Kozmetika značky "Obchodný reťazec"

Myslíte si, že kozmetika z radov vyrábaných špeciálne pre obchodné reťazce je dobrá len pre sociálne prípady a sú to všetko nekvalitné veci? Zastavte na chvíľku a zamyslite sa znovu. Prečo by si niekto, koho meno poznajú široko ďaleko za hranicami našej republiky, robil hanbu nejakým zlým produktom? Áno, ja tiež používam takúto lacnú kozmetiku a som na to hrdá.


Kedysi som sa nad týmto vôbec nezamýšľala. Bola som schopná kúpiť si napríklad mlieko Pilos z Lidlu, ale v živote by mi nenapadlo skúsiť ich kozmetickú radu Cien. Nevadilo mi zájsť do Carrefouru a kúpiť si pomaranče v sieťke označené logom obchodu, ale že by som sa obzerala po nejakej kozmetike? Ani náhodou. A v drogérii už ani toľko. Stojany s lacnou kozmetikou som obchádzala z niekoľkých metrov a vždy zamierila k značkovým. Vždy ma odrádzala cena tých lacných vecí. Veď logicky, ak vás niečo vyjde na polovicu oproti značkovým produktom, nie je to podozrivé? Hovoríte si: "Čo za sajrajt to môže obsahovať, keď je to až také lacné"? No ako som sa len mýlila.

Na svoj omyl som prišla až po nástupe do novej práce. Bola to lekáreň istej českej siete a podobne ako iné reťazce, aj táto lekáreň mala svoje vlastné produkty. Predávali sme také veci ako napríklad depilačné krémy. Ale mali sme i liečivé prípravky (trebárs sirupy proti kašľu). Až sa mi do rúk dostala prvá škatuľka, nedalo sa nevšimnúť, že sirup zo skorocelu nevyrába nikto iný ako značka Herbacos. Áno, presne tá značka, ktorej bylinkové sirupy v tom čase boli v celej Českej republike jedny z najpredávanejších. A možno ešte aj sú, to už neviem. Tak som si veru kúpila jeden i druhý sirup, dala na lyžičku a ochutnala. Nebol medzi nimi žiadny rozdiel. Nuž som popozerala aj tie ďalšie výrobky a neostala len v našej lekárni. Prieskum pokračoval aj v miestnych supermarketoch, kde som zistila to isté. Mnoho značkových výrobkov je zabalených v obale s logom reťazca a myslím si, že to platí aj pre tie, kde si to reťazec neželá uvádzať a píše sa tam len "vyrobené pre...".

Celé to funguje asi tak, že nejaký reťazec zadá výrobcovi zákazku a povie mu, aby vyrobil toľko a toľko výrobkov za takú a onakú cenu, pričom ich zabalí do obalov, ktoré buď rovno dodá, alebo si ich dá taktiež vyrobiť spolu s produktami. Nakúpi toho obrovské kvantá, dostane množstevnú zľavu a sám si už nedáva vysokú maržu, aby držal náskok pred konkurenciou. Ani my sme na to nedávali väčšie prirážky, než na iné produkty, hoci sme mohli. Chceli sme, aby to bolo dostupné pre každého. A to je dôvod, prečo vidíte v regáloch super lacné výrobky. 

Chápem, tie ceny sú niekedy veľmi nízke a zvádza nás to myslieť si, že tí výrobcovia môžu všelijako špekulovať a podvádzať s kvalitou. No povedzme si úprimne, komu sa už dnes dá veriť? Vari to nerobia aj s výrobkami zabalenými značkovo? Podľa mňa kupujeme všade to isté. Či už je to zabalené v prebale "Tesco", "Clever", "Cien"...alebo je tam logo svetoznámej značky... to je jedno. Ide len o to, kto chce ako zarábať a akú maržu si na produkt hodí... Nie je hanba kupovať lacné veci. Hanba je platiť veľké peniaze za priemerné veci. Keby ste mesačne ušetrili každá len 5 EUR na potravinách a kozmetike, za rok to máte 60 EUR a môžete si kúpiť zimné čižmy. A pokiaľ by to bola len polovica, tak za 30 EUR máte poltopánky. Povedzte, koľko musíte trčať v práci, aby ste zarobili 30 EUR?  Dosť dlho, však? Ja teda radím kupovať odvšadiaľ len to, s čím máte dobré skúsenosti a pokojne si pri tom ostaňte. Tu sú aj príklady toho, čo sa mi osvedčilo.

Ako úplne prvý som si kúpila parfémovanú vodu Chalon (EdP) v supermarkete Lidl. Na túto voňavku som paradoxne natrafila nie na Slovensku, ale v Anglicku. Tie prvé týždne nebolo peňazí na niečo značkové a tak bolo dobré prvé, čo mi padlo pod ruku a pekne voňalo. Mám teda doma aj značkové voňavky, ale s touto som spokojná tiež. Človek by ani nepovedal, že drží v ruke flakón voňavky do 5 EUR (to je ten pekný flakónik s modrastým obsahom naľavo) a ani po aplikácii by ste nepovedali, že je to taká lacná voňavka. Vôňa vydrží dlho a je vcelku príjemná. Po príchode domov som ju objavila aj u nás a bez rozmýšľania ju kúpila očakávajúc, že to bude tá istá kvalita. A veru bola. Netuším, koľko stojí teraz, ale aj naposledy som ju videla v cene do 5 EUR a to má úctyhodných 50ml. Dosť obsahu i kvality na taký malý peniaz.

S Lidlom nekončím. Mám odtiaľ aj ďalšie produkty. Medzi nimi aj tento odlakovač. Obrázok nie je môj, ten mám z internetu, lebo ja som teraz u rodičov a obidve fľaštičky som nechala doma. No až sa vrátim, fotky vymením, nech mi veríte, že netáram. Kúpila som si obidve verzie. Jedna je bez acetónu a druhá s acetónom (tú mám na tie odolnejšie laky). Čo ma na týchto fľaštičkách baví, je dávkovanie. Je to taký sprej s mištičkou navrchu. Do mištičky položíte vatový tampón, zatlačíte a sprej vám ho pekne navlhčí roztokom. Žiadne nalievanie a oblievanie kúpeľne odlakovačom viac nehrozí. Na to som ja vedela najviac nadávať. Ponáhľate sa, potrebujete rýchlo odlakovať nechty, alebo len trošku opraviť lak, lejete odlakovač na tampón alebo tyčinku a polejete si celé ruky... Niekto hovoril, že až miniete obsah do polovice, sprej prestane fungovať, ale mne sa to zatiaľ nestalo a to mám už hádam štvrté balenie doma. Cena je už trošku vyššia, ale treba brať do úvahy objem. Za 200ml  (to je veľké balenie) a super rozstrekovač zaplatíte ani nie 2 EURá.

A posledná vychytávka z Lidlu je toto kakaové masielko na telo. Na internete sa písalo, že nie je až také výživné, vraj existujú aj mastnejšie. To je možno pravda, ale mne konkrétne toto bohato stačí. Mne ani tak nešlo o premastenie, ale skôr o hydratáciu a tú som dostala v plnej miere. Nemám preto jediného slova kritiky na toto maslo. Maslo je na dotyk strašne príjemné a keď ho rozotriete na pokožku, tak celkom dobre chladí. A úplne nádherne vonia. Mňa táto kakaová vôňa úplne dostala. A nielen mňa, ale aj moju psiu slečnu Vikinu. Až sa tým maslom natriem, behá za mnou a stále ma chce oblizovať, maškrtnica akási. :-) Ale ja sa jej ani nečudujem. Kebyže neviem, že je to kozmetika, asi ho aj  zjem. Až raz budem vydatá, budem musieť varovať manžela, aby si ho nenatrel na chlieb, lebo ešte aj ten obal vyzerá, akoby šlo o nejakú potravinu. Objem 400ml ma vyšiel do 3 EUR. Nie som si istá, či to v akcii nebolo aj menej.

Vlastnú reakciu na micelárnu vodu zakúpenú v sieti Carrefour - Hydra Science vám dať neviem. Všetky informácie, ktoré o nej mám, sú sprostredkované. Zdroj však považujem za maximálne dôveryhodný. Moja kamarátka Zdenka má citlivú pleť so sklonom k suchosti, hlavne v oblasti očí a nosa. Nie je to človek, ktorému je krása ľahostajná a skutočne by nepochválil čokoľvek. V supermarkete narazila na túto vodu a hovorila, že jej vyhovuje. Pekne odličuje, upokojí podráždenú pleť a bez problémov sa vyrovná značkovým produktom. Priznám sa, že som v supermarkete neodolala a musela mrknúť na zloženie. Je to dosť podobné zloženie, ako majú micelárne vody Mixa a Liréne, akurát tam niet jediného vitamínu ani rastlinného výťažku. Niekomu by mohli vadiť aj parabény. No ak by ste tým chceli naozaj len čistiť pleť od mejkapu, hydratovať ju glycerínom a nepotrebovali by ste nič iné, malo by to v pohode stačiť. Vždy lepšie, než sa umývať vodou z vodovodu, ktorá má v sebe kadejaké kovy zanášajúce póry. Kúpite ju do 3 EUR za 500ml.

 A napokon je tu značka, ktorá má už pekný rôčik prekvapuje - Balea s logom DMdrogérie. Lacná ako neviem čo, no s nemeckou kvalitou. O Nemcoch a ich produktoch mám výbornú mienku. Neviem ako vám, no mne sa zdá všetko, čo má nápis "Made in Germany" akési lepšie. Akoby sa tam nerozlišovalo, čo sa ide predávať na Slovensku a čo u nich doma. Mala som z tejto značky šampóny, masku na vlasy, sprchovacie gély (otcovi som tiež kúpila sprchovací gél Balea), telové mlieko, a všetko to bolo dobré. Najnovšie mi v rámci spolupráce drogéria poslala hviezdičku do kúpeľa a hoci to bol len darček a nemuselo sa to recenzovať, opäť mi to nedalo a šla som ju pochváliť, lebo bolo čo chváliť. Niektorým ľuďom údajne vadilo to balenie v organze, že im to prišlo nehygienické, ale keď si predstavím predajňu Lush, ako tam majú tie mydlá v košíkoch nahádzané a ako to tam na stole krájajú, to je potom čo? Trošku prachu ešte nikoho nezabilo, dievčence. ;-) Toto čudo sa predsa rozpustí vo vani, kde zlezú z vás aj iné nečistoty... Ale to som trošku odbočila. Na obrázku vidíte suchý šampón Balea vo forme spreja. Dobrý pomocník na mastné vlasy, ktoré si nemáte momentálne čas umyť. Nastriekate, prehrabnete účes a letíte pekne upravená. Pravda, vystačí na menej použití ako ten super lacný púdrový suchý šampón, čo sa dá dostať, ale aplikácia je pohodlná. Netreba mi žiadny uterák a nemusím sa až tak obávať o oblečenie. Pri púdrovaní musíte stáť rovno a sypať prášok na seba, zatiaľ čo pri sprejovaní sa predkloníte a je po probléme. Za 200ml obsahu zaplatíte sumu do 3 EUR. Dobré skúsenosti mám aj so značkou Alverde. Nie všetko mi síce sadlo, ale väčšina produktov je skvelá.

Takže nie je pravda, že všetko lacné musí byť vždy zlé. Než nabudúce niekoho kozmetickú zbierku odsúdite za to, že v nej má "neznačkové" produkty, spomeňte si na tento článok.  Nie všetko drahé je dobré a nie všetko lacné je odpad.
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. veľmi zaujimavy članok ja osobne cien z Lidlu mam rada:) dlhšiu dobu som použivala šampon a kondicioner a ich vatove tamponiky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekný článok. Z Lidlu mám aj ja to kakaové maslo a veľmi dobré sú Cien šampóny. Čo sa týka Balei z DM, tak tam je tých obľúbencov viac. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To ja tiež nedám na kozmetiku z Lidlu dopustiť. Najmä sprcháče sú skvelé, šampóny, kondicionéry, telové mlieka... odličovacie tampóniky už iné ani nepoužívam! A aj tá prírodná kozmetika, čo tam býva len občas v akciách, je fajn.
    Tu niečo pre inšpiráciu :)
    http://saveonbeautyblog.blogspot.sk/2014/01/zopar-skvelych-veciciek.html
    http://saveonbeautyblog.blogspot.sk/2013/07/cien-sprchovaci-gel-s-pomarancovym.html
    Naopak katastrofálnu skúsenosť mám s odlakovačom! :D Odlakoval super, ale... to balenie!!! :D Neviem či som mala nejaké kazové, ale mne z neho ten odlakovač normálne vytekal, aj keď bez pohnutia stálo na polici! Tá "mištička" vždy ostala plná, akurát čo som si s tým ostatné veci pooblievala a zasmradila celú skriňu... :D Takže som si ho pekne krásne preliala do obyčajnej fľaštičky... a trochu už mám obavy ten odlakovač kúpiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ten suchý šampón balea bol fajn, ale veľmi ma pri aplikácii dusil, tá vôňa sa mi dostala všade aj do hrdla a veľmi ma to dráždilo.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na margo tohto môžem poznamenať, že je to pravda. Tie výrobky sú lacné pre to, že dané reťazce majú na svojich výrobkocho nižšiu maržu. Takú Baleu napr. vyrába Nivea :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes