Weleda: kosatcový nočný krém

Už je to nejaký ten piatok, čo sa na tomto blogu donekonečna omieľalo akné. Miestami sa zalesknem, občas nejaká vyrážka, no inak moja pleť už viac menej našla svoju vytúženú rovnováhu. O tento stav nechcem prísť a preto sa o ňu príkladne starám a pomáham jej vo dne i v noci. Cez deň poriadne čistím a regulujem tvorbu mazu, v noci hydratujem, regenerujem a upokojujem kosatcovým krémom.


Že čistiť treba aj na noc? Samozrejme. Čistiť treba stále a nie je nutné, alebo možno ani múdre čakať, až si pôjdeme ľahnúť do postele a spať. Keď raz máte akné a čierne bodky, najlepšie je vyčistiť pleť hneď po príchode domov z práce / školy. Zmyť zo seba ten nános mejkapu, špiny z prostredia, chémie a nechať ju konečne dýchať. Však keby ste ešte niekde náhodou šli a potrebovali kamufláž nedostatkov, aby sa vás susedia nenaľakali, keď vás naraz uvidia bez mejkapu (moja filozofia :-p), pár minút práce vás nezabije. No a potom zasa tampónik a čistiť, čistiť. Ale na noc si problematická pleť žiada ešte niečo iné. Niečo úplne iné, než by ste si mohli myslieť. Pokiaľ momentálne nie ste pokrytá vyrážkami, ktoré by potrebovali poriadnu dezinfekciu, rozpustenie zrohovatenej kože a otvorenie pórov, potom je oveľa rozumnejšie zamedziť tomu, aby sa po vyčistení musela mastiť ako najatá. Doprajte si dobrú stravu, dajte pleti prirodzenú ochranu, výživu a ona fakt prestane.

Je vedecky dokázané, že osobám trpiacim akné veľmi často chýba vitamín E a hydratácia. Látky využívané v kvalitnej liečebnej kozmetike sú síce šetrné (ak nejde o tie príšerné liehové roztoky, ktoré stále predpisujú kožní lekári a kozmetiku, ktorú mladí používajú), no aj tým najjemnejším čistením počas liečby akné predsa len zbavujeme pokožku jej prirodzenej ochrany - mazu. Pleť bez mazu stráca vlhkosť no a ten vitamín E si pleť tiež bez vhodnej stravy alebo dobrej kozmetiky sama nevyčaruje. Takže čistenie je OK. Aj dezinfekcia je v poriadku. Ale hneď, ako zmizne posledný strup (alebo aj skôr), nastúpiť by mala kompenzácia. Dobrá kozmetická značka vám okrem liečebného krému ponúkne aj krém hydratačný a výživný, ktorý bude špeciálne určený na mastnú a zmiešanú pleť, aby sa problémy nevrátili. Nejako sa predsa o ňu starať musíte, keď nechcete, aby sa premasťovala. Weleda má kosatcovú radu, kde túto starostlivosť môžete vykonávať každú noc. Tento článok ide byť o nočnom kréme.


Obsahové látky krému

V mandľovom oleji, bambuckom masle i kakaovom masle, ktoré tvoria základ kosatcového nočného krému, je vitamínu E dostatok. Mandľový olej (PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL) sa môže zdať ako veľmi mastný olej s vysokým obsahom vitamínu E. Pozostáva hlavne z olejových a linolových triglyceridov. Ďalej sú v ňom však proteíny, karbohydráty, nejaký ten cukor (olej je predsa zo sladkej mandle), vlákniny a určitý podiel tvorí i voda. Aj preto ho majú výrobcovia radi. On sa zmieša s olejmi, ale i vodnými zložkami. No a práve to o ňom hovorí, že nemôže pokožku až tak premasťovať. Nie tak, ako iné ťažšie oleje. Fakticky, starí Indovia si z nastrúhaných mandlí robili pastu a tou čistili svoju pleť. Kto hovorí, že krém je veľmi mastný, ten ho buď dáva na seba priveľa, alebo nerozozná nezdravú mastnú pleť od prirodzene chránenej pleti. Olej vyživuje pleť, robí ju mäkkou, poddajnou, farebne zjednotenou, upokojuje podráždenie, hydratuje, chráni a dáva jej prirodzený lesk, nie ten nezdravý. Ten by vyzeral inak a to by v tomto kréme muselo byť toho oleja úplne iné množstvo. :-)

Bambucké (SHEA BUTTER) a kakaové maslo (COCOA BUTTER), to sú už kapitoly samé o sebe. Hovorí sa o nich, že sú málo mastné. Z pohľadu chemického zloženia to nie je až taká úplná pravda. Skôr sa len také nezdajú. Zato však veľmi dobre hydratujú pokožku za čo vďačia podielu nezmydelniteľných tukov. To sú látky, ktoré ani zásadité prostredie nepremení na mydlo a teda môžu nekonečne plniť svoju funkciu vytvárania ochrannej bariéry. Ich zloženie je podobné ako zloženie kožného mazu. Nielenže sa bleskurýchlo vstrebávajú, ale robia presne to, čo má normálny maz robiť - držať od tela baktérie, držať v pokožke vodu, pomáhať jej regenerovať sa a brániť jej, aby sa stala drsnou i tenkou. Ak na dôvažok spomeniem len našľahaný, vzdušný a mierne mastný glyceryl stearát (GLYCERYL STEARATE), ktorý funguje na podobnom princípe ako maslá, s ktorým sa tuky zmiešajú a ešte sa zníži ten mastný pocit, potom už vážne neviem, čo by malo byť na tomto kréme mastného. Teraz už prichádzajú na rad rastlinné extrakty, glycerín, na stuženie troška vosku od včeličiek a éterické oleje v stopových množstvách. 

Hlavnou zložkou, po ktorej je pomenovaný celý krém, je kontroverzný výťažok z kosatca (IRIS GERMANICA ROOT EXTRACT) a no a jeden taký mám na záhrade. Zhodou okolností aj farba sedí. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že kosatec nepomáha a potom je druhá skupina, ktorá ho miluje. Ja sa nachádzam niekde uprostred. Kosatec nie je pre každého. Kto je lajdák, pleť si poriadne nečistí a potom sa čuduje, že je taká hrozná, ten ho velebiť nebude. Ale rozhodne by mohol pomôcť ľuďom, s ktorými mávajú hormóny a preto sa im tá pleť mastí. Pomsta pokožky je sladká. A mastná. :-) To môže poznať skupinka teenagerov, ale aj ľudia nad 25, s ktorých si príroda kvôli návalom stresu v práci, prebiehajúcemu tehotenstvu, po vysadení HAK (a kvôli iným šialenostiam) odrazu začne robiť srandu. A takých je dosť. Takže tento krém nebude len pre mladých, ale aj pre staršie vekové skupiny. Kosatec, konkrétne prášok z jeho koreňa, sme v škole na hodinách botaniky nerozoberali, no atlas prezradil, že obsahuje izoflavonoidy. Z tohto blogu viete, že sa správajú ako ženské hormóny. Môže teda pôsobiť proti strate pevnosti a upadaniu kontúr tváre, ale i proti stresu, ktorý pokožka prežíva s nami a proti tomu akné, ktoré majú často na svedomí tí "chlapi v ženskom tele" - mužské hormóny. Atlas tiež tvrdí, že rastlina je odolná a nikdy nevyschne. To môžem potvrdiť. V zime sme na miesto, kde tie kosatce mávame, odhadzovali sneh. Pár krát poriadne vymrzol, potom naň zasa pražilo slnko (nie je práve v tieni) a po jednej rastline dokonca prešlo aj UNC (stroj typu 2v1 - traktor a bager). Napriek tomu teraz kvitne ako divá. :-) Ak koreň dokáže za každú cenu udržať vlhkosť a nedá rastline zahynúť, potom by niečo podobné mohol zvládať aj u ľudí.

Na upokojenie pokožky sú majstrami extrakt z nechtíka a harmančeka. Harmanček (CHAMOMILLA RECUTITA) je takým "ópiom" pre podráždenú pokožku. On tíši nielen pleť, ale aj trávenie a bolesti ako také. Obsahuje flavonoidy, ktoré zakročia proti zápalovým procesom a pomáhajú predchádzať aj prílišnému vysušovaniu kože, čiže ekzémom. Zlé jazyky tvrdia, že harmanček vysušuje, ale to sa tak trošku vylučuje s tým, čo ďalej obsahuje. Jednou z hlavných zložiek dodávajúcich tomuto kvetu vôňu je bisabolol - super regenerujúca zložka bohatá na provitamín B5 (pantenol). Ako napovedá koncovka slova, ide o olej, čiže neexistuje, aby extrakt pri používaní v normálnom množstve vysušoval. Aj nechtík lekársky (CALENDULA OFFICINALIS) je liečiteľom.  Nedáva žiadne šance narušiteľom prichádzajúcim z prostredia - baktérie, vírusy, plesne... Dajte ho na rany a tie sa vám zacelia tak, že neostane ani jazva. To je na akné šikovné, nie? 

A to najlepšie, krém by nemal vadiť ani citlivej pokožke okolo očí, takže pokojne ho natierajte a pokožku pod očami nevynechávajte. Nie je tam nič chemické, takže žiadny strach. Píše sa to aj na obale.

Moje dojmy z používania krému

Obal je štandardný. Nikoho neurazí, lebo vyzerá vkusne. Každému je hneď jasné, čo za výrobok to drží v ruke. Ale predsa mi tam chýba niečo o tom kosatci. Ani ja, zdravotník, som nevedela, na čo je kosatec a aké výhody krém má. Nepíše sa napríklad, že tento krém vhodne doplní liečbu akné. Škoda. To by práve tento krém predávalo lepšie. Ale stránky Weleda píšu viac. Kto pôjde kupovať cez e-shop, dozvie sa úplne všetko. Preto sa táto chybička na bodovej zrážke za obal a prezentáciu toľko neodrazí.

Ako som spomínala, krém nie je nejako šialene mastný. Bolo mi povedané, že mastný je, no ja sa s prehľadom večer odlíčim prírodným olejom od kamarátky Janky (alebo micelárnou vodou, ak treba), natriem sa týmto krémom a aj tak sa mi nezdá pleť mastná. Ani ráno. Je jemná a cítim na povrchu ochranný patronát olejov a nie je to úplne neviditeľná ochrana. To je fakt. Nerobia to však oleje, ale xantán a hlinka. Hlinka práveže nadbytočnú mastnotu tlmí a drsná môže byť.
 
No však sa pozrite sami. Pár minút dozadu som sa natrela krémom a odfotila pokožku aj s bleskom. Schválne som natočila ksichtík rovno do svetla lampy a ešte použila blesk. Ten urobí z normálnej pokožky lesklú a z mastnej... niečo hrozné. Keby bola mastná, už hádžem odlesky a svetielkujem ako diskoguľa. A áno, som to ja. Nenalíčená a bez akné. :-)


Vôňa... to už je iná vec. Máme tu nejaké vonné látky, čisto prírodné oleje. Kosatcový to asi nebude. Z jednej tony kosatcového koreňa sa získajú údajne len dva litre silice a zrejme by sme sa nedoplatili. Ale krém nemá zlú vôňu. Musím povedať, že hoci mi tam tie citrónové éterické oleje trošku vyčnievajú a je to na mňa trošku silné, na vôňu kvetu kosatca sa vôňa krému fakt ponáša. Pričuchla som k obom nezávisle, keď mi už v tej záhradke kvitne a istú podobnosť nezapriem. Tá sa Welede podarila. Dobre ju namiešali. Musela som však na ňu, pre tú silu, chvíľku zvykať. Ale už to až tak nevnímam. Keď spím, je mi to jedno. Pre mňa je podstatné, že výrobca nepoužíva chemický parfum, ale čisto prírodné vonné látky.

Nepopriem ani osvieženie. Krém je tuhší, nerozlieva sa. Naozaj ho natierate. A v tej mierne pastovitej konzistencii už na prvý dotyk cítite, že v ňom určite nechýba voda, lebo chladí. A tak to má byť, lebo v kréme má byť voda a má chladiť. Sčítané, podčiarknuté, tento krém splnil moje očakávania.

Moje hodnotenie:

Textúra: tuhšia krémová, mierne chladivá, na dotyk stredne mastná
Hydratácia: 4
Výživa pleti: 5 (na to, čo má pokožke poskytnúť, to jej skutočne poskytuje a na dlho)
Vôňa: silnejšia kvetinová. Citrusy prerazili, ale inak je pekná.
Celková spokojnosť: 9
Cena: 12,76 EUR za 30 ml (za takú cenu ho má e-shop Weleda)


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
upokojenie pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
výživa pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
hydratácia pokožky
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
Na záver: Nech si hovoria ľudia čo chcú, nadmerne mastný nie je. Výživný áno, trošku ťažší než denný krém, to tiež, ale nočný krém musí byť hutný, ak má dodať všetko potrebné. Však v noci pleť najlepšie prijíma živiny. A keby ste to s množstvom prehnali, ráno očistite pleť od nadbytkov a život pôjde ďalej. 
Keď je ráno pleť zregenerovaná a hladká, mejkapu miniete oveľa menej. Nie a nie domíňať fľaštičku. :-) Už by som rada otvorila novú. Kozmetický maniak v mojom vnútri protestuje a derie sa von. Ale to už bude iný príbeh. :-p
ZDIEĽAJTE:

10 komentárov :

  1. Super blog :) Ja mam momentalne dve vzorky kosatcovych kremov - denny ľahky a polomastny.Su naozaj skvele.Mam problematicku plet s akne,obavala som sa toho kakaoveho masla( citala som,ze upchava pory),ale zatial som nic negativne nezaznamenala.Plet je hebka,jemna,vlačna,taka ozivena a zjednotena,lepsie na nej sedi puder a celkovo sa citim fajn,ked pouzivam prirodny produkt.Teraz by som uz nepouzila ziaden chemicky krem z drogerie ci lekarne.Verim,ze mi akne po case nezhorsi a nesklamem sa tak ako doteraz pri kazdom jednom produkte... nemas nahodou skusenost s cistiacim mliekom weleda ?????

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. :-) Aj ja som mala pôvodne obavy. A to isté som si myslela aj o hydratačnom mandľovom kréme Weleda. Tiež som čakala, že bude na pleť ťažký, póry upchaté, ale opak bol pravdou. Myslím, že nie sme jediné, komu napadlo, že keď je pleť mastná, žiadne maslo ani olej nepotrebuje. Ale opak je pravdou. S čistiacim mliekom Weleda skúsenosť nemám, ale videla som, že sú dve. Jemné mliečko je na suchšiu pleť. Na mastnú pleť by som ho nepoužila pre sézamový olej. Ale to osviežujúce čistiace mlieko 2v1 by mohlo byť fajn. :-)

      Odstrániť
  2. Mne tento krem velmi sadol :) pouzivam nocny a vyhovuje mi ako konzistencia, vona aj samotny ucinok. Plet pekne zjednotil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada. Kosatcová rada je kvalitná a tá vôňa je naozaj super. Tiež sa mi veľmi páči. Je taká prirodzená. :-)

      Odstrániť
  3. Ja používam hydratačný kosatcový krém od Weledy a som s nim veľmi spokojná. Rýchlo vsakuje do pokožky a nezanechá na nej mastný film, pekne ju upokojí. Navyše vôňa je príjemná. Určite odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celý kosatcový rad má príjemnú vôňu. Pripomína mi detstvo. Vôňu púdru a detských krémov. Podľa mňa táto vôňa neurazí nikoho a denný hydratačný krém sadne väčšine typov pleti. Tak ako aj mandľový. Majú samé dobré ohlasy. :-)

      Odstrániť
  4. Veľmi kvalitná recenzia :) Ja používam hydratačný a veľmi mi vyhovuje, najmä cez deň, keď potrebujem, aby sa rýchlo vstrebal, na noc mám rada mastnejšie krémy. Mne sa zatiaľ všetky vône krémov od Weledy veľmi páčili :) neviem ako je to možné, ani som si nemusela zvykať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. Weleda má výborné krémy. Teraz momentálne skúšam aj jej krém na nohy a ľutujem, že som ho neskúsila už skôr. Ten bleskový účinok ma udivuje. Výrobky tejto značky sú skvelé hlavne tým, že používajú v základoch dobré oleje, ktoré vždy vyhovujú danému typu pleti, pre ktorú sú určené i chronologicky fungujú. Napríklad na noc je naozaj dobré používať hutnejšie krémy, aké Weleda má. Pokožka sa vtedy regeneruje a príjme viac výživy než cez deň. A navyše si zvykneme na noc dôkladnejšie čistiť pleť, keďže odličujeme i mejkap. Tú stratu mazu treba potom nahradiť, takže z môjho pohľadu dobrý ťah dávať si na noc mastnejšie. Super.

      Odstrániť
  5. Ahojte, pridávam sa k spokojným zákazníčkam prírodnej kozmetiky Weleda. Používam denný aj nočný kosatcový krém 3 roky a som s ním veľmi spokojná! Pokožka je po ňom vláčna, pôsobí sviežo a hlavne neleskne sa, ako po väčšine krémov, vyskúšala som ich niekoľko a kosatcový mi sadol dokonale! Weleda má kopec skvelých výrobkov, tieto krémy patria medzi moje must have.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som od tohto krému nemala až také vysoké očakávania, lebo mi bolo povedané, že je mastný. A po väčšine prírodných krémov iných značiek som sa leskla. Aj keď boli určené na mastnú pleť. Tipovala som, že i tento krém mi skôr pomôže iba s akné. Ale milo ma prekvapil. Vôbec si s ním nepripadám umastená. Perfektný.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes