Jannine: olej na hydratáciu a revitalizáciu

Tento bylinkový a čisto prírodný olej chráni lekárenská fľaštička a bezpečnostný uzáver. Olej onačuje etiketa s krásnym logom značky Jannine.
Obráťte svoju pozornosť späť k prírode a na chvíľku zabudnite na všetky tie komplikované produkty plné všakovakých ingrediencií. Niekedy ani netreba hľadať zložitosť tam, kde si naše telo pokojne vystačí s jednoduchou vecou, lebo aj v jednoduchosti je krása. Dnešný produkt pre krásu bude o dvoch zložkách, ktorých hodnotu zachovávajú prírodné zákony a jeden éterický olej, nie chémia. Dobre čítate - tri prírodné látky - nič viac, nič menej.

Ja som musela okrem zložitosti zabudnúť na ďalšiu vec. Budete sa smiať, ale toto je v poslednej dobe už štvrtý prírastok do zbierky produktov, ktorý vonia citrusmi. A tretí, ktorý vonia LEN citrusmi. :-) Nič sladkého. Dostala ho síce mama, ale nejako sa nemala k používaniu. Keď už bola fľaštička otvorená a ide o prírodnú kozmetiku, bolo mi ľúto nechať ju stáť na poličke. Takže citrusy, necitrusy, už som aj celkom zabudla, že som tie vône kedysi nemala rada. Alebo si na ne len môj nos potreboval zvyknúť. Ťažko povedať. Takže teraz mi už z chuťou môžete nadať do vôňou ľahko ovplyvniteľných bláznov, ale ja sa tohto oleja nevzdám. Obsahuje niečo, po čom ja strašne idem. 

Ani tento olej som nezaradila len do kategórie prírodná kozmetika. Dala som mu o jednu menovku viac - prírodné preparáty a tam radím len prípravky, v ktorých nie je ani stopa po chémii a dali by sa považovať tak trošku aj za liek. Pre pripomenutie, vo včerajšom článku som vám vysvetlila, ako EÚ smernice (ne)kontrolujú prírodnú kozmetiku. Takže čo zaradím medzi prírodnú kozmetiku, tam som si nie celkom istá 100% prírodným pôvodom. Čo označím preparátom, to už beriem ako relatívne bezpečnú vec, ktorá môže neprospieť jedine v prípade, že by ste mali alergiu na danú prírodnú zložku. Teraz poďme k veci.

Odkedy som prehltla poslednú tobolku a dala si od užívania prírodných doplnkov stravy na chvíľku pokoj, moje zmysly cítili akýsi "absťák". Nie, neberte to tak doslovne. Bylinky, ktoré používam, nie sú návykové, božechráň. Ale túto jednu mám obzvlášť rada a už som vám ju na tomto blogu vychválila do neba. Ide o borák lekársky (po česky brutnák) a začínal mi trošku chýbať. V popise na stránkach Jannine.sk sa viac spomína tekuté zlato - olivový olej - no tie zlaté "šutre" tam máme až dva. :-) 

Borák lekársky je taká pekná modrokvetá bylinka, ktorú za anciáša neviem na svojej záhrade vypestovať (už som ho skúšala siať, ale nikdy nevyklíčil). Ak sa to vám nejakým zázrakom podarilo, listy si pokojne dajte aj do šalátu. Vaši hostia v ňom budú hľadať uhorky a vy sa budete na nich dobre baviť, lebo listy presne tak voňajú. Z jeho semien sa lisovaním získava vzácny olej. O účinkoch rastlinky, keď sa užíva vnútorne, niet pochýb. Nielenže napravuje ten náš hormónmi zmietaný a rozladený organizmus (podporuje nadobličky, posilňuje imunitu, lieči ochorenia dýchacích ciest - tíši astmatické záchvaty, úporný kašeľ i napomáha odhlieňovaniu), ale tiež pomáha pokožke. Mne sa pomáhal porátať s akné, s ktorým som sa trápila pekne dlhé roky. Aj keď som ho doteraz neskúšala na obklady, borák sa vraj blysne aj pri používaní zvonku. Obsahuje tanín a alantoín, ktoré pomáhajú bojovať so zápalmi akéhokoľvek pôvodu. Tanín dezinfekčne a adstringentne (zráža bielkoviny, ktoré pri zápale vznikajú) a tým zamedzuje hnisaniu rany, to už viete. Alantoín zasa hydratuje, umožňuje hnisu lepšie odtekať a zrýchliť regeneráciu. Ak sa dá obklad na už zatiahnutú ranku, bylinky pokožku zvláčnia, pomôžu bunkám deliť sa, vytvárať na povrchu rany akési pletivo, ktoré sa zahusťuje, až vytvorí novú kožu a rana sa rýchlo zacelí. Takže z týchto vlastností sa dá trošku odvodiť aj to, na čo olej pomôže. 


Táto typicky lekárenská fľaštička s bezpečnostným uzáverom, vkusnou etiketou s návodom na použitie a pekným logom značky Jannine uchováva prírodný olej dobre chránený pred vzduchom i svetlom. Vydrží voňať celé roky.
Pokojne si ho nakvapkajte do vodného kúpeľa a vymáčajte si v ňom časť tela, ktorá najviac trpí. Mne sa olej osvedčil hlavne na popraskanú pokožku na nohách a ekzémy na členkoch. Ak máte päty až do krvi popraskané, alebo sa vám z pokožky na nohách odlupujú také drobné lúče (bolí to ako šľak a krémy sú na to slabé), tak presne toto im pomôže. Môžete ho natrieť v koncentrovanom stave, alebo skúste ten kúpeľ. Pomohol tiež expresnou rýchlosťou zhojiť zádery a škrabance na rukách. Po tej alergii som ho mala aj namiesto krému na ruky. Nebyť citrónovej silice, možno by som skúsila aj na tvár (a možno by som z neho aj uchlipla), ale citrusy a pokožka na tvári, to nejde moc dokopy. To je možno aj taký návrh smerom k pani Janke, aby skúsila vymyslieť aj verziu bez citrusov. Taký kostihoj alebo nechtík... to by bolo.

Citrusy, konkrétne citrónový olej, tam však nie sú úplne zbytočné. Citrónový olej nielenže navodzuje pocit pohody, ale tiež pôsobí dezinfekčne. Takže na to akné na chrbte či iných častiach tela (s výnimkou tváre) to celkom isto skúsiť môžete. Stačí pár ochotných rúk, ktoré vám to akné ponatierajú. Bude sa rýchlo hojiť. Ja ho olej oprobovala aj proti lupinám. Dermatológovia možno povedia, že to nebol najšťastnejší nápad pomasírovať vodou zriedeným olejom aj pokožku na hlave (to ale skúšajte jedine na noc, lebo slniečko éterické oleje sa moc nemusia). Čakala som, že sa upokojí, trošku stlmí mastenie a zastaví lupiny (aj tie sú "dedičstvom" po alergii) a aj sa mi zdá, že to pomohlo. Moje hókusy pokusy s gélom Sensibio DS zastavili svrbenie a olej pozastavil "sneženie z vlasov" a tvrdé šupiny na povrchu hlavy. A spoľahlivo viem, čo u toho na čo zabralo, lebo som oboje použila s odstupom času. Či lupiny zmizli nadobro, to zistím, až proces zopakujem ešte raz, ale keďže som tu, žijem a nehádžem sa hlavou nadol z balkóna, asi to nebol až taký zlý postup. :-p 

P.S. Dám vám vedieť, či to potom prestalo, lebo teraz sa zasa driapem. Ale tak sa mi vidí, že je to zasa tým, že o tých svrbivých pocitoch zasa píšem. Ako som minule dopísala článok o Sensibio, tiež to prestalo. :-)

Celý základ prípravku pozostáva z olivového oleja. Južanky sú z neho krásne už odjakživa a básnici o ňom písali svoje básne. Že je dobrý na jedenie a má svoje stále miesto aj v kozmetike, to už o ňom vieme. V ňom obsiahnuté zložky pôsobia stabilizačne na ochranu bunkovej membrány. Tá si potom zachováva svoju pevnosť i pružnosť, čiže neprichádza o živiny ani vodu. Tak ako alantoín pomáha hojiť ekzémy a škrabance, tak isto pomáha aj olivový olej a to hlavne vďaka vysokému obsahu vitamínov A, D, E, K. Tie prvé dva mimochodom bývajú aj súčasťou jednej z najpredávanejších mastí na hojenie popálenín, odrenín a drobných rán (Infadolan s vitamínom A a D). Takže to je taký ďalší prídavok k schopnostiam oleja. Svoje zastúpenie tu našli aj polyfenoly - významné antioxodanty a bojovníci proti starnutiu i zvrhnutiu kožných problémov k rakovine. Olivový olej zbožňujú aj vlasy a pokožka hlavy. Keď sme v lekárni miešali oleje pre bábätká s kyselinou salicylovou (dáva sa im to na strupky na pokožke hlavy), základom nebolo nič iné, ako olivový olej. A stade aj ten môj nápad s lupinami.

Moje dojmy z používania:

Všetko, čo tento olej dokáže, som v podstate menovala už pri popise látok. Olej dezinfikuje, zvláčňuje, hydratuje pokožku, dobre premasťuje suchšiu pokožku tela a super rýchlo regeneruje. Na tú najsuchšiu fázu asi nezaberie hneď, natrite ho aspoň dvakrát. Potom by ste už mali vidieť efekt.

Použite ho pokojne ako telový olej, ale najskôr si zistite na predlaktí, či ten citrus nenarobí šarapatu. Ako? Natriete si ho, najlepšie do zhybu medzi ramenom a predlaktím, a pozrite sa za dva dni, či pokožka nie je červená. To vám spoľahlivo prezradí, čo povie tá zvyšná pokožka tela. Mne však éterický olej nespravil nič a to sa považujem za citlivku. Nebojte, vážne ho tam nie je veľa. Celý olej vonia len jemne. Rátam, že ho tam môžu byť tak dve či tri kvapky. To je tak na mierne navoňanie, nie na prebitie všetkých vôní v domácnosti a odstrašenie vášho psa.

Ako som už písala, olejom si môžete ponatierať ruky, nohy. Buď si ho natriete taký, aký je, alebo ho zriedite vodou vo vodnom kúpeli. Ak si ho natriete na nohy a dáte na ne igelitové vrecúško, bude mať veľa času a aj príjemné teplo, aby dal vaše nohy rýchlo do parády. Keď som si na obale oleja prečítala ten nápad o igelite, vzala som si z obchodu s rožkami aj jeden pár mikroténových rukavíc na naberanie pečiva. Doma ruky dostali čerstvý náter z oleja, potom obal z fólie a navrch ešte bavlnené rukavičky. Ešte večer boli drsné ako ňufáčik mojej psej slečny, ale do rána ostali hladké.

Proti baleniu výhrady nemám. Nie je to nejaké špičkové profi-balenie, ale klasická lekárenská fľaštička zo skla. Podotýkam, že z hnedého a dobre zvoleného, lebo v takom skle vám olej vydrží dlho. Plasty sú nanič. Etiketa obsahuje všetky podstatné informácie, no ja by som tam ešte predsa len pridala nejaké chvály. A trošku sa bojím toho uzáveru. Toto sú vrchnáčiky, ktoré niekedy vedia zlyhať. Už sa mi raz stalo, to ešte počas lekárenskej praxe, že niektoré dobre netesnili. Ale zatiaľ nechcem maľovať čerta na stenu. Tento drží dobre.

Moje hodnotenie oleja:
 

Textúra: klasická tekutá a olejová (presne taký tekutý, ako býva olivový olej)
Hydratácia:
5
Výživa: 4,5 (na úplne suchú pokožku treba viac aplikácií)
Vôňa: príjemná citrónová vôňa, ktorú ihneď identifikujete ako prirodzenú
Celková spokojnosť: 9,5 (a keby bol bez citrusov, tak dám okamžite 10)
Cena: 9,90 EUR za 100 ml a kúpite ho buď v niektorej z predajní, alebo v e-shope

celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa
vôňa
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ak by ste ho nevypotrebovali hneď, mal by vydržať aj dva roky a to aj napriek tomu, že ide o prírodnú kozmetiku. Je to vďaka tej olejovej forme a tiež vďaka silici, ktorá takýto olej konzervuje lepšie než chémia.
Osobne odporúčam, aby ste olej skladovali niekde v skrini, mimo svetla i vlhka. Nie ako mama, na poličke v spálni alebo v kúpeľni... To sa síce nikde nepíše a som si vedomá, že to sklo obsah ochráni dostatočne dobre, ale moje skúsenosti hovoria, že pri tomto odporúčaní skladovania v tme a suchu oleje vydržia dlho predlho. Som si celkom istá, že takto nestratí po celé dva roky ani trošku zo svojho účinku. A ani z vône. Skúste a uvidíte.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes