Himalaya Herbals: krém pod oči Under Eye Cream

Keďže Ajurvéda lieči telo ako celok, používa prevažne také kombinácie bylín, ktoré sa nekoncentrujú len na jeden problém, ale sú všestrannejšie a pomôžu človeku vo všetkých smeroch. Či už ste Kapha, Pitta alebo Vata, krém redukujúci nedostatky nachádzajúce sa v okolí očí by mal byť pre všetkých a na všetky neduhy. Veď krása súvisí zo zdravím a iba zdravý človek môže byť krásny.

Trošku nechápem, prečo sa tento krém od značky Himalaya nazýva očným. Aj angličtina hovorí jasnou rečou. Krém sa volá Under Eye Cream, čo v preklade znamená krém pod oči a ako tak pozerám kozmetickú ponuku v zahraničí, aj tam sa jasne rozlišujú krémy na okolie očí a klasické očné krémy. Takže tento by patril do tej prvej kategórie.


Zatiaľ čo klasický očný krém môžete použiť aj na očné viečka, krémy okolo očí väčšinou redukujú kruhy pod očami, opuchy, zosvetľujú pokožku a rozjasňujú pohľad (opticky cez mikrokryštáliky a pigmenty). Tento krém nie je určený na očné viečka (to ani neodporúčam), ale aplikuje sa pod oči na dobre očistenú pokožku, poprípade aj vedľa nich, aby splnil svoje poslanie. 


Krémy tohto typu sa nanášajú "vybodkovaním" celého priestoru pod očami a jemným vmasírovaním a vklepkávaním krému špičkami prstov, kým ho pokožka nevstrebe. Toto by ste mali robiť v čase potreby aspoň dvakrát denne, no preventívne stačí aj raz denne.

Poslanie krému
 
Čo krém sľubuje? Oficiálne na obale vidím len tri veci, ale mne to nedalo a musela som tam pridať aj účinky písané zelenou farbou, ktoré som vypozorovala.
  • redukcia tmavých kruhov pod očami i začervenania (typické pre typ Pitta a Kapha)
  • lepšiu hydratáciu pleti (ktorú požaduje Pitta, Vata a niekedy aj Kapha)
  • vyhladenie vrások a dodanie výživy (najčastejší problém Vaty)
Podrobné detaily produktu si môžete pozrieť aj na stránkach Zdravie Himalaya v tejto sekcii, ja ho teraz idem hodnotiť zo svojho pohľadu.


Zloženie krému
 
Čo má krému na ceste k splneniu úloh pomáhať?  Sú to hlavne rastlinné zložky.
 
Pšeničné klíčky (TRITICUM VULGARE GERM OIL) - vyživujú pokožku. Aké vlastnosti majú, to už vie aj malé dieťa. Asi nie je nič zdravie pre ľudské telo, ako naklíčené obilniny, ktoré si zamiešate do jogurtu ako zdroj vlákniny. Obsahujú neskutočne veľkú zásobu živín (vitamíny, minerálne soli, proteíny, oleje,dodávajúcich energiu, omladzujúcich a harmonizujúcich telo.

V kozmetike pripravenej podľa zásad Ajurvédy sa dáva klíčkom veľký význam, pretože sú vhodné pre dva základné typy pokožky - Vatu (hlavne Vatu vystavovanú extrémnym zmenám podmienok) a čiastočne aj Pittu, ale aj zmiešané typy obsahujúce jeden z týchto podtypov. Majú Veľmi príjemný chladivý účinok, takže na podráždenú pokožku sú ideálne a naviac jej dodajú všetko, čo si pýta, aby jej pomohli sa chrániť.
 
Výťažok z časti stromu patriaceho do čeľade, do ktorej sa radí aj nimba (CIPADESSA BACCIFERA) - zvlhčuje pokožku pod očami. Ťažko povedať, ktorá časť tohto stromu (rastúceho prevažne v Ázii) poslúžila ako základ pre výrobu extraktu, lebo strom je liečivý celý. Od koreňov, cez listy, kvety, kôru až po bobuľovité ovocie s kôstkami. Tento strom (rovnako ako aj nimbovník indický) je považovaný za posvätný a nikdy ho nepoužívajú ako palivo na vykurovanie, pretože je to jednak všestranný liek a tiež sa verí, že jeho horenie by spôsobilo koniec harmonickým vzťahom v domácnosti. Má veľmi ostrú a  prenikavú vôňu, takže zrejme to bude aj tým. Používa sa skôr pri smútočných obradoch a strom našiel svoje terapeutické využitie aj pri takých obrovských problémoch, ako napríklad pohryznutie kobrou, ktorej uštipnutie bežne človeka usmrtí. Okrem toho sa používa na liečbu malárie, kožného svrabu a iných kožných (i zápalových) ochorení.

Očakávam, že v kréme svoje miesto našli listy, kvety alebo plody (či semienka), pretože obsahujú terpény a komplex flavonoidov (výborné antioxidanty a zvláčňujúce látky). Flavonoidy sú aj odpoveďou na otázku, čo sa dá robiť, keď je pokožka pod očami tenká, presvitanú spod nej žilky, alebo dokonca opúcha. Flavonoidy majú veľmi pozitívny vplyv na pevnosť a elasticitu cievnych kapilár. Starnutie spomalia a kruhy pod očami oveľa lepšie vyzmizíkujú než vitamínové krémy s obsahom vitamínu E. Ale ten vám nespomínam náhodou. V kréme je aj vitamín E ako bonus. Rastlinám z čeľade meliovité sa pripisujú adstringentné účinky, čistia telo od toxínov i krv a mierne zahrievajú, takže tento krém bude ideálny pre typ Vata, ale mal by poriešiť aj nepekné kožné následky rozhodeného metabolizmu Kaphy.

Bergénia (BERGENIA LIGULATA ROOT EXTRACT) - je typická Ajurvédou používaná a v Himalájach voľne rastúca rastlinka, ktorá poteší oko svojim vzhľadom a telo svojimi pozitívnymi účinkami na imunitný systém. Keby ste si však mysleli, že pri imunite končíme, potom sa mýlite. Ona nielenže stimuluje imunitu, ale tiež pôsobí proti baktériám, protizápalovo a proti obličkovým kameňom. Dokonca tíši bolesti. Harmonizuje všetky tri typy - Vatu, Kaphu aj Pittu.

Ak máte obličkové kamene, zrejme nebudete čakať, že použitie krému v okolí očí vás ich zbaví. Výťažok z koreňov bergénie však klasifikujeme ako liek potláčajúci produkciu kožného farbiva melanínu, ktorý spôsobuje pigmentové škvrny a pehy. A ako vieme, tmavé kruhy pod očami môžu byť aj nepríjemným sprievodným príznakom ochorení obličiek, takže to zosvetlenie pokožky nebude úplne od veci. 

Hodnotenie krému a obalu

Krém má veľmi pekný a vkusný obal opatrený nálepkou s originálnym hologramom. Nikto vám ho teda nebude otvárať a máte 100% záruku, že si kupujete neporušený a neznehodnotený výrobok. Na zadnej strane krabičky je podrobný popis v slovenskom jazyku.


Sfarbenie krému ste mohli vidieť na obrázku vyššie. Bylinky mu dodali jemnú béžovú farbu. Vôňa je čisto bylinná a cítim z nej obilie i náznaky horkosti (zrejme ten nimbový extrakt takto vonia). Neobsahuje žiadny parfém, čo je plus. 

Za seba môžem povedať, že prvá úloha bola splnená. Tmavé kruhy pod očami zmizli a pokožka je pokojná. Malo sa to udiať do 4 týždňov, ale u mňa sa želaný efekt dostavil o niečo skôr. Svojej pokožke typu Pitta (začervenanie) so sklonmi k problémom Kaphy (toxíny a pre mňa momentálne aktuálna mastnota s akné) som dopomohla kvalitným čistením a konzumáciou potravín zbavujúcich telo nahromadených toxických látok.

Účinok na vrásky (28% redukcia v priebehu 4 týždňov) potvrdiť neviem, pretože môj prípad to nie je. Ja vrásky zatiaľ nemám. Avšak tá hydratácia a dodanie výživy... to je teda úplne reálna vec. Pokožka ostala vláčna, pružná, hladká a momentálne na nej nie sú ani žiadne šupinky.

Moje hodnotenie krému:
 
Textúra: hladká, zamatovo jemná a krém sa vďaka nej ľahko vstrebáva
Vôňa: bylinková, ničím neruší a pritom neobsahuje parfém
Hydratácia: 5
Výživa a premastenie pleti: 4 (na ekzémy a extrémnu suchosť nie je určený, no bežne dehydrovanej a napnutej pokožke sa po kréme určite uľaví)
Celková spokojnosť: 10
Cena: 9 – 10 EUR za 15ml, krémik si zakúpite v každej dobrej lekárni. 
Určite ho majú v partnerských lekárňach iLekáreň a Pilulka.sk, ktorých odberné miesta sú vo viacerých mestách. Poprípade zájdite do svojej obľúbenej lekárne a poproste, aby vám ho objednali. Distribútorom je spoločnosť Benela s.r.o..



celkové hodnotenie - slovom

VYNIKAJÚCI

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa pokožky
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Týmto krémom skrátka nemáte čo pokaziť. Či už máte vrásky, tmavé kruhy, robia sa vám pigmentové škvrny, alebo len máte dehydrovanú pleť, niektorá zo zložiek vám tento problém pomôže vyriešiť. Viac o Ajurvéde a typoch pleti sa dočítate na mojom druhom blogu New Bridget, konkrétne v tomto článku.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes