Bioderma: Photoderm Max Ultra-fluid

Pokožka má svoju pamäť. Každé spálenie vám môže pripomenúť kedykoľvek počas vášho života a urobiť to môže tou najhoršou formou, akú si len dokážete predstaviť. Bez vhodnej slnečnej ochrany preto nechoďte ani na krok. To je moja rada a heslo, ktorého sa držím každé leto a poctivo natieram všetky plochy vystavené slnku.

Je pravda, že úplne biela nie som, lebo ako som už hádam tisíc krát napísala, opaľovacie prípravky nemajú brániť opáleniu, nech majú akokoľvek vysoký faktor. Majú predchádzať len spáleniu a poškodeniam tkanív, čo si mnohé ženy, ktoré sa vyvaľujú na slnku s úmyslom získať bronz, vôbec neuvedomujú. Natrú sa krémom s SPF20, zaznamenajú rýchle začervenanie s následným zhnednutím pokožky a sú spokojné. Ale s týmto by nemal byť spokojný nikto. Nepodceňujte slniečko a dĺžku pobytu na slnku nechajte určiť výške ochranného faktora, typy prípravku, zemepisnej šírke a intenzite slnečného žiarenia. Potom si môžete s úplne pokojným svedomím povedať, že vaše opálenie je zdravé. Ja sa spolieham na Photoderm MAX. Mám z tejto rady mejkap, opaľovacie mlieka, krémy i emulzie. Dnes bude reč o emulziách vhodných práve na túto dobu.


Vyrobiť kvalitný a skvelý "opaľovák" nie je len tak. Ako výrobca môžete ísť rôznymi cestami. Buď sa rozhodnete pre minerálnu clonu, ktorou odrazíte slnečné lúče, alebo použijete organické (chemické) absorbenty, ktoré vsiaknu do pokožky a lúče pohlcujú. Bioderma zvolila druhú cestu, no trošku to upresním, lebo ono to nie je tak úplne druhá cesta, ale niečo medzi. Organické filtre používané v rade Photoderm nepracujú výhradne na princípe absorbcie. Výskum laboratória sa má širší záber. Orientuje sa na také filtre, ktoré časť spektra pohltia a časť odrazia.

Aby prípravok vyhovel štandardom a (a tomu verte, že tieto pomery UVA a UVB ochrany sú prísne strážené a kontrolované), na to je nutná hotová alchýmia. Isteže, aj tie lacné produkty v cenovej relácii do 5 EUR, vás ochránia. Lenže otázka znie, čo hovoria normy. Normálne je všetko, čo neohrozí váš život, má isté charakterové vlastnosti a istú dobu funguje. Ako dlho, na to sa už nemyslí. Nafta nariedená vodou v určitom pomere namiesto kvalitnej nafty s prídavnými látkami chrániacimi motor auta, lacná kolínska, mejkap za jedno euro z čínskeho obchodu, rastlinná napodobenina šľahačky v spreji, margarín v torte namiesto masla, rumová esencia namiesto rumu. To všetko vyhovuje normám. Ale zdá sa vám to aj dobré? Mne teda nie. Ja si potrpím na kvalitu.

V Bioderme vedia, ako sa vyrába kvalita a vždy sú vo všetkom o krok popredu. Aj preto je voľba prípravkov Photoderm bezpečnou, hoci aj o niečo drahšou cestou než je kúpa prípravkov z drogérie. V prípade fluidu Photoderm Max ide o prípravok emulzného typu, ktorý nie je príliš mastný, takže sa bude hodiť všetkým typom pokožky. Všetci dobre vieme, že emulzia sa skladá z vodnej a olejovej zložky, takže máme z časti odpoveď na otázku, či je prípravok odolný vode i prirodzenej kožnej mastnote. Áno. Táto vecička určite niečo vydrží a na pokožke sa javí ako výborne stabilná. Jej miestom určenia je tvár a všetky háklivejšie plochy, ktoré sa vám rady spália. Neobsahuje žiadne voňavky, neupcháva póry a nebude zhoršovať akné. Dostať ju aj vo tónovanej verzii.


Na rozdiel od iných opaľovacích prípravkov je Photoderm navrhnutý tak, aby sa pokožka od neho nielen nechávala pasívne chrániť, ale aby tiež sama prispela k svojej ochrane. Tak, ako sme si už zvykli, v tomto extra ľahkom fluide nemôže chýbať extrakt zo zlatej riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ktorý v pokožke buduje jej prirodzenú ochrannú bariéru. Pokožka je imúnna voči stratám vlhkosti, pevnosti, pružnosti a hlavne voči poškodeniam jej základných štruktúr - poškodeniu bunkovej DNA. Prídavnú ochranu pred starnutím pleti dodáva aj vitamín E, manitol, xylitol, ramnóza a frukto-oligo sacharidy, ktoré štandardne nachádzame vo všetkých kozmetických výrobkoch od Biodermy.

Zvláštnu pozornosť však dnes venujem inej prírodnej substancii, ktorou je ektoín (ECTOIN). Ektoín sa považuje za látku, ktorá uzamyká vlhkosť. Jeho príbeh začína v egyptských slaných jazerách a púštiach. Tamojšie klimatické podmienky (a hlavne tá vysoká koncentrácia solí) dávajú predpoklad, že tam neprežije hocičo. Však všetci vieme, ako soľ v kombinácii s extrémnym teplom vysušuje. No napriek tomu tam vedci objavili baktérie, ktoré tomuto všetkému odolali. Za celým zázrakom sa skrývala látka, ktorú tieto baktérie produkovali. Tá upravovala charakter vody, stabilizovala bunky, zabránila stratám vody a ešte sa aj postarala o jej rovnomerné rozdelenie v jednotlivých bunkách. Je to emoliencium, hydratačná látka, sunscreen (slnečná clona) a nie je to žiadna novinka. Na trhu ju máme už 13 rokov, no doposiaľ ju viac využíval farmaceutický priemysel v prípravkoch do nosa a očí. No potom sa niekto prišiel s nápadom vyrábať koncentrát, ktorý by bol ďalej využiteľný i v kozmetike ako to najsprávnejšie "garde" kožným bunkám. Prečo práve ektoín? Zastavuje starnutie spôsobené účinkom UVA žiarenia, ktorého nie príliš zanedbateľné dávky prijíma pokožka po celý rok a nechá ho prenikať rovno do jej hlbších vrstiev. UVA lúče majú totiž tú najvyššiu vlnovú dĺžku a teda s tým nemajú žiadny problém. Fotoprotekcia (slnečná obrana) vyvolaná látkou zvanou ektoín je taká účinná, že sa ňou dá predísť vytváraniu proteínov vyvolávajúcich zápal (ktoré vedia v pokožke napáchať obrovské škody) a poškodeniam až mutáciam bunkovej DNA, v dôsledku ktorých strácajú pružnosť a starnú nielen bunky, ale aj tkanivá. Takže vy nielenže nebudete vďaka slniečku starnúť, no neohrozíte ani svoje zdravie nepríjemnými zápalovými procesmi. Hneď v úvode popisu zaznelo, že ektoín drží v pokožke vodu. A to nie len tak hocijakú. Vodou sa môžete poliať aj hneď, no to neznamená, že to bude mať aj dáky efekt. Klasická voda sa v pokožke neudrží. Jej štruktúra na to nie je stavaná a potrebuje pomoc. My v lekárni sme zvykli vodu upravovať močovinou (UREA). Milovala som, ako sa behom pár sekúnd miska ochladila na priam mrazivú teplotu a voda získala nové vlastnosti (lepšie väzby a tým lepšiu priepustnosť cez bunkové membrány). Keď sme takto upravenú vodu vpravili do masťového základu, vznikol krém, ktorý veľmi dobre hydratoval pokožku. Urea sa v krémoch používa dodnes, no v porovnaní s ektoínom je to len slabý odvar, pretože molekuly ektoínu sa dokážu obklopiť o dosť väčším množstvom vody, čo logicky dáva lepšiu hydratáciu. A nielen hydratáciu, ale tiež ochranu pred stresom.

Že čo má stres spoločné s dnešnou témou? Nuž oveľa viac, než by ste si vôbec dokázali predstaviť. Všetci vieme, že stres je zlý a pod jeho vplyvom nevieme fungovať normálne. Robíme chyby, naša nálada má prudké výkyvy a ešte môžeme aj ochorieť, lebo stres znižuje obranyschopnosť a telo tak oveľa horšie bojuje s cudzorodými látkami. Aj pokožka stres ťažko znáša. Ale pozor. To nie je len o tom, či sa nervujete alebo ste v pohode. Už samotné prenikanie UVA a UVB lúčov pokožke spôsobuje nenormálny stres, na ktorý by za normálnych okolností mali reagovať tzv. Langerhansové bunky. Sú to takí naši experti na obranu a hydratáciu. Lenže človek, ktorý sa ničím nenatiera (a verte, že takých sa nájde veľa), si vôbec neuvedomuje, že tieto bunky tento stres večne trpieť nebudú a skôr či neskôr začnú ustupovať do hlbších kožných vrstiev, v dôsledku čoho je imunita v háji. Naše telo sa doslova "zmieri" s prenikaním cudzorodých látok do pokožky (žiarenie je pre nás naozaj cudzie) a bojovať prestane. Vznikajú zápalové látky ničiace pokožku a vírusy majú raj. Už viete, prečo sa opaľovaním zhoršuje herpes i akné? Stres a to nadmerné vysušenie pokožky, ktorému často dobrovoľne a úplne neuvážene vystavujete pokožku pri opaľovaní je vašou odpoveďou. Ale Photoderm by mal tomuto zabrániť, pretože ektoín je pre Langerhansové bunky parádna posila. Zabraňuje ich ústupu. Ten však v lacnej kozmetike z drogérie nehľadajte, ako ingrediencia nie je veľmi lacný.

Vlastnosti Photoderm Max Ultra-fluid

Fluid je veľmi ľahký a dobre sa rozotiera. Na fotografii nižšie vidíte vrchnáčiky, na ktoré som kvapla trošku toho tónovaného a v rovnakom poradí som ho natrela aj na pokožku ruky, aby ste videli rozdiel vo farebnosti. Keď vidíte farebný, určite si viete predstaviť, ako vyzerá ten klasický. Koniec koncov, klasický netónovaný som nechala pre vás ako výhru v mojej GA, preto ho prirodzene nejdem otvárať.




Takto v hrubej vrstve krému svetlý a tmavý farebný tón kontrastuje, no po rozotretí to až taký veľký rozdiel nie je. Vôbec sa nemusíte obávať, že by na vás nechal fľaky. Dokazujú to aj ďalšie dve fotografie, ktoré som robila pri rôznych druhoch svetla.



Schválne som ho rozotierala opačnými smermi a do trojuholníkového tvaru. Tmavý smerom k dlani, svetlý smerom k lakťu, pričom základne oboch trojuholníkov som nechala čo najtmavšie, aby som pre vás vedela vyznačiť tie polia a aby ste videli tie (podotýkam úplne minimálne a takmer neviditeľné) farebné prechody. Tónuje jemne a prirodzene. Tak, ako tie prechody nezachytila kamera, nebude ich vidieť ani očko vašich najbližších, nech by ste prípravok rozotreli akokoľvek lajdácky.

Výrobca sľubuje nekomedónny fluid. Ja akné občas mávam, čiže som bola prirodzene zvedavá, čo na to moja tvár. Po mesiaci používania svetlého odtieňa tónovacieho fludidu konštatujem, že som nezaznamenala žiadny nárast čiernych bodiek ani iné problémy s nadmernejším mastením či naopak vysušovaním pleti. Svoje pehy porátané nemám, no nezdá sa mi, že by ich teraz po mesiaci bolo viac.

Prípravok má byť vodeodolný a ja toto posúdiť viem. Keď si dám na tvár bežný opaľovací prípravok a spotím sa, pokožka ho uvoľní, čo sa prajaví mliečne sfarbenými kvapkami na povrchu problematických partií. Tento fluid sa vstrebal a bol taký stabilný, že ho kvapky potu nevyrazili navonok. Jediné, čo ustupovalo, bola farebnosť krému, no nemôžem povedať, že by na mojej tvári vznikali nejaké nevzhľadné mapy alebo zafarbené kropaje. Pravdu povediac, ani som nezbadala, kedy dalo tónovanie zbohom mojej pokožke.

Moje hodnotenie:
Textúra: tekutejšia emulzia, hladká, ľahko sa rozotierajúca
Hydratácia:
4
Účinok proti vode/potu/kožnému mazu: 5
Vôňa: žiadna, prípravok nie je parfémovaný
Celková spokojnosť:
9
Cena: od 17 EUR za 40ml, no dá sa kúpiť aj za 14 - 15 EUR

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
dĺžka účinnosti
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
stabilita voda/pot/kožný maz
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
hydratácia
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer UVA/UVB ochrana
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Photoderm odporúčam každému. Práve tento fluid nie je práve najlacnejší (za čo som strhla pol motýlika), no rada Photoderm MAX je skutočne široká a to svoje si v nej nájde každý. Či už trpíte slnečnou alebo inou alergiou, akné, nadmernou pigmentáciou, vysokou citlivosťou, ste veľmi bledá, vaša pokožka je zrelá, alebo úplne normálna a len sa chcete zdravo opaľovať, niečo si určite vyberiete. Ešte som nevidela takto parádne personalizovanú kozmetiku, ktorá by sa Photodermu vyrovnala. Tieto krémy považujem za mimoriadne bezpečné a chrániť sa nimi vôbec nie je zbytočné.

Kto by ste o potrebe vyšších ochranných faktorov pochybovali, určite si prečítajte článok od Katky - bloggerky, ktorá už na vlastnej koži okúsila, čo je to strach zo slniečka. Vezmite si z toho ponaučenie.

Z rady Photoderm vás môže zaujímať:

normálna, bledá a problematická pokožka: Photoderm a Photoderm MAX
citlivá pokožka: Photoderm Sensitive
slnečná alergia: Photoderm LEB
normálna pokožka s dôrazom na zhnednutie: Photoderm BRONZ
pokožka s rosaceou: Photoderm AR
akné: Photoderm AKN
zrelá pokožka: Photoderm Anti-Age
alergia na chemické filtre: Photoderm Mineral
detská pokožka: Photoderm KID
po opaľovaní: Photoderm After Sun
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes