Kozmetický súboj: veľké porovnanie peelingov

Odstráňte svoju hrošiu kožu a nechajte zažiariť svoju zdravú pleť. Peelingy chemické, mechanické, enzýmatické, toto všetko nám v tom pomáha. Ale aj škodí, ak neberieme do úvahy obmedzenia, ktoré tieto produkty majú a používame ich nesprávne. Nuž ja vám dnes niekoľko peelingov ukážem a vysvetlím rozdiely medzi nimi. 


Koža prechádza neustálymi zmenami. Kožné bunky, ktoré odumrú, sa dostávajú na povrch pokožky, tam istú dobu pobudnú a pomaly sa pod vplyvom enzýmov po troške odlupujú, aby ich mohli nahradiť ďalšie. Pokiaľ nemáme extrémne suchú pokožku, alebo nejaký iný kožný problém, normálne si tento obnovovací proces ani nevšimneme. Všimne si to akurát náš vysávač a prachovka. :-) Niekedy však bunky nie a nie sa pobrať do večných lovíšť. To sa prejavuje nevzhľadnou zašednutou farbou, suchšími miestami a fľakmi. Pod nimi je novučká a mladučká ružová pokožka, no čo z toho, keď ju spod toho nánosu nemôže nikto obdivovať? A vtedy je čas, aby sme celý proces mierne zrýchlili, zobrali pomyselný brúsny papier a celému odlupovaniu pomohli, ak sa dá. Prečo to slovo "AK"? Aj tam sú limity.

Zbavovanie sa odumretých buniek metódou akéhokoľvek typu je prísne zakázané pri viróznych i bakteriálnych infekciách a poruche obranyschopnosti kože. Ak je vaša pokožka zapálená, má vážne narušené procesy regenerácie a prirodzenej ochrany, potom riešenia, ktorými sa budem v článku zaoberať (s výnimkou toho prvého, avšak i to len so súhlasom vášho lekára), pre vás nie sú určené.

Laser
Môžeme si vybrať, či sa zveríme do rúk odborníkovi a necháme na seba svietiť laserom. Týmto spôsobom sa prirodzene neostraňujú bunky, ktorých by sme sa vedeli striasť aj sami. Je to dosť drahá metóda, ktorou dávame zbohom vráskam, pigmentovým fľakom, výrastkom na koži, jazvám. Laser je schopný odstrániť aj celú hornú vrstvu kože a keď treba, pôjde aj hlbšie. Záleží od typu zákroku. 
Mikrodermabrázia

Odborník môže zvoliť aj menej drastickú mikrodermabráziu, ku ktorej sa ja osobne prikláňam viac než k laseru. Využitie je rovnaké, ba povedala by som, že vzhľadom na citlivosť obrusovania (tu nemusíme zbrúsiť kompletne celú vrchnú vrstvu ako pri laseri) máme aj ďalšie možnosti k dobru.

Chemický peeling

Kožu brúsi i chemický peeling (alebo exfoliátor). Tento pôsobí priamo na vrstvu buniek. Rozpúšťa ju a telo sa jej tak rýchlo zbaví. Niektoré chemické peelingy sú účinnosťou na rovnakej úrovni ako laser. Dokážu prejsť aj do hlbších vrstiev kože a odstrániť kompletnú vrchnú vrstvu. Tieto ale nepatria do rúk amatéra. Dôležité je citlivé odhadnutie množstva, doby pôsobenia a ďalšej rady okolností, preto rozhodne neradím experimentovať s hocičím, čomu sa na obale píše, že sa to nesmie používať častejšie ako 1 - 2x ročne. Opäť, rozsah pôsobnosti chemického peelingu sa vyrovná dvom vyššie spomínaným riešeniam. Nesmie sa používať na niektoré komplikované stavy - veľmi silné akné, ekzémy a pod. ani prekračovať povolený počet opakovaní ročne. Mohlo by to viesť k silnému vysušeniu pleti. Ale sú aj také exfoliátory, ktoré nezrušia celú vrchnú vrstvu, pôjdu po jednotlivých kožných bariérach a tie sa môžu používať 1 - 2x za mesiac. Jeden taký som vám už predstavila. Bol to prvý bezpečný chemický peeling na domáce použitie Sébium - sérum od Biodermy. Ak sa chemické peelingy používajú rozumne a ak sa dodržia inštrukcie o doplnkovej starostlivosti (dočistenie pleti, krémovanie), mali by pomáhať na akné i čierne bodky. U chemických peelingov ale platí prísny zákaz vystavovať sa slnku. Pokiaľ si ho dáte, nechoďte von, respektíve tam, kde by na vás svietilo, inak si koledujete o vážne reakcie pokožky!

Enzymatický peeling

Podobné chemickým exfoliátorom sú aj enzymatické peelingy. S jazvami, silnými fľakmi a veľmi zrohovatenou pokožkou si neporadia, zato majú jednu veľkú výhodu oproti ostatným peelingom. Enzýmy sú (po sére Sébium) jedinou vecou, ktorá sa smie aplikovať na čierne bodky, akné. Nieže smie, ale doslova sa na tieto problémy odporúča. Enzýmy doplnia prirodzenú enzymatickú flóru a potom konajú to, čo by naša pokožka za normálnych okolností mala robiť sama - pritiahnu vlhkosť, rozpustia čo majú rozpustiť a pekne to ide všetko preč. Zdrojom enzýmov v peelingoch je väčšinou ovocie (ananás, papája). Enzýmy sa starajú len o vlastné činnosti a do ostatných procesov pokožky nezasahujú. Nevysušujú, neškriabu, nepália a nedráždia pokožku. Môžu sa preto používať aj častejšie ako chemické peelingy, rovnako ako Sébium, 1 - 2x za mesiac.

Mechanický peeling

A napokon je tu ešte mechanická abrázia s pomocou tzv. abrazívnych (brúsnych) látok. Brúsiť môžete toľko, koľko sa vám chce. Bežne brúsime len úplne najvrchnejšiu časť, ale keď máme tenkú a citlivú pleť, mali by sme dávať veľký pozor na jemnosť častíc, inak môžem zájsť aj tam, kde by sme nechceli. Tak si ich pozrime na obrázku.


Prvý prípravok je krémový a keď kliknete na zväčšenie fotky, vidno  v ňom malé okrúhle tyrkysové bodky, čo značí prítomnosť plastu. Na obale hľadajte pojmy ako polyethylene (PE), polypropylene (PP) a polyurethane (PUR).

Stredná textúra je gélovo-krémová a nevidno takmer žiadne brúsne látky. Ucítime ich až na dotyk. Sú mäkké, čiže svedčia o prítomnosti rastlinnej zložky. V tomto produkte je to kukurica, lebo ide o gomáž kombinovanú s peelingom (aj v tejto je plast), ale v peelingoch sa používajú aj iné materiály ako kávová usadenina, škrupiny z orechov, slivkových, marhuľových a broskyňových jadier. V štruktúre cítiť aj niečo jemnejšie a to je minerál. Veľmi často vidíme ingrediencie ako biela hlinka (BOLUS ALBA), íl (CLAY), kaolín (KAOLIN) alebo nejaký iný minerál na báze kremíka.

Posledný gél je takmer priehľadný a keď sa naň pozrieme zblízka, abrazíva vyzerajú ako bublinky. Aj to je syntetika, ale tentokrát drobnejšie zrnká, než vidíme u prvého modrastého krému. 




Skôr, než sa do niektorého pustíte, poviem, že pri brúsení treba brať na zreteľ typ pleti, druh prípravku (krémový, gélový, olejový...) i druh obsiahnutých abrazívnych ingrediencií no a o tomto si teda hocikde neprečítate. Môžete sa spoliehať akurát na reči výrobcov a to nie je dobré. Poviem vám preto, čo si máte všímať.

V prvom rade sa mrknite na obsah (však abrazíva už poznáte), popis a položte si otázky: 
  1. Mám mierne suchú, citlivú, pleť náchylnú na zvýšenú tvorbu mazu a akné, normálnu, zrelú alebo začervenanú pleť? Možné odpovede: suchá, normálna, zrelá pleť = akýkoľvek prípravok bude OK; mastná pleť s čiernymi bodkami a upchatými pórmi= musím dávať pozor; citlivá, začervenaná = nie je to OK a musím dávať obrovský pozor na formu i frekvenciu používania (maximálne raz za dva týždne).
  2. Brúsi rastlina, plast alebo kameň? Možné odpovede: rastlina = všetky druhy pleti; plast = všetky druhy pleti okrem začervenanej a citlivej; kameň = suchá, normálna, zrelá pleť
Brúsnym materiálom môžu byť aj cukry a soli. Tie sa však pri aplikácií rozpúšťajú a zmenšujú svoju veľkosť častíc. Používajú sa väčšinou na telo, lebo prípravky zvyknú obsahovať éterické oleje a kryštáliky sú väčšie. Jeden taký produkt nájdete podrobne rozanalyzovaný tu a pokračovanie článku je na tejto stránke.

 A tu sú už konkrétne produkty na mechanický peeling aj s podrobnými informáciami:

Oriflame Swedish Spa Sea Algae 

Prvý typ dnes spomínaného peelingu sa na trh dováža zo severu. Keďže sever vyniká lovom rýb a využitím všetkého, čo sa v mori dá nájsť, ani ma neprekvapuje, že tento prípravok bude využívať rastliny. V ingredienciách vidím dva extrakty z morských rias, konkrétne CHONDRUS CRISPUS EXTRACT a ASPARAGOPSIS ARMATA EXTRACT. Riasu Chondrus poznáme ako karagénan a aj Asparagopsis je riasa. Keďže červené riasy obnovujú obranyschopnosť pokožky a výrobca ich umiestnil do krémového základu, už je viac menej jasné, že tento druh peelingu bude dobrý pre normálnu, zrelú a suchú pleť. Moje skúsenosti hovoria, že sa ťažšie zmýva, pretože je mastnejší. Okrem iného obsahuje bambucké maslo, glukózu, slnečnicový olej a vitamín E, čo by mala byť výživa, takže zo spektra použiteľnosti dajme dôraz na na odstránenie suchosti pleti. Peeling však brúsi plastovou brúsnou silou. Hneď tretia zložka v poradí je polyetylén (POLYETHYLENE), čo je plast - vidíme ho ako guličky modrej farby, ktoré kde tu farebne vynikajú v tejto krémovej mase. Mali by byť ostrejšie, ale nie je ich priveľa a čiastočky majú väčšiu veľkosť, preto príliš nedráždia. To je pri zbavovaní sa ekzému základ. Nechceme predsa už aj tak dosť svrbivú pokožku poraniť. Neviem, či sa tento peeling ešte dá dostať. Na Slovensku ho už dlhšie niet. Ja ho mám z E-bay a tam je možné všetko, ale ako poznám Oriflame, isto má zaň nejakú náhradu.

Yves Rocher Botanical Cleansing Skin Peel (gomáž)

Gomáž je úplne super kompromisom pre pleť, ktorá sa potrebuje obrúsiť, no musí sa to spraviť jemne. Písala som o nej v tomto článku. Za normálnych okolností by som na citlivú pleť peeling neodporúčala, hlavne nie taký s plastami (opäť POLYETHYLENE), ale konkrétne tento plast doplnila rastlina - pomletá kukurica, ktorá trošku napučala a robí práve tú spomínanú gomáž. Gomáže na pleti zaschnú a popritom, ako ich budete dávať dole, "gumujú" nečistoty z pleti. Od toho aj ten názov. Kde je čokoľvek s vlastnosťou gumy, tam ostré predmety nemajú šancu spôsobiť rany. Yves Rocher si to navyše ešte poistil kameňom na báze kremíka, ktorý pomlel úplne najemno. Viac cítite kukuricu, než brúsne čiastočky. Peeling teda obrúsi všetky typy pleti. Ja by som sa vyvarovala akurát pričastému použitiu na citlivú a začervenanú pleť. Keď treba, dajte, ale hneď za tým masku a pekne nakrémovať pleť, ako sa patrí. Pozor, gomáže sa vôbec nehodia na vrásky a zrelú pleť, ktorá je výrazne tenšia. Pri snímaní tejto gomáže nielenže brúsite pleť, ale ju aj napínate, čo takáto pleť, ktorá má tendenciu strácať pevnosť a ovísať, určite nepotrebuje. 

Swiss Nature Purifying Facial Scrub Gel
 
Peeling k nám pricestoval zo Švajčiarska a dostať ho v predajnej sieti Zepter.  Predáva sa výhradne len v tejto gélovej forme a jeho hlavnou účinnou látkou nie je echinacea, ale antioxidant a ochrana v jednom - plesnivec alpínsky (LEONTOPODIUM ALPINUM FLOWER/LEAF EXTRACT). Jeho výsadou je jemnosť a ochrana citlivej pokožky očí pred tmavými škvrnami a dráždením. Podráždená často býva citlivá, aknózna a mastná. Citlivú pleť dráždi životné prostredie, strava, kozmetika, prakticky všetko. Tú mastnú zasa irituje nadmerná tvorba mazu a upchaté póry, v ktorých sa hromadí kožný maz. Po zahojení akné ostávajú aj tmavé škvrny. Už ostáva pozrieť len formu a máme opäť jasno. Gély sú ľahšie a teda sa viac hodia na mastnú pleť. S prižmúreným okom aj na tú citlivú, ale gél zasa nepatrí k super ochranným formám a čo je gélové, to takmer vždy obsahuje aj lieh. A ten na citlivú pleť nepatrí. Ani na zrelú a mastnú, lenže peeling sa zmýva a ide to veľmi veľmi ľahko + rýchlo, takže by to nemalo nejako extra vadiť. Z brúsnych komponentov je využitý pravdepodobne opäť plast. Na obale sa píše o mikro guličkách a medzi ingredienciami nevidím nič vyslovene abrazívne. Zaujal ma akurát nylon (NYLON 6), o ktorom verím, že by sa dal s prehľadom spracovať nielen na vlákna, ale aj na takýto materiál a to bude zrejme aj tá brúsna časť. Guličky ani poriadne nevidíte, ale cítiť ich budete. Je ich tam naozaj dosť. Medzi nesporné výhody týchto častíc jednoznačne patrí ich veľkosť. Sú maličké a aj keby boli ostré, čo plasty väčšinou sú, v tejto veľkosti nemajú veľkú šancu nadmerne podráždiť pleť a malo by sa im bez problémov podariť odstrániť aj pozostatky mazu, ktorý upcháva póry. Podráždeniu, nadmernej tvorbe mazu bránime aj doplnením minerálnych látok a vitamínov, ako zinok, kobalt, železo, zlúčenina síry, vitamín E, vitamín A a pantenol. Toto všetko v peelingu vrelo vítam. Keby sa vám však zdal cenovo nedostupný, potom môžem odporúčiť peeling od Essence z rady Pure Skin, o ktorom bude čoskoro článok. Je to podobný typ peelingu.

Vzhľadom k tomu, že účinky peelingov sú rôzne a každý je na iný typ pleti, nedá sa jednoznačne povedať, ktorý z nich je lepší a ktorý horší. Každý svojim spôsobom dobre robí svoju prácu. Účelom tohto článku bolo naučiť vás, ako si máte vybrať pre seba ten správny produkt a na čo by ste ti mali dať pozor. Tak pevne verím, že som vám to vysvetlila dobre. Ak máte otázky, môžete ich smerovať do diskusie k tomuto článku.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Super článok, aj keď ja som ten svoj NAJ už našla: http://www.saveonbeautyblog.blogspot.sk/2013/12/bioderma-hydrabio-peelingovy-krem-75-ml.html... Ale zhodou okolností som aj ja včera písala o peelingu :) telovom...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článok, aj keď ja som ten svoj NAJ už našla: http://www.saveonbeautyblog.blogspot.sk/2013/12/bioderma-hydrabio-peelingovy-krem-75-ml.html... Ale zhodou okolností som aj ja včera písala o peelingu :) telovom...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sorry za 2 komentáre, neviem, ako je to možné! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes