Himalaya Herbals: oživujúci krém Fairness cream

Slovo fair je nám každému veľmi známe zo športu. S prihliadnutím na účinky by sa tento krém dal podľa tohto významu nazvať férovým, no je čudné dávať kozmetike takéto prívlastky, takže hľadajme ďalej. Ďalšie významy slova znejú ako krása, svetlosť a čistota. Čo myslíte, sedia tieto popisy na dnešnú novinku?


Vieme, že sortiment značiek predajný v jednotlivých krajinách sa vždy prispôsobuje aktuálnemu dopytu. Napríklad také mejkapy. Na Slovensko nebude nikto prinášať mejkapy v tmavých tónoch, keď 90% Sloveniek má svetlú pleť. Podobne je to s výrobkami ako sú napríklad denné krémy. Ženy v Taliansku citlivá pleť netrápi a červené žilky už vôbec, zato studené Slovensko si také krémy priam žiada. A presne toto je  predmetom záujmu distribútorov. Výrobky sa skúmajú, posudzujú a ak vyhovejú, potom sú o nich reklamy v televízii i články v časopisoch, je toho skrátka všade plno. Na našom trhu je však istá medzera, o ktorej sa veľa nehovorí – medzera ako stvorená pre Fairness krémy, ktorých je na trhu akútny nedostatok. Ja vám však ukážem aspoň jeden - oživujúci krém Fairness cream od Himalaya Herbals.

 
Dnešná bežná žena si myslí, že keď jej tvár miestami špatia tmavšie hnedé miesta, zachráni sa len pílingom, mejkapom, korektorom alebo BB krémom. Nikde sa nepíše, že sú krémy, ktoré nezosvetľujú abrazívne a okamžite (aj za cenu mierneho dráždenia pleti), ale aj také, ktoré sú na prírodnej báze, možno ich používať dlhodobo a pôsobia aj preventívne. Nie je na ne ani žiadna reklama. Niet sa preto čomu čudovať, že do veci nezainteresovaný človek je naozaj toho názoru, že medzi bielením a bežnou starostlivosťou neexistuje zlatá stredná cesta. Lenže ona existuje a nie len u svetových značiek, kde sa cena jedného krému pohybuje od 15 EUR a účinok hlavných zložiek je prevažne abrazívneho charakteru. Poznám krém, ktorý stojí tretinu až polovicu z tejto dolnej hranice, obsahuje bylinky a v ponuke ho má Himalaya Herbals.

Schvaľujem nepresný preklad jeho názvu, ktorý neznie ako Zosvetľujúci krém ale Oživujúci krém. Zdá sa mi to rozumné, lebo s prihliadajúc na bežnú slovenskú mentalitu tvrdím, že priemerná Slovenka by si zosvetľujúci krém určite nekúpila. Dnes sa azda každá tretia potrebuje chváliť opáleným vzhľadom a takýto preklad by budil dojem, že z nej bude bleduľa. Pravda je však niekde inde. Že tento krém pleť mierne zosvetľuje, to už je z prvých riadkov popisu na obale jasné a je to pravda. Lenže nám toto nestačí a ani by nemalo. Keby mal tento krém pleť bieliť, potom by sa určite nepoužíval na celú plochu, ale by tam bolo odporúčanie ho nanášať len na fľaky. Nič také sa na obale nepíše. Pleť treba v prvom rade celú farebne zjednotiť, rozjasniť, ochrániť pred opakovaným tmavnutím a dodať jej žiarivý lesklý nádych. Áno, o tom lesku ste už niekde čítali a vážne je v poriadku. :-) Toto všetko (až na ten lesk a podrobný zoznam ingrediencií, lebo ten je len v arabčine) som v popise našla. Píše sa tam aj o čiernych bodkách, čím by sa mohol naplniť význam slova „čistota“.

Obal krému ma na prvý pohľad nadchol vydareným dizajnom. Ružová farba jemne prechádzajúca do bielej, strieborné detaily v okolí loga a pekne zladené obrázky hlavných ingrediencií a arabčina navyše. Všetko vyznieva tak tajomne a hoci krém kúpite za pár EUR, z obalu by ste cenu neuhádli. Teda aspoň ja nie. Vhodné je aj tubičkové balenie a čochvíľa sa dozviete, prečo.

Zloženie krému

Pri hodnotení zložiek budem vychádzať z kľúčových látok a trošku sa zahrám aj na Sherlocka Holmesa pri dedukcii iných látok, ktoré v kréme len tuším, lebo po arabsky neviem. Začnem tými známymi.

aloe (ALOE VERA) sme už počuli svoje. Ak použijete vyhľadávanie na tomto blogu v ľavom hornom rohu, potom vám blog nájde všetky články, kde som sa o aloe zmienila čo len slovkom. Čo však zatiaľ určite neviete je, že sa dá používať aj na zrohovatenú pokožku. Vedela som, že hydratuje, detoxikuje, pôsobí proti zápalom, ale že by mohla mať až taký efekt... Dnes som počúvala na TV Doma program Dr. Oz a pán doktor názorne predvádzal na diváčke, ako si vďaka gélu z aloe ošetrí tvrdú pokožku na pätách. Ak dokáže zjemniť takú tvrdosť, akú máme na nohách, čo potom spraví s lakťami a čo urobí s upchatými pórmi? Aloe Vera Ajurvéda odporúča všetkým typom pleti. Hlavne tie, ktoré v sebe nesú niektoré z prvkov Vata. U tých čisto Kapha a Pitta sa hodí tiež (očista pleti, zmiernenie citlivosti a pod.), ale radšej sezónne, lebo tam používanie dlhodobo má skôr kontraproduktívne účinky.

Extrakt z kôry mandarínky (BITTER ORANGE / CITRUS RETICULATA), konkrétne červenej (ktorú v obchodoch občas predávajú pod názvom tangerínka) je plný vitamínov. Ako všetky oranžové a červené plody, aj toto ovocie je zdrojom vitamínu A, vitamínu C a bonusom je aj vitamín E. Všetko sú to antioxidanty. O citrusovom ovocí je známe, že mierne zahrieva, čo ocení hlavne Vata. Pokožka typu Vata dostáva dobrú dávku energie. U Kaphy a Pitty je to presne naopak, ale tam je to taktiež žiadúce. Kapha potrebuje odplaviť toxíny (zrýchlením metabolizmu, na čom má zásluhy látka sinefrín) a Pitta zasa znormalizovať krvný obeh a spevniť cievky (vďaka flavonoidom). Prášok z kôry využíva kozmetika tiež na hubenie baktérií a potláčanie zápalových procesov.

Ruža stolistá (PERSIAN ROSE / ROSA CENTIFOLIA) patrí v Ajurvéde medzi univerzálne liečivá využívané v kozmetike i medicíne. Ochladí podráždenú pokožku i prehriatý organizmus Pitty (a možno aj tú jej večnú nervozitu ;-D), Vate a Kaphe pomáha udržiavať hydratáciu a mladosť, lebo ružový olej je všeobecne známy nielen pre svoju vôňu, ale i schopnosť prinavrátiť pokožke jej prirodzenú ochrannú bariéru. Pokožku zjemňuje, zmäkčuje a trošku aj hydratuje. Nevysušuje, ale ani veľmi nepremasťuje. Odporúčajú ho pri pravidelnom a dlhodobom ošetrovaní akékoľvek typu pleti.

Vlašský orech si zaslúži špecifickú pozornosť. (WALNUT SHELL (HULL) / JUGLANS REGIA). Na obale sa píše o škrupine (SHELL) a štúdia spomína šupku (HULL). To by za normálnych okolností boli dva úplne rozdielne pojmy. Veď je rozdiel pomlieť tvrdú škrupinu a o dosť mäkšiu šupku. Škrupina je abrazívna, lebo je tvrdá a šupka prečisťuje. Ja v tejto zdanlivej nelogike a rozchádzaní pojmov však vidím úplne jednoduché vysvetlenie. Čiastočne ma k nemu naviedli dve známe rakúske bylinkárky – Trebenová a Aschenbrennerová. Štúdia a ani výrobca nespomínajú, z ktorej fázy vývinu orieškov tá škrupinka či šupka pochádza. Mám za to, že boli pooberané ešte mladé nedozreté a zelené oplodie orechov a v kréme je využité oboje. Keď orech dozrieva, vytvorí prvý zaguľatený tvar a vo vnútri sa už črtá prvý tvar orieška, stáva sa pre medicínu veľmi cenným. Oveľa cennejším než olej získavaný lisovaním už vylúpnutých orieškov, lebo má okrem výživných a zmäkčujúcich účinkov aj silné protizápalové účinky. Orechy by Ajurvéda neschválila pre Vatu a Pittu (sú priťažké a horúce), no toto je niečo iné. Tu nie sú žiadne výraznejšie obmedzenia týkajúce sa dlhodobého používania  krému (azda len jemná Kapha by mala robiť v používaní krému pauzy). Likér (zoženiete ho u našich severných susedov v Poľsku) zo zelených orechov má dosť aromatickú chuť i vôňu, nie každý také niečo znesie, zato je to univerzálny liek. A presne takúto vôňu cítim aj z krému Fairness a môže za ňu kyselina geranová, o ktorej by najviac vedeli hovoriť výrobcovia parfémov, no ktorá má taktiež účinky na kožné farbivo melanín – potláča jeho tvorbu. V teórii o nedozretých orechoch ma podporuje aj sfarbenie. Krém je biely ako sneh. Keby v ňom boli zomleté škrupiny zo zrelých orechov, nech by doňho pridali aj veľké množstvo nejakého čisto bieleho minerálu (ktorý je aj tak evidentný - bude to asi kaolín, lebo krém mierne koriguje mastnejšiu pleť), určite by nebol takým bielym a nech by ich zomleli na čomkoľvek, bol by aj tak drsnejší.


Špeciálny patentovaný „sunblock“  - systém ochrany proti škodlivému žiareniu UVA a UVB je tvorený dvoma rastlinkami zo skupiny, do ktorej patrí aj zázvor. Ich domovom sú Himaláje a uznajme, že v tej nadmorskej výške je ochrana pred slnkom nutnosťou.

SPIKED GINGER LILY / HEDYCHIUM SPICATUM - zázvorová ľalia - je okrasná rastlina oranžovo-žltými kvetmi pripomínajúca ľaliu. Má adstringentné účinky, je to dobrý antioxidant, zaceľuje rany, tlmí podráždenie, zápaly a dokonca i bolesť. Na liečebné účely sa zbiera podzemná časť, z ktorej sa pripravuje prášok ničiaci baktérie. Podobne ako klasický zázvor i táto rastlina prehrieva organizmus, podporuje cirkuláciu krvi a pomáha tak Vate i Kaphe. Možno by sa mu mala pre istotu vyhýbať žena s pleťou typickou pre Pittu. Pitta ako taká má dosť tepla. Použitie pri kombinovanej pleti (Vata - Pitta, Kapha - Pitta) by malo byť v poriadku.

GREATER GALANGAL / ALPINIA GALANGA - alpínia - v kuchynskej terminológii ju nazývajú aj modrým zázvorom, pretože máva na reze mierne fialovkasté sfarbenie. Vraj vonia ako kardamón, ale to už posúdiť neviem, lebo ten som nikdy neovoniavala. Až to raz urobím, potom sa vrátim k tomuto článku a informáciu doplním. Na tejto rastline nás zaujíma okrem (opäť) nádherného kvetu hlavne flavonoid galangín. Pre porovnanie uvádzam, že ho obsahuje aj propolis (produkt včiel) a to vám napovie bližšie určenie. K efektu vyššie spomínanej rastliny si pridajme ešte účinok proti infekciám kože a úplne najvýznamnejší účinok je účinné potlačenie nekontrolovaného delenia buniek (čiže aj formy rakoviny). 

Konzistencia a skúsenosti s krémom
 
Krém je žiarivo biely a príde mi tuhší než bežné krémy na deň a na noc. 

Jeho vôňa je dosť silná a niekomu sa nemusí páčiť, avšak všetky hlavné zložky krému sú aromatické, takže sa niet čomu čudovať. Dalo sa to čakať. Mne sa nepáči, ale ja sa kľudne natriem aj dechtom, keď mi to má pomôcť. Vôňa je to posledné, čo ma odradí od používania liečivého krému.
 


Krém má dobré vstrebávanie. Človek by to pre jeho konzistenciu nepredpokladal (úprimne - ani ja), ale prekvapil. Bála som sa, že napriek všetkému sa mi čierne bodky do rána zmenia na akné, ale nestalo sa. Pleť po ňom neostáva mastná. Naopak, povedala by som, že kým bola moja pleť (typ Pitta - Kapha) mastnejšia, krém na ňu pôsobil liečivo. Mastnejšie plochy mizli a pleť sa normalizovala. Myslím, že toto je prvý krém bez primárneho určenia na zmiešanú pleť, ktorý nezhoršoval, ale skôr potláčal a liečil akné.

Horšie to bolo s citlivosťou. Väčšina zložiek sa nekamaráti s výrazne citlivou pokožkou, preto opatrne. Ak ste vyslovene typ Pitta, krém používajte na striedačku s iným denným krémom. Ideálne nejakým ľahším. 

Pleť vyslovene mastná (Kapha) si na striedačku môže zapýtať niečo viac adstringentné (sťahujúce póry), napríklad tento krém proti akné. Ten som však zatiaľ nemala a na vlastnej koži neskúšala, teda vám nepoviem, aký je. Až zistím, napíšem.

Oživenie a rozjasnenie? Ale áno. Oboje sa dostavilo. Ruža je ruža a tá zaberá vždy. Pravda je aj to o zosvetľovaní. Nie je extra výrazné, ale zasa ja nejaké výrazné fľaky na tvári nemám. Keď sa mi zhojí akné, okolie pórov na brade a nose zvyknem mať o stupienok tmavšie. Doteraz mi na toto čiastočne pomáhal píling Sébium od Biodermy a istý čas som nos i bradu natierala mejkapom, kým mi tie fliačiky zmizli. Je pravda, že píling bieli dobre, ale zasa ho nemôžem používať častejšie. Krém som skúšala práve po jednom z takýchto pílingov a veru to farebné zrovnanie odtieňov pleti celkom pekne zvládol.
Moje hodnotenie:

 



Textúra: tuhšia, mierne pastová, horšie sa vytláča, ale ten obal je hygienický
Hydratácia:
3 (účinok aloe sa nerozvinul úplne, niečo tomu bránilo)
Účinok zosvetľujúci: 3 - dobrý priemer, ale bielenie krém nesľuboval, malo to byť len zosvetlenie a malo byť len jemné (a to veru je)
Účinok rozjasňujúci: 4 (nie špičkový, ale veľmi dobrý) 
Účinok zmäkčujúci: 4 (nie špičkový, ale veľmi dobrý)
Vôňa: veľmi silná a zrejme nebude vhodná pre každého (hlavne pre alergikov)
Celková spokojnosť:
7 (viac spokojná)

Cena: nízka cena na tak veľké balenie, pohybuje sa od 5,50 EUR za 100ml
Krém si kúpite v každej dobrej lekárni, napríklad v partnerských lekárňach iLekáreň a Pilulka.sk, ktorých odberné miesta sú vo viacerých mestách. Ak sa vám nechce hľadať, poproste, aby vám ho objednali vo vašej obľúbenej lekárni. Distribútorom je spoločnosť Benela s.r.o. a kontakt nájdete na stránke ZdravieHimalaya.sk.

celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
zmäkčenie pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
rozjasnenie a zosvetlenie
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
hydratácia
zloženie
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
Najnovšie sa moja pleť prikláňa k citlivému typu a akné z nej mizne. Hoci sa môj prístup k liečbe akné zmenil a už nepoužívam lieh ani žiadne drastické vysušovadlá, moje póry si to zapamätali a po každom problematickom období som samý fľak. Budem mať teda čoskoro opäť čo zosvetľovať. Potom vám sem hodím fotku pred i po, lebo ako som spomenula, pri tom minulom zosvetľovacom pokuse bol použitý aj píling (krém som v tom čase ešte nemala) a teda by nebolo fér vám prezentovať zosvetlenie, na ktorom sa podieľali až dva výrobky. Za seba však hovorím, že za tú cenu a pri tom množstve som ani pri najväčšom optimizme nečakala takéto dobré výsledky. Ak je vaša pleť zodpovedá typológii popísanej v článku na mojom druhom blogu, štvú vás fľaky a budete sa držať mojich odporúčaní, potom skúste tento krém. Očakávam spokojnosť.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes