Figs & Rouge: Mocha Orange krém na ruky

Zvláčniť pokožku rúk - o to nám, ženám, ide. Či už v domácnosti, kde máme po bežných domácich prácach suché ruky, alebo v kancelárii, kde pokožka vyschne hlavne popri práci na počítači, našou prvou pomocou je krém na ruky. Ten správny krém na ruky by sa mal rýchlo vstrebávať, mal by príjemne voňať, ale v dnešnej dobe už musí hlavne chrániť pokožku. Pred nami samými.


Kedysi si krémy na ruky vystačili s vazelínou ako základom, voskami a olejmi. Krém sa bral ako ochranná pomôcka pri práci a všetci, ktorí pracovali manuálne, ho fasovali aj do zásoby. Neskôr sa na trhu objavili rôzne vylepšenia - hydratačné, hojivé, repelentné krémy, ale úplne najviac šli na dračku tie hydratačné. Krém viac nebol len ochranný, ale povýšili sme ho na regeneračný prostriedok po práci aj počas úplne bežného dňa. Ale pokrok ide dopredu a výrobcovia sa musia prispôsobovať nielen požiadavkám na vstrebávanie, ale aj nášmu strachu. Bojíme sa všetkého. Baktérií, plesní, vírusov, alergénov i špiny ako takej. Ženy si v jednom kuse drhnú niečím ruky a keď nie je po ruke voda, tak rýchlo-rýchlo aspoň antibakteriálny gél... Ako by to nestačilo, znečistené je aj všetko okolo nás. Niet divu, že si pokožka rúk na to zvykla a stále si niečo pýta. To už nie je ochrana ani regenerácia pri a po práci, ale abstinenčné príznaky. Či už pracujeme, alebo len sedíme doma, správa sa ako trucovité dieťa a musí nutne dostávať výživu a ochranu. Keď jej to nedoprajeme, okamžite sa objavia náznaky podráždenia a vysušovania. 

V rámci jednej súťaže sa mi podarilo vyhrať krém, ktorý s obľubou predávajú obchody s prírodnou kozmetikou. Mal by byť prírodný a mal by práve takúto podráždenú pokožku rúk upokojiť a rozmaznávať. Nuž pozrime sa na to, ako je to s tou prírodou v tejto tube a čo dokáže. Bude moja pokožka spokojná? Uvidíme.


Obsahové látky

Hneď mi udreli do očí potravinárske konzervanty ako benzoát sodný (SODIUM BENZOATE) a sorbát draselný (POTASSIOUM SORBATE). Úprimne, ani slová CHLORPHENESIN, BHT a PHENOXYETHANOL neznejú veľmi prírodne. Všetko sú to syntetické konzervačné látky, ktoré sa snažia zabrániť mikróbom, aby po otvorení napadli produkt a znehodnotili účinné látky. Už som o nich písala v minulých článkoch a nemám nič proti ich použitiu v krémoch na ruky. Až na ten phenoxyetanol a BHT, ktoré nie úplne každý toleruje, by nemali vyvolávať podráždenie a v tomto smere sú podľa mňa o dosť lepšie než parabény, ale rozhodne nie sú prírodné. Prírodný nie je ani karbomér (CARBOMER) vyrobený z kyseliny akrylovej, ktorý ma zaručiť, aby sa mastné zložky neoddeľovali od vody. Škoda, že je tam až toľko chemických stabilizátorov. Lenže bez nich by asi krém nevydržal skladovanie a ani to naše prenášanie v kabelke. Stačilo by teplejšie počasie, krém by sa zrazil a nemali by sme z neho nič.

Svoje miesto našiel čitateľkami "obľúbený protagonista" a hlavný objekt záujmu - propylén glykol, s ktorého pomocou (aj napriek negatívnemu postoju ľudí) účinné látky prenikajú do požkožia a umožňujú skutočnej prírode robiť svoju prácu. Asi so mnou nebude každý súhlasiť, no ja si myslím, že je to vždy lepšie, než by mali čakať na povrchu a (obrazne povedané) dúfať, že aspoň časť z nich pokožka prijme a zužitkuje. V pokožke zavrie napríklad kakaové maslo, ktorého v kréme nebude málo (odhadujem mu tak 30% obsah, možno ho tam je aj viac) a rastlinné extrakty. A to už začíname tými látkami, ktoré ja nazývam účinnými.

Kakaové maslo (THEOBROMA CACAO SEED BUTTER) je dobrým zdrojom antioxidantov a spolu s glycerínom a ostatnými glyceridmi dobre zvláčňujú a hydratujú pokožku. Nepíšem, že kakaové maslo výborne premasťuje, lebo ono nie je veľmi mastné a teda nemôžeme hovoriť o účinku na suchú pokožku, no spomedzi všetkých emoliencií sa toto maslo - získavané lisovaním kakaových bôbov - vstrebáva najlepšie a najhlbšie. Dočasne chráni pokožku pred dráždivými stimulmi z okolia, čiže aj pred tými našimi chémiami, avšak táto ochrana vzhľadom na vstrebateľnosť príliš dlho nevydrží. Natriete ho, lúsknete prstami a už ho niet. Pokožka ho vpíja rýchlo, doslova ako pijavý papier. Keďže je to olej, vodu samo od seba nepojme, zato sa v ňom výborne rozpúšťajú éterické oleje, ako napríklad pomarančový (CITRUS AURANTIUM DULCIS OIL) a citrónovo voňajúci pelargóniový (PELLARGONIUM GRAVIOLENS OIL) olej. Krém má na obale nápis "pomarančový", no ak sa pýtate, prečo je tam aj muškát, odpoveďou je, že pomarančová silica sa vyrába z kôry a samotná by sa vám v krém asi veľmi nepáčila. Má dobrú chuť, ale jej vôňa je korenistá, presne ako kôra a preto tie vylepšenia.

Už menej sa mi v kréme pozdávajú vonné látky (dúfam, že sú vyrobené naozaj zo silíc a nie syntetické) - CITRAL, CITRONELLOL, GERANIOL, LINALOOL, LIMONENE. Nie som si istá, či ich tam bolo treba. Zbytočne toto všetko obmedzuje použitie krému napríklad v aute, kde vám na vaše ruky na volante bude svietiť slniečko a nemali by byť preto čerstvo natreté. Myslite na svoje ruky s predstihom a nenatierajte sa tesne pred jazdou. Ani popri opaľovaní. A už vôbec nie, ak máte citlivú pokožku alebo alergiu na citrusy a tieto vonné látky.

Ale priame slnko a čerstvý náter, to je asi jediný extrém, ktorý krém neznesie. Sú v ňom totiž riasy (ALGAE). Nevieme, ktoré z tých 20 tisíc poznaných druhov a v akých pomeroch ich výrobca použil, vieme len o morskej riase zvanej karagénan (CARRAGEENAN), ktorá je v zozname uvedená osobitne, ale pomery nehrajú žiadnu dôležitú rolu. Funkcia rias je v podstate rovnaká - ide o ochranu a výživu pre bunky. Riasy sú takým bio-palivom bohatým na vitamíny (hlavne vitamíny A a B), minerály (vápnik, horčík, železo a iné), cukry, škroby, proteíny, no to podstatné je, že vedia viazať vodu, aby sa chránili pred slnečnými lúčmi, ktoré by narušili ich DNA a zbavili ich vody. A presne tento typ ochrany darujú aj našej pokožke (okrem toho, že tiež bojujú proti starnutiu) ako taký slabší prírodný SPF, takže ak nejdete mať vyslovene  vystavené ruky na slnku, bez obáv ich natrite. 

Do skupiny antioxidantov poskytujúcich ochranu patrí aj extrakt zo ženšenu (PANAX GINSENG EXTRACT). Bolo preukázané, že ženšen sa podieľa na hojivých procesoch a má tonizačné účinky. Je to tiež dobrý antioxidant. Toto opäť dáva za pravdu tvrdeniam písaným na obale o upokojení a výžive pokožky. Tejto časti chvál o produkte by som skutočne verila.

Moje dojmy z používania krému

Kombinácia pomarančového éterického oleja s pelargóniovým vytvárajú vôňu, ako keď čerstvo olúpete a chrúmete pomaranč. Neviem ako sa bude pozdávať vám, ale mne sa veľmi páči. Znak, že si zvykám na citrusy. :-) Vôňa nie je veľmi silná, takže bez obáv môžem bezprostredne po natretí holými rukami chytať hoci i pečivo. Nenapáchne.

Nedokážem dopredu predpovedať, ako to bude v lete, no aj keď som mala krém nakrátko v blízkosti výhrevného telesa, zatiaľ je tuhosť krému taká akurát. Textúra je príjemná. Krém jemnosťou pohladí a už podľa toho lesku (svedčiaceho o prítomnosti vody) tušíte, že bude chladiť. Aj chladí. Z tuby ho nebudete dostávať násilím, pôjde aj sám a do poslednej kvapky, pretože obal je vyrobený z mäkkej fólie. 

 
Fólia nie je klasická alumíniová (aké poznáme z lekárenských mastičiek), má čiastočne pamäť a po skrčení sa narovná, avšak nie je pevná, nenasáva vzduch a po vytlačení krému ostáva sploštená. Čím viac krému miniete, tým menej miesta v kozmetickej taštičke bude balenie zaberať. Tento materiál sa mne osobne pozdáva viac ako tie nespratné tvrdé plasty, na ktorých stlačenie potrebujete silu muža, musíte nimi trieskať po stole, aby vyšiel dáky obsah a aj po takmer úplnom minutí sú stále rovnako objemné. Myslelo sa aj na zatváranie. Vrchnáčik je osemhran a vďaka tomuto tvaru si s otváraním poradia aj ženy s malou silou v rukách. Vždy ho bezpečne otvoríte.

Námietky mám však proti slovenskému prekladu na nalepovacej etikete. Krém nie je 100% prírodný. To ani náhodou. Tento fakt si tam slovenský prekladateľ pridal a za toto by šiel inak dole celý bod, no našťastie popis na slovenskej stránke už neobsahuje túto nepresnosť. Zákazník teda nie je privedený do omylu už pri kúpe, preto budem pri hodnotení miernejšia. 

Kvalitatívne hodnotím obsah tuby ako výborný, ak máte normálnu alebo mierne dehydratovanú pokožku. Krém natriete a v momente sa vstrebe bez toho, aby ste mali mastné ruky. Presne, ako sa píše na stránkach, krém je nemastný. Sú pekne jemné, mäkké a hladké. Na suchšiu pokožku už hovorím, že je len priemerný. Moc sa na ňu nehodí.

Efekt na pokožke zbavenej vody vydrží tak 2 hodiny (alebo kým nepoužijete niektorý z vyššie spomínaných antibakteriálnych odmasťovačov, prípadne sa nevymáčate vo vode). Na normálnej pokožke efekt budete cítiť aj o niečo dlhšie, tak 3 hodinky. Zdá sa mi to prikrátko, no na krém s prírodnými emolienciami bez obsahu ropných látok a silikónov je to stále dosť. 

Pozor, na suché ruky domácej gazdinej určite stačiť nebude. Skúšala som sa natrieť po príchode zo záhradky, no ruky som musela natrieť dvakrát, aby bolo vôbec niečo cítiť. Takéto ruky požadujú mastný krém. 

Moje hodnotenie:


Textúra: stredne hustá, krémová, rýchlo sa vstrebávajúca
Hydratácia a výživa:
3 (hydratácia je fajn, no s tou výživou a premastením to nie je sláva)
Vôňa:
jemná pomarančová reálne pripomínajúca čerstvo olúpaný pomaranč
Celková spokojnosť:
7 (dobrý, ale na suchšie ruky po práci mi nestačil)
Cena: 8,50 EUR za 80ml

celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia a výživa
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
rýchlosť vstrebávania
vôňa
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
celkové hodnotenie
 
Ak pracujete v kancelárii, tento krém je priamo šitý na vaše ruky. Obchody majú v ponuke aj super multifunkčné balzamy na pery, tvár, ruky a telo. Osobne som žiadny zatiaľ neskúšala, no bloggerky si ich chvália. Podľa zloženia by mali byť tieto balzamy mastnejšie a dali by sa použiť aj v čase, kedy by ste mali suchšie ruky. Oba výrobky zakúpite vo vybraných obchodoch, alebo priamo na stránkach Figs & Rouge.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Trošku opravujem - balenie má 80, nie 30ml :) Mne krémik vyhovuje maximálne a tú vôňu žeriem, tento pomarančový vonia asi najkrajšie...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za upozornenie. Hneď som ten údaj o objeme opravila. Veď sa mi aj zdalo, že je to dáko veľa za 30ml. Mne sa tá vôňa tiež páči, len niekedy mávam suchšie ruky, lebo sa často vŕtam v záhrade a vtedy mi krém nestačí. Inak je fajn.

      Odstrániť
    2. Ja ho najradšej používam večer, keď zaľahnem do pelíšku a môžem zaspávať s paprčkami pri nose, cez deň mi je ho aj škoda používať! :D

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes