utorok, 1. januára 2013

Ingrediencie používané v kozmetike (veľký slovník)

Slovník v príprave
Abecedný index - na slovníku sa pracuje, ingrediencie budem dopĺňať postupne

A - C ............ D - I ............ J - M ............ N - S ............ T - Z
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, J, K, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

A
ASCORBYL PALMITATE - vitamín C palmitát - je antioxidant a pomôže Vašej pokožke udržať si svoje zdravie a prirodzený jas. Je vhodný aj pre zrelú a suchšiu pleť, preto sa pridáva do očných i nočných krémov proti vráskam.

B
BORAGO OFFICINALIS OIL - olej z boráka lekárskeho - obsahuje alantoín, látku podporujúcu hojenie. Chráni tkanivá pred hnisom obsahujúcim baktérie a ranky, ktoré si nezriedka spôsobujeme škriabaním, sa tak môžu dobre zaceliť. Uplatňuje sa pri liečbe akné, ekzémov, drobných poranení a citlivej pokožky.

C
CARRAGEENANkaragénan - CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) - je riasa, ktorá pomáha pokožke budovať si svoj vlastný imunitný systém i bojovať proti stresu, pretože bráni strate vody, je bohatá na vitamíny, minerálne látky i proteíny.

CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OILolej zo svetlice farbiarskej má podobné účinky ako olej z mandle pre svoj vysoký obsah kyseliny linolovej. Ak ho natrieme na povrch pokožky, bude ju zvonku chrániť pri minimálnej vysýchavosti. Dáva pokožke mäkký a hladký vzhľad. Pôsobí hydratačne a aj preto ho nájdeme v prípravkoch určených na liečbu atopického ekzému. Hydrance sa teda hodí aj pre dosť suchú pleť.

CETEARYL GLUCOSIDEcetearyl glukozid - je emulgátor prírodného pôvodu a zabezpečuje stabilné zmiešanie olejovej časti s časťou vodnou. Je to pomocná látka v mliekach a šampónoch.

CITRUS GRANDIS FRUIT EXTRACT - extrakt z plodu grapefruitu - je v kozmetike pôvodcom vône, dezinfekčného a protizápalového účinku. Grapefruit, podobne ako ostatné citrusové ovocie, obsahuje éterické oleje, ktoré okrem iného vzali z prírody enzým bromelaín. Bromelaín podporuje činnosť flóry, ktorú už na povrchu pokožky máme. Ak všetko funguje, čomu bromelaín pomáha, enzýmy pomáhajú likvidovať odumreté bunky. Pokožka sa tak kvalitne obnovuje, nikdy nemá príliš hrubú zrohovatenú vrstvu, vyzerá mladistvo, sviežo a je na dotyk mäkká. Obsahuje vitamín C a E ako antioxidant, čiže pomáha tiež bojovať proti akné. Hodí sa na všetky typy pleti s výnimkou priveľmi citlivej a podráždenej.

F
FRAGARIA VESCA FRUIT EXTRACTextrakt z jahody nedáva len vôňu, ale tiež ovocné kyseliny a vitamíny, ktoré brania starnutiu a strate vlhkosti. Dopomôže k uvoľneniu a upokojeniu pokožky.

H
HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL - olej lisovaný z hybridu slnečnice - ide o šľachtený druh slnečnice. Šľachtením rastlín vznikajú také odrody, ktorým sa menia niektoré vlastnosti. Zatiaľ čo bežný slnečnicový olej je bohatý na kyselinu linolovú, semienka hybridov obsahujú viac oleja s obsahom kyseliny olejovej (ktorú v hojnom množstve obsahuje aj olivový olej). Oleje predstavujú dva druhy dodávanej výživy i ochrany pre pokožku. Olej z hybridov je zdrojom pozvoľne uvolňovanej energie, klasický olej zasa dodáva vlasom k životu potrebné omega-6 mastné kyseliny.

M

MADACAMIA INTEFGRIFOLIA SEED OILmakadamiový olej - je olej s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý potrebujú všetky typy pleti i omega mastných kyselín, ktoré pomáhajú pleti i vlasom regenerovať sa. Využíva sa v pleťových a vlasových maskách / sérach.

MINERAL OIL (PARAFFINUM LIQUIDUM) - je tekutý parafín, čiže minerálny olej. Slúži na zvláčnenie pleti (emoliencium) a zachovávanie jej ochrannej kožnej bariéry. Z hľadiska trvanlivosti je veľmi stály, nepotrebuje extra konzervanty, má hladkú a jemnú textúru a preto sa pridáva takmer do každej kozmetiky, najmä do krémov na ruky a telových mliek. Občas aj do roztokov na odlíčenie. 

MYRTUS COMMUNIS LEAF EXTRACT alebo HYDROLYZED MYRTUS COMMUNIS LEAF EXTRACT - myrta a jej hydrolyzovaný extrakt - je bohatá na polysacharidy. V prítomnosti vody vytvárajú gély a sú teda schopné vytvoriť pokožke ochranu pred stratou vlhkosti. Extrakt z myrty sa často používa i v zubných pastách, pretože má dezinfekčné účinky a nechýbajú mu flavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty a látky spevňujúce tkanivá. Myrta bráni kolagénu strácať jeho kvality, má teda významný vplyv i na zachovaní pevnosti a pružnosti pokožky.

P
PARAFFINUM LIQUIDUM (MINERAL OIL) - je tekutý parafín, čiže minerálny olej. Slúži na zvláčnenie pleti (emoliencium) a zachovávanie jej ochrannej kožnej bariéry. Z hľadiska trvanlivosti je veľmi stály, nepotrebuje extra konzervanty, má hladkú a jemnú textúru a preto sa pridáva takmer do každej kozmetiky, najmä do krémov na ruky a telových mliek. Občas aj do roztokov na odlíčenie.

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL je v preklade olej zo sladkej mandle. Ak ho natrieme na povrch pokožky, bude ju zvonku chrániť pri minimálnej vysýchavosti. Dáva pokožke mäkký a hladký vzhľad. Má súčasne abrazívny účinok, čiže vie čiastočne zabrániť tomu, aby sme boli fľakatí. Preukázalo sa, že obsahuje vitamíny skupiny B a okrem iného aj vitamín B17 - užitočný bojovník proti rakovine.

R
RUSCUS ACULEATUM ROOT EXTRACT - výťažok z listnatca tŕnitého má za úlohu spevňovať žily a znižovať tak ich priepustnosť, kvôli ktorej bývajú opuchnuté nohy tých, čo tŕpia kŕčovými žilami. V prípravkoch určených pre vlasovú pokožku robí v podstate to isté. Flavonoidy v ňom obsiahnuté spevňujú cievky, potlačia zápal, podporujú cirkuláciu krvi, čím zlepšia zásobovanie pokožky i vlasových cibuliek živinami.

S
SALVIA OFFINICALIS (SAGE) LEAF EXTRACT - extrakt zo šalvie lekárskej - je všeliek. Pri bolestiach hrdla kloktáme roztokom so šalviou a cmúľame šalviové cukríky, užívame ju pri návaloch v období klimaktéria a pomôže i pri nadmernom potení, či upchatom nose. Baktérie ani kvasinky, ktoré komplikujú liečbu lupín a iných kožných ochorení, pri nej nemajú žiadnu šancu.

SAMBUCUS NIGRA FLOWER EXTRACTextrakt z kvetov bazy čiernej - čistí pleť, trošku sťahuje póry, pokožku osviežuje a tonizuje. Dodá jej krásnu farbu. 

SQUALANEskvalán (pozor, nemýliť si ho so skvalénom) - je prirodzená súčasť ochranného filmu pokožky. Patrí medzi látky, ktoré nazývame "natural moisturizing factor" so skratkou NMF (v preklade "prirodzený hydratačný faktor"). Sú to ingrediencie, ktoré napodobňujú funkcie zdravej pokožky. 

T
TITANIUM DIOXIDE - dioxid titánia - je anorganická látka bielej farby. Dáva kozmetickým prípravkom nepriehľadnosť a čiastočne absorbuje + čiastočne odráža UV žiarenie. Poradí  si so spektrom lúčov UV-B, proti lúčom UV-A s väčšou vlnovou dĺžkou nemôže stáť sám, potrebuje ďalšie slnečné clony. zubných pastách sa využíva ako mikropilník. Priľne na povrch kefky a v tejto pastovitej konzistencii dopomôže obrúsiť hrubšie nečistoty.

TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OILolej zo pšeničných klíčkov má vysokú výživnú hodnotu, pretože pri klíčení sa vlastnosti zrna podstatne menia. Klíčky obsahujú lecitín, ktorý udržiava elasticitu tkanív tvoriacich novú rastlinku a to presne robí aj s pokožkou. Pokožka vyzerá sviežo a je elastická. Olej okrem celého spektra vitamínov obsahuje rastlinné fytosteroly (látky podobné ženským hormónom), esenciálne mastné kyseliny a iné látky. Olej upokojí extrémne vysušenú pleť náchylnú na tvorbu ekzémov.

V
VIOLA TRICOLORA EXTRACT - extrakt z fialky trojfarebnej - je cenný pre flavonoidy (hlavne rutín), ktorý spevňuje steny kapilár a zasahuje do kožného metabolizmu. Pomôže odbúrať odpadové látky a jedy, ktoré pokožka prijíma zo životného prostredia a keďže drží odpovede imunitného systému na uzde, zabráni svrbeniu, opuchom a zápalom spojeným s alergickými reakciami, ktoré veľmi často vedú až k ekzému. Fialka je veľmi dobrá prevencia aj pri vzniku trvalého začervenania. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...