Balea: Teint Perfektion zmatňujúci denný krém

Zmatnenie, krytie pórov, vrások a všetkých nerovností. Tak tento zázrak zamestnal moju hlávku na pekne dlho. Kládla som si stovky otázok. Ako pracuje? Čím? Čo je to vlastne za krém? Študujem látky, prezerám blogy iných blogeriek, uvažujem, či ho mám skúsiť alebo nie. Ale úplne najviac ma zaujímalo, na čo ho budem mať. Nuž čítajte.


Tento krémik mi prišiel v rámci spolupráce, aby som ho odskúšala a dala vám, milé čitateľky, nejaké stanovisko. Ako mi vyhovuje, aké výsledky som dosiahla s jeho používaním a podobne. Etiketka so slovenským prekladom hovorí jasnou rečou. Píše sa tam, že krém zakrýva nedokonalosti, bráni lesku pleti a má sa nanášať na vyčistenú pleť, čo je azda samozrejmosť. Tak som teda naštartovala svoje analyzovanie. Pozerám zložky, myseľ na plné obrátky prehľadáva databázu ingrediencií v mojej pamäti, spája ich dokopy, hľadá súvislosti a odrazu chybová hláška No results found. To samozrejme myslím symbolicky. Cítila som sa, ako keď ma v štrnástich rokoch prvý krát posadili pred počítač s Windowsom (ktorý som ja nikdy predtým neobsluhovala) a kázali mi, aby som klikla s myšou na nejakú ikonu. Moja prvá reakcia na príkaz profesora bola: "Pán profesor, ja sa toho bojím." Poznala som teóriu, bola mi známa aj existencia niečoho takého, ako je myš a vedela som, že tá myš niečo robí, ale nejako som si to nevedela predstaviť, spojiť všetko dokopy a urobiť prvý krok. Ja som už raz taká. Ak niečo nechápem, mám z toho strach. Ale blog je blog a keď niečo doma mám, musím tomu nájsť nejaké využitie. Takže ešte raz naštudovať a skúšať.

Zloženie krému

Úplne ma prekvapilo. Celý prípravok pozostáva výhradne zo zložiek na báze silikónu. Cyklopentasiloxán (CYCLOPENTASILOXANE) formuje na povrchu pleti bariéru a odpudzuje vodu. Úplne rovnaký je cyklohexasiloxán (CYCLOHEXASILOXANE). Fungujú ako výplň. Sú to silikóny v pravom slova zmysle. Dostanú sa do vrásky, vyplnia ju, zahladia jej okraje a nerovnosť tak splynie. Nie sú ani nejaké extra ťažké, takže sa tam udržia a dokážu sa pevne zviazať aj s ostatnými látkami, s ktorými ich zmiešate. Silikón je štruktúrou a trvanlivosťou priam dokonalý materiál. Najčastejšie sa k nemu pridávajú polyméry, tiež na báze silikónu, len trošku ťažšie, ako napr. dimetikón (DIMETHICONE) a DIMETHICONE CROSSPOLYMER. Máme ich aj v tomto kréme. Polyméry taktiež zjemňujú i chránia pleť a pekne v nej viažu vodu, čo je dôležité práve u ľudí, ktorí potrebujú ochrániť pokožku v štádiu hojenia. Silikóny nealergizujú, preto sú úplne bezpečné a používajú sa vo veľkom množstve prípravkov na hydratáciu, liečbu ekzémov, na rosaceu. Ich nevýhoda však spočíva v ich hromadení v prírode, ktorá sa ich nevie zbaviť. Nemám nič proti silikónom, ale len vtedy, ak sa používajú v rozumnej miere a rozumným spôsobom, k čomu sa ešte vrátim.

Ďalšími zložkami sú vysušovadlá, alebo ak chcete, tak zmatňujúce zložky. Máme tam zložku s názvom SILICA - kremeň. Je to jedna z najpoužívanejších zložiek v kozmetike. Nájdete ju v sprejoch proti poteniu, púdroch, očných tieňoch... všelikde. Dobre pohlcuje nadbytočný maz a pot. S potom si poradí aj látka zvaná nefelín, inak pomenovaný ako SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE. Minerál, z ktorého sa vyrába aj sklo a keramika, no údajne sa dáva aj do balíkov s látkami, ktoré musia ostať v suchu. Chráni materiály pred vzdušnou vlhkosťou a našu pleť pred našou vlastnou. :-)

Opticky s pokožkou pracujú, respektíve majú pracovať pigmenty označené skratkami CI 77891 a CI 77491. Tá prvá skratka ukrýva dioxid titaničitý, inak povedané titánovú belobu. Pigment pohlcuje a dobre rozptyľuje svetlo, vďaka čomu sa používa v opaľovacích krémoch a mal by zaistiť nepriehľadnosť aj tomuto krému. Nepriehľadnosť krému značí tiež dobré maskovanie nedokonalostí. Druhou skratkou označuje výrobca pigment na báze železa, ktorý by mal dávať krému jemne hnedé sfarbenie. Prečo používam podmieňovací spôsob a hovorím o účinkoch ako o možných? Dozviete sa hneď.

Vlastnosti krému a moje skúsenosti s ním

Začnem tým, komu je krém určený. Obal je veľmi pekný. Má krásnu fialovú farbu, pútavý dizajn, tubu s praktickým zúženým hrdlom a etiketu so slovenským prekladom. Ale musím strhnúť body za ten text. Píše sa tam, okrem iného, že sa krém hodí pre všetky typy pleti, ale ja to tak nevnímam. To teda ani náhodou. Hodiť sa hodí, ale či pomôže, to už je druhá vec. Z toho, čo vidím, usudzujem, že krém uvíta mierne dehydratovaná alebo mierne suchá pleť, normálna pleť, zrelá pleť, citlivá pleť, pleť so začervenaním a vráskami. Na ostatné nie. Ani náhodou.


Už slovo krém mi v podstate na tento produkt nepasuje, lebo pod týmto pojmom si predstavujem masťový základ, čiže tukovú zložku, do ktorej je zapracovaná nejaká vodná fáza. Každý krém obsahuje aspoň nejakú vodu, tento neobsahuje žiadnu. Je to skôr masť, než krém. Však na obrázku vidíte, že je tuhší. Krém má byť menej mastný, nadýchaný, ľahký, jemný, takmer ako pena a väčšinou aj chladí. Tento krém určite ľahký je, lebo silikóny nemajú veľkú hmotnosť, rozhodne však nie je nemastný a nechladí. Silikón je jedno z najlepších emoliencií. Je mastný, ale nejako dokáže oklamať naše zmysly a po rozptýlení sa nejaví sa ako mastný. Nechá len vláčny povrch hoci sa nevstrebe. To je pre mierne suchú pleť, ktorá nemá na povrchu šupinky, dobré. Na druhej strane, pokožka si naň ľahko zvyká a potom prestane vytvárať svoju vlastnú lipidickú (čiže tukovú) bariéru. Len čaká svoju dávku mastnoty ako notorik na svoj chľast. Preto sa silikón nemá používať dlhodobo a už vôbec nie samotný. Mal by byť pekne vo dvojici s nejakým olejom. Ideálne prírodným, nie minerálnym, lebo to by sme si veľmi nepomohli. Lenže tu nám výživa i nejaký vhodný parťák chýbajú a z toho je mi smutno. Ak si tento krém kúpite, potom rozhodne nazanedbávajte svoju pleť a dajte jej všetko, čo treba. Poriadne ju natrite výživným krémom, nechajte ho vstrebať a potom choďte na vec s týmto krémom.

Neviem, ako si to mám vysvetliť, ale pri pohľade na vytlačený obsah nič nenasvedčuje prítomnosti pigmentov. 


Krém nemá ani znak hnedej farby a nie je ani nepriehľadný, čo tiež vidíte na fotografii. Nevedno, či sa tak stalo nejakou chybou pri výrobe, alebo je pigmentu tak málo, že sa farebne neprejavuje. Je možné, že ním len korigovali farbu niektorých zložiek... i keď... logiku mi to nedáva žiadnu. Ja tvrdím, že ani ten krycí efekt na vrásky, póry a iné priehlbinky nie je nejaký viditeľný. Nie po okamžitej aplikácii. 


Krém krásne vyhladí a zjemní pleť, to je fakt, ale keďže nie je pigmentovaný, to krytie nejako nebádam. Keď si kliknutím zväčšíte fotku, nepostrehnete výrazné rozdiely. Póry vidím stále a vrásky nemám žiadne, takže tam ani nie je čo prekrývať. Aby toto tvrdenie výrobcu mohlo byť pravdivé, treba ešte mejkap a to už vyzerá úplne inak. 


Toto líčenie ste mohli vidieť na Facebooku v súťaži na stránkach Astor. Schválne je robené pri dennom svetle, aby ste videli všetky póry a prípadné nerovnosti, ktoré aj s pomocou tohto krému zmizli. Mejkapu som minula menej, ľahšie sa nanášal a to krytie bolo teda viac než dobré. Kebyže mám vrásky, asi by sa tiež vytratili. 

Trvanlivosť líčenia sa predĺžila. Aj po 7 hodinách vyzerá líčenie vcelku dobre. Akurát som z neho zotrela tú predĺženú linku a motýľa. :-) Ale mejkap drží.


Avšak má to háčik, ktorý vyplýva práve zo zloženia. POZOR! Krém si nerozumie s hydratačnými mejkapmi. Silikón odpudzuje vodu, takže ak máte mejkap na báze krému, voda z neho sa nebude mať ako dostať do pokožky a krém ju bude vyrážať. Nenalíčite sa. Celkom iný efekt sa ukázal pri použití gélových mejkapov. Tie síce taktiež obsahujú vodu, ale nie sú viazané na mastné základy, ale práve na polymérové materiály, ktoré tú vodu udržia na uzde. Dosť dobré sú aj rýchloschnúce zmatňujúce a fluidné mejkapy. Tie nechajú na povrchu púdrovú vrstvičku a voda z nich sa odparí pomerne rýchlo. Ani ich zloženie sa nebije so silikónom. Všetky ostatné mejkapy (hlavne tie, ktoré sú určené pre suchšiu pleť) sa budú po povrchu pokožky šmýkať a skrátka to líčenie nebude dobré.

O silikónoch sa hovorí, že nerobia akné, čo je svätá pravda. Ale nikto z výrobcov vám nepovie, že to platí len za tých okolností, že vaša pleť nie je na tvorbu akné náchylná. Ak sa vám raz upchávajú póry nepriedušnou zátkou oxidovaného kožného mazu a vy ich prekryjete silikónom, určite im nepomôžete. Mávate akné alebo pleť, v ktorej sa ľahko usádzajú nečistoty? Lesknete sa od rána do večera? Krém má síce zmatňovať, čo som ja nejako nepostrehla, ale vy by ste mali dať aj tak od neho ruky preč. Tento druh zmatnenia odporúčam pleti, ktorá nie je vyslovene mastná a nečistá, ale normálna. Len sa počas dňa trošku zaleskne.

Odborníci používajú silikón v liečbe. To som už spomenula a považujem to za správny spôsob ochrany. Veď pleť citlivá na prostredie i zmeny teplôt, hlavne s rosaceou a doliečeným ekzémom, to priam pýta. No aj tu máme jedno veľké ALE. Nestačí pokožku chrániť, musíme ju aj liečiť a preto nemá cenu kupovať si čisto ochranný krém. Pred ochranou na pleť patrí liečivá zložka, ktorú do tej pokožky treba vpraviť a potom ju fixovať umelou bariérou, čiže týmto krémom. Nie naopak. To by bolo to isté, ako keby ste si na seba obliekli pršiplášť a šli sa sprchovať. To isté platí pri bežnej starostlivosti. O pleť sa starať musíme. Takže skôr, než tento čisto silikónový krém natriete na svoju peknú tváričku, ráčte si ju pekne vyčistiť, ako sa píše v návode a zvážte aj nejaký hydratačný krém. Ten nechajte vsiaknuť a až potom maskujte nedokonalosti. To, čo má v podkoží ostať, tam vďaka fixácii pekne ostane.

Ponaučenie: Nech si ktokoľvek a máš akúkoľvek pokožku, nezabudni sa dôsledne odlíčiť, nakrémovať denným/liečebným krémom a až potom používaj túto novinku.

Moje hodnotenie 

Keďže nejde o klasický denný krém s výživnou hodnotou, budem ho hodnotiť ako podkladový krém. Prirovnávať ho k tradičným denným krémom by nebolo fér. Nemá také funkcie.

Textúra: stredne tuhá, mastnejšia, až mierne vosková
Krycia schopnosť: takmer žiadna, ide len i podklad, no čiastočne dokáže eliminovať rozšírené póry tým, že viaže vlhkosť a maz
Výdrž (v kombinácii s inými kozmetickými výrobkami): dobrá (5 - 8 hodín)
Vôňa: pri nanášaní cítim trošku, že je to syntetika, ale potom už necítiť nič, čo je tak trošku aj výhoda, lebo nehrozí alergia na vonné látky 
Celková spokojnosť: 5 - je to trošku sklamanie, mám z neho zmiešané pocity
Cena: 30 ml balenie stojí len okolo 3 EUR

celkové hodnotenie - slovom
DOBRÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
zmatnenie pleti
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
trvanlivosť líčenia
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
krycí účinok vs. vyhladenie
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
výživa vs. ochrana
http://nd06.jxs.cz/415/575/5bb02d9230_92820930_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg

Moja pleť ani náhodou nie je vhodným kandidátom na test tohto krému. Momentálne sa síce správa slušne a akné sa objaví len raz za čas, avšak má tendenciu sa znečisťovať a póry sa mi zvyknú upchávať. Takže používať ho používam, ale len ako podkladovú bázu a len vtedy, keď chcem lepšie líčenie. Nikdy nie na celý deň alebo celú noc.

Ale vy ma už poznáte a viete, že ja nevyhadzujem nič. Na všetkom nájdem aj dobré vlastnosti. Ak máte nevyhovujúci typ pleti a tento krém vo svojej výbave, či u vám ho dali ako dar, alebo ste si ho kúpili sami, dám pár rád, ako ho môžete spotrebovať. 
  • Krém je skvelým ochranným prostriedkom proti suchosti a špine, ktorá sa vám môže doslova zahryznúť do brušiek prstov počas práce v záhrade. Ja si preto natriem ruky krémom na ruky a na brušká prstov ešte týmto krémom. Potom môžem ísť smelo do rukavíc.
  • Čokoľvek potrebujete zafixovať v pokožke, na všetko krém využijete. Urobí sa mi záder, natriem ho liečivým olejčekom a potom ochránim krémom. Krém okolie záderu vyhladí a tak sa mi zbytočne nezväčšuje.
  • niekedy sa na spodku chodidiel tiež robia také zádery. Pokožka popraská, potom sa odlupuje po lúčoch a šialene to bolí i vadí. I v ponožkách to cítim. Vtedy nohy natriem výživným mliekom a priamo postihnuté miesta vyhladím ešte týmto krémom. Potom sa mi o pokožku nechytá ani plachta v posteli, ani ponožka a všetko sa rýchlejšie zahojí.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. nejako extrémne ma neláka dávať tieto silikónové bomby na tvár... Ale zaujali ma tie "náhradné" tipy na využitie! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ale teda musím uznať, že pleť po ňom vyzerá naozaj dobre, aspoň podľa fotky :)... holt, silikóny...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes