Bylinkové vodičky na mastné vlasy a vlasy s lupinami

Po návrate zo záhradky a nejakých tých jarných prácach mám veľkú radosť. Vegetácia bujnie a zo zeme už pomaly začínajú rašiť aj moje bylinky. Ako prvá sa vyšvihla do výšky medovka, no ani mäta nezaspala. A dobre tak, lebo už čoskoro z nej budem robiť svoju kozmetiku. Tu mám pre vás zopár receptov na prírodné vlasové nálevy určené na mastné vlasy a jeden bylinkový olej.

Mätovo-tymianový ocot na mastné vlasy a vlasy s lupinami

Do sklenenej nádobky (klasická fľaša z bieleho skla, nie tmavé sklo) dáme 3 lyžice rozmliaždených semienok tymianu a zalejeme ich jablkovým octom v objeme 0,5 litra. Zmes necháme stáť cca 4 týždne za občasného pretrepania. Takto získaný bylinkový ocot precedíme cez sitko s vatou a začneme pripravovať druhý roztok. 5 čerstvo rozdrvených veľkých lístkov mäty (môžu byť aj menšie, ale potom dajte aspoň raz toľko) zalejte 0,5 litrom vody. Pomaly priveďte do varu a keď začne odvar bublinkovať, hrniec odstavte, zakryte ho a nechajte ho postáť asi hodinu. Preceďte a pridajte ho k tymianovému octu. Touto zmesou po každom umývaní opláchnite vlasy. Už neoplachujte vodou. Ocot bude chvíľku cítiť, ale čochvíľa sa zápach stratí.

Vodička sa hodí na mastné vlasy, mastné lupiny, ale pokojne aj na tie suché lupiny, ktoré opadávajú z pokožky hlavy. Mäta a tymián pôsobia dezinfekčne a upokojujúco, čiže zmieria aj svrbenie, ktoré je tým dôvodom, prečo vaša hlava vyzerá, ako keby vám z nej snežilo. 

Takto vyzerá ešte mladá mäta. Od iných druhov ju rozoznáte tak, že celá rastlina silne vonia mentolom.

Žihľavovo-brezový ocot na mastné vlasy a vlasy s lupinami

Potrebujeme asi 100 g čerstvých alebo 30 g sušených listov z oboch rastlín, zalejeme ich pol litrom vriacej vody a necháme postáť do vychladnutia. K tejto zmesi prilejeme buď štvrť litra jablčného octu, alebo výluh precedíme a dolejeme presne toľko octu, koľko vody sa nám odparilo. Oboje je správne. Môžeme pridať aj šťavu z jedného citróna. Vlasy po umytí šampónom a opláchnutí vodou prelejeme touto vodičkou.

Tento typ vodičky je primárne určený skôr na suchšie lupiny, ale bylinky svojou schopnosťou potláčať nadmernú tvorbu mazu zapasujú aj mastnejšej pokožke a mastným lupinám. Ak máte odvahu a predsa do nej pridáte aj citrónovú šťavu (pokiaľ ste si pokožku pred umývaním škriabali, môže to trošku zaštípať), nepekné ložiská odumretej kože pôjdu dolu ľahšie a pokožka sa prečistí. Tento a aj vyššie uvedený nálev používajte aspoň 2 - 3x do týždňa.

Na záver ešte pár dobrých rád.
Na mastné vlasy je dobrý aj rebríček, rumanček, rozmarín a medovka. Ak máme sušené rastliny, tak na pol litra vody potrebujeme aspoň 5 lyžíc. Pokiaľ sa vám podarilo nazbierať si bylinky a máte ich v čerstvom stave, tak treba 10 lyžíc nasekaných byliniek. U medovky, ktorá je aromatická, stačí 5 väčších alebo 10 menších lístkov. Čerstvý rozmarín je taktiež silný, preto by mohlo stačiť aj polovičné množstvo, než tých 10 lyžíc. Pozor, ak idete pripravovať vodu z medovky či rozmarínu, tieto bylinky sa nikdy nevaria. Zalejú sa vriacou vodou a nechá sa to stáť. Podobne ako mäta. Inak by ste v dôsledkoch nadmerného tepla stratili časť cenných látok.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes