Rimmel: BB cream Matte

Zdôraznite svoju krásu farebne jednotným odtieňom pokožky a dajte zbohom lesku i nedokonalostiam. Nový zjemňujúci BB krém Matte by mal byť prvým balzamom, ktorý disponuje silou mejkapu a dopĺňa radu Stay Matte. Prichádza k nám až po viac ako roku od uvedenia hydratačného BB krému z rady Match Perfection. 


Hoci viem o ľuďoch, ktorí ten predošlý hydratačný BB krém dosť kritizovali (možno aj neoprávnene, lebo ja ho mám rada), novinka nemá byť reparátom. Je to len nové rozšírenie rady pre mastnú a zmiešanú pleť Stay Matte (mejkap vidíte vpravo) a oba výrobky naďalej ostávajú v predaji. Ja budem kritická len k popisu uvedenom na oficiálnom webe značky Rimmel, ktorý je tak trošku skúpy na slovo. Ak si chcete utvoriť svoj názor a poznať medzi nimi rozdiely, radšej popisy nečítajte a pozrite si buď obal, alebo agentské fotoblogy o novinke, ktoré začne stránka zobrazovať v marci. Pre tých, čo nevedia po anglicky, na obaloch produktov sa píše toto (voľný preklad):

BB Cream MATTE (zjemňujúci)

BB Cream 9in1 (hydratačný)

  • minimalizuje viditeľnosť pórov, 
  • zjednocuje tón pokožky, 
  • zmatňuje, 
  • zaistí celodennú kontrolu nad leskom vašej pleti
  • vyhladzuje, 
  • upokojuje pleť, 
  • koriguje tmavé kruhy pod očami, 
  • pomáha predchádzať nedostatkom, 
  • poskytuje celodenné krytie
  • slúži ako podklad, 
  • hydratuje, 
  • minimalizuje póry, 
  • koriguje, 
  • prekrýva, 
  • vyhladzuje, 
  • zmatňuje, 
  • rozjasňuje
  • a pomáha chrániť pleť.

 
Najlepšie však vysvetlím rozdiely s pomocou zloženia, lebo popis je jedna vec a účinky druhá. Nenazvala by som ho zjemňujúcim ani náhodou. Hodia sa preň iné pomenovania. 

Obsahové látky

O hydratačnom BB kréme 9v1 (ďalej budem písať už len "BB 9v1") sa písalo, že je to hydratačný balzam. Toto tvrdenie sa zakladá na pravde, lebo krém BB 9v1 obsahuje silno hydratačnú látku glycerín a zvláčňujúce bambucké maslo a tieto látky sa v novom zmatňujúcom kréme (ďalej budem písať už len "BB Matte") nenachádzajú. BB krém Matte je určený pre mastnú a zmiešanú pleť, ktorá nezvykne potrebovať až toľko vody. Môžeme spomenúť nejakú výživu, upokojenie, možno aj čiastočne ochranu pred stratou vody, ale vyslovene hydratačný krém to teda nie je. Ani nemá byť, hoci v popise na webe sa to píše. Za ochranu pred stratou vody (ochrana sa nespája s rehydratáciou) a ostatnými vplyvmi životného prostredia môžeme poďakovať extraktu zo sladkej hnedej riasy, konkrétne sladkého kelpu - LAMINARIA SACCHARINA EXTRACT. O riasach som písala už v predošlých článkoch. Žijú buď na púšti alebo na hladine jazier a morí, kde UVA a UVB lúče doslova ostreľujú zo všetkých strán, lebo na ne dopadajú nielen zhora, ale sa o vodnú hladinu a kryštáliky piesku ešte aj odrážajú. Teplo a svetlo sa snaží prenikať do ich štruktúr dennodenne. Nechránenému organizmu by niečo také spôsobilo nenávratné škody ako napríklad stratu vody, napadnutie mikroorganizmami, narušenie povrchu. Ale riasy majú svoj obranný štít a keď sa táto ich vlastnosť zužitkuje v kozmetike, naučia to aj našu pokožku. Pokožka vie účinnejšie potlačiť zápal, vplyv baktérií a tým i lepšie bojovať s akné a stratami vody. Sľubované celodenné krytie sa spája práve s týmto faktom, lebo keď nestratíte vodu, potom aj váš mejkap ostane pružný. Nemal by opadávať ako zosušená kôra zo stromu.

O podobnej ochrane sa dá hovoriť aj pri výťažkoch z tŕnistého bambusu (BAMBUSA ARUNDINACEA STEM EXTRACT). Aj bambus pomáha pokožku posilniť. Keď som o ňom písala naposledy, bol jednou zo zložiek riasenky a mal nám riasy spevniť, takže o ňom teraz vieme, že aj jeho drevo je určite pevné. Ďalej som spomínala, že si vie dobre uchovať vodu, čiže mal by mať schopnosť na seba viazať vlhkosť. A to aj skutočne robí. V tomto koncepte je zeleným bojovníkom proti akné, pretože konkrétne bambus sa v kréme vyskytuje vo forme prášku zo stebiel a ten obsahuje bohaté zásoby super savého kremeňa - tvrdá látka vynikajúco pohlcujúca vodu i maz. To je tá spomínaná kontrola produkcie mazu a predchádzanie nedokonalostiam. Bambus bol pridaný namiesto anorganických kremičitanov a jeho funkcia je rovnaká ako funkcia výťažku z bavlnníka v mejkapoch Stay Matte z druhej generácie - pohlcujú maz. Ale Rimmel sa predsa len poistil ešte jednou super savou látkou - ílovitým kaolínom (KAOLIN), ktorý robí to isté. Takýchto látok v BB kréme 9v1 nebolo, preto zmatnenie nebolo až také výnimočné. Trošku zmatnil, ale ak ste sa nechceli už po krátkom čase lesknúť, púder bol absolútne nevyhnutný. Tento nový BB krém Matte by mal zmatniť pokožku na dlhšiu dobu a účinnejšie.

U BB krému 9v1 sme póry sťahovali a farbu zjednocovali mierne adstringentným a dezinfekčným extraktom zo sladkého drievka a opticky k výsledku dopomohli aj pigmenty, ale nič z toho neúčinkovalo natoľko, aby sa krém hodil pre mastnú alebo zmiešanú pleť. Zmatňujúci BB krém Matte to má vymyslené inak a je určený práve tejto cieľovej skupine. Isteže tie pigmenty taktiež urobia nejakú službu, ale proti zápalu Rimmel nasadil iné zbrane. Ak by sme ich mali zoradiť podľa sily od najslabšieho zásahu do mechanizmov pokožky po tie najsilnejšie, začneme kyselinou mliečnou (LACTIC ACID). Je to prirodzený píling, ale taký slabučký. Ledva postačí na obrúsenie tých menších vrstiev odumretých buniek a vyhladí kožu. Ďalej tu máme výťažok z túžobníka brestového (SPIRAEA ULMARIA EXTRACT), ktorý je prírodným zdrojom salicylátov - protizápalových látok - a skvelým tonizačným, adstringentným (póry sťahujúcim) i osviežujúcim prostriedkom. Pokožka sa oživí, farebne zjednotí, vydenzifikuje a ak v nej prebiehajú nejaké zápalové procesy, táto bylinka ich taktiež pomáha potláčať. Lokalizujem ešte jeden zdroj salicylátov a je ním samotná kyselina salicylová (SALICYLIC ACID). O kyseline som písala viac krát. Tiež by mala farebne zjednotiť pleť, lebo čiastočne obrusuje pokožku, ale má to jeden háčik. Ak má byť krém použiteľný aj v oblasti okolo očí, čo on údajne je, kyselina musí byť v slabej koncentrácii. Vychádzajúc z umiestnenia tejto zložky niekde na konci zoznamu ingrediencií tvrdím, že táto nám bunky rozpúšťať taktiež nebude. Bude maximálne pôsobiť protizápalovým účinkom, ktorý však ocení každý, koho trápi akné.

BB krém 9v1 mohol pleť upokojiť akurát tým bambuckým maslom a trošku vitamínom E, no tam sa na to až tak nemyslelo. Stará verzia bola koncipovaná pre normálnu, dehydrovanú alebo suchšiu pleť. Aj novinka BB krém Matte obsahuje vitamín E (TOCOPHEROL), lebo aknózna pleť ho potrebuje ako soľ (pre svoju regeneráciu), no táto nová koncepcia už musí priniesť viac než regeneráciu. Upokojenie pokožky, ktorá trpí nadprodukciou mazu je úloha číslo 2 (hneď po zbavení sa mazu) každého produktu používaného osobami s mastnou a zmiešanou pleťou. Špecialisti sa rozhodli preto pridať jednu z najviac cenených ale i zatracovaných vôd - vodu z hamamelisu - HAMAMELIS VIRGINIANA (WITCH HAZEL) WATER. Voda sa získava destiláciou a využíva sa k tomu takmer celá rastlina - kvety, listy, kôra i celé vetvičky. Aj táto voda má mierne, póry sťahujúce účinky, takže ju nachádzame väčšinou v prípravkoch pre mastnú pleť, ale niektoré značky (napr. Yves Rocher) berú do úvahy skôr ten druhý efekt - voda ponúka čistenie, tonizáciu, osvieženie pleti a účinok proti zápalom i tmavým kruhom pod očami. V extrakte totiž býva alkohol a ten vždy slúži ako tonikum. Ja osobne nemám tento extrakt bohvieako v obľube.

Na ďalšej fotografii vidíte textúry. Kebyže vám nenapíšem, ktorý je ktorý, asi by ste na to neprišli. Sotva by ste tomu lesklejšiemu povedali, že to je ten zjemňujúci Matte. Ale ono je to tak, že vpravo je novinka. A áno, leskne sa, lebo je v nej dosť vody a napriek tomu nie je BB krém hydratačný. To sú ale veci, čo?


Toto viac vodové, než krémové zloženie, robí mejkap ľahším a lepšie tolerovaným. Keby ste ale rovnaké množstvo z týchto krémov hodili na váhu, hmotnosťou by bol asi ťažší. Voda je voda a vždy je ťažšia než krém. No z hľadiska voľby pomocných látok by mal pleť menej zaťažovať. Je v ňom menej silikónov (preto vyzerá vodnatejšie), lebo tu sa kladie dôraz na ozdravenie pórov. A preto zrejme dostal ten prívlastok "veľmi ľahký". Čiže ideálna voľba pre mladú mastnú pokožku.

Moje dojmy z testovania

Bolo pre mňa dosť obtiažne otestovať tento BB krém, ktorý mi značka poslala, aby som ho zrecenzovala. Momentálne sa mi totiž absolútne nehodí. Teda, aby som bola presná, pre tie normálne a mierne sa lesknúce partie áno, ale na tie suchšie miesta je u mňa nepoužiteľný. Skúšala som ho hneď v prvý deň, čo ku mne dorazila obáločka. Očistila som svoju pleť micelárnou vodou a potom naniesla krém. Výsledok bol príšerný. Na nose a v okolí očí krém priliehal na každú jednu šupinku či prasklinu. Obrúsenie pokožky sa nekonalo, lebo na tú moju šupinatú pleť boli salicyláty prislabé. Asi prirodzenejšie by na mne vyzeral Baumit (omietka), než tento krém. Krém BB 9v1 priliehal lepšie, no aj s ním bolo vidieť šupinky. Ani s jedným a ani s druhým krémom som do spoločnosti vyraziť nemohla, takže mi ostávalo len jedno - odlíčiť tie najhoršie partie a prekryť ich inak - gélovým mejkapom.
 
Testovanie novinky muselo počkať, kým sa moja pleť po tej alergii viac spamätá. Druhý a tretí pokus bol uskutočnený niekde v polovici februára. Tu som si však nevystačila s očistením pleti, ale som ju skúsila aj nejako vopred hydratovať. Večer pred testovaním dostala pokožka dávku hydratačného séra a ráno prebehla ďalšia skúška. Ten druhý pokus som skúšala s krémom. Prirodzene som nechcela kombinovať BB krém s krémom/sérom v ten istý deň, veď čo za skreslené výsledky by som dostala? Bolo to o čosi lepšie, ale ešte stále mal ten efekt od prirodzeného trošku ďaleko. Pôvodná verzia 9v1 dopadla omnoho lepšie. Tá je viac krémová a tak neostala visieť na čiastočkách, ale ich mierne zrovnala z povrchom, čo aj vidieť na fotkách.  Schválne som fotila vonku, aby to fotoaparát zachytil.
Zjemňujúci BB krém Matte Hydratačný BB krém 9v1

Štvrtý pokus sa udial len predvčerom - pár dní do termínu, kedy odovzdávame fotoblogy. Už už som sa chcela ospravedlniť, že novinku nebudem môcť otestovať, kým nenájdem nejakého pokusného králika. :-) A potom som dostala nápad. Hovorím si, že keď si krém nedokáže poradiť s mojimi šupinami, musím mu s tým pomôcť. Tak som vzala ten najjemnejší píling, aký mám doma (v tomto stave ho už konečne môžem začať používať) a obrúsila problémové partie. Druhý deň ráno som očistila pleť micelárnou vodou, jednu polovicu tváre som natrela neparfémovaným pleťovým krémom a druhú nechala tak, nech vidíte, ako sa BB krém popasuje s pleťou bez podkladu a s podkladom.

Môžem povedať, že s takto vyhladenou pleťou bol výsledok parádny. Na celej tvári krém vyzeral veľmi dobre. Azda prirodzenejšie líčenie som dosiahla s použitím podkladu (úplne rovnaký efekt, ako s mojim doterajším favoritom - BB krémom Sensibio AR), no ani tá druhá polovica bez podkladu nevyzerala nejako zle. Toto boli konečne fotky hodné umiestnenia na fotoblog a pleť pripravená na cestu medzi ľudí. Kliknutím si môžete obrázky pozrieť v plnej veľkosti.




Líčenie vydržalo po dobu niekoľkých hodín (tak ako ukazuje posledná fotografia, tých 6 hodín i viac v pohode dá), no hovoriť o ňom ako o matnom by bolo asi prehnané. Rozhodne to nebola matná pleť. Mala jemný zdravý, ale nie mastný lesk. Ťažko povedať, čo by urobila s úplne mastnou pleťou, no moja zmiešaná pleť v oblasti okolo brady a sánky krém niesla statočne.Aj krytie hodnotím na výbornú. Toto by som veru od BB krému nebola čakala.

Lenže čaro BB krému spočíva práve v tom, že ho môžete dať na celú tvár a to bez toho, že by ste dávali nejaký podklad a robili špeciálne prípravy. Kto so suchšou pleťou si bude robiť každý večer píling? Veď to sa ani nemá. Píling sa používa tak 2x, maximálne 3x týždenne. A tiež si asi nebudete každý deň natierať pleť dvoma krémami. Ani to neodporúčam. Hlavne ak máte krémy dvoch rôznych značiek, lebo niektoré ingrediencie môžu zreagovať a vytvoriť nejaké dráždivé látky. Pokojne si natrite tvár podkladom, ak treba, ale jedine nejakým neparfémovaným a čo najjednoduchším krémom (ideálne nejakým prírodným).

Trošku ťažšie sa odličuje, keď ho porovnávam s inými BB krémami. V tomto sa viac podobá na mejkap než BB krém. Zato krytím všetku konkurenciu jednoznačne porazil.  Ba povedala by som, že možno kryje aj lepšie, než jeho brat mejkap Stay Matte.

Do krému určite investujte, ak máte akné, mastnú, zmiešanú alebo úplne normálnu pleť. Pokiaľ máte pravda ten typ zmiešanej pleti, ktorý je niekde mastný a ostatok je normálny. A mali by ste o svoju pleť dbať, čiže z času na čas používať píling a pravidelne ju poriadne ošetrovať. Potom budete tento krém milovať.

Ak máte časť pleti suchšiu, tak potom jedine s tým podkladom a pílingom, ako som písala. A nikdy nie všetky kroky po sebe. Píling, micelárna voda, krém a BB krém naraz... to by bol hrôzostrašný mix a neviem si predstaviť, ako by to mohlo skončiť, keby ste zvolili zlú kombináciu ingrediencií. Neradím ho ženám s citlivou a suchou pleťou (kvôli tým salicylátom). Na zrelú pleť tiež môže pokojne byť, ale jedine, ak je normálna a nie suchá.

Moje hodnotenie: 

Textúra: vodovo-gélová, hladká
Krytie vs. výživa:
5 (hydratovať nemal a teda nehodnotím hydratáciu)
Výdrž: dobrá (cca 6 a viac hodín - ktorý som nečakala)
Vôňa: príjemná, vôbec nie ťažká, podobá sa na vôňu mejkapu, len je trošku silnejšia
SPF:
25

Celková spokojnosť: 10 (ak ho hodnotím podľa toho, čo mal robiť a robil)
Cena: 6 EUR za 30ml (na stránkach Rimmel.sk)

celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom horizonte
krytie vs. výživa
zmývateľnosť pri odličovaní
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Na tento krém nemôžem povedať veľa zlého, lebo kvalitatívne je fantastický. Prekáža mi, že sú informácie na obale len v angličtine a ani len oficiálna stránka nenapovie, o čom ten krém je, takže obal síce nie, ale prezentácia má chybu. Za to som musela dať motýlika dolu. Nie každý ovláda angličtinu. To je však úplne nepodstatná chyba, ktoré nijako nebráni tomu, aby som ho pochválila ako výborný BB krém. Alebo skôr mejkap. Možno nie pre mňa, mne momentálne lepšie sedí ten hydratačný BB krém, no v danej kategórii je to určite najlepší krycí BB krém na mastnú, zmiešanú a aknóznu pleť.

Ak nemáte veľa čo prekrývať a vaša pleť je skôr suchá, potom skúste hydratačný BB krém. V kozmetickom súboji síce neporazil iné a mnou odskúšané krémy, no počtom bodov ďaleko nezaostal. V danej cenovej kategórii sa s týmto bodovým ziskom určite nemá za čo hanbiť.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes