Radox: Muscle Soak soľ do kúpeľa

Z nedostatku času dostávala dlhší čas sprcha prednosť pred kúpeľom. Avšak v poslednom čase viac načúvam svoje telo a zapáčilo sa mi vylihovať vo vani. Ten pocit, keď si len tak ležíte, hrá vám príjemná hudba, teplá voda vás príjemne hreje a bylinky z kúpeľovej soli Radox Muscle Soak s materinou dúškou odplavujú z pokožky toxíny.


Som skôr z tých ľudí, ktorí lepšie znášajú teploty vysoko pod nulou než tropické horúčavy, takže keby ste uvažovali poslať ma na dovolenku, radšej ma nechajte odletieť na Antarktídu, než by ste čo len zauvažovali nad Egyptom. :-) Ale už prišiel na psa mráz. Doslova. Tento týždeň nám v paneláku prerábajú kúrenie a tak väčšinu dňa presedím s nohami v mise s horúcou vodou. :-) Veru, ten môj organizmus už asi nie je tým, čo býval. Aj ja, rovnako ako každý iný smrteľník, starnem. Občas bývam uzimená, alebo ma od únavy pobolieva chrbtica i nohy. Takže prvá vec, ktorú môžem pre seba a svoje zdravie urobiť je - dopriať si nie teplý, ale skôr taký horúci kúpeľ a zohriať sa. Vôňa sa v ňom lepšie rozvinie a väčšina solí sa v horúcej vode tiež lepšie rozpúšťa. Avšak musím zvýrazniť, že tejto soli od Radoxu, ktorú vám dnes predstavím, je to viac menej jedno, ale k tomu ešte prídeme.

Zloženie prípravku

Začnem látkou zvanou sodná soľ (SODIUM SESQUICARBONATE), ktorá tvorí najväčší podiel spolu s klasickým chloridom sodným (SODIUM CHLORIDE) známym ako kuchynská soľ. Tá prvá soľ má aj dosť veľa iných anglických názvov, ako napríklad TRISODIUM HYDROGENDICARBONATE alebo CARBONIC ACID. To vám zrejme hovorí viac než ten názov, ktorý použil výrobca. Možno niekde začujete aj to, že ju prirovnávajú k snehovým vločkám. Asi kvôli štruktúre. Chcela som ju pozrieť a urobiť vám fotku kryštálikov, ale môj mikroskop je na to prislabý. Na to treba asi iné zväčšenie.

 
Nevadí. Aj keď táto soľ vyzerá i voľným okom pekne, podstatný je účinok. Soľ ako taká zmäkčuje vodu a takáto úprava vody je užitočná nielen pre vaše poháre v umývačke riadu a bielizeň v práčke, ale aj pre pokožku. Hlavne tú citlivú, ktorá tvrdú vodu neznesie pre dráždivosť (tvrdá voda obsahuje priveľa minerálnych látok a tie pôsobia ako brúsny papier). Prídavok soli napomáha tiež lepšiemu čisteniu. Soľ oslobodí pokožku od špiny zanesenej v póroch, zbaví ju potu i v ňom obsiahnutých baktérii, takže má aj v podstate hojivé a dezinfekčné účinky. Soľné kúpele sú odporúčané pri kožných ochoreniach ako je akné, psoriáza, ekzémy.

Práve túto soľ som si vybrala pre bylinku, ktorú soľ obsahuje. Materina dúška, moja obľúbená, konkrétne extrakt z kvetov a listov (THYMUS VULGARIS FLOWER / LEAF EXTRACT), je vynikajúca na ubolené a unavené svaly, vyčerpanú myseľ, menštruačné kŕče, rany, pomliaždeniny, opuchliny a ako podpora pre liečbu chorôb dýchacích ciest. Jej hlavnou zložkou je tymol, esencia charakteristická svojou nádhernou a mierne mentolovou vôňou, ktorá v kombinácii so soľou vynikne ešte lepšie. Keď si do vane ľahnete, vstanete ako iný človek. Dúška osvieži celé telo i vzduch v kúpeľni. Takúto vôňu si pamätám z leta, keď som v lete doma sušila rastlinku na čaj. Tiež to bolo takéto intenzívne, preto nechápem, načo ešte musel byť do kúpeľovej soli pridaný parfém. Chýba nejaké konkrétne označenie, ale nejaké cudzorodé vône necítim, takže pevne verím, že je to len éterický olej z dúšky pre ešte intenzívnejšie potešenie zmyslov. Bolo priam neskutočné, ako mi otvorené balenie soli prevoňalo celú kuchyňu, zatiaľ čo som robila fotky pre tento blog. 

Lauryl sulfát sodný (SODIUM LAURYL SULFATE) je detergent. Vytvára penu a nájdete ho v takmer každom šampóne, tekutom mydle, v géloch do sprchy alebo na čistenie pokožky tváre. Milujem penu vo vani, takže tá bohatá pena ma milo prekvapila. Vedela som, že je to penič, ale že až takto účinný...


Na obale vidím napísaný propylén glykol (PROPYLENE GLYCOL), z ktorého ja nie som práve nadšená, ale uznávam, že nejaký nosič vône a účinných látok v kúpeľovej soli treba a tento je asi najbežnejší. Vo vysokých koncentráciách môže pleť vysušovať, ale niet dôvod báť sa, lebo túto látku doplnil izopropyl myristát (ISOPROPYL MYRISTATE), ktorý je olejom a nie hocijakým. Patrí do skupiny najčastejšie používaných emoliencií, po ktorých ostáva pokožka vláčna a hebká. Dáva sa do dekoratívnej kozmetiky i do prípravkov na telo. Aj keď je to olej, paradoxne robí kozmetiku takou menej mastnou. Niekto práve tento nemá rád, ale ja sa ho zastanem. Olej chráni pleť pred vysušovaním (ten suchý pocit po kúpaní možno poznáte) a do vášho kúpeľa sa nedostane v koncentrovanom stave. V telových mliekach ho máte oveľa viac než v tejto soli.

Moje dojmy

Na moju radosť soľ nie je tak silno farbená. Má modré sfarbenie, ale vodu nezafarbila príliš, že by som sa do nej bála vkročiť. Výrobca odporúča hodiť dve hrste do prúdu horúcej vody. Do menšej vane s menším množstvom vody stačí i menej. Soľ sa veľmi dobre rozpúšťa a robí úžasnú penu i vôňu. 

Voda s prídavkom kúpeľovej soli už nie je vodou, ale emulziou a je to z nej cítiť. Budete sa čudovať, ako vám voda doslova kĺže po pokožke a že vám nepremáča telo tak rýchlo ako bežné kúpele. Trošku mi to pripomenulo časy, keď som mala ekzém a natierala sa olejovými prípravkami. Keď sa kúpem, dávam si budík, lebo tie povestné čiaročky na prstoch sa objavujú o niečo neskôr. Aj keď mi je vo vani príjemne, nič sa nemá preháňať, no nie?

Dve veci, na ktoré by ste si mali dávať pozor:

1. Vlhku od končekov vlasov, ktoré vám do vane padnú a namočia sa, tomu sa asi nevyhnete, ale to prežijete. Hlavné je neponárať sa ako kačica a nemáčať si v kúpeli celé vlasy. Ja som tie svoje samozrejme šampónovala a celé telo ešte opláchla sprchou, ale aj tak boli na druhý deň ako seno. Tá soľ  im asi neurobila dobre.
2. Určite si dávajte veľký pozor, keď budete vychádzať z vane. Olej i vláčna pokožka sú fajn, no olej + vlhká podlaha už nie. Mohli by ste veľmi ľahko ukĺznuť. Ja som postrehla na obale varovanie písané v angličtine, ale slovenský ani český preklad na štítku to nespomína. Rodičia majú v kúpeľni podlahu, na ktorej sa moc nešmýka, ale aj tak som takmer zletela na nos. To je možno taká jediná moja výčitka smerom k distribútorom. Obal je krásny, štítok obsahuje užitočné veci, ale táto informácia by tam podľa mňa mala byť tiež a kĺzavosť považujem za dosť vážnu vec.

Moje hodnotenie soli Radox: 

Konzistencia: stredne veľké a malé kryštáliky nebíčkovo-modrej a bielej farby 
Použitie: veľmi jednoduché, soľ sa dobre rozpúšťa aj v chladnejšej vode 
Obsah farbív (v negatívnom zmysle slova): 3 (mohlo by byť aj menej, ale farba nevadí) 
Vôňa: 5 (vynikajúca)
Čistiaci efekt: 5 (výborný)
Celková spokojnosť: 9 (výborná soľ, len teda pozor na vlasy) 
Cena: 2,50 - 3 EUR za 400g, výborná cena


celkové hodnotenie - slovom
VÝNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
obsah farbív
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
účinok pre zmysly (vôňa, textúra)
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
účinok zdravotný
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
čistiaci efekt
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
 
Ako som spomínala, je dôležité brať ohľad na potreby a obmedzenia tela. Horúci kúpeľ s dúškou sa neodporúča napríklad v tehotenstve. Mohol by vyvolať predčasný pôrod. Ani moje (zrejme zapálené) koleno a opuchnutá noha horúci kúpeľ neznesú. Ja preto robím kompromis a kým je voda teplejšia, nohy buď pokrčím v kolenách a namáčam len chodidlá, alebo ich vyložím von z vane (ako morská víla Aquamarine vykladala chvost, ak ste videli ten film). Vyhnem sa týmto spôsobom pôsobeniu tepla tam, kde ho nepotrebujem. Keď po čase voda vychladne, potom ich smelo namáčam, lebo kúpeľ perfektne zmierňuje opuch, bolesť kŕčovej žily i ten zápal sa pomaly lieči. Pokiaľ vás trápi niečo podobné, môžete to urobiť rovnako. 
Doprajte si kúpeľ, keď naň máte chuť. A verte, že na takýto voňavý sa chuť nájde vždy.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes