Bioderma: Photoderm Bronz spreje

Chceli by ste vyzerať ako južanská kráska z telenovely? Alebo vám ani tak nejde o ten bronz, len nechcete po vystavení sa slniečku hrať všetkými odtieňmi červenej a ružovej? Vitajte v klube. I ja po pobyte na slnku vyzerám ako prasiatko. Ak existuje nejaká šanca, že by sa z bledej pokožky so sklonom k začervenaniu mohla stať aj hnedá, a tou šancou je Photoderm Bronz, ja ju teda beriem všetkými desiatimi. Momentálne je dostupná i novinka vo forme oleja.

Kebyže opäť pracujem v lekárni, teraz niekto príde k môjmu pultu a žiada sa mu kúpiť si na dovolenku k moru olej na opaľovanie, ušetrím si prednášku. Prednášku o tom, ako opaľovacie oleje neposkytujú dostatočnú úroveň ochrany voči celému spektru škodlivých UV-lúčov. Tak to kedysi bolo. Väčšinou ste dostali priemernú ochranu proti UVB (SPF bol maximálne 10, čo je slabota), no UVA ochrana bola slabučká, ak vôbec nejaká. Avšak výrobcovia lacnej kozmetiky sa ani len nezaťažovali tým, aby uvádzali skutočné hodnoty na obaloch, alebo aby špekulovali, ako kombinovať slnečné clony a pokryť celé spektrum žiarenia. Potom konečne prišiel niekto, kto tomu spravil koniec a boli zavedené štandardy. Tie určujú, že číselná hodnota ochrany voči UVA lúčom musí byť minimálne tretina z hodnoty faktora pre UVB žiarenie a to nepoctivým výrobcom kleplo po prstoch. Zmizlo veľa olejov a ľudia nadávali, lebo veľa ľudí olejčeky miluje. Páči sa im lesklé telo i ľahké natieranie, preto si vystavali svoju predstavu o dokonalom produkte nie podľa svojho fototypu a s ohľadom na zdravie, ale podľa konzistencie. Pokojne by si taký lacný produkt s etiketou plnou poloprávd vzali i do Egypta, lebo hlavné je, že je to olej a nie mlieko alebo krém. Ale teraz by som im olej predaja s pokojným svedomím. Ten od Biodermy určite.

Moji letní pomocníci: (zľava) Photoderm Max (SPF 50+), novinka Photoderm Bronz olej a Photoderm mlieko v spreji (SPF 15 a SPF 30)

Photoderm Bronz Invisible Mist - olej (NOVINKA sezóny 2014)
 
Nový olej Photoderm Bronz s rozprašovačom je vybavený faktorom 30 (voči UVB lúčom) a úroveň ochrany voči UVA je 13, čo je viac, než káže zákon. Síce je to o tri číselka menej, než má mliečko z tej istej bronzovej rady, ale je to skvelý pokrok. Bioderma takto vychádza v ústrety zákazníkom a stále spĺňa štandardy pre bezpečné opaľovanie. Olej necháva na koži jemný lesk, ale neurobí vyslovene mastný film, ktorým by neumožnil pokožke dýchať. On jej naopak zaistí optimálnu bariéru ako ochranu pred stratou vlhkosti. Príjemne vonia a výborne sa rozotiera i vstrebáva. Ide o suchý olej, čo vás možno prekvapí. Jeho základnou zložkou totiž nie sú nevysýchavé oleje, ale rastlinné oleje v kombinácii so silikónmi a tie (na rozdiel od minerálnych olejov) nenechávajú mastné fľaky. 


Photoderm Bronz Spray Medium (SPF15/UVA10) a High Protection (SPF 30/UVA 16)

Tieto dva prípravky majú konzistenciu veľmi jemného mlieka a rovnako ako olej, aj oni majú svoje vlastné rozprašovače. Ich štruktúra je jemná, hydratačná, rýchlo sa vstrebáva a absolútne nelepí, čo väčšina mliek práveže robí. Poznáte to. Natriete ich a musíte si ísť okamžite umývať ruky, lebo do nich nemôžete nič chytiť, čo stále máte taký čudný pocit na prstoch. Ale to nie je prípad sprejov Photoderm Bronz. Ruky si pravdaže umyjem pred aplikáciou, no po nej už netreba. Ruky ostanú hladké a pokožka výborne chránená.

Tak ich teraz porovnajme, nech vieme posúdiť, v čom je pokrok a čo má aktuálna novinka oproti novinkám vlaňajšej sezóny navyše a čo majú spoločné.


Obsahové látky

Výživa:
Všetky tri prípravky obsahujú extrakt zo zlatej riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ktorá pomáha pokožke vytvoriť si svoj vlastný mechanizmus obrany a nespoliehať sa len na ochranu zvonku. Ďalej je tam extrakt z rastlinky zvanej ľubovník bodkovaný (HYPERICUM PERFORATUM EXTRACT), ktorý som, ak mám byť úprimná, najskôr absolútne nechápala. Ľubovník je bylinka, ktorá sa so slniečkom nekamaráti, takže pevne verím, že experti tento fakt poznajú a extrakt upravili adekvátnym spôsobom. Nedávne výskumy potvrdili, že ľubovník nie je až taký zákerný, ako sa môže zdať. Istá štúdia (zdroj) však potvrdila, že ten zlý-zlý fototoxický efekt (t.j. poškodenie buniek vyvolané ošetrením pokožky a jej následným vystavením slniečku) sa dá naopak celkom dobre využiť na ochranu pokožky pred nekontrolovaným množením kožných rakovinových buniek, ktoré vyvolávajú práve lúče UVA. Ľubovník nielen potláča možné zápaly, ale je tiež antioxidantom. Rovnako ako pridaný vitamín E v stabilnej forme acetátu (TOCOPHERYL ACETATE) a extrakt, ktorý poznáme pod menom alfalfa alebo lucerna siata - MEDICAGO SATIVA (ALFALFA) OIL UNSAPONIFIABLES / EXTRACT - akurát v mliekach máme len nezmydelniteľné zložky oleja a v oleji klasický extrakt, preto som dala to lomítko. Lucerna je voňavá rastlinka podobná ďateline, ktorá sa vyskytuje i na našich poliach a v prípravkoch pôsobí ako tonikum podporujúce obnovu buniek a pre svoj obsah vitamínov (hlavne vitamínu C, E a provitamínu A) a saponínov. 

Mlieka obsahujú ďalej oleje ako arašidový - ARACHIS HYPOGAEA (PEANUT) OIL - a olej zo pšeničných klíčkov - TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL, čo sú parádne prírodné zdroje vitamínov a prírodnú slnečnú clonu a antioxidant v jednom - ektoín (ECTOIN), ktorý  uzamyká vlhkosť a chráni pokožku pred poškodením bunkovej DNA lúčmi UVA. 

Jediný prípravok z celej rady Photoderm, ktorému ektoín chýba, je olej, ale ten ho až tak nepotrebuje. On vlhkosť uzamyká inak. Pomáhajú mu v tom slnečnicový olej a olej zo semienok lufy valcovitej (LUFFA CYLINDRICA SEED OIL). Aj tieto oleje obsahujú vitamíny a olej z lufy, okrem iného, chráni pleť pred zanášaním toxickými látkami a podporuje regeneráciu buniek. 

V mliekach (oleja sa to opäť netýka) ďalej máme naše staré známe substancie: manitol (MANNITOL), xyilitol (XYLITOL), ramnózu (RHAMNOSE), fruktooligosacharidy (FRUCTOOLIGOSACCHARIDES) ako výživu pre bunky a glukonát medi (COPPER GLUCONATE) plniaci obrannú antibakteriálnu funkciu. Tieto látky však do oleja nedostanete. Chýba mu totiž dôležitá vec - voda.   Olej sa musí spoliehať na kvalitné zvláčnenie pleti emolienciami a výživu, ktorú poskytnú prírodné oleje s extra dávkou vitamínu E. Ten je veľmi dôležitý.

Hnednutie:

Každý produkt z rady Photoderm Bronz nesie dôležitú vlastnosť - pokožka by mala rýchlejšie zhnednúť a svoj bronz si čo najdlhšie udržať. Aby bolo niečo také možné, musíme telo podporiť v tvorbe pigmentu a na dôvažok môžeme podporiť ten pekný vzhľad aj pridaným farebným nádychom, ktorý si telo môže vziať i z prírody. Už ste si niekedy farbili vlasy orechovými šupkami a listami? Nie? Skúste to. Aj niektorí výrobcovia trvalejších i zmývateľných samo-opaľovacích prípravkov pridávajú tieto extrakty do tých svojich zázrakov. A tak ich máme i tu. Orech kráľovský (JUGLANS REGIA)  a listy (LEAF) v oleji a šupky (SHELL) v mliečkach. Hnednutie je zaručené a nie až po čase, ale pomerne skoro.

Hnedý pigment, tzv. melanín, pozostáva z aminokyseliny zvanej L-tyrozín. Telo si ju vytvára samo, no nie vždy je máme dosť. Preukázalo sa, že podávanie aminokyseliny vo vhodnej forme spolu s vitamínmi podporuje premieňanie L-tyrozínu na melanín, takže nie je náhoda, že v zozname zložiek figurujú nielen oleje s obsahom vitamínov (hlavne vitamín E, C, A, B5), ale tiež látky ako ACETYL TYROSINE a OLEOYL TYROSIN.  

Slnečná ochrana:

Dôvod, prečo nestála a nestojí väčšina lacných olejov ani za deravú bačkoru je to, že väčšina dostupných látok na pohltenie a odrážanie slnečného žiarenia je nestabilná, hoci i rozpustná v olejoch a výrobcovia nevedia (alebo sa im nechce) stabilizovať ich. Tie ostatné stabilnejšie látky zasa poskytujú ochranu vždy len pred lúčmi určitej vlnovej dĺžky (napríklad vedia zachytiť UVB lúče, ale z UVA zachytia len štvrtinu) a i to len pri určitej koncentrácii. Musíte teda kombinovať a špekulovať, aby jedna druhú podporovali a to niektorí výrobcovia taktiež nerobili, lebo je to národné i drahé. Pustili teda produkt do predaja a neskôr sa zistilo, že akonáhle vyjdete na slniečko a na clonu dopadne prvý lúč svetla, stráca svoje schopnosti a neposkytuje potrebnú ochranu. Značka Bioderma musela pri vývoji oleja zvoliť inú stratégiu, ako mala pri mliekach. Mlieka osahovali OCTOCRYLENE, ktorý pohltí celé spektrum UVB lúčov a UVA lúče len čiastočne, potom BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE (alebo inak AVOBENZONE), ktorý to má presne naopak a napokon látku s komplikovaným názvom METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL (inak TINOSORB M), ktorý si poradí s oboma, s UVA i UVB. 

Pri oleji však s nimi rátať nemohli. Tam museli dať až 5 clon: HOMOSALATE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (alebo OCTINOXATE), ETHYLHEXYL SALICYLATE (alebo OCTYSALATE), ktoré odchytia UVB žiarenie, ale UVA nie, potom DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, ktorý zachytí UVA lúče kratšej vlnovej dĺžky - tie dlhšie nie - a napokon BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE (alebo TINOSORB S), ktorý je odborník na UVA aj UVB lúče. Tieto názvy som uviedla len kvôli tomu, aby ste vedeli, o čo ide, kebyže ich náhodou uvidíte na obale niektorého výrobku. Používajú sa aj v denných krémoch a mejkapoch. Vy pravda nemusíte prehľadávať článok za článkom, keď chcete zistiť, či som už o niečom písala. Použijete lištu v ľavom hornom rohu, zadáte názov ingrediencie a systém vám ten článok rovno nájde.

Moje skúsenosti s prípravkami Photoderm Bronz

Ja osobne mám radšej mlieka, hlavne kvôli obsahu viacerých hydratačných zložiek. Rozotierajú sa rovnako dobre, ako olej, nezanechávajú biele stopy a taktiež nie sú mastné. Akurát tá výživa by mohla ostať dlhšie. Na výživu sú lepšie klasické spreje z ochrany pre celé telo, napríklad tento.

Moje hodnotenie mlieka (SPF 15 a 30) v spreji:
Textúra: tekutá, veľmi jemná a na dotyk hodvábna, nelepí  
Hydratácia: 4 (lepší priemer, stále trvám na tom, že na hydratáciu sú určené skôr krémy a špeciálne hydratačné mlieka, prípadne - ešte lepšie - mlieka po opaľovaní)   
Účinok proti vode/potu/kožnému mazu: 5 (naozaj ho stačí striekať len občas, mám to odskúšané na sebe a potvrdzujem)  Vôňa: príjemná sladká vôňa  
Celková spokojnosť: 9  
Cena: odporúčaná cena je 20,90 EUR za 200ml (SPF 15) a 21,90 EUR (SPF 30)


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCE
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
dĺžka účinnosti (hydratácia, 
zvláčnenie, stabilita, a pod.)
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
stabilita voda/pot/kožný maz
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
úroveň hydratácie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer UVA/UVB ochrana
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Uznávam však, že i ten olej má čosi do seba. Kto miluje oleje, ten bude spokojný. Celá rada Photoderm Bronz, krásne vonia, prípravky sú vodeodolné a nemusíte rozmýšľať, či ich smiete použiť i na tvár. Tá ochrana asi nevydrží tak dlho a nebude taká silná, ako keby ste použili tyčinku alebo fluid, ale môžete. Olej je dokonca použiteľný i na vlasovú pokožku. Nebojte, nespraví pokožku a ani vlasy mastnými, ak ho opatrne nanesiete prstami a vmasírujete. Vsiakne v momente. 

Pokožka má len jemnučký lesk, ktorý sotva zaregistrujete
Azda jediné výhrady mám voči parabénom (propylparabén i metylparabén) a triklosanu (TRICLOSAN), čo je daň za olejovú štruktúru a pohodlie. Asi to nebude ani veľmi hypoalergénne riešenie konzervácie a nepasuje to k tvrdeniu, že olej neobsahuje parabény (spomínanému na webe Photoderm). Na druhej strane, olej nepotrebuje toľko iných pomocných látok (tenzidy, emulgátory, zahusťovadlá...). Stačia dva silikóny a hotovo. Nikto nedostane alergiu, nikto nie je mastný, pokožka je chránená pred dehydratáciou i lúčmi slnka, je hladká, dýcha... nič viac netreba.

Moje hodnotenie oleja (SPF 30) v spreji:
Textúra: tekutá, jemná, na dotyk i prvý pohľad mastná, potom len jemne lesklá
Hydratácia: 3 (priemer, lepšie hydratovali mlieka a ešte lepšie krémy Photoderm)   
Účinok proti vode/potu/kožnému mazu: 5 (opäť super)   
Vôňa: príjemná sladká vôňa  
Celková spokojnosť: 8  
Cena: odporúčaná cena je 19,90 EUR za 200ml 


celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
dĺžka účinnosti (hydratácia, 
zvláčnenie, stabilita, a pod.)
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
stabilita voda/pot/kožný maz
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
úroveň hydratácie
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
pomer UVA/UVB ochrana
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
 
A čo to hnednutie? Ja som teda spokojná. Nepatrím k šťastlivcom, ktorí vyjdú na záhradu a hneď sú hnedí. Najmä moje nohy majú svoj vlastný svet i život. Tvár zhnedne, ruky a chrbát tiež, ale nech (ne)natieram svoje nohy čímkoľvek, budú stále biele. Opálené som ich mala dvakrát v živote a s ľahkosťou poviem aj mesiac a rok. Prvý krát to bolo v auguste 2006 a druhý krát v júni 2014, čiže teraz. Nehovorím, že som vďaka oleju a mliečkam ako čokoláda, ale už nie sú aspoň slonovinovo biele. Vždy to bol poriadny kontrast vidieť moje ruky a potom pozrieť na nohy. Drvivú väčšinu života nosím len dlhé tepláky, rifle a nohavice, čo by vám moja rodina potvrdila. Teraz sú však moje nohy takmer rovnako hnedé, ako ruky a tak sa nehanbím obliecť si aj niečo kratšie. 

Tvrdím, že Photoderm je vydarená rada. Momentálne máte aj motiváciu navyše si niečo kúpiť, pretože Bioderma organizuje súťaž. Pri nákupe produktov Photoderm dostanete stierací žreb. Pokiaľ okamžite nevyhráte, váš žreb poputuje do zlosovania. Viac informácií o súťaži nájdete na stránke http://www.photoderm.sk. Súťaž trvá až do 31.10.2014. Veľa šťastia.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ahoj, tento článok som objavila len dnes. Chcela by som sa teda spýtať, či teda máš pocit, že s Biodermou zhnedne tvoja pokožka rýchlejšie ako s inými opaľovacími prípravkami? Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes