Bioderma: rada Atoderm

Viete, čím je typická extrémne suchá koža? Nevie sa brániť pred vonkajšími vplyvmi prostredia. Pokožka zdravého jedinca má vytvorený tzv. hydrolipidický ochranný film, ktorý ju chráni pred stratou hydratačných zložiek a lipidov (tukových zložiek). Z času na čas ich pokožke musíme dodať aj my, zdraví ľudia, no pre človeka postihnutého atopickou dermatitícou je toto každodenná rutina.

S kožou s oslabenou imunitou sa deje to isté, čo sa stane s pôdou, ktorú nepolievame a neobhospodarujeme. Vyschne, popraská a zmení sa na doslova púšť plnú drobných zrniečok (v našom prípade šupín). Dodajte takej pokožke vodu, odparí sa a nie je z nej žiadny užitok. Skúste takú kožu premastiť a udeje sa to isté. Nech sa snažíte ako chcete, dobrý pocit vám dlho nevydrží, lebo bez použitia vhodných prostriedkov je akákokoľvek snaha o výživu v podstate len nalievaním vody do deravého suda. Návrat k pôvodnému stavu býva behom na dlhú trať a nezriedka je to celoživotný boj. Bioderma na tento boj navrhla účinné zbrane, ktorými sú prípravky z rady Atoderm.

Ako som už naznačila v úvode článku, pre človeka so suchou pokožkou je značne sťažené udržať si svoj štandard v dodržiavaní hygienických návykoch, pretože každé umytie a každý nepriaznivý vonkajší vplyv jeho kožu ešte viac vysuší. Hoci sprchovanie telu bežne pomáha, u človeka postihnutého atopickou dermatitídou paradoxne voda s použitím bežného sprchového gélu škodí. Gél zvykne narušiť prirodzenú kožnú bariéru a pokožka sa nadmerne odmasťuje. Ani bežný život nie je prechádzka ružovým sadom. Nadmerne suchá koža svrbí, olupuje sa a neznesie ani slniečko. Atopik (resp. človek so suchou pokožkou) teda musí nakupovať výhradne produkty, ktoré jeho pokožke dodajú všetky potrebné látky, zbavia ju nepríjemných pocitov napínania, svrbenia, a v neposlednom rade ju aj čiastočne ochránia. Na obrázku vpravo vidíte, že pre kozmetiku je toto neľahká úloha, pretože okrem bežných vecí musí táto zaručiť, aby sa živiny nielen dostali na správne miesta, ale musia sa na nich aj udržať a nie unikať všetkými možnými cestami, ako naznačujú šípky.

Tak ako každý výrobca telovej a pleťovej kozmetiky, aj Bioderma drží krok a prípravky navrhuje podľa rozsahu poškodenia a tiež štádia postihnutia pokožky. Prípravky sú delené do skupín aj podľa účelu, na ktorý slúžia a teda sú to prípravky určené pre dennú starostlivosť a pre hygienu. Je ich viac, no ako je u mňa zvykom, na tomto blogu detailne popíšem len tie, s ktorými mám osobnú alebo sprostredkovanú skúsenosť. O ostatných sa zmienim len okrajovo. Až však budem mať viac informácií od mojich blízkych, nemám problém napísať ďalšie články.

Než začnem zachádzať do podrobností a zverejňovať ďalšie informácie o produktoch, rada by som spomenula, že v liste ingrediencií väčšiny prípravkov Atoderm môžeme vidieť parafín, vazelínu a glycerín. Prečo o tom píšem práve v tomto článku? O milovaných i nenávidených minerálnych olejoch v poslednej dobe počúvame často. Svoje uplatnenie našli a stále nachádzajú aj v medicíne, no čítame o nich kadejaké nezmysly a polopravdy. Nuž pokúsim sa najskôr vyviesť zopár ľudí z omylu.

Média často prekrúcajú pravdu a neustále nás kŕmia nekompletnými informáciami o tom, ako nám minerálne oleje škodia. Je pravda, že najčastejšou príčinou rôznych kožných ochorení je kontakt s minerálnymi olejmi a a špeciálne kontakt s chladiacimi emulziami, ktoré sa pripravujú práve z týchto olejov. Mala som možnosť vidieť to na vlastné oči. Môj brat i kamarát pracujú v strojárenskom priemysle a ruky majú také suché, že už nevedia, čo by si na ne natreli. V týchto informáciách, bežne určených pre širokú verejnosť, sa však nikde nepísalo, že tu ide o minerálne oleje určené pre výhradne priemyselnú výrobu. Niektoré obsahujú možno aj viac ako 50 % aromaticky viazaného uhlíka, nie sú teda spracované tak, aby neškodili pokožke.

Skôr ako začnete všetky minerálne oleje hádzať do jedného vreca, mali by ste sa vážne zamyslieť a vziať do úvahy fakt, že oleje používané v priemysle sú látky, ktoré chránia a chladia stroje, nie masážne oleje a prípravky slúžiace na kozmetické procedúry. Pokiaľ si teda kúpite krém od nejakého pochybného výrobcu, možno v ňom nájdete nejaké tie uhľovodíky, ktoré spadajú do tejto kategórie a môžete sa báť oprávnene. Žiadny seriózny výrobca svetového formátu (ako je aj Bioderma) však nebude riskovať svoju reputáciu len preto, aby mohol znížiť cenu svojich prípravkov o pár centov.

Tak ako nie je všetko zlato, čo sa blyští, platí to aj obrátene. Nie každý ropný produkt musí byť zákonite škodlivý. Koniec koncov, ako by mohlo byť označované nálepkou "škodlivé" niečo, čo každodenne uľahčuje psoriatikom a atopikom život? Ale o tom vám viac napovie séria článkov zasvätená rade Atoderm, ktorú budem postupne zverejňovať na tomto blogu...
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes