Vichy: Normaderm Hyaluspot - koncentrovaná starostlivosť

Je akné jeden z najčastejších dôvodov, prečo vám jeden až dva dni, či pár hodín pred odchodom na dôležitú akciu pri pohľade do zrkadla mrzne úsmev na tvári? Týka sa vás to? Mňa áno. Plány oslniť peknou tváričkou sa mi niekedy rúcajú ako domček z kariet a mňa môže poraziť. Alebo môžem zasa bojovať...


Nekonečný boj. Mimoriadne zdĺhavý, náročný, plný dočasných riešení a na jeho konci stojí tvár poprekrývaná mejkapom a korektormi. Ale ak ste si mysleli, že musí byť za každých okolností úplne márny a vopred prehratý, tak to ste na omyle. Ono totiž najviac zaváži to, v ktorom okamihu ste podnikli protiútok. Pár vojakov zdoláte, no poraziť celú armádu, to už chce buď poriadnu lesť, alebo dlhý čas a ten my nie vždy máme. Nalejme si čistého vína, všetky vieme, že lepšie je použiť malú lesť a možno ešte niekde na začiatku, aby sme si poistili víťazstvo. A na takéto turbo liečenie akné existujú aj prípravky.

Dobre, nehovorím, že všetky z nich sú účinné a zbavia vás akné ako šibnutím zázračného prútika. Niekoľko z nich vám však pomôže minimálne zmierniť počiatočné formy akné a to aj bez toho, aby ste museli voliť kompromisy a robiť na tvári omietku zo silne krycieho mejkapu. Hyaluspot by to mohol dokázať. Má k tomu všetky predpoklady.

Kto sa o túto tému zaujímal podrobnejšie a čítal aj môj článok na blogu NewBridget, ten už vie, že štádií vzniku akné je celkom 5, z toho u väčšiny ľudí sa objavujú len prvé 4. Každá tá fáza sa od tej druhej líši a má iné prejavy.

Prvá fáza

Drvivá väčšina z nás prvé štádium ani len nepostrehne. Póry sú trošku širšie, pretože sa v nich hromadia odumreté bunky a pokožka sa môže tiež mierne lesknúť. V tejto prvej fáze je prípravok možno účinný, ale by som povedala, že aj zbytočný. Lepšie je pleť poriadne vyčistiť čistiacim gélom, ošetriť vhodným krémom regulujúcim tvorbu mazu a pre istotu môžeme nasadiť aj hĺbkovo čistiacu masku. Nejaké tipy nájdete aj na mojom blogu. Stačí, keď si necháte vyhľadať články podľa tipu pleti a vyberiete možnosť "akné".

Druhé štádium a veľké šance

Väčšie uplatnenie Hyaluspot nájde v čase, keď sa ústie mazových žliaz uzavrie úplne. Maz uväznený bariérou vytvorenou z buniek oxiduje a mení farbu bielu a potom na čiernu. Keby sme teraz tieto bodky niečím naleptali a rozpustili, už by nám stačilo vykonať bežnú až zvýšenú starostlivosť zmienenú v predošlom kroku a bodiek by sme sa vedeli zbaviť. Tyčinka Hyaluspot obsahuje kyselinu salicylovú (1,5%), ktorá naleptáva a rozpúšťa odumreté bunky, určite to dokáže.

Žiaľ, ani bodky nie sú vecou, ktorú každá žena začne okamžite riešiť a na našu obranu musím ešte povedať, že nie vždy sa to dá. Niekedy vzniknú bodky aj počas dňa, len ich na tom vytuningovanom povrchu nevidíme. Zbadáme ich, keď všetku tú parádu večer odlíčime. Večer je však neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Ja mám na toto len jediné riešenie. Ak sa mi pokožka ráno nepozdáva, vezmem si do práce mejkap aj tyčinku. V práci mám v malej fľaštičke odliatu micelárnu vodu. Takže kritické miesto pekne vyčistím, potriem tyčinkou a za pár minút sa vrátim, aby som to zamaskovala mejkapom. Mám taký gélový mejkap, ktorý so zvyškom pokožky splynie a teda nevidno, že som robila nejakú opravu. Aj tak sa to dá spraviť a takéto ošetrenie má ešte jednu výhodu. Tou výhodou je hyaluronát sodný (1%), ktorý pokožku hĺbkovo hydratuje a upokojí. To počiatočné podráždenie spôsobené postupujúcim upchávaním žliaz vďaka nemu v tejto fáze dokáže ešte ustúpiť. V tyčinke je obsiahnutý glyceríntermálna voda z prameňa Vichy a tak máte veľkú šancu situáciu ešte zachrániť. Zátky z mazu sa naleptajú, obsah vytečie a tieto zvláčňujúce zložky zabránia tomu, aby sa pokožka na postihnutých miestach nadmerne vysušila a červenala. A oboje by už veru bolo vidieť, nech by ten mejkap bol akokoľvek dokonalý. Nečakajte však, že do dvoch hodín bude pokoj. To je možno trošku prehnane optimistické tvrdenie. Taký čas možno dosiahnete, ak gél aplikujete niekde medzi prvým a druhým štádiom, nie na kompletne upchané póry.

Tretie štádiu a relatívne možná liečba
Vykašľali ste sa na čierne bodky? Potom účinok negarantujem. Vyčistite pleť, použite Hyaluspot a ak ste čerstvo pred odchodom na schôdzku, modlite sa, aby ešte zabral. Môže, ale nemusí pomôcť. Ak zaberie, čakajte len to, že oddialite najväčšiu katastrofu. Akné vás nebude bolieť, ale nejaký čas bude trvať, kým sa zahojí. A možno ešte navrie, ale sa tak stane neskôr. Taký je fakt. Včera ráno to boli len póry, z ktorých by sme pri troške snahy niečo dostali von. Cez deň nám to tam všetko pekne kvasilo a večer sa nám začínajú na tvári objavovať driemajúce sopky, ktoré už - už idú explodovať. A to teda cítime a aj vidíme. Pokožka je červená a môže to aj pobolievať, lebo tam už začína zápal. Takto to už žiaľ chodí, keď má človek mastnú alebo zmiešanú pleť a tvorbu mazu nemá pod kontrolou. Práve preto hovorím, že nestačí pleť len čistiť, ale ju treba aj natierať.




Na prvej fotografii vidíte čerstvo ošetrené vyrážky. Hyaluspot som použila aj cez deň, ako som písala vyššie. Niektoré problematické plochy na druhý deň nebolo vidno vôbec a niektoré ostali len mierne červené, čo je fajn. Až na tie suché miesta po pravej i ľavej strane brady a tesne pod nosnou dierkou (vpravo). To sú vyrážky, ktoré už začínali hnisať, takže s tými som čakala príliš dlho a preto mi gél na tieto nepomohol. Z toho vyplýva ponaučenie - nečakajte a konajte.

Príliš neskoro na prevenciu a začiatok liečby

Ak ten zápal nebol rozbehnutý do tých najväčších extrémov a podarilo sa vám Hyaluspotom aspoň uvoľniť ústie žliaz, možno budete mať šťastie a počas schôdzky vám to akné nenavrie do nadmerných veľkostí. Ani mne nič na tvári nenavrelo. Aj to je úspech, hoci nie taký, aký by ste si želali najviac. Prinajhoršom z pórov ešte doma niečo vylezie a spraví sa vám tam malý strup. Pokiaľ sa tak stane, určite si pokožku ešte poriadne vyčistite, natrite krémom, tyčinkou Hyaluspot a až po miernom zaschnutí dajte mejkap, ideálne liečebný. Netlačte to nasilu, tým len ešte viac podráždite pokožku a poškodíte mazové žľaky. Prekrývať vyrážku, ktorá zmenšuje svoj objem, to nie je ten najdokonalejší scenár,  no je to vždy lepšie, než keby vám mal spod mejkapu vyrašiť hotový Mont Everest pokrytý zahnisanou hlavičkou.  Na to môžete vziať jed, že váš spoločník by si to všimol. Toto už poriadne vidieť a vyzerá to hrôzostrašne. Teda aspoň podľa mňa. Pri hojení však bude kyselina salicylová prospešná. Miesto, v ktorom beží alebo bežal zápal, môže byť silnejšie pigmentované a kyselina nám ho farebne vyrovná - vybieli.

Tento predposledný a posledný popísaný scenár je doba, kedy ten Hyaluspot nemusí pôsobiť preventívne ako zázračná palička víly, ale len urýchlenie liečby. Ak vám v nezabral a nezachránil vašu povesť krásavice, nenadávajte na kozmetiku, ale na seba.

Zhrňme si to teda celé a povedzme si, na čo ten Hyaluspot je a čím nám môže pomôcť:

Popis problému
Použiť Hyaluspot?
Podmienka
znečistené a rozšírené póry
áno, ale skôr nie
ideálnejšie je použiť hĺbkovo čistiacu kozmetiku a ošetrujúci krém a ak použijete v tomto štádiu aj Hyaluspot, krém bude nevyhnutný
drobné biele bodky (z pórov po očistení pokožky a miernom zatlačení niečo vychádza) a čierne bodky
áno a účinok je garantovaný, je to skvelá prevencia
pleť musíte predtým naozaj poriadne vyčistiť a ošetriť

čierne bodky sprevádzané nepríjemnými pocitmi ako počiatok zápalu
áno, no nezaručím 100% efekt (ak zápal nepotlačíte, aspoň si pomôžete urýchlením hojenia a ochránite pokožku pred infekciou)
percento úspešnosti sa zvyšuje opakovaným použitím počas dňa a samozrejme tiež dôsledným čistením pleti

zapálené vyrážky, kde už akné navrelo
áno, no percento vyliečenia je dosť nízke (je dosť možné, že len zabránite tomu najhoršiemu a s pomocou tyčinky Hyaluspot len urýchlite hojenie a farebne zjednotíte pleť)
percento úspešnosti sa zvyšuje včasným použitím tyčinky, ktorá vytvorí akúsi ochrannú bariéru a zabráni baktériam množiť sa


Vlastnosti gélu Hyaluspot

Je to mierne mliečne zakalený koncentrovaný gél, preto sa používa miestne. Nenatierame ho na celú plochu. Výhodou je kovová špička, cez ktorú gél môžeme vytlačiť v primeranom množstve a súčasne ju zaoblenou časťou pekne rozotrieme. Kov je príjemný na dotyk a chladí, čo môže odvádzať našu pozornosť od nepríjemných pocitov a zbytočne nemáme nutkanie si do akné liezť prstami. Súčasne je to aj vhodný spôsob, ako ochrániť obsah tuby pred pôsobením vonkajších podnetov (vlhko, teplo, baktérie), ktoré nám často znehodnocujú kozmetické prípravky. Tento gél je o niečo silnejšie parfémovaný, než by som bola čakala, no tá vôňa nie je (našťastie) až taká prehnane silná. U krému Nivea Pure - Anti-Spot - to bola ďaleko silnejšia vôňa a tam mi to vyslovene vadilo, lebo ako denný krém bol určený na väčšie plochy.


Moje hodnotenie:
Textúra: gélová, hladká, aplikácii primeraného množstva pomáha zúžené hrdlo tuby
Hydratácia:
4, nebyť toho liehu, určite by dostal vyššiu známku
Účinok proti akné: 4, treba ešte čistiacu masku
Vôňa: silnejšia, no ešte stále v rámci normy, celkom príjemná
Celková spokojnosť:
8 - celkom fajn, na to, že ide len o malú tyčinku
Cena: 10 - 12 EUR za 15ml

celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
hydratácia
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
 
Možno som náročná, ale ešte by sa mi hodilo, keby gél obsahoval aj látky regulujúce tvorbu mazu. Tento problém však obvykle značky riešia výrobou nie lokálne pôsobiacich krémov, ale krémov denných a nočných. Rada Normaderm nie je výnimkou. Nájdete v nej oba druhy a okrem nich aj hromadu hĺbkovo čistiacej kozmetiky. Na test jedného takého prípravku sa môžete tešiť už čoskoro.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes