, lebo tam môže byť zasa opačný problém - lesk. Ale pleť, na ktorú je určený, by nemala zaznamenať žiadne nepriaznivé zmeny.

Moje hodnotenie krému Sensibio Tolerance Plus:

Textúra: krémová, mierne tekutá a chladivá, veľmi ľahká a nemastná
Hydratácia: 4
Výživa a zvláčnenie pleti: 3, čo stačí na neurosenzitívnu pleť
Vôňa: neutrálna, tak by to malo pri liečebných krémoch byť
Celková spokojnosť: 10
Cena: odporúčaná cena je 18,90 EUR za 40 ml


celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ z najlepších

obal / prezentácia výrobku
zloženie
účinnosť v dlhodobom horizonte
rýchlosť nástupu účinku
výživa pleti vs hydratáciahttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
vôňa (žiadna = výhoda)
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ja si myslím, že ide o super vynález a to, že nejako extra nevyživuje, nie je závada. Osobne nepoznám prípravky na netolerantnú pleť, ktoré by takto tlmili prenos nervových podnetov. Čo viem, tak väčšina produktov obsahuje len umelé bariéry, hydratujúce a upokojujúce látky. Ale to nestačí. Moje skúsenosti hovoria, že neúčinkujú tak rýchlo, na neurosenzitívnu pleť bývajú prislabé a ich aplikácia často nie je príjemná. Už ste si natreli krém pod nos zodratý podráždený od nádchy? Potom viete, aký je to pocit. To páli ako ďas. Tak isto ma pálili mlieka na citlivú pleť. Nakoniec síce zaúčinkovali, ale som si pri tom pekne poskackala a všetko pretrpela. Tento krém pôsobil rýchlejšie a nepálil. Má za to veľké plus.

Myslím, že po prečítaní tohto článku už viete, či máte alebo nemáte neurosenzitívnu pleť a až napíšem ešte to pokračovanie, čo plánujem napísať, už to budete vedieť na 100%. Keby vás nejaké osoby presviedčali o opaku toho, čo ste sa naučili, pošlite ich na môj blog, nech si to láskavo naštudujú. Hnevá ma, ak niekto robí značkám zlú reputáciu len preto, že si nedokáže pozrieť zopár ingrediencií a poradí človeku krém, ktorý mu nepomôže. A ešte viac ma hnevá, keď sa niekto pre takýchto ľudí dopracuje k trvalému začervenaniu pleti. Je mi ľúto každej tváričky. Trvalá červeň ešte nikomu nepridala na sebavedomí. Ani mne nie.
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. Tak toto možno aj bude krém pre mňa. Pleť ma takmer vždy štípe po nadmernom "slnení" /akože naschvál sa neslním, ja sa slnku skôr vyhýbam :D/ a to môžem kľudne používať aj Biodermu 50tku... A potom občas štípe aj po použití nejakej kozmetiky - tiež sa to objavuje úplne nelogicky, raz dokonca pálilo pod očami po použití Sensibio očného gélu, čo som fakt že nechápala, nakoľko už mám druhé balenie a nikdy predtým a zatiaľ ani potom sa mi to nestalo...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to taktiež nechápala, že prečo neštípe. Mala som kedysi z Avéne dve veci (PPI rad, čo je na netolerantnú pokožku) a štípalo. Podobne Toleriane z LR-P a tiež mi nie všetko sadlo. Dokonca aj so Sensibio neboli všetky krémy OK, keď som prišla z vonku s podráždenou pleťou, alebo mala ten zodratý nos. Ale tento krém mi práve nerobil nič. Môže to byť chýbajúcou parfumáciou, môže to byť i tým, že v ňom nie je nič také, na čo by čo len malé % ľudí malo reagovať (a vo všetkých krémoch na citlivú pleť bývajú hlavne PEG a propylén glykol, čo nie každému vyhovuje), ale skôr to vidím na účinok toho peptidu. Len škoda, že krém nerieši začervenanie a žilky. Celkom by som prijala, keby do tohto krému ešte Bioderma pridala niektoré zložky zo Sensibio AR a spravili Sensibio Tolerance AR. To by potom bola úplná špica. Dala by som Tolerance AR, na to ich BB krém (Sensibio BB krém je bezkonkurenčne najlepší krém, aký som mala) a môžem ísť von.

      Odstrániť
  2. Vedela by si mi poradiť nejaky dobry krem na citlivu plet? Miestami vysusena ale aj akneozna. A tento kremik mi nepomohol, skôr uškodil. Sposobil mi velke začervenanie, vysusenie a az bolestivost na tych suchych miestach pri ustach :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vysušiť tento krém nemal čím. Bolieť by nemal tiež. Otázka znie skôr, či si ho nedávala na popraskanú a narušenú pokožku, lebo na takej by štípali takmer všetky krémy. Tento krém a ani jemu podobné by sa na praskliny nemali používať. Ale toto je asi na dlhšiu diskusiu. Lepšie by bolo, keby si mi poslala email. Pokojne pri tom použi kontaktný formulár, ktorý je na spodku blogu a trochu svoju pleť popíš. Ako je pleť vysušená? Je drsná, alebo sa lúpe?Potrebujem hlavne vedieť, v ktorých partiach je suchá a kde aknózna a či je niekde aj mastná. Mám podozrenie, čo by to mohlo byť, ale z týchto pár slov to nie je úplne jasné a mohla by som sa aj pomýliť, čo nechcem.

      Odstrániť
    2. Praveze nedavala som ho na poskodenu pokozku. Ako obcas sa mi tam pei ustach urobia flaky,ale vtedy nebol ani naznak,ze by mohli... pisem do konktaktneho. Dakujem :)

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes