Kozmetický súboj: BB krémy

Už dávno sme tu nemali kozmetický súboj. Niežeby som naň nemala dostatok produktov. Skôr som sa chcela pustiť do témy BB krémov a toto je pohyb na dosť tenkom ľade. Nechcem byť prehnane kritická, ale zasa ani neobjektívne vyzdvihovať jeden výrobok voči druhému. Musím si ich všetky poriadne otestovať, nechať myšlienky v hlave uležať a až potom hodnotiť kvality.


Každý výrobok používam minimálne mesiac, aby som videla všetky jeho výhody i muchy. Nie je umenie ho na seba natrieť a hneď písať recenziu. To dokáže každý. Pravda, ono je to pekné hodiť na blog článok v čase, keď je výrobok horúcou novinkou. Lenže ženy nemajú len svoje dobré dni. Raz sa potíme viac, inokedy menej. V niektoré dni sme klbká nervov a potom sa cítime ako v raji. Jeden týždeň sme bledé a druhý týždeň nás ošľahá slniečko a vlastnosti pokožky sú rázom iné.

Nepáčia sa mi ani testy, kde sa porovnávajú neporovnateľné výrobky. Načo porovnávať rýchloschnúci lak s obyčajným? Prečo mám postaviť v súboji vedľa seba tekutý fluidný mejkap vedľa tuhého mejkapu v kompakte? Pokiaľ to nemá byť náučný článok o vlastnostiach kompaktov voči tekutým mejkapom a na porovnanie nemám aspoň tri kompakty, nebudem tárať do sveta a radšej si prestanem robiť chúťky na kozmetický súboj kompaktov. Vždy sa snažím hodnotiť aspoň 4 výrobky z jednej kategórie, ktoré majú rovnaké alebo vlastnosti, lebo len také kozmetické testy majú zmysel. 

Dnes to bude o BB krémoch a verím, že vám tento článok bude dávať zmysel. Na úvod sa pozrite na obrázok nižšie a uvidíte 4 vzorky krémov, ktoré používam. Zdá sa vám to čudné? Ak áno, potom je na čase uvedomiť si, že nie je krém ako krém a hoci je každý inej farby a niektorá sa ani zďaleka nepodobá prirodzenému tónu vašej pokožky, to ešte neznamená, že vám nebude sedieť.


Poďme si ich teda predstaviť jeden po druhom.



Koncept vysoko účinný proti začervenaniu trvalému (rosacea) i prechodnému priniesla značka už predtým. Pôvodný krém však nemal kryciu schopnosť a tak aktuálny dopyt na trhu dal podnet pre vznik výrobku, ktorý nielen zvyšuje prirodzenú obrynyschopnosť pokožky, upokojuje pleť a redukuje začervenanie, ale tiež pomáha tieto nedokonalosti prekrývať.

Keby ste mali veľmi komplikovanú pleť (ako ja), ktorá sa sezónne mení zo zmiešanej na mastnú, normálnu a miestami suchú, tento krém by bol pre vás úplne dokonalý. S vráskami si neporadí, zato s červenými škvrnami zatočí bez problémov. Ak by som mu mala prideliť nejakú vekovú skupinu, bola by to skupina 25 - 30 rokov.


Rada Match Perfection proti nedokonalostiam s pomletými zafírovými pigmentami priniesla Rimmelu veľký úspech. Výrobky majú skvelú výdrž a mladí ich kupujú ostošesť. V týchto šľapajách pokračuje aj BB krém. Je výživný,  hydratujúci, pleť zmatňuje a rozjasňuje (ako celá rada), minimalizuje póry , prekrýva nedokonalosti a zjednocuje pokožku farebne. A okrem toho ju aj zjemňuje a chráni pred faktormi vonkajšieho prostredia. 

Je to možno viac tónovací krém a nezotrvá na pokožke tak dlho ako iné krémy, no jeho kúpa vás finančne nezruinuje. Dobrý kompromis pre mladých ľudí, ktorých pleť netrpí väčšími problémami. Pokiaľ hľadáte niečo, čo vám z času na čas poslúži na rýchle zamaskovanie fliačikov a nezaťaží pleť tak ako mejkap, toto je dobrá voľba. Veková kategória 15 - 20 rokov.


Žien Keltského typu s veľmi svetlou pleťou je na Slovensku dosť a práve táto bledá pleť má tendenciu pôsobiť unaveným dojmom. Idéalia sa teda ani tak nezamerala na krytie všetkých nedokonalostí, ale skôr na farebné zjednocovanie tónov a potláčanie šedi – príčinu toho nezdravého vzhľadu. Medzi vedľajšie  a príjemné efekty patrí aj krytie nedokonalostí a znižovanie viditeľnosti pórov. Ako jeden z prvých krémov má Ideália zásluhy aj pri boji s prvými vráskami.

Kvalitou, výdržou i cenou je zhruba na rovnakej úrovni ako Sensibio AR, akurát to jeho použitie u mastnej až zmiešanej pleti je trošku diskutabilné. Pleť, ktorá sa počas dňa, nadmerne mastí nebude v spojení s pigmentami vyzerať dobre a to vás donúti vybrať púder. Zato jeho účinky na unavenú mdlú pleť a možno i prvé vrásky, ocenia mladé ženy venujúce sa štúdiu, alebo ženy na manažérskych postoch vrhajúce sa za kariérou. Veková hranica 20 - 25 rokov, prípadne 30 a viac rokov.


Tento krém je mojim prvý krémom, ktorý sa nekupuje podľa odtieňov, ale sa sám prispôsobuje prirodzenému tónu pokožky. Pre mňa je to revolucionár. Ani tento sa nesústredí na to, aby všetko (čo sa dá zakryl) a teda nebude tým pravým orechovým pre mladé ženy, no staršie ženy s prvými vráskami si ho budú určite pochvaľovať. Je to intenzívna protivrásková a výživná starostlivosť vhodná i pre suchú pleť.

Vrásky a ani suchá pokožka nie je u mladších žien obvyklá. Toto je skôr doména tých, čo už pracujú, alebo sa celé dni zdržiavajú v klimatizovaných priestoroch, alebo sa stále rozčuľujú (ako ja). :-) Pre adolescentky teda zrejme nebude dobré ani zloženie a možno ani tá cena. Až však budeme vo veku, kedy sa začnú prvé vejáriky mimických vrások objavovať, alebo sa nejakým činom (trebárs aj tou klimatizáciou či vplyvmi znečisteného prostredia) dopracujeme k suchšej pleti, potom nám žiadny iný krém nesadne lepšie ako tento. Podľa veku ho prideľujem k pokožke žien nad 30 rokov a mestským ženám so suchšou pokožkou (tam to môže byť aj od 25 rokov).

Názov produktu

Fotografia







Účinné látky
Allantoin, extrakt z čajovníka čínskeho, kyselina zo sladkého drievka, extrakt zo sóje, extrakt z gingko biloby,  extrakt zo zlatej riasy
Vitamín E, bambucké maslo, extrakt zo sladkého drievka
Hyaluronát sodný, vitamín E, fermentovaný extrakt z čierneho čaju (kombucha)
Polysacharidy ako prírodná zbraň podobná kyseline hyalurónovej, vitamín E, biotín, fosfolipidy a rastlinný extrakt zo špeciálnej trávy
Silné stránky výrobku
veľmi dobré krytie, jemné zmatnenie, redukcia červene, účinok proti akné, prirodzený efekt
stredne dobré krytie, jemné zmatnenie, rozumná cena
rozžiarenie príliš bledej pleti, skvelé vyhladenie pleti, ľahká textúra
proti vráskam bojuje všetkými dostupnými prostriedkami, vhodný aj pre suchú pleť
Slabé stránky výrobku
v žiadnom prípade nedávať na očné viečka, nechytajú naň očné tiene
trošku slabšia výdrž a na môj vkus priveľa parfémov
trblietanie pleti môže niekoho odradiť , horšie krytie
trošku slabšia výdrž, slabšie krytie, žiadne zmatnenie
SPF faktor
SPF 30
SPF 25
SPF 25
SPF 15 (no už sa dodáva aj 30)
Obsah (ml)
40ml
30ml
40ml
50ml
Cena (EUR)
18 – 19 EUR
6 EUR
19 – 22 EUR
30 EUR
Druhy pleti
-
-
-
-
Mastná pleť
4 určite áno
2 skôr nie
3 skôr áno
2 skôr nie
Zmiešaná pleť
4 určite áno
3 skôr áno
3 skôr áno
2 skôr nie
Normálna pleť
4 rozhodne áno
4 rozhodne áno
4 rozhodne áno
4 rozhodne áno
Citlivá pleť
4 rozhodne áno
1 radšej nie
3 skôr áno
4 určite áno
Suchá pleť
3 skôr áno
4 rozhodne áno
3 skôr áno
4 rozhodne áno
Zrelá pleť
3 skôr áno
3 skôr áno
3 skôr áno ako nie
4 rozhodne áno
Účinky
-
-
-
-
Krytie akné
4 na BB krém super
3 celkom fajn
2 len na 50%
2 len na 50%
Pigmentové škvrny
4 nielen kryje, ale aj bieli
4 nielen kryje, ale aj bieli
3 celkom dobre prekryje
1 bez zamerania na škvrny
Výživa pleti
3 fajn
3 fajn
3 fajn
4 viac ako fajn
Hydratácia
3 dobrá
3 dobrá
4 výborná
4 výborná
Vyhladenie
3 spokojnosť
3 spokojnosť
4 maximálna spokojnosť
4 maximálna spokojnosť
Zmatnenie
4 výborné
4 taktiež výborné
3 celkom dobré
2 zmiešané pocity
Proti vráskam
2 asi skôr nie
2 asi skôr nie
3 skôr áno
4 rozhodne áno
Zjednotenie 
tónu pleti
4 parádne
 
3 veľmi dobré
4 parádne
3 veľmi dobré
Efekt masky
3 ak vám dobre nesadne odtieň, nechá
2 skôr nechá, veľký pozor na odtiene
4 možno je bledší, ale dojem masky nezanechá
3 najsvetlejším ľuďom nechá, inak nie
Rozjasnenie pleti
3 bádateľné
2 skôr nie
4 jednoznačne áno
4 určite áno
Krytie pórov
2 bez výraznejšieho efektu
4 viditeľný rozdiel
3 nejaký rozdiel bol
2 bez výraznejšieho efektu
Červeň
4 rozhodne redukuje a dokonca aj lieči
2 skôr neredukuje
3 redukuje, ale viac opticky
2 skôr neredukuje
Slnečná ochrana
4 vysoká a dostatočná
3 dostatočná
3 dostatočná
4 vysoká a dostatočná
Posilnenie ochrany
4 rozhodne áno
3 skôr áno
4 rozhodne áno
4 rozhodne áno
Výdrž
cca 6 hodín 4 - 5 hodín cca 6 hodín 5 - 6 hodín 
Výsledné miesto
69 bodov
1. miesto
58 bodov
4. miesto
66 bodov
2. miesto
63 bodov
3. miesto

Koho by zaujímali fotky, ako krémy vyzerajú na mojej pleti, nech si klikne na názvy prípravkov. O každom z nich je článok, kde si môžete viac prečítať aj o zložení.

Aký je záver z tohoto porovnania? Pozor, neberte ohľad len na výslednú priečku, ktorú obsadil daný BB krém. Porovnanie vychádza z celkových vlastností krémov a mojich skúseností. Moja pokožka je zmiešaná a teda body boli prideľované aj podľa toho, ako krémy sadli mne. Ak si potrebujete zvoliť vhodný výrobok pre seba, orientujte sa podľa typu svojej pokožky a požadovaných účinkov. Pomôcť môže aj veková hranica, ktorú som krémom pridelila. Potom by ste sa už nemali zmýliť.

ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Krásny súboj! Zbožňujem takéto články. A tu sa krásne potvrdilo že nie všetko lacné je aj dobré.A o kozmetickej značke Matis počujem prvý krát! Tak znovu sa ti musím poďakovať že si ma naučila niečo nové :) Ďakujeem
    http://nalensworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes