Bioderma: krém na telo Atoderm

Druhým strategicky dôležitým krokom v boji proti suchej pokožke je jej výživa. Nenahraditeľným pomocníkom je telový krém Atoderm v dvojakom balení (200 a 500ml), ktorým suchým miestam dopraje potrebnú vlhkosť, výživu a tak zabráni ďalšiemu vysýchaniu a praskaniu.

Ak ste čítali predošlé články, potom si viete domyslieť, aké látky nás potešia aj v zložení telového krému (na obrázku vpravo). Nuž nechajme už túto našu známu trojku - mannitol, xilitol a ramnózu - a preskočme aj glyrecín, ktorý som však viackrát zmenila pri dennej hygiene Atoderm. Tentokrát si povieme niečo o minerálnom oleji - parafíne, ktorý je po vode v liste ingrediencií uvedený hneď ako druhý. Tieto zoznamy sú vždy stavané tak, aby jednotlivé zložky uvádzali v poradí od najvyššej koncentrácie po najnižšiu, takže ho evidentne máme v prípravku veľa. *poznámka

Prečo práve minerálny olej a nie rastlinný? Určite je to tak preto, lebo na rozdiel od väčšiny rastlinných olejov je tento nekomedónny, čo znamená, že neupcháva póry a umožňuje koži dýchať. Koža je premastená, ale nie mastná. Ja ho používam na riasy. Nakvapkám do vymíňanej riasenky a občas si ním pretriem mihalnice, aby sa mi pekne leskli a nelámali. Do pokožky sa tento olej nevstrebáva, ale ostáva pekne na povrchu, kde vytvára ochranný film. Ono je to tak, že do organizmu vo všeobecnosti často dostanete niečo, čo nie je rastlinného pôvodu. (Aj preto sa čudujem, koľko vápnika a horčíka v anorganickej forme sú schopní ľudia zhltnúť vo forme tabletiek, len aby si "doplnili minerály".) O parafíne žiaľ kolujú reči, že je veľmi škodlivý, pretože pokožka si naň zvyká a prestáva produkovať prirodzený kožný maz. Nuž v prvom rade si treba uvedomiť, že atopická koža a narušená koža nie je zdravá pokožka aj bez parafínového oleja maz neprodukuje, resp. produkuje vo veľmi malom množstve. Ak ju teda nenatriete výživnými látkami a následne nechránite takto vytvorenou bariérou, budú vám nanič všetky tie liečivé látky, ktoré ste si do nej namasírovali. Rozhodne by som nedávala parafín každý deň na zdravú pokožku, no táto nezdravá suchá pokožka si to v záujme svojej ochrany priam vyžaduje.

Zdroj: www bioderma.com
Podľa môjho názoru nie je kľúčovou zložkou prípravku parafín, ale extrakt Laminaria Ochroleuca, po slovensky extrakt z riasy zvanej zlatá chaluha. Čím je taký výnimočný? Všetci vieme, že morské riasy rastú v takých podmienkach, ktoré sú dobré leda tak pre morské živočíchy, nie pre rastliny. Riasy to majú veľmi ťažké. Nielenže musia denne produkovať veľké množstvo kyslíka (morské rastliny produkujú významný podiel kyslíka, ktorý denne dýchame, možno aj viac ako stromy), ale sú aj neustále vystavené účinku slnečných lúčov skracujúcich ich už aj tak dosť krátky život. Táto riasa je špeciálna tým, že si vyvinula svoj vlastný systém ochrany voči UV žiareniu a teda prežije dlhšie. Keď vedci predstavili tento objav svetu, prišiel veľký prevrat. Z rastliny sa vo veľkom začali izolovať lipidy, ktorým sa pripisuje nielen ochranný účinok na samotnú DNA buniek, ale aj protizápalový účinok. A tak sa extrakt ukazuje nielen ako skvelá náhrada za relatívne nespoľahlivé chemické filtre v kozmetike na opaľovanie, ale aj riešenie prinášajúce zvýšenie obranyschopnosti kože. Nájdeme ho v oboch krémoch Atoderm (aj Atoderm Nutritive) i tyčinke na pery Atoderm, ku ktorej sa ešte v rámci tohto blogu dostaneme.

Atoderm telový krém som používala istú dobu. Upresňujem, že šlo o obdobie po zime, kedy boli moje ruky i nohy suché a drsné ako rašpľa. To mi však veľmi skoro prešlo a preto som sa rozhodla dať ho ako podarúnok dcérke mojej sesternice, ktorá sa už od narodenia trápila detským ekzémom. Mala ním postihnuté celé telíčko a chudina mamina vyskúšala takmer všetko. Doma mali rôzne olejíčky do kúpeľa, krémiky, telové mlieka, no najlepšie sa jej za tie dva roky trápenia osvedčil Holtov krém v kombinácii s Atodermom. Holtov krém (Cremor Holt) pôsobí keratoplasticky, čo znamená, že krém napomáha tvorbe nových kožných buniek na miestach, kde je koža porušená a urýchľuje regeneráciu. Telový krém Atoderm zasa zabezpečí, aby sa vysušovanie a olupovanie kože nezopakovalo a bolo tak možné predísť ranám, strupom a prasklinám.

Po každom kúpeli Janka natrela celé telíčko malej Atoderm-om a začervenané i rozškriabané miesta tým druhým krémom. Až sa ranky zahojili, ostala už len pri kréme Atoderm. Občas ho použije aj ona sama. Niekedy po osprchovaní či kúpaní a niekedy len tak. Momentálne má jej maličká 3 roky a ekzém ju už našťastie netrápi.

Hodnotenie výrobku sesternicou:

Textúra: stredne tekutý (je to ako klasické telové mlieko, ktoré sa veľmi dobre natiera, čiže nie je ani veľmi tuhý, ani veľmi tekutý)
Hydratácia: 5
Výživa a premastenie pleti: 5
Celková spokojnosť: 9

Mínusom je údajne vôňa a cena. V porovnaní s Holtovým krémom Atoderm krém (ako ani Moussant) nevonia. Čo sa však týka ceny, tam musím oponovať. Bývajú rôzne akcie, v ktorých sa dá kúpiť za lepšie ceny spolu s Moussantom alebo mliekom, poprípade sú aj akcie typu 1+1. Len ich treba trošku sledovať a radšej kúpiť do zásoby. Doba použiteľnosti je dlhá, určite sa neskazí.

Moje hodnotenie výrobku:

Textúra: stredne hustý (Trošku horšie sa dostával z fľašky aj napriek pumpičke, bolo ju treba poriadne silno stláčať, ale inak je tento spôsob dávkovania fajn.)
Hydratácia: neviem posúdiť, keďže som ho používala vždy po sprchovaní (asi by som dala 4)
Výživa a premastenie pleti: jednoznačne maximum - 5, pokožka ostala jemná
Celková spokojnosť: 10
Cena: 200 ml balenie stojí okolo 17 EUR, za 500 ml zaplatíte cca 22 EUR

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
*poznámka
Aby ste sa nezľakli vyššie uvedenej informácie, ešte treba dodať, že nie všetky účinné látky sa používajú vo veľkých množstvách. Niektoré látky (napríklad rastlinné extrakty) sú také koncentrované, že ich stačí len troška a preto ich nájdete až na samom konci zoznamov, čo môže v niekom budiť dojem, že sú úplne bezvýznamné.

UPDATE 10.1.2014

Dôležité upozornenie: Na stránkach Bioderma.sk ešte stále vidíte zloženie, v ktorom sú uvedené parabény. Nenechajte sa odradiť a ak vám parabény vadia, pozrite si v lekárni zoznam ingrediencií. V balení, ktoré momentálne držím v ruke, boli parabény nahradené inými a oveľa lepšími konzervačnými látkami. Takže pokiaľ sa dostanete k aktualizovanej verzii, či už ste proti parabénom alebo nie, pokojne si ju kúpte. Ja som mala predošlú verziu a teraz skúšam túto novú. Kvalita ostala nezmenená.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes