Mistral: čaj Spicy Tea so škoricou Cinnamon Spice

Keď sa spoja zaujímavé a zdanlivo k sebe nepasujúce chute dokopy, nemusí to byť vždy nutne pohroma. Voňavá škorica z Indonézie, kúsky ďumbieru, klinčeky pre pripomienku už skončených Vianoc a iné bylinky. Vraciam sa so psíkom z nedobrovoľne skorej rannej prechádzky a šálka dobrého čaju padne vhod. Rozprúdi krv, zahreje telo a hlavne ma preberie, lebo aj keď vonku nie je práve teplo, ja ešte stále spím. 

Nepatrím k ranným vtáčatám. Radšej pôjdem spať neskôr a svoje povinnosti odložím na neskoršiu nočnú hodinu, než by som ráno vstávala. Kto by ma chcel nútiť vstávať zavčasu, musel by mi kúpiť vyklápaciu posteľ s časovačom, ktorá by ma v presne nastavený čas spod paplóna katapultovala, lebo u mňa to v bežné pracovné ráno beží asi takto. Zvoní budík, vystrčí sa ruka, odloží budenie o 10 minút. O desať minút sa ozve ďalšie zvonenie a tá istá ruka ho zaklapnutím nastaví na ďalší 10-minútový odklad. A proces končí asi po štvrtom odklade. Cestou z bytu dolu schodiskom pregĺgam posledný hlt vody (kávu ani čaj vypiť ani navariť nestihnem), dožúvam svoje raňajky, obliekam bundu. Vonku pred vchodom do paneláku si zapínam kabelku, navliekam rukavicu, hľadám tú druhú, keď ju nenájdem, oblečenú rukavicu so zlosťou zvlečiem z ruky a šmarím do kabelky. Pri ceste popod stromy mi spŕška z nízkeho konára a niekoľko ľadových kvapiek za golierom pripomenie, že som si chcela ovinúť okolo krku šál, tak ho nahnevaná vyberám z kabelky, omotávam ho okolo seba, vyberiem iPod, založím slúchadlá na uši, zapnem rýchlu hudbu do kroku a valím ako najatá, lebo som zasa zaspala. Až sa dostanem na miesto určenia, otvorím kabelku, skryjem iPod, odrazu nájdem obe rukavice a uvažujem, že by sa do mojich studených dlaní hodila šálka s kávou alebo čajom na zohriatie a hlavne prebratie. Áno, ja aj po tomto maratóne ešte stále spím. 

Potrebujem čaj, ktorý by ma prebral a naštartoval môj metabolizmus a žiadne zmesi mi doteraz nefungovali. Ale zdá sa, že už ho mám. :-) Je v ňom všetko, čo počas dňa zvyknem piť v akejkoľvek podobe, akurát by mi nikdy nenapadlo to všetko zmiešať. :-D


Škorica a klinčeky - moji voňaví, chuťou korenistí i vzhľadom príjemní spoločníci. Nutná súčasť každého dobrého vareného vínka či čaju na posedenie s priateľmi. Škorica je korením lásky, ktoré nielen povzbudí vášeň, ale pomôže aj pri boľavom bruchu a nádche. A to brucho ma veru často bolí. Klinčeky tiež pôsobia proti zápalom, no naši starí rodičia nimi tíšili i bolesti zubov. Mám škoricu i klinčeky strašne rada, akurát pochúťky z nich nesmiem nikdy kupovať, ale si ich musím namiešať sama (alebo kúpiť vo svojom obľúbenom stánku s vareným vínom na trhu), lebo poznám svoju mieru, ktorú nesmiem nikdy prekročiť, inak si spôsobím problémy. Keď to s nimi preženiem, alebo mi niekto posype škoricou kapučíno, hneď sa mi ozve hrdlo bolesťou, lebo na tento párik korenín je veľmi citlivé. V tomto čaji je však pomer klienčekov i škorice oproti ostatným čajovinám taký akurát. Ani veľa, ani málo. Presne podľa môjho vkusu, potreby a tolerancie. To sa mi asi stalo prvý krát, že ma z kupovaného škoricového či klinčekového čaju nebolí hrdlo.

Zázvor (alebo po slovensky ďumbier) zbožňuje môj bývalý kolega. Pije ho celé roky a nikdy ho nenapadlo s tým prestať. Každý deň krája čerstvý koreň na tenké prúžky do veľkej nádoby, zaleje to vodou a celý deň pije. Ďumbier je dobrý na trávenie i imunitu. Ja som kedysi tento čaj nemusela, no keď ma pred rokom gniavila chrípka, na dobrý čajík s medom a citrónom som zmenila názor. Len v ňom potrebujem mať aj citrón, hoci on sám chuťou citrón pripomína. Ale len chuťou, preto musím mať aspoň náznak aj tej vône. Bez medu zázvorový čaj vypijem, no bez citrónovej arómy mi vôbec nechutí. Ako to má vyriešené Mistral? Majstrovky. Pridal ďumbier i listy citrónovej myrty a nemám žiadny problém.

Po dobrom obede si rada pochutím na čaji z mäty piepornej alebo si dám čaj zo sladkého drievka. Mätový čaj pijem celkom dobrovoľne. Milujem jeho mentolovú vôňu. Osvieži, zlepší trávenie a poteší zmysly. Je to jeden z mála čajov, ktorý viem vypiť aj studený, inak mám radšej vlažné a mierne teplé čaje. Nie, ani horúce čaje nepijem, lebo sa z nich potím. Popri sviežosti z čaju z mäty si varím aj čosi presladené - čaj zo sladkého drievka hladkoplodého. Ten však pijem viac menej nasilu, lebo je pre mňa aj bez cukru, medu a iných ochucovadiel príliš sladký. Pijem ho taký aký je a väčšinou si ho varím predtým, ako idem cvičiť, tancovať, alebo sa len cítim pod psa. Síce sa mi nálada nezlepší, ale zrýchli sa mi odbúravanie tukov. Dobre sa po ňom chudne. Čo myslíte, prebije sladké drievko ostatné čajoviny vo vrecúšku čaju Cinnamon Spice? Nie. Prenechá čaju sladkosť, ale nepresladí ho. Mäta zasa poskytne sviežosť, ale ani tá to nepreháňa. V tejto kombinácii by to ani nebolo žiadúce. Nepasovalo by to k sebe. Je to opäť tak akurát.

Čaj z čierneho korenia by ma asi nenapadlo piť. Nebolo to nikdy moje obľúbené korenie. Ja ho spolu s ostatnými koreninami (s výnimkou čerstvých byliniek) vždy vkladám do takej sieťky a po dovarení jedla sieťku vyberiem, nech mi potom neškrípe pod zubami, no napríklad moja tie guličky nikdy nevyberala. Vždy sa mi ušlo zopár na tanier, do nejakej som zahryzla a potom jačala. Odvtedy dávam čierne korenie len tam, kde ozaj musím. Pred sviatkami som však zistila z čítania istého časopisu zaujímavé veci. Čierne korenie vraj povzbudzuje trávenie, podporuje látkovú výmenu, činnosť srdca, potenie a lieči dokonca i otravy, keď niečo zlého zjete. Tak som hneď doplnila svoju koreničku a používam ho častejšie. Od Vianoc ho mám aj v čaji. Ale nebojte sa, tvorí len 2% celého obsahu.



Čajovina je dávkovaná v pyramídových vrecúškach z parádne hustej tkaniny, takže aj tie najjemnejšie čiastočky z nich neuniknú. Mne osobne nedobre precedený čaj nevadí, no existujú ľudia, ktorí sú citliví aj na to najmenšie zrnko, ktoré by im mohlo v šálke plávať. Takže ak patríte medzi nich, tohto čaju sa obávať nemusíte. 
Moje dojmy z pitia čaju
 
Ako som sa už zmienila, jednotlivé bylinky sú namiešané v ideálnom pomere. Neprehlušujú sa vzájomne, ale sa krásne dopĺňajú. Čaj si schválne varím do šálky s vrchnáčikom, aby mi z neho neunikli žiadne vône. 

Po odkrytí ako prvý cítim ďumbier a citrónovú myrtu. Kontruje im škorica s klinčekmi, ale ďumbier a citrónovú arómu cítim viac, lebo škoricový i klinčekový akcent sú tvorené prchavými látkami a aj v mojej šálke sa udržali len preto, lebo som ju mala zakrytú. Tá vôňa sa síce rozleje po miestnosti bezprostredne po tom, ako sa zaleje vrecúško horúcou vodou, ale v čaji ostane už len chuť. Sladké drievko, mätu čuchom nerozoznávam vôbec. V takejto nízkej koncentrácii nie sú dominantné. Ba ani čierne korenie neidentifikujem. Hovorí sa, že čierne korenie štípe v nose, ale to len vtedy, ak ho ovoniavate v suchom stave, nie zaliate čajom.

Až si odpijem, ako prvú na jazyku registrujem jemnú sladkosť sladkého drievka. Aj keď nie je sladkosť najvýraznejšia vlastnosť tohto čaju (dala by som ju skôr po korenistej štipľavosti na druhé miesto), chuťové receptory reagujúce na sladké chute sú na špičke jazyka. Preto stačí, aby niečo bolo čo len trošku sladké a hneď to vnímame.
Hneď po nej chuťové bunky oznamujú prítomnosť zázvoru. Zázvor (alebo ďumbier) je korenistý a svojou vôňou pripomína citrón, ale na samom začiatku neštípe. Ešte skôr ako s tým začne, prichádza na rad aróma škorice s klinčekmi. Pri odporúčanom 8 minútovom alebo kratšom lúhovaní sú tieto dve koreniny chuťovo nápadné. Kto pije čaj, kým je horúci, bude ich aj po tých 8 minútach cítiť. Odporúčam však zakryť šálku. Nestratí sa teplo ani vonná esencia.  
Keď si oblížem pery alebo nimi nasajem trošku vzduchu, už konečne evidujem aj mätu a citrónovú myrtu, o ktorú mi tak šlo, ale prejavia sa na veľmi krátku dobu. Len taký krátky záblesk. Takmer som ich nepostrehla, lebo až sa čaj rozleje po jazyku, podnebí i v hrdle,  pocítim ihneď hrejivý pocit a štipľavosť. To sa opäť ozýva ďumbier, ale na rozdiel od tej krátkej citrónovo-mätovej sviežosti, tieto pocity násobí čierne korenie. Vďaka jeho charakteristickej chuti som hneď vedela, že som práve vypila niečo s čiernym korením. Ani si človek nemusí prečítať informáciu na etikete.

Čím dlhšie ponechávam vrecúško namáčané, tým viac sa k slovu dostáva ďumbier. Cez konkurenciu sa však neprediera svojou vôňou, ale viac štipľavosťou. Kto má rád pikantnejšie čaje, môže lúhovať aj dlhšie - takých 12 minút i viac. Už však neucíti škoricu v takej miere a klinčeky takmer vôbec. Taký už je sušený ďumbier. Kým je čerstvý, je sladký a korenistý, no sušením sa stáva ostrým a prekričí všetko. 

Keby ste to s tým lúhovaním prehnali, nemusíte čajík hneď vylievať a nadávať si, že ste naň pozabudli. Nechajte čaj vychladnúť a vypite ho studený. On je pikantnejší, keď je teplý a vychladnutím stráca tie grády. Musím mu však uznať, že aj studený je celkom fajn. Mne najviac chutí ochutený troškou medu.

Pozorované účinky čaju

Čaj má na organizmus povzbudzujúce účinky. Mám po ňom energie za troch. Skúšala som ho aj pred cvičením. Čaj rozprúdi krv a zahreje. Bude to isto dobrý spaľovač tukov, lebo sa aj viac zapotím. To samozrejme od cvičenia v kombinácii s čajom, nie od čaju samotného, aby ste si nemysleli, že vám stačí vypiť šálku, sadnúť k telke a budete chudnúť. To zasa nie.

Ak sa nechystáte celú noc hýriť, pred spaním si ho radšej nedávajte, lebo možno sa vám nebude chcieť spať. Jedine, že by vám bola veľká zima a uvarili by ste si ho tak dve hodiny pred uložením do postele.  Nepite ho ani vtedy, keď máte vysoký tlak. Sladké drievko nie je vhodné pre ľudí s hypertenziou.

V tomto období ideálnom pre prežívanie baktérií a vírusov od neho budem teraz čakať aj inú pomoc. Práve sa na mňa nejaké vírusy chytajú a potrebujem sa ich čo najrýchlejšie zbaviť. Nebavilo by ma ležať s chrípkou a preto trpezlivo znášam korenisté chute, len nech ten ďumbier s čiernym korením zapracujú. Potom poviem, koľko mi tá rekonvalescencia trvala. Prvé príznaky sa objavili včera večer. Som zvedavá, čo to so mnou spraví.

Moje hodnotenie čaju:

Chuť: mierne sladká, korenistá a tiež mierne pikantná
Vôňa: citrónová po zázvore a spočiatku aj silno škoricová
Doba lúhovania: priemerná (8 minút)
Príprava: jednoduchá, čaj môžete zaliať priamo vriacou vodou z kanvice, nemusíte ju nechať najskôr vychladiť na nejakú nižšiu teplotu, čaj sa nemusí ani variť.
Sila: niektoré bylinky moc necítiť, no vcelku je aj po tých 5 minútach čaj dosť aromatický
Cena: 2,50 EUR za 15 vrecúšok

Jednoznačne tento čaj hodnotím ako vynikajúci. Toho korenia som sa spočiatku bála, ale moje obavy boli neopodstatnené. Aj keď trošku štípe, moje citlivé hrdlo nedráždi.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes